Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 9 august 2006
Stirile TVA aici
  • 140 de miliarde de lei vechi - Suma record pentru dotarea scolilor

Mai multe scoli vor fi dotate conform cerintelor invatamantului modern - Virtual Arad News (c)2006La nivelul judetului Arad, anul acesta, va fi investita o suma record in consolidarea si dotarea unitatilor scolare. 
Este vorba de aproximativ 14 milioane RON, adica aproape 4 milioane de euro, bani pe care Inspectoratul Scolar i-a primit recent si pe care ii va redirectiona la peste 30 de gradinite, scoli si licee din municipiu si judet. 
De asemenea, o parte din bani va fi destinata hotelului sportivilor, o mai veche investitie ramasa nefinalizata, dar nu vor fi uitate nici bibliotecile scolare, laboratoarele si cabinetele psihopedagogice.
Suma alocata anul acesta depaseste cu mult banii dati in anii anteriori pentru unitatile scolare ceea ce face ca acestca sa poata recupera diferentele cauzate de subfinantare. 
Ceea ce este in mod special pozitiv este faptul ca anul acesta sunt bani si pentru dotarea bibliotecilor, urmand sa fie reactualizat fondul de carte atat pentru elevi cat si pentru formarea continua a profesorilor.
Conform datelor furnizate ieri de inspectoral scolar general al judetului Arad, Marius Gondor, in clipa de fata exista 230.000 RON (2,3 miliarde lei vechi) pentru mobilier scolar nou, 826.236 RON (8,2 miliarde lei vechi) pentru achizitionarea de carte scolara, 2.996.040 RON (aproximativ 30 de miliarde de lei vechi) pentru dotarea laboratoarelor de fizica, biologie si chimie, 1.196.350 RON (aproape 12 miliarde lei vechi) pentru dotarea cu materiale, echipamente si aparate sportive, respectiv 372.000 RON (3,72 miliarde lei vechi) pentru dotarea cabinetelor de psihopedagogie si a celor de logopedie. 
In ceea ce priveste consolidarea si investitiile in scolile din municipiu si judet, suma alocata cstc dc 6,1 milioane RON (61 de miliarde dc lei vechi) alti bani urmand a fi directionati spre CSS Gloria Arad, respectiv spre Casa Corpului Didactic.
In toata aceasta poveste frumoasa, singurul aspect negativ este faptul ca pana la inceperea noului an scolar au mai ramas aproximativ cinci saptamani de vacanta, in care scolile sunt goale si se pot efectua lucrarile de reparatii. 
Pe de alta parte, asa cum a admis si inspectorul scolar general Marius Gondor, sumele de bani de care faceam vorbire nu vor elimina nici pe departe deja celebrele fonduri adunate de parinti.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Sens giratoriu pe 6 Vanatori, sub pasajul denivelat

Pe soseaua de centura va aparea un nou sens giratoriu modernEste nevoie de acest lucru pentru reducerea accidentelor din zona
Numarul accidentelor care au loc la intersectia strazii 6 Vanatori cu soseaua de centura a Aradului s-ar putea reduce substantial in urmatorii ani, deoarece Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale intentioneaza sa efectueze lucrari de reglementare a traficului in zona. 
Compania are in lucru un proiect prin care se va realiza un pasaj peste liniile de cale ferata, iar intersectia va ramane sub pasajul denivelat.
Ingrijorati de numarul mare al accidentelor produse in intersectia Centurii Nord-Vest Arad (DN7) cu DJ 709 (Arad-Curtici)- strada 6 Vanatori, membrii Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica au luat in discutie necesitatea realizarii unui sens giratoriu. 
In colaborare cu reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie, care au pus la dispozitie situatia interventiilor si numarului de victime din intersectie, a fost inaintata o adresa Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, pentru a se preciza pozitia companiei vizavi de un astfel de proiect.
Directorul Ioan Malita a raspuns solicitarii ATOP, dupa cum urmeaza: "In planul de lucrari al DRDP Timisoara, pe anul 2007, avem prevazuta lucrarea «Pasaj denivelat pe varianta de ocolire Arad», peste liniile C.F. Brad-C.F. Curtici si DJ 709B, proiect elaborat in faza Studiu de fezabilitate, de SC «Consilier Construct» SA Bucuresti. In proiectul mentionat este tratata si intersectia dintre Centura Nord Arad si DJ 709 B, ca o intersectie in cruce, ce va ramane sub pasajul denivelat".
"Faptul ca intersectia a intrat in atentia Companiei de drumuri nationale este un lucru foarte bun. Chiar daca solutia ATOP Arad nu a fost cea aleasa, faptul ca aici se vor efectua lucrari de reglementare a traficului nu face decat sa ne bucure, in ideea in care o astfel de masura va conduce la scaderea numarului de accidente si al victimelor", ne-a declarat presedintele ATOP Arad. 

A. P. - Observator

  • Osemintele de pe ACU, reingropate la Pomenirea

Scheletele descoperite pe Stadionul Astra vor fi reinmormantate la Cimitirul PomenireaLucrarile de ridicare a complexului comercial de pe fostul Stadion Astra (ACU) continuă tot sub supravegherea echipei de arheologi de la Complexul Muzeal Arad.
Prima etapa a supravegherii lucrarilor a luat sfarsit de curand, dar angajatii Muzeului vor continua sa-si faca simtita prezenta pe stadion atunci cand vor fi executate noi lucrari de escavare. 
Pana ieri, arheologii descoperisera sub ruinele stadionului ACU in jur de 30 de morminte de inhumatie.
Osemintele, care au iesit la iveala cand firma constructoare a inceput lucrarile de realizare a fundatiei complexului comercial, au fost mutate, cu grija, in saci speciali, la Cimitirul Pomenirea. 
Mare parte din osemintele descoperite deja sub stadion (mutate intr-o duzina de saci speciali) au fost reinhumate la Pomenirea, in prezenta a doi preoti, unul ortodox, iar celalalt greco-catolic.
Alaturi de oseminte, muzeografii au descoperit si vesminte specifice acelei epoci si cateva monede, cel mai probabil de la finele secolul al XVIII-lea sau secolul al XIX-lea. 
Obiectele descoperite au fost luate de arheologi pentru o analiza mai atenta.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Primarii PD la ora bilantului

Primarul comunei Conop - Petrica Moldovan doreste realizarea unui pod pietonal peste MuresAlti doi primari ai PD si-au prezentat bilantul activitatii. 
In timp de primarul din comuna Conop se mandreste cu o premiera pe Valea Muresului, cel din Hasmas a accesat mai multe fonduri comunitare pentru modernizarea administratiei publice si pentru alimentarea cu apa. 
Pentru ca localitatea pe care o conduce este situata pe ambele maluri ale Muresului, Petrica Moldovan, primarul din Conop a avut ca prioritate achizitionarea de barci si bacuri pentru autoturisme. 
Astfel a reusit sa ii scuteasca pe localnicii din zona de un ocol de zeci de km. 
In premiera pe Valea Muresului, primarul a modernizat iluminatul public pe faleza. 
Au fost montate proiectoare atat pe alei cat si peste Mures - in total 100 de lampi noi. 
La randul sau, primarul din Hasmas, Cornel Popa s-a axat in cei doi ani de mandat pe dezvoltarea comunei din resurse proprii si prin accesarea de fonduri comunitare. 
A elaborat strategii de dezvoltare si a instruit personalul. 
Cei doi primari au insa si nemultumiri – primul solicita de 2 ani incoace, fara rezultat, societatii nationale de telefonie fixa introducerea unui telefon public in cele 2 sate apartinatoare comunei Conop, iar cel de-al doilea ar dori regularizarea vailor din zona.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Condusi pe ultimul drum

Inmormantarea tinerilor pieriti in accidentIeri, pentru cei care locuiesc in satul Horia, a fost zi de jale.
Trei dintre victimele groaznicului accident petrecut la sfarsitul saptamanii trecute au fost inmormantate la cimitirul din localitate.
Aproximativ 200 de rude, prieteni sau cunostinte i-au insotit pe ultimul drum pe cei trei tineri.
Durere greu de descris
Trupurile nemsufletite au fost aduse la biserica din localitate, separat, unde doi preoti au rostit la capetele lor cuvantul Domnului.
Anca Stredie, in varsta de 16 ani, Petrisor Iepuras, in varsta de 18 ani si Vasile Gorgan, de 27 de ani si-au luat ieri adio de la aceasta lume.
E greu de descris in cuvinte durerea cu care cei trei au fost condusi pe ultimul drum.
Pentru parintii si fratii lor, o lume intreaga s-a prabusit.
De acum incolo viata pentru ei va fi mai pustie.
Destine spulberate
Pentru ca ceremonia sa decurga in bune conditiuni, angajatii Postului de Politie Vladimirescu au asigurat, pe tot parcursul traseului, ordinea si au dirijat circulatia.
Nici acestia insa nu au putut privi cu sange rece cum trei tineri au parasit aceasta lume din cauza vitezei.
Majoritatea celor care au fost prezenti la ceremonie sustin ca victimele erau tineri de treaba.
Oameni care aveau in fata un viitor.
Dar totul a fost curmat tragic in doar cateva secunde de neatentie pe sosea.
"Sa vada si altii ce inseamna sa apesi pedala la maximum" - era replica cel mai des auzita.
Planuri neterminate
Una dintre victime urma in curand sa primeasca o casa de la Primarie.
Prin localitate se mai vorbeste si de faptul ca doi tineri care acum nu mai sunt urmau sa se casatoreasca in curand.
Sa nu mai pomenim de faptul ca una dintre victimele accidentului a trecut in eternitate cu putin inainte de ziua de nastere.
Maine, la Horia va fi din nou zi de doliu.
Localnicii ii vor insoti pe ceilalti patru tineri pe ultimul drum.

Claudia Untaru  & Cristian Titca - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]