Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 9 decembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Autostrada pana in 2010

Primarul Gheorghe Falca si ministrul Radu Berceanu la inaugurarea unor obiectiveRadu Berceanu a venit la Arad decis sa grabeasca termenele de executie de la autostrazi.
Inaugurare de ministru la Arad. 
Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a taiat, alaturi de primarul Gheorghe Falca, panglica inaugurala atat la soseaua de centura a Aradului, cat si la strada Voinicilor. 
Cu alte cuvinte, a venit sa deschida circulatia pe cele doua obiective.
Ministrul a stat la Arad doua ore, timp in care a reusit de toate: sa ocoleasca protestul celor "inchisi" in Aeroportul Arad, sa inaugureze doua mega-lucrari, sa "spele pe jos" cu firmele de constructii si cu Autoritatea Nationala de Drumuri, sa critice viteza cu care se realizeaza autostrazile, sa prezinte proiectul sau care ar duce la scurtarea termenelor de executie la autostrazi, ba chiar sa faca remarci politice spumoase.
Berceanu a punctat ca si-a propus ca autostrada Nadlac-Arad sa fie finalizata la inceputul lui 2010 si nu in 2012, asa cum era programat. 
Potrivit lui Berceanu, parte din vina faptului ca nu avem autostrada inceputa se regaseste in faptul ca "toate structurile s-au invatat cu un ritm lent. AND-ul s-a invatat ca lucreaza putin, incetisor. Si atunci toata structura, modalitatea lor de gandire e in felul asta: inset, insetisor si pi loc".
"Nadlac - Arad era proiectata si fie gata in 2012, iar eu sper sa facem in asa fel ca, la inceputul anului 2010 sa-i dam drumul"
Inca un ministru care ajunge la Arad, nu fara peripetii, in conditiile in care pe aeroport ar fi avut parte, daca nu l-ar fi ocolit, de protestul a 100 de oameni tinuti "inchisi" pe aeroport de la 1 noaptea. 
Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, caci despre dansul este vorba, Radu Berceanu a reusit sa ocoleasca protestul (si sa se arate dezinteresat total de problema). 
Ba mai mult, in nici doua ore, a reusit sa inaugureze doua mega-lucrari (Centura Aradului si strada Voinicilor), a reusit sa "spele pe jos" cu firmele de constructii si cu Autoritatea Nationala de Drumuri, sa critice viteza cu care se realizeaza autostrazile in Romania, sa prezinte proiectul sau care ar duce la scurtarea termenelor de execute a tronsoanelor de autostrada chiar sa faca remarci spumoase pe probleme politice, legate mai ales de liberali.
Ministrul Berceanu a promis urgentarea constructiei autostraziiDe neacceptat
Dupa ce a taiat panglica la Centura Aradului (impresionanta de altfel) si la Voinicilor, Berceanu a iesit la atac direct cu problema autostrazii Arad-Nadlac: "Vom schimba cu tolul abordarea la autostrada Nadlac-Arad. Eu am gasit o abordare cu niste termene foarte lungi. Ar fi trebuit sa avem constructorul, antreprenorul in februarie 2009, iar lucrarile sa mai dureze trei ani. Mi se pare totalmente de neacceptat. Drept urmare, deja am inceput sa lucram la o alta abordare pentru ca lucrarile sa inceapa mult mai repede si sa se finalizeze mai repede". 
Cand anume vor incepe lucrarile la mult promisa autostrada nu a fost precizat. 
"Nu pot sa va spun  finale, dar la inceputul anului viitor noi o sa prezentam un plan general in ceea ce priveste o abordare mai accelerata a constructiilor de autostrazi si de drumuri nationale, astfel incat viteza sa fie cu mult mai mare".
"Inset, Insetisor si pi loc"
Potrivit lui Berceanu, parte din vina se regaseste in faptul ca "toate structurile s-au invatat cu un ritm lent. AND-ul s-a invatat ca lucreaza putin, incetisor, mai lucreaza pe colo, pe dincolo, insa nici intr-un caz lucrari mari, de anvergura, autostrazi. Si atunci toata structura, modalitatea lor de gandire e in felul asta: inset, insetisor si pi loc". 
Planurile nu au fost nici ele uitate: "Noi o sa schimbam toate acestea: pe de o parte, o sa deschidem mult finantarea, vom merge pe concesiuni, pe parteneriat public-privat; pe imprumuturi de la banci comerciale, nu ca pana acum, doar bani de la buget si de la BERD si BEI, caci, in felul acesta, o sa aiba nepotii nostri autostrazi". 
Berceanu considera ca solutia cea mai simpla e sa se mearga pe ideea unui consortiu care sa faca proiectare, realizarea si intretinerea pe 20-30 de ani sau sa ia in concesiune portiunea respectiva de drum.
250 de km pe an
"In felul asta totul se comprima ca si termene. Lucram la un nou plan al lucrarilor vazut in lumina asta si atunci toate lucrarile: Nadlac-Arad, ocolitoare la nivel de autostrada pentru Arad, Arad-Timisoara si ocolitoarea ei sa isi schimbe cu totul termenele. Noi ar trebui sa facem 2500 de km de autostrada in 10 ani pentru ca altfel sunt chestiuni care se pierd in negura timpului. Asta inseamna sa programam totul ca sa avem  un ritm de 250 de km de autostrada pe an. Din 1975 si pana in 2006 noi am facut 220 de km de autostrada!", a sustinut, la Arad, Radu Berceanu.

Adriana Barbu - Adevarul

  • A inceput invazia! - Se-ntorc romanii cu valuta...

Aglomeratie in vama Nadlac de sarbatoriIn fiecare an, in preajma sarbatorilor, sute de mii de romani se intorc in tara, la familii. 
Daca pana acum li se retinea pasaportul la frontiera celor care au depasit termenul legal de sedere in strainatate, in acest an pot intra si iesi din tara tara probleme absolut toti posesorii de pasaport, cu exceptia celor care au interdictii inscrise in filele acestuia. 
Politia de Frontiera se asteapta ca numarul celor care vor trece prin vamile aradene sa fie undeva la 500.000. 
Poate chiar peste 500.000 de romani se vor intoarce in tara pe perioada sarbatorilor. 
Pentru o mai buna fluidizare a cailor de acces au fost detasati in vamile aradene politisti de frontiera din alte zone ale tarii. 
Prin aceste miscari se spera ca timpul de asteptare din vami sa nu depaseasca sub nici o forma 15-20 minute. 
Cetatenii Uniunii Europene vor intra ca si pana acum pe culoare separate, unde timpul de asteptare nu trebuie sa depaseasca 6-10 minute. 
De asemenea, politistii de frontiera au pus in miscare zeci de echipaje mobile care vor supraveghea caile de acces din si inspre punctele de frontiera. 
Cei peste 500.000 de romani care se intorc in aceste zile acasa intra in tara in special prin punctele de frontiera Nadlac, dar e aglomeratie deja si la Turnu, Varsand ori Curtici, pe calea ferata. 
In afara de faptul ca romanii se intorc acasa, in familie, de sarbatori, Romania e castigata si pentru ca toti acesti "euronavetisti" vin cu buzunarele doldora de euro, valuta care in majoritatea cazurilor ramane in tara.
La un simplu calcul daca fiecare roman intors in tara cheltuie de sarbatori 1500 de euro, unde am inclus si banii pe care ii lasa familiei sau rudelor (desi in majoritatea cazurilor suma este mult mai mare) atunci inseamna ca au intrat pe piata din Romania cel putin 750 milioane de euro. 
O suma frumoasa care probabil se va dubla sau chiar tripla de anul viitor cand se va deschide piata muncii si pentru romani, fiind membri ai Uniunii Europene.
De sarbatori si autocarele din Spania sunt plineU.E. trimite vamesii in somaj !
In pragul integrarii in U.E., Timisoara ne mai ia cu japca o institutie importanta si care aducea la buget, pe an, peste un miliard lei noi, adica mai bine de jumatate din ceea ce judetul Arad da bugetului national. 
Desi directorul Regionalei Vamale Arad, Aurel Matiut, a facut eforturi pentru pastrarea institutiei la Arad nu s-a reusit acest lucru, asta probabil si pentru ca majoritatea clasei politice aradene nu s-a implicat in sustinerea acestui demers.
Politicienii de Arad l-au cultivat si i-au promis sustinere doar atunci cand si-au umflat masinile cu sticle cu wiski, cafea si tigari, in realitate cand acesta a avut nevoie de un sprijin real n-a fost nimeni alaturi de institutie cu o singura exceptie.
Integrarea in U.E. n-a fost o veste buna pentru majoritatea vamesilor aradeni care de la 1 ianuarie s-ar putea trezi aruncati de pe pista punctului vamal direct in somaj. 
Culmea este ca pana in prezent oamenii care erau detasati la vama de interior, zona libera, aeroport se considerau marginalizati si pedepsiti. 
In noile conditii, dupa 1 ianuarie 2007, vor mai exista vamesi doar la Aeroportul Arad, Zona Libera si Vama de Interior, iar bataia este pentru cele cateva locuri inca disponibile in aceste trei puncte vamale. 
Pentru ocuparea lor se va da un concurs! 
In restul punctelor vamale, aici ne referim la Curtici, Nadlac si Varsand, vor face controlul vamal vamesii din tara vecina, Ungaria. 
Cu efectivul aproape complet vor ramane cei de la Politia de Frontiera care - printr-un protocol incheiat la nivel central - vor prelua si spatiile ocupate in prezent de Directia Regionala Vamala Arad.
Intr-o discutie purtata cu actualul director al D.R.V. Arad, dl. Aurel Matiut, acesta ne spunea: "Vom disponibiliza circa 300 de vamesi incepand cu 1 ianuarie 2007. In cursul acestei luni se organizeaza concursuri pentru ocuparea de catre vamesii aradeni a locurilor disponibile pe granita de nord-est a Romaniei. La acest concurs s-au inscris circa 300 de vamesi." 
In urma concursului desfasurat la Bucuresti pentru ocuparea fotoliului de conducere ale noii Directiei Regionale Vamale Tlmisoara, Aurel Matiut este director executiv adjunct. 
Desi in Arad, Directia Regionala Vamala si-a construit recent un sediu nou, spatios, sediu care de fapt nici n-a fost inca inaugurat oficial. 
Aceasta constructie va ramane deocamdata in conservare urmand a se stabili ce se va intampla cu ea, in viitor.

Sorin Ghilea - Informatia Aradului

  • Prezenta aradeana la Bruxelles

Rectorul UAV - Lizica Mihut relateaza Presei realizarile la reuniunea de la BruxellesRectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", profesor universitar doctor Lizica Mihut, a fost prezent la o importanta reuniune internationala la Bruxelles. 
Summit politic a avut ca tema "Partenerii Balcanici ai Europei". 
Printre personalitatile de nivel european care au raspuns invitatiei organizatorilor acestui important eveniment s-au numarat prim-minstri si presedinti de stat, parlamentari si functionari europeni, personalitati politice si rectori ai unor universitati de prestigiu. 
Cele 3 teme abordate au fost "Au devenit Balcanii o regiune a stabilitatii?", "Este apartenenta la Uniunea Europeana o ambitie colectiva sau o rivalitate balcanica?" si "Cata coperare regionala interbalcanica exista in aceasta regiune?" 
Prezenta Universitatii aradene la acest eveniment este una foarte importanta, in principal pentru obtinerea de viitoare fonduri europene pentru cercetare.
Uniunea europeana va finanta in proportie de 90% proiecte de cercetare executate in parteneriat economic in special cu Intreprinderile Mici si Mijlocii. 

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • "PD va colabora foarte strans cu noul partid"

Sever Jurca este presedintele grupului de initiativa pentru infiintarea filialei aradene a noului Partidului Liberal DemocratLiberalii aradeni nu sunt ingrijorati de crearea Partidului Liberal Democrat
Sever Jurca este presedintele grupului de initiativa pentru infiintarea filialei aradene a noului Partid Liberal Democrat. 
Platformistii intruniti la Bucuresti au decis sa infiinteze acest nou partid. 
Reprezentantul platformistilor aradeni, Sever Jurca, a participat la intrunirea de la Bucuresti si a declarat la finalul acesteia ca si la nivelul judetului Arad va incepe munca de strangere de semnaturi pentru inregistrarea noului partid. 
Termenul-limita pentru adunarea semnaturilor necesare este ianuarie 2007. 
Fiind unui dintre primii aderanti la platforma, Sever Jurca a primit statutul de membru fondator al Partidului Liberal Democrat.
Intentia platformistilor de a transforma asa numitul curent de opinie intr-un partid, a starnit, firesc, reactii in randul Partidului National Liberal.
Astfel, Biroul Permanent Teritorial al PNL Arad si-a exprimat, printr-un comunicat de presa, dezacordul fata de demersul fostilor colegi de partid.  "Hotararea acestora nu ne surprinde, ci dovedeste inca o data obiectivul lor permanent de a slabi PNL-ul fiind in permanenta dirijati din afara", se arata in comunicatul respectiv. 
In plus, liberalii aradeni cred ca demersul de creare a unui nou partid este menit doar sa produca confuzie atat in randul electoratului, cat si a membrilor PNL.
Vicepresedintcle PNL Arad, Caius Parpala, a declarat: "Din ceea ce stim noi pana in prezent, la nivelul judetului Arad, numarul celor care au aderat la platforma liberala si implicit la noul Partid Liberal Democrat nu este foarte mare. Desigur, ca orice pierdere de membri nu reprezinta un motiv de bucurie, dar nu credem ca filiala aradeana va avea foarte mult de suferit".
Vicepresedintele PD, Radu Berceanu, ministru al Transporturilor, a declarat, vineri la Arad, ca formatiunea din care face parte va colabora cu noul partid infiintat de Theodor Stolojan, Partidul Liberal Democrat. 
"O data ce acest partid va fi format si sunt cosvins ca va fi format foarte repede, PD va colabora foarte strans cu membri acestuia. In acest partid se regasesc o parte a celor cu care noi am facut Alianta DA in anul 2004 si chiar sunt cei care au dorit Alianta. In actualul PNL sunt foarte multi care nu au dorit Alianta cu PD, Teodor Athanasiu numarandu-se printre cei mai vehementi oameni care s-au impotrivit formarii acesteia. La fel si domnul Ludovic Orban, nu s-a dovedit nici el a fi un mare iubitor al Aliantei, ca dovada ca nu l-am auzit pe domnul Orban spunand in viata lui vreun cuvant despre PSD sau despre PRM. Sau despre Primarie, caci acolo e vorba de chitari, de mandoline. Dar, Orban iese si vorbeste despre PD si Basescu, care sunt rai, care fac, care dreg", a declarat Berceanu.

Anca Pascutiu - Observator

  • Prea slabi sa inscrie

Vasluienii in meciul cu UTA au baricadat poartaUTA a pierdut la limita meciul cu FC Vaslui, dupa ce aradenii s-au jucat cu ocaziile.
"Asteptam un rezultat bun, ca si copiii pe Mos Craciun", a fost mesajul afisat de cei douazeci de sustinatori ai vasluienilor, la inceputul partidei de la Arad. Vointa fanilor galben-verzi, care au cutreierat tara de la un capat la altul, a fost rasplatita de inaintasul Frunza. 
Acesta a dovedit eficacitate si le-a aratat lui Danalache si Apostu cum se poate inscrie dintr-o ocazie, mai usor decat ar face ei din jumatate de duzina.  
Atacantii aradeni nu au nimerit poarta
Cei doi inaintasi de la UTA au atins apogeul ratarilor in aceasta partida, la finele careia, pentru echipa de pe Mures, era asteptata o iarna lipsita de griji. Daca Danalache l-a remarcat pe Haisan, indiscutabil jucatorul meciului, cand a sters mingea cu fruntea, din centrarea lui Mara (20), Apostu s-a intrecut pe sine in ratari, din toate pozitiile, exasperand pe toata lumea. 
Intai a balbait o minge la marginea careului mic (4), apoi balonul trimis de el a mangaiat plasa, dar pe deasupra portii (15), a lobat prea scurt, cand putea sa aleaga orice alta varianta (24) si a irosit cu aceeasi seninatate centrarea lui Danalache, venita ideal pentru o lovitura de cap (45). A avut totusi un merit, acela ca a obtinut o lovitura libera indirecta din sapte metri, de care Mara nu a stiut sa profite (37).
Croitoru, mai bun decat Mara
Dispusi in 3-4-3, oaspetii au parut victime sigure in prima repriza. La jumatatea ei, Hizo a mutat si l-a introdus pe Croitoru in locul lui Cornea. A urmat o serie de permutari, cu retragerea lui Ad. Gheorghiu mijlocas stanga, impingerea lui Ljubinkovic langa Neagu si Frunza, in avanposturi si plasarea lui Croitoru la centrul terenului. Acesta a fost creierul limpede al lui FC Vaslui, nu doar pentru ca a centrat la reusita cu capul a lui Frunza (0-1, 45) dintr-un careu pustiu, dupa gafa lui Vasiljevic. A ordonat jocul echipei sale asa cum Mara nu a stiut sa o faca. 
Ros-albii pot invoca nesansa si cand Sabin Ilie, introdus dupa pauza, a izbit stalpul drept al portii bravului Haisan (66), ori cand Oncica a vazut, meritat, al doilea cartonas galben (75) si implicit pe cel rosu. 
Insa avalansa de ratari din prima parte, lipsa de luciditate si pripeala din a doua, fac parte din acel lant al slabiciunilor despre care vorbea Lacatus dupa meci.
A fost semnalul ca in pauza de iarna, lotul trebuie intarit. 
Cu aceasta infrangere pe teren propriu, UTA a ajuns la "-6" in clasamentul adevarului si returul se anunta de foc.
Scandal - Certat de fani 
Dupa meci, Lacatus a fost apostrofat de un grup de suporteri de la tribuna a doua, cu care a discutat pret de cateva minute langa gardul din jurul terenului. Niciuna dintre parti nu a facut rabat la decibeli, "Fiara" invocand numeroasele ratari ale jucatorilor sai, iar fanii tocmai prezenta acestora in primul unsprezece de la UTA.
La cald
Sapte ocazii - Marius Lacatus, UTA:
"Am avut cea mai buna prima repriza din acest campionat. Au fost sapte mari ocazii de gol, insa din pacate le-am ratat pe toate. Nu il putem invinovati doar pe Vasiljevic la golul primit. Putea sa trimita in aut, nu a facut-o, apoi Chirita a fost fentat din corp, iar Frunza a ramas nemarcat in careul nostru. A fost un intreg lant al slabiciunilor." 
 Frunza a inscris din nou Viorel Hizo, FC Vaslui: 
"Toata nesansa noastra din partida trecuta, cu Craiova, s-a transformat astazi in sansa. Am avut un portar, pe Haisan, in zi mare si astfel am reusit sa castigam. Este si meritul lui Frunza, care a inscris si a ajuns la zece goluri in campionat. E mult mai greu sa inscrii zece goluri la UTA sau Vaslui, decat la Dinamo, Rapid sau Steaua."

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]