Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 8 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Bomba! - In Ungaria gripa aviara a ajuns la granita cu Romania

Gripa aviara poate veni si din Vest avertizeaza dr. Viorel AgudPisicile si ciorile mor pe capete in tara vecina, fiind bolnave de gripa aviara
Dupa ce estul si sudul Romaniei a fost grav cuprins de virusul gripei aviare iata ca bomba vine de la directooil Directiei Sanitar-Veterinare, dr. Viorel Agud. 
Acesta, intr-o discutie avuta cu redactorii ziarului nostru a facut o dezvaluire socanta care schimba complet datele problemei prvind gripa aviara in Europa si mai ales posibilitatea ca aceasta sa patrunda si in vestul Europei. 
Doctorul Viorel Agud, directorul D.S.V., ne spunea: 
"Sa nu va imaginati ca in Ungaria nu exista gripa aviara! S-au descoperit foarte multe cazuri in care ciori si pisici au murit pe capete din cauza virusului gripei aviare. E o mare problema si in Ungaria, de aceea si facem dezinfectie la intrarea in tara ca nu cumva gripa aviara sa intre in Romania dinspre Ungaria", a conchis dr. Viorel Agud, directorul D.S.V.
Daca ar fi sa ne luam dupa dr. Agud, care este cel mai in masura sa ne ofere astfel de informatii, atunci inseamna ca integrarea Romaniei in UE nu poate fi periclitata de gripa aviara din moment ce si tara vecina, Ungaria, membra a Uniunii Europene, a fost putemic lovita de acest virus, lar oficialii romani se tem ca pandemia aviara sa nu se transmita din Ungaria in Romania. 
Totusi insa, este bine sa ne ferim animalele preferate, in acest caz, pisicile, de virusul aviar care bantuie in Ungaria pe arii extinse, asa dupa cum sustinea directorul D.S.V. Arad, dr.Viorel Agud.

Sorin Ghilea - Informatia Aradului

  • Autoritatile vamale ungare inaspresc controalele la frontiera

Autoritatile maghiare inaspresc controalele la frontieraGarda Vamala si Financiara din Ungaria intentioneaza sa intensifice, in scopul protejarii economiei Ungariei si Uniunii Europene, controalele la frontiera, pentru a impiedica introducerea produselor de monopol din statele aflate in afara UE. 
Conform Legii Accizelor din tara vecina, produs de monopol sustras impozitarii, adus dintr-o tara terta, este acel produs introdus fara declarare intr-o cantitate mai mare decat cea scutita de vamuire, produsul de monopol manipulat, stapanit, utilizat (cadou, valorificat) in mod diferit de utilizarea permisa de titlul de drept pe care se bazeaza scutirea vamala.
Persoanele cu varsta de peste 17 ani pot introduce, fara taxe vamale, in Ungaria, urmatoarele cantitati de produse de monopol, pentru uz personal: 200 de bucati tigarete, sau 100 de bucati tigari de foi (trabucuri cu o greutate maxima de 3 grame fiecare) sau 50 bucati figari de foi, 250 grame tigarete tutun de pipa sau cantitati mixte formate in mod proportional din produsele de mai sus, un litru de bauturi spirtoase si distilate cu un continut de mai mare dc 22 la suta, alcool etilic nedenaturat cu un continut de alcool de 80 la suta sau mai mare, un litru de distilate si bauturi alcoolice, vin sau diferite aperitive pe baza de alcool, tafia, sake sau bauturi asemanatoare acestora, al caror continut nu depaseste 22 la suta, doi litri de vinuri spumoase sau ne spumoase, vinuri licoroase sau, in cazul mai multor articole, o cantitate proportionala corespunzator. 
Mai poate fi introdus fara taxe vamale si combustibilul existent in rezervoarele regulamentare ale autovehiculelor. 
In functie de valoarea taxelor vamale, in cursul controalelor, Garda Vamala si Financiara initiaza impotriva celor care incalca regulile de mai sus, o procedure contraventionala sau penala, precum si o procedura administrativa privitoare la accize. 
Totodata, sechestreaza produsele de monopol sustrase impozitarii, stabileste o amenda impozitara a carei valoare depinde de cantitatea produselor de monopol si de marime impozitului in vigoare, de cel putin 20.000 de forinti, sechestreaza mijlocul utilizat la depozitarea si transportarea (de exemplu, autoturismul) produsului de monopol sustras impozitarii. 
Toate acestea nu privesc masura anterioara conform careia trebuie facuta o declaratie vamala in scris, asupra cantitatii mai mari de 40 de tigarete, respectiv a combustibilului aflat in recipiente portabile ale autoturismului, care nu depaseste cantitatea de 10 litri. 
Unul din scopurile masurarilor este ca, prin reducerea contrabandei, circulatia normala a calatorilor sa poata folosi netulburata punctele de trecere ale frontierei.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Terminal cu pierderi pe bani europeni

Terminalul cargo produce pierderiTerminalul cargo al Aeroportului International din Arad, o ambitioasa investitie din fonduri europene, se dovedeste un fiasco total la doi ani dupa inaugurare.
Obiectivul, construit tocmai pentru atragerea investitorilor straini, produce pierderi anuale de peste 150.000 de euro. 
Principala motivatie a esecului pare sa fie un management defectuos.
Proiectul a facut parte din programul PHARE CBC de cooperare transfrontaliera intre Romania si Ungaria. 
Pentru realizarea lui, Consiliul Judetean Arad a contribuit cu 500.000 de euro, restul de doua milioane provenind din fonduri europene.
Investitia se anunta una de succes si urma sa conduca la dezvoltarea zonei.
Terminalul cargo a fost construit intr-o perioada in care pe Aeroportul International din Arad operau tot mai putine zboruri. 
Initiatorii proiectului sperau ca, treptat, cursele de pasageri vor fi inlocuite de cele de marfa. 
Directorul terminalului cargo a fost numit la vremea respectiva fostul prefect PSD, Gheorghe Pele. 
Numai ca managementul sefului de atunci, care provenea de fapt din agricultura, nu a fost atat de performant.
Schimbarea conducerii nu rezolva problema
Investitia a fost inaugurata chiar de doua ori, pentru ca fostul ministru al Integrarii, Hildegard Puwak, sa poata taia panglica obiectivului realizat pe bani europeni. 
A venit 2004 si s-a constatat ca atat aeroportul, cat si terminalul cargo erau in deriva, astfel ca s-a hotarat schimbarea conducerii, chiar daca Pele devenise intre timp membru PNL. 
Inlocuirea nu a dus insa la imbunatatirea situatiei financiare.
Nici campania de promovare in Germania, Olanda si prin toata Europa nu a dat rezultatele scontate. 
Investitorii straini nu s-au inghesuit sa vina la Arad, dar cheltuielile pentru intretinerea terminalului cargo au crescut. 
In prezent, doar o treime din suprafata birourilor este inchiriata, iar spatiile de depozitare sunt folosite in proportie zece la suta.
Pierderile inregistrate intr-un singur an au fost de aproape sase miliarde de lei vechi. 
Mai mult, unele din firmele care au functionat aici au inceput deja sa plece.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Emil Siegmeth - retinut pentru spalare de bani

Emil Siegmeth este cercetat de procuraturaOmul de afaceri Emil Siegmeth, care a captat atentia aradenilor in special in calitate de proprietar al firmei Belsirim Automotive, fosta gestionara a parcarilor din municipiu, a incaput, ieri dimineata, pe mana procurorilor.
Pe numele sau a fost emis un mandat de retinere pentru 24 de ore, pentru a raspunde intrebarilor specialistilor din cadrul DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) cu privire la savarsirea unor infractiuni grave cum ar fi: inselaciune cu consecinte deosebit de grave, bancruta frauduloasa, spalare de bani, respectiv constituire de grup criminal organizat.
Perchezitie acasa la Siegmeth.
Ieri dimineata, la ora 5,00, casa miliardarului aradean Emil Siegmeth a fost luata cu asalt de politisti si procurori, aceasta fiind perchezitionata timp de mai bine de cinci ceasuri. 
La finalul perchezitiei, omul de afaceri a fost ridicat si dus la Parchet, unde presei i-au fost trantite usile in nas, iar Emil Siegmeth a fost audiat pe parcursul a peste opt ore. 
Desi am insistat, nu a fost chip sa stam de vorba cu procurorul Codrin Miron, insarcinat cu instrumentarea cazului Siegmeth; acesta pur si simplu a ignorat ziaristii, a caror intentie a fost doar aceea de a afla, din sursa cea mai autorizata, motivele pentru care Emil Siegmeth a fost retinut. 
Gratie unora dintre avocatii omului de afaceri insa (si acestia destul de rezervati), am reusit, in cele din urma, sa aflam de ce anume Siegmeth a fost ridicat si supus tirului procurorilor DIICOT.
Rau de la inima
Spre surprinderea tuturor insa, pe la orele 17,30, usile Parchetului au fost larg deschise, o masina a Jandarmeriei parasind incinta Parchetului in tromba. 
In masina, am aflat, se afla insusi Emil Siegmeth, caruia, pe parcursul anchetei, i s-a facut rau de la inima si a fost nevoie sa fie transportat, de urgenta, la Spitalul Municipal. 
Medicul de garda Dan Jipa ne-a declarat: "Pacientul avea o tensiune foarte mare si era foarte agitat; deocamdata, se afla sub supraveghere; a venit la noi pe picioarele lui; cel putin pana maine dimineata (/n.r.- astazi) va ramane internat la noi..."
Audieri
Procurorii DIICOT au mai audiat, ieri, pana tarziu, in noapte, mai multe persoane ale caror nume se afla inscrise in dosarele de cercetare intocmite de politisti pe numele lui Emil Siegmeth, dar ale caror identitati vor fi facute publice, probabil, la o data ulterioara, dupa ce se va cunoaste gradul acestora de implicare in afacerile miliardarului.
Daca lucrurile vor decurge conform uzantelor, in astfel de cazuri, se prea poate ca in cursul zilei de astazi, omul de afaceri Emil Siegmeth sa fie prezentat instantei, cu propunere de arestare preventiva. 
In functie de cursul evenimentelor, vom reveni cu amanunte.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • "O suma de sonete" va onora rafturile literaturii romane

Zoltan Boszormenyi incadrat de scriitorii aradeni Schwartz si Vasile DanAradul, de fapt, peisajul poeziei romanesti s-a infrumusetat cu o carte de sonete scrisa de aradeanul "cetatean al lumii" Zoltán Böszörményi, scoasa in conditii grafice superbe la editura "Brumar" din Timisoara. 
Scriitor de limba maghiara, Böszörményi a fost tradus "suflet pe suflet" de valorosul cuplu Ildikó Gábos si Serban Foarta, ultimul, un poet care a readus stralucirea curata a versului romanesc. 
Teatrul aradean a fost martorul lansarii acestei carti in fata unei asistente de elita, poeti, prozatori, artisti. 
Cartea a fost comentata de doi dintre cei mai valorosi scriitori aradeni, Gheorghe Schwartz si Vasile Dan, dar cuvantul final l-a avut poetul, recitand doua dintre sonetele care explica filonul si craterul care au izbucnit, apoi, in creatie.
"O suma de sonete" este cartea care a deschis, dupa zeci de ani de pauza solara (ultimele sonete excelente fiind scrise de poetul aradean Viorel Ghiorghita) calea celesta a sonetelor, o forma literara extrem de dificila, suava si profunda, pentru care sufletul celui care scrie se pune pe sine ca material de lucru.
Salonul rosu al teatrului a cuprins in dupa-amiaza de ieri "o suma" de oameni iubitori de carte si frumos - care si-au dorit acest volum in biblioteca si, totodata, sa-l cunoasca pe autor. 
Scriitorul Vasile Dan a accentuat dificultatea scrierii sonetului ca fiind un rarisim literar; de la "Petrarca incoace tematica sonetului este preponderent erotica. Ceea ce face Böszörményi in cartea sa este un act de virtuozitate, scriitor de limba maghiara fiind; traducerea sonetelor a fost realizata exceptional de acest cuplu timisorean extrem de valoros". 
Scriitorul explica faptul ca volumul este structurat in mai multe cicluri, dintre care ultimul, "Cununa de sonete" este dedicat Dragostei. 
Intreaga pleiada a perlelor este intretesuta elegiac, filozofic si erotic, rezultand un volum cu totul exceptional, nu atat prin tematica abordata, cat prin tehnica de invaluire "vrajitoreasca".
Intr-adevar, punctul de plecare al poetului este lumea, natura inconjuratoare. 
Dragostea pentru femeia ideala ii aprofundeaza scrierea si meditatia, ajungand la trairea finala "mi-esti bici pe inima / nu pot decat sa tac".
In cerc concentric, aiuritor de profund, Zoltan descopera lumea de afara si dinauntru, desfacand-o sonet cu sonet, pana cand adevarul pur, tristete, adanca filosofie, imperfectiunea dragsostei traite - incercuiesc linia ecuatoriala si meridianele acestor sonete, suave si adanci.
Gheorghe Schwartz, adauga, prin maiestria cuvintelor sale, faptul ca "acest volum a facut deja valuri in strainatate, prefigurand aparitia debutului in proza a autorului, prin microromanul "Vanda eterna". Sonetele sunt niste bijuterii moderne inlantuite pe clasicismul atat de reconfortant al vremurilor demult apuse".
Böszörmény isi recita emotionant doua dintre sonetele "vertebrale" ale cartii, introducandu-ne, brusc dar (obsesiv) suav in atmosfera si temperatura scrisului sau. 
O stare clara a confuzului dintre Adevar si lume, Adevar si dragoste, Adevar si ceea ce inca nu se stie despre Adevar. 
Toate acestea le cauta cu mijloace filozofice, indragostit, intristat, obligat de lumea inapta de frumusete, bunatate si dragoste – sa-si scrie damnarea literara in aceasta incununata suma de sonete.

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]