Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 9 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Aviz pentru demolarea stadionului Astra

In aproximativ trei luni Stadionul ACU ar putea fi demolatStadionul Motorul se modernizeaza, pana in 13 martie
Un stadion va fi sters de pe fata pamantului, altul va fi modernizat in parte, in primele luni ale anului.
Terenul de sub stadionul Astra a fost vandut prin licitatie publica, iar Primaria a semnat deja contractul cu firma castigatoare si s-a ales cu banii din vanzare.
Ba mai mult, societatea s-a mobilizat rapid: a depus toate actele necesare pentru demolarea stadionului si ridicarea in locul acestuia a unui complex comercial.
S-a cerut si primit totodata aviz pentru demolarea stadionului Astra.
In tot acest timp, Municipalitatea s-a vazut nevoita sa se miste rapid si sa onoreze promisiunile pe care le-a facut in stransa legatura cu demolarea stadionului pe care evolua echipa de fotbal ACU.
Primaria a promis atunci ca va moderniza cat de cat stadionul Motorul si ca acesta va fi folosit drept baza de antrenament si pentru desfasurarea competitiilor sportive de catre echipa divizionara C.
Pentru aceasta, executivul local a trebuit sa organizeze doua licitatii: una de demolare a constructiilor ce nu corespundeau noilor idei ale Primariei, iar alta de ridicare a unor constructii noi care sa faca din stadion unul care poate fi folositor.
Lucrurile trebuiau sa prinda viata rapid, astfel incat echipa ACU sa poata, odata cu inceperea returului campionatului, sa joace pe unul dintre stadioane.
Cum pentru stadionul Astra, societatea a primit deja aviz pentru demolare, fapt recunoscut de Primarie, cea de a doua varianta pentru echipa era Motorul.
Purtatorul de cuvant al Primariei, Valer Marginean, ne-a declarat ca licitatia pentru Motorul a avut loc in 2 decembrie 2005 iar, dupa analiza ofertelor, firma desemnata castigatoare a fost SC BAT Arad.
Aceasta s-a obligat sa finalizeze lucrarile in trei luni de la semnarea contractului, adica in 13 martie (in conditiile in care contractul a fost semnat pe 13 decembrie).
In urma licitatiei, BAT trebuie sa modernizeze vestiarele si grupurile sanitare ale stadionului, precum si magazia.
O alta lucrare ce trebuie executata pana in 13 martie de catre firma aradeana este racordarea bazei sportive la utilitati (apa, energie electrica, gaze).
Suma pe care Primaria a scos-o la bataie pentru aceste investitii este de 369.827 de lei noi.
Pe de alta parte, insa, firma care a castigat licitatia pentru demolarea stadionului Astra poate oricand sa intre cu buldozerele acolo, caci singura conditie pe care firma o mai are de indeplinit, inainte de a trece la demolarea stadionului, este sa anunte autoritatile cand va proceda ca atare.
Cu alte cuvinte, societatea ar putea demola chiar saptamana aceasta tribunele de pe ACU, fara a incalca legea, lasand echipa fara un loc de organizare a competitiilor.
Cu toate acestea, e greu de crezut ca se va recurge acum la operatiunile de demolare, in conditiile in care afara e frig, iar cea dintai intentie a firmei e de a construi acolo un supermarket.
Demolarea va avea loc, fara doar si poate, in aceste prime luni ale anului, cel mai probabil prin martie.
In aceste conditii, intre termenul de finalizare a lucrarilor de pe stadionul Motorul si inceperea returului campionatului diferenta e de trei zile in defavoarea competitiilor sportive.
Cel mai probabil, insa, cele doua parti implicate si cele doua firme o vor scoate cumva la capat cu demolarile si constructiile.

Adriana Barbu - Observator

  • Cozi la intrarea in Ungaria

Din nou mare aglomeratie la Vama NadlacLa iesirea din Romania spre Ungaria s-au format cozi de cateva ore, in cursul noptii de sambata spre duminica, datorita faptului ca vamesii maghiari nu s-au adaptat la conditiile de trafic crescut.
Aglomeratia era previzibila intrucat romanii care muncesc in strainatate si care s-au intors sa-si petreaca sarbatorile acasa incep serviciul de astazi.
Politistii de frontiera de la Nadlac s-au asteptat la cresterea traficului si au suplimentat personalul.
Iesirea din tara s-a facut pe noua benzi, dintre care numai trei sunt folosite in mod normal.
Intrarea in Ungaria s-a facut insa doar pe trei benzi, pentru ca dupa cateva ore de cozi masive sa se apeleze la inca o banda suplimentara.
Coada s-a intins pana in vama romaneasca.

Sorin Trocan Evenimentul Zilei (Edita de Vest)

  • Alerta la ger! - Temperaturile scazute anuntate de meteorologi pun pe jar autoritatite

Atentionare de iarna la autoritatile aradeneIncepand de ieri, vremea a inceput sa se raceasca treptat, in urmatoarele zile urmand sa avem parte de temperaturi mult sub zero grade Celsius.
Conform avertizarilor meteorologice remise Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" al Judetului Arad, incepand de astazi iarna isi va intra pe deplin in drepturi.
Mercurul termometrelor ar putea ajunge pana la 15 grade... cu minus!
Odata cu primirea avertizarii, autoritatile au luat primele masuri de atentionare a institutiilor si populatiei, pentru evitarea oricaror incidente.
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenja au atentionat institutiile si societatile comerciale sa execute verificari la instalafiile de alimentare cu apa destinate stingerii incendiilor, la hidranti si la stingatoarele din dotare.
Un alt aspect semnalat de pompieri este cel privind reactia populatiei in fata frigului: unii oameni suporta mai greu temperaturile scazute si au tendinta de a exagcra atunci cand isi iau masurile dc incalzire a locuintelor.
De aici si pana la crearea unor accidente nu mai este decat un pas.
Pentru a preintampina izbucnirca unor eventuale incendii sau intoxicarea cu monoxid de carbon, conducerea ISUJ Arad recomanda aradenilor sa supravegheze aparatele de incalzire, sa nu lase in apropierea acestora materiale combustibile, sa evite supraincalzirea sobelor si sa apeleze periodic la un specialist pentru verificarea starii de functionare a instalatiilor de incalzire.
De asemenea, previziunile meteorologice pentru zilele urmatoare au fost comunicate tuturor primariilor din judet, administratiile locale urmand a lua masurile ce se impun.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Activitatea Prefecturii, la transparenta. Venituri de 40 de miliarde de la "Pasapoarte"

De aproape un an Serviciul Pasapoarte se afla in subordinea PrefecturiiSe afla doar de un an de zile in subordinea Prefecturii si a avut o activitate foarte intensa.
Noul cadru organizatoric a condus chiar la o imbunatatire a activitatii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple (SPCEEPS) din punct de vedere managerial, logistic si al posibilitatii oferite de noua organigrama a serviciului, de suplimentare a numarului de posturi.
Cel putin asa sustine Ioan Ganda, seful serviciului.
El nu uita insa, sa aminteasca si de neajunsuri: "Cel mai important se refera la lipsa unui spatiu corespunzator care sa asigure, pe de o parte, conditii pentru instalarea celei de-a doua statii de preluat imagini - fapt ce ar conduce la cresterea operativitatii primirii cererilor si reducerea simtitoare a timpilor de stat la rand -, iar pe de alta parte, conditii mai bune de lucru pentru angajatii nostri."
Cererea de pasapoarte - mai mare cu 7%
Analizand activitatea Serviciului Pasapoarte, in perioada 1 ianuarie – 1 decembrie 2005, s-a constatat tendinta de crestere anuala a numarului de cereri de pasapoarte cu peste 2.500.
Au fost primite 37.868 cereri de pasapoarte, fata de 35.210 cereri primite in perioada similara a anului trecut, ceea ce presupune un plus de 2.658 de cereri (7%).
Din totalul de cereri primite, 37.080 au fost primite la ghiseu, iar 772 prin ambasadele si consulatele Romaniei din strainatate.
"33.553 dintre cereri s-au solutionat in termenul maxim prevazut de lege (20 zile), dar printr-o buna organizare a activitatii, acestea au fost solutio-nate, de regula, in termen de 7-10 zile. Exceptie face sezonul estival, cand numarul de cereri primite aproape ca se dubleaza si termenul de eliberare a pasapoartelor creste spre limita superioara prevazuta de lege"
- explica Ioan Ganda.
In regim de urgenta (maximum trei zile) au fost solutionate 4.299 de cereri, iar 13 au fost refuzate pentru ca nu au indeplinit conditiile legale prevazute de actele normative in vigoare.
Veniturile se duc la bugetul de stat
Pentru solutionarea cererilor in regim de urgenta au fost incasate taxe consulare in valoare totala de 2.832.000.000 ROL (283.200 RON), din care 163.800.000 ROL (16.380 RON) din taxele de urgenta incasate pana la data de 7 august 2005 si 2.664.000.000 ROL (266.400 RON) din taxele incasate dupa data de 8 august 2005, cand s-au aplicat prevederile Ordonantei 43/2005, care a marit taxa de urgenta de la 10 RON la 100 RON.
Totalul taxelor incasate pentru activitatea depusa de Serviciul Pasapoarte a fost, in perioada sus-amintita, de 3.990.081 RON (39.900.810.000 ROL).
Seful Serviciului Pasapoarte - Ioan Ganda este multumit de activitatea angajatilorDe mentionat ca toate aceste venituri se duc la bugetul de stat.
Prefecturii nu-i ramane nici un sfant din incasarile serviciului din subordine.
Compartimentul informatic al SPCEEPS a emis 36.996 pasapoarte, cu 2.685 mai multe decat in perioada similara a anului trecut.
Din totalul pasapoartelor emise, 30.484 s-au eliberat la ghiseu, 5.529 prin formatiunile orasenesti de evidenta populatiei, in sistem "ghiseu unic", iar 451 au fost inaintate Directiei Generale de Pasapoarte pentru a fi predate prin ambasade.
Cei mai multi returnati - din Franta
O activitate importanta desfasurata de personalul Serviciului Pasapoarte a constituit-o luarea masurilor specifice de suspendare temporara a dreptului la libera circulatie persoanelor care au incalcat prevederile legale referitoare la exercitarea acestui drept constitutional.
Astfel, la 1 decembrie 2005, erau luate masuri de suspendare a dreptului la libera circulatie impotriva a 48 de persoane care au comis infractiuni, in cazul carora organele abilitate de lege au dispus masura nepermiterii parasirii tarii.
395 de persoane au fost date in consemn la frontiera pentru depasirea nejustificata a termenului de sedere in strainatate.
634 de persoane au fost returnate din strainatate de autoritatile straine, cu 520 mai multe decat in aceasi perioada a anului trecut, cand au fost returnate doar 114.
"Marea majoritate a acestora au fost returnate pentru incalcarea legislatiei tarilor respective, adica munca la negru, sedere fara forme legale, neanuntarea sederii, comiterea de infractiuni etc. Cei mai multi au fost returnati din Franta (261), Italia (72), Spa-nia (68), Belgia (57), Ungaria (45), Germania si Finlanda (cate 32), Marea Britanie (20)" - precizeaza seful SPCEEPS.
Fara reclamatii
Pentru analizarea motivelor invocate de persoanele care au depasit dreptul de sedere in strainatate a fost constituita, la Prefectura, o comisie care a analizat cele 160 de contestatii depuse de persoanele inscrise in audienta.
97 au fost solutionate favorabil, iar 63 au fost respinse ca nejustificate.
SPCEEPS a depistat patru infractiuni la regimul juridic al pasapoartelor, pentru care s-au intocmit acte premergatoare inceperii urmarii penale.
De asemenea, au fost depistati doi urmariti local, cu ocazia depunerii actelor la ghiseu.
"In perioada analizata nu au fost inregistrate acte de coruptie si nu au existat reclamatii impotriva personalului serviciului referitoare la aspecte birocratice care ar afecta relatia cu publicul" - conchide Ioan Ganda.

Diana Dutu - Adevarul

  • Elevii reiau de astazi cursurile

De astazi se reia activitatea pentru elevi si profesori in scoliAstazi, elevii din intreaga tara reiau cursurile, dupa o vacanta care a durat din 24 decembrie 2005 pana in 8 ianuarie 2006. 
Cursurile ce incep azi fac parte din semestrul I de scoala si se vor incheia in data de 3 februarie, intrucat din 4 februarie si pana in 12 februarie, elevii vor beneficia de vacanta intersemestriala. 
In data de 13 februarie va incepe semestrul al II-lea de scoala care va cuprinde, la randul sau, vacanta dintre 15 aprilie si 24 aprilie. 
Dupa aceasta vacanta, cursurile vor incepe in 25 aprilie si se vor incheia in 16 iunie. 
Vacanta mare va tine din 17 iunie pana in 31 august. 
Elevii din clasa a VIII-a vor incheia anul scolar in data de 9 iunie. 
Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat si faptul ca, potrivit legii, elevii beneficiaza de zile libere in data de 24 aprilie si 1 mai.
De astazi, elevii care vor intra la cursuri vor continua, alaturi de profesori, recuperarea materiei pierdute pe perioada grevei generale din invatamant, din aceasta toamna. 
In majoritatea scolilor aradene acest lucru se va face in continuare fara afectarea zilelor de sambata, care raman libere pentru elevi si profesori. 
Aproape in toate unitatile de invatamant recuperarea se va face prin scurtarea pauzelor dintre ore si prelungirea, in fiecare zi, cu cate o jumatate de ora a programului din scoala. 
In total, potrivit calculelor facute de profesori la incheierea grevei si semnarea protocolului cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, recuperarea materiei se va face in termen de 15 saptamani de la incheierea grevei. 

M.C. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]