Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 9 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Mai putin de jumatate din elevii de a VIII- a ar lua un examen la romana!

Rezultatele obtinute de elevii claselor a VIII-a la testele de la romana sunt slabeSe pare ca Limba si literatura romana este boala nationala pentru elevii ce acum sunt in clasa a VIII-a, intrucat la simularea testelor nationale rezultatele sunt foarte slabe, la nivelul intregii tari. 
Nici elevii aradeni nu s-au lasat mai prejos si ei dovedind ca mai au multe de invatat daca spera la un rezultat mai bun. 
De la Inspectoratul Scolar Judejean Arad am fost informati ca, potrivit datelor centralizate la nivelul judetului, in urma corectarii testelor la Limba si literatura romana, procentul de promovabilitate este de numai 47,8 la suta.
Ceea ce ingrijoreaza nu este doar nivelul foarte mic al notelor obtinute, ci mai ales acest grad foarte scazut de promovabilitate. 
"Poate ca in urma acestor rezultate, elevii se vor trezi si vor incepe sa invete asa cum se cuvine", ne-a declarat ieri inspectorul scolar general adj., prof. Maria Oradan. 
Din total elevilor de clasa a VIII-a din judetul nostru, s-au inscris si s-au prezentat la aceasta simulare de examen 2.267 mai mult de jumatate dintre ei demonstrand ca daca ar fi participat la un examen adevarat nu ar fi reusit sa il ia. 
Aceste rezultate proaste ridica parintilor doua probleme. 
Prima dintre ele este legata de gradul de seriozitate al copiilor in invatarea materiei, iar cea de a doua este cea legata de implicarea profesorilor la catedra.
Oricum, impresionati sau nu de notele obtinute, elevii, in majoritatea lor, considera ca mai au sanse mari de a trece cu bine de testarile nationale de la sfarsitul anului scolar, intrucat se vor "pune cu burta pe carte" numai atunci cand examenele vor bate la usa.

Observator

  • De Ziua femeii

Flori pentru muncitoare din partea primarului FalcaSi primarul a tinut sa ofere, astazi flori! 
Cele care au fost felicitate au fost angajatele unei fabrici de confectii din zona industriala! 
Primarul a impartit peste 100 de garoafe si a avut cate o urare pentru fiecare doamna si domnisoara din fabrica. 
Gheorghe Falca are, dealtfel un gand catre toate aradencele. 
Politia rutiera le-a oprit, astazi pe toate soferitele care au trecut la orele diminetii prin fata Palatului administrativ.
Nu a fost un control de rutina, nici macar o intentie de amenda, ci un gest de ziua femeii.
Femeile au primit,de aceasta data, flori si povete in ce priveste condusul autoturismelor din partea politistilor aradeni.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Cinci luni fara imprumut la domiciliu!

Directorul bibliotecii, Florin Didilescu explica Presei relatiile cu cititoriiDupa 16, inventariere la una din sectiile Bibliotecii Judetene "A. D. Xenopol"
Cei care au trecut zilele acestea pe la biblioteca judeteana, au putut sesiza ca, la sectia de imprumut adulti, se afla un afis in care se specifica faptul ca pe perioada 15 martie - 1 septembrie 2006, nu se mai imprumuta carti.
Totodata, cei care au imprumutat carti trebuie sa le restituie pana in data de 1 aprilie.
Legea 334 din 2002 a bibliotecilor spune ca documentele specifice acestora se inventariaza periodic, in functie de fondul de carte detinut, o data la 4, 6, 8, 10, respectiv 15 ani.
Biblioteca Judeteana "A. D. Xenopol" are peste 114.000 de carti.
Potrivit legii, inventarierea se face o data la 10 ani, deoarece fondul de carte este cuprins intre o suta de mii si un milion de documente, iar "anul acesta i-a venit randul", asa cum ne-a spus directorul Florin Didilescu.
Inventarul va fi facut de catre titularii sectiei de imprumut, care au si functia de gestiune, impreuna cu o comisie de specialitate.
Actiunea a inceput in urma cu 3 ani cand s-a inceput cautarea cititorilor care nu au mai restituit cartile imprumutate.
De atunci s-au trimis scrisori, s-au facut sesizari si s-a ajuns pana la deplasari la usa celor care au "uitat" sa restituie cartile.
Cititorii fideli stiu ca au dreptul sa ia acasa doua carti odata.
Biblioteca imprumuta pe o perioada de 14 zile, timp in care se pot restitui cartile. Insa nu toti respecta acest lucru.
Daca nu le inapoiaza, dupa inca zece zile biblioteca va impune penalitati pentru fiecare zi de intarziere.
Practic, perioada de restituire a unei carti imprumutate se face in termen de 24 de zile.
O metoda de constrangere, sa spunem asa, este aplicarea unei "amenzi" modice de 5.000 de lei vechi pentru fiecare zi de intarziere care, probabil, nu "motivcaza" prea mult cititorul uituc.
"Totul ramane doar bunul simt al cetateanului", ne spun bibliotecarii...
Anual, potrivit legii, se accepta o eroare de 0,3 % pierdere din fondul de carte.
Acest procent este reprezentat fie de cartile casate, fie de cele nerestituite.
Bibliotecarii nu sunt obligati sa constituie garantii gestionare, insa ei raspund material pentru lipsurile din inventar care depasesc procentul de pierdere naturala stabilit prin lege.
La Biblioteca Judeteana incepe in curand inventariereaCeea ce inseamna ca, daca plafonul este depasit, bibliotecarii trebuie sa scoata bani din buzunar (!) pentru a-l reface.
"Facem apel, asadar, la toti cetatenii care au cunostinta de faptul ca au pierdut cartile imprumutate sau nu le-au mai restituit, sa-si faca datoria morala, de a se prezenta la biblioteca, fie restituind cartea, fie sa o plateasca", spune directorul Didilescu.
Dupa cum se vede, inventarul este justificat.
Nu la fel se poate spune de omiterea anuntaiii sale de catre conducerea bibliotecii.
Trebuie sa va spunem ca am tras de directorul Didilescu trei zile pentru a afla ceea ce v-am spus in randurile de mai sus...
Poate nu a considerat important sa-si anunte clientii care - la urma, urmei - au platit un abonament.
Este neplacut, credem noi, sa te prezinti la biblioteca si sa vezi ca nu poti lua acasa cartea pe care o doresti.
Totusi, pentru ca perioada in care se face inventarul ar putea afecta o serie de cititori, cum ar fi studentii si elevii, l-am intrebat pe seful institutiei.
Raspunsul venit a fost urmatorul: "Legea bibliotecilor nu precizeaza perioada si modul de anuntare a cititorului. Inventaral a fost anuntat la 1 martie astfel incat cititorul sa mai poata imprumuta carti inclusiv in 15 martie si sa le returneze in timp util (in 14 zile - n.r.). S-a luat hotararea pentru o astfel de perioada, deoarece pe parcursul verii frecventa cititorilor scade la 40%, deci practic doar 2 luni vor fi afectate. Si dat fiind faptul ca doar 8 persoane se ocupa de inventariere, am estimat astfel timpul necesar pentru perioada stabilita". Iar unul din motivele pentru care acest lucru nu s-a facut public a fost determinat si de faptul ca "poate, cititorul, stiind ca inventarul va dura pana la 1 septembrie, ar putea sa nu aduca la timp sau chiar pana la sfarsitul perioadei, cartile imprumutate, ingreunand astfel buna desfasurare a acestuia."
Pe perioada inventarului, cu toate ca de la sectia imprumut adulti nu se pot
lua cartile la domiciliu, cititorul beneficiaza de sala de lectura care are un fond de 160 de mii de carti.
Numarul total de locuri pe care il poate oferi biblioteca pentru doritori este de aproximativ 125, "insa din pacate niciodata sala de lectura nu a fost folosita la capacitate maxima, iar nu studentii reprezinta numarul cel ma mare de cititori".
De asemenea, pe baze abonamentului, ei pot apela si la celelalte filiale de imprumut pentru adulti din municipiu situate in cartierele din Aradul Nou, Vlaicu sau Micalaca.

Anca Nan - Agenda zilei

  • Pe Valea Muresului Regele Mihai isi ia padurea inapoi

Padurea comunei Capalnas a fost retrocedata Regalui Mihai - Virtual Arad News (c)2006Fostul suveran Mihai I va intra, pana la sfarsitul acestei luni, in posesia a peste 7000 de hectare de padure pe Valea Muresului, in zona localitatilor Savarsin si Birchis.
Potrivit datelor furnizate de subprefectul Carmen Ilia, solicitarile de retrocedare inregistrate de Prefectura judetului Arad, insumeaza peste 80 de mii de hectare, dintre care, peste 50 de mii reprezinta terenuri forestiere, iar restul terenuri agricole.
In momentul de fata, comisiile locale de fond funciar lucreaza la validarea solicitarilor, urmand ca, in mod esalonat, documentele sa fie prezentate Comisiei judetene de fond funciar.
La finalul acestor proceduri, persoanele indreptatite vor primi in posesie aceste terenuri.
Intre cererile de retrocedare depuse la Comisia judeteana de fond funciar, s-a regasit si cererea fostului suveran al Romaniei, Mihai I.
Comisia a probat retrocedarea catre fostul suveran a 7200 de hectare de padure deoarece, dupa afirmatiile subprefectului Carmen Ilia, actele prezentate au atestat faptul ca fostul suveran Mihai I a fost proprietarul de drept al acestora, in calitate de persoana fizica.
Procedurile de restituire se afla in curs de finalizare.
Mai mult, in urma acestei retrocedari care se va finaliza pana la sfarsitul acestei luni, locuitorii satului Capalnas vor ramane practic fara padure publica.

Camelia Catean - Informatia Aradului

  • Valea Cigherului a iesit in drum

Valea Cigherului a iesit din matca - Virtual Arad News (c)2006Potrivit "bunei traditii" stabilite in ultimii ani, Valea Cigherului a ieit iarasi din matca, inundand drumul ce face legatura intre Minisel si Taut, centrul de comuna.
"Aceleasi probleme le avem aici de 25 de ani. In fiecare primavara, cand se topesc zapezile, vin viiturile, iar valea iese din matca."
Debitul de apa e foarte mare, in aceasta zona intalnindu-se vaile Cigherului, Tilodiei si Slatinei.
In urma cu doua zile Valea Cigherului a inceput sa inunde drumul pe o portiune de 60-70 de metri, apa atingand si 25-30 de centimetri. Cu toate acestea se poate circula", ne-a declarat Gheorghe Ples, primarul comunei Taut.
De asemenea, in Minisel au mai fost acoperite de ape aproximativ 10 hectare de teren, toate aflate insa in administrarea Companiei Nationale Apele Romane.
"Bine ca barajul de la Taut este inchis si rezista bine presiunii apelor, altfel ar fi fost afectate toate localitatile din partile mai joase", a mai spus Ples.
Si in Almas au fost acoperite de apa aproximativ 30 de hectare de fanete, situate intr-o lunca inundabila.
"Apa nu a ajuns pe drumul judetean ce face legatura dintre Almas si Dieci, dar inspre Dieci, avem doua poduri tip ochelari care n-au permis apei sa se scurga asa cum trebuie, astfel, a fost inundata acea portiune de teren. Trebuie sa spun insa, ca spre deosebire de alti ani, gara nu a mai fost inundata",
a afirmat Teodor Avram, primarul din Almas.

Lucian Serban - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]