Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 10 noiembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Gheorghe Falca, primarul Aradului: "Impozitele si taxele locale pe anul viitor vor creste cu 5-6%"

Primarul Gheorghe Falca raspunde la intrebarile redactorului Andrei Ando- Domnule primar, dupa contractarea imprumuturilor bancare de catre municipalitate, imprumuturi de zeci de milioane de euro pentru investitii, exista o temere referitoare la cresterea taxelor locale, pe anul 2007. Este justificata?
- Nu este jusitificata. Acest lucru se va vedea destul de curand, in momentul in care se vor aproba taxele si impozitele pe anul 2007. Dar doresc sa clarificam o afirmatie, in special cu referire la imprumutul de la Banca Mondiala, care este un credit de 50 de milioane de euro, din care primaria ramburseaza doar 20%, asta insemnand 10 milioane de euro, in 17 ani, cu timp de gratie de trei ani. Avem, iata, de fapt o gratuitate de 40 de milioane de euro. Acest lucru, rotunjit, inseamna 1400 de miliarde de lei gratuit pentru municipiul Arad. Asta confirma ca noi nu ne-am indatorat atat de mult cat spun altii, iar gradul nostru de indatorare este de 11%, mult mai putin decat ne-ar permite legea (25%).
- Anul viitor aveti in proiect contractarea vreunui alt imprumut?
- Da. Consiliul Local Municipal a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu pentru constructia unor blocuri de locuinte cu regim social spre mediu, avand in conceptia noastra destinatie pentru familiile evacuate pe Legea 10. Asa cum am spus in sedinta de Consiliu Local, pentru aceste locuinte, primaria va lua un imprumut. Cand va iesi studiul, vom sti valoarea exacta, dar se aproximeaza in jur de 5 milioane de euro.
- S-a facut deja vreo estimare referitoare la modificarea impozitelor si taxelor locale? Suntem in noiembrie, probabil ca stiti deja care vor creste si cu cat...
- Suntem in analiza si nu pot sa spun in acest moment, mai ales ca ar trebui sa luam impozit cu impozit. Oricum, nu pot fi cresteri mai mari decat inflatia, care este de 5-6%.
"Centrul orasului va arata bine"
- La primavara demareaza investitia BERD, la Arad. Ce va insemna asta, din punct de vedere al traficului? Cum se vor solutiona inerentele blocaje?
- Consultantul va pregati pe toata durata lucrarii solutiile de dirijare a traficului si le va implementa, dupa aprobarea lor de catre politie, in municipiul Arad.
- Va fi nebunie in trafic.
- De aceea am angajat un consultant de specialitate, sa nu fie...
- Cum va arata centrul orasului, dupa investitie?
- Sigur va arata mult mai frumos, atat centrul orasului, cat si Calea Timisorii, Calea Romanilor, Calea Aurel Vlaicu. Prin acest proiect vom reabilita intreaga retea de drumuri pe acest tronson, care pleaca din zona Fortuna si se finalizeaza la intersectia strazilor Calea Timisorii si Stefan Cel Mare. Tot pe acest tronson se va reabilita calea de rulare a tramvaielor, trotuarele, iluminatul public. Va exista supraveghere atat pentru siguranta rutiera cat si supraveghere impotriva infractorilor, cu camere de filmat. Toate imaginile se vor transfera politiei.
"Oameni rautaciosi..."
- Domnule Falca, discutam, iata, si dupa doi ani si jumatate de mandat., tot despre "va fi", "se va face", "va exista". Acesta este unul dintre punctele care vi se reproseaza, si anume ca in doi ani si jumatate nu exista prea multe realizari si fixati tot timpul orizonturi.
- Aceasta este parerea Dumneavoastra, sau a unor oameni rautaciosi, care inseamna ca nu stau in Alfa sa vada cum se lucreaza acolo, sau poate nu stau nici in Aradul Nou, sa vada cum s-a renovat zona, sa vada cum s-a modernizat totul, ori in Subcetate, unde in acest an s-a finalizat canalizarea; ori nu stau in Gradiste, unde anul acesta, in partea stanga, se va finaliza canalizarea; sau poate nu stau in Micalaca, sa vada cum strada Voinicilor a inceput in primavara si se finalizeaza in noiembrie; sau poate nu au trecut prin Subcetate, unde tot in noiembrie se va finaliza centura municipiului. Ori nu au avut acces la cele trei blocuri ANL. Ori nu au copii la scoala, sa vada modernizarile din anumite unitati si cele 15 terenuri de sport. Ori nu s-au imbolnavit si nu au mers la spitalul municipal sa vada investitiile. Sau nu au trecut prin sensul giratoriu de la Intim, sa vada cum se modernizeaza zona, sau inca nu au fost pe Banul Maracine, sa vada cum se modernizeaza drumul si se contruieste un supermarket. Sau poate nu au fost la cumparaturi la Metro, Selgros, Praktiker, sau inca nu au fost la teatru, sa vada cum teatrul este reabilitat in exterior. Si asa pot continua cu un numar de investitii din municipiul nostru. Deci cei care fac astfel de afirmatii, repet, ori sunt rautaciosi, ori nu stau in Arad.
- Sau poate se bazeaza pe faptul ca multe dintre aceste proiecte le-ati preluat din mers si le-ati finalizat din inertie...
- Daca as fi finalizat din inertie un proiect cum era Voinicilor, la care nu exista proiect tehnic si nu exista finantare, atunci poate exista si un astfel de raspuns.
"Nu ne impiedicam de cateva garaje"
- Oricum, oamenii carora le-ati stricat garajele tot demolator va numesc. Pe ei asta ii doare, nu canalizarea din celalalt cartier.
- Primarul nu a demolat nici un garaj. Primaria a pus in practica contractul care exista intre cei care aveau garaj si primarie, unde se spune ca in 15 sau 30 de zile de la solicitarea primariei, acel garaj se ridica de catre detinator. Noi nu am demolat garaje, noi am solicitat ridicarea lor, pentru anumite investitii, cum au fost reabilitarea punctelor termice V 1 si V 2 de la Fortuna, constructia unor rampe ecologice (Alfa) sau modernizarea unor drumuri (in Vlaicu, X 25-X28). Nu exista o estimare cate garaje au fost ridicate, pentru ca noi nu am facut o politica din ridicarea lor. In schimb cei din opozitie au facut o politica din asta. Noi am construit; cand construiesti, iar o conducta are un traseu pe care e un garaj, acel garaj se ridica.
- Demolarea garajelor va continua si anul viitor?
- Daca pentru realizarea investitiilor pe care le avem noi va fi necesara ridicare unor garaje, evident ca acest lucru se va realiza. Doar n-o sa ne impiedicam de cateva garaje si sa nu modernizam o zona intreaga.
"Parcarile cu plata intra in vigoare luna aceasta"
- Parcarile cu plata ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 noiembrie, insa acest lucru nu s-a intamplat. Ne putem astepta totusi ca sistemul sa fie operational anul acesta?
- Sistemul va fi operational in aceasta luna. El nu a intrat in functiune pentru ca nu s-a reusit finalizarea marcajelor. Nu estimam ca nu reusesc noaptea sa indrepte masinile, ca sa poata trasa carosabilul paralel cu trotuarul.
Zona centrala a Aradului va fi refacuta din primavara - Virtual Arad News (c)2006"Vin un mall si Carrefour"
- Ne-ati spus despre proiectele deja demarate. Ce pregatiti insa nou pentru anul 2007?
- In acest moment, lucram la proiectarea de drumuri si canalizare pluviala in cartierele Subcetate si Gradiste, pentru ca logic, dupa introducerea canalizarii menajere in aceste cartiere si dupa racordarea cetatenilor la aceasta canalizare, trebuie sa asfaltam drumurile si sa avem canalizare pluviala. Un alt proiect aprobat in forma de studiu de fezabilitate in luna octombrie, este modernizarea trotuarelor din Arad. Noi vom realiza anul viitor proiectul tehnic pe tronsoane si apoi vom incerca sa obtinem finantare de la Uniunea Europeana. Lucram deja si la atragerea unei investitii de tip "mall" in municipiul Arad si a hipermarketului "Carrefour". Tot anul viitor vom avea si cele 20 de autobuze pe care le platim in acest an si vor intra in functiune in 2007, impreuna cu noile tramvaie pe care le asteptam din Germania. Vom continua proiectele pentru invatamant, la fel cum au fost facute si in acest an, cand am alocat peste 70 de miliarde de lei pentru acest sector. As dori sa va mai spun ca suntem in pregatirea evenimentelor din luna decembrie, care vor incepe cu ziua nationala si se vor finaliza cu evenimentul din 31 decembrie – 1 ianuarie, trecerea in noul an, care inseamna si intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
- Se va realiza, anul acesta, un revelion popular, la Arad?
- Da. Vom avea un revelion popular in fata primariei, cu un concert de muzica usoara.
"Nu intotdeauna cei din primarie sunt rai"
- Dincolo de jumatatea mandatului, exista - cel putin in presa - multe controverse legate de primarie, de primar. Va simtiti un primar atacat?
- Intotdeauna un primar este atacat. Acest lucru se poate considera o normalitate. Din punct de vedere al controverselor din mass-media, va pot spune ca eu incerc sa le evit si doresc sa va spun ca ma bazez pe un principiu: pe mine m-au ales cetatenii din municipiul Arad, nu partidele politice si nu mass-media. De aceea, eu dau seama atat acum, cat si in 2008, cetatenilor din municipiul Arad.
- Poate in 2008, fiindca acum nu aveti cum da seama...
- Cum sa nu, fiindca eu am intalniri cu oamenii, unde eu imi fac un raport, unde imi prezint intentiile de viitor, si prin aceste consultari se poate spune ca "dau seama".
- La primarie au descins si organe de control ale statului. Ele nu vin, de obicei, la intamplare. Dumneavoastra insa v-ati aratat contrariat atunci cand s-a spus ca se fac cercetari, la primaria municipiului Arad, desi s-au solicitat acte de catre institutii care nu obisnuesc sa le puna in rama.
- Intr-un stat democrat este normal sa existe controale. Sunt institutii care au in tema de lucru, la toate primariile din tara, verificari tematice, si sunt institutii care au in tema de lucru controale in urma unor reclamatii. In acest moment, la primarie s-au solicitat cateva documente pentru verificare datorita unor reclamatii ale unor oameni care nu erau afectati de aceste documente. Dar respectivii (din punctul meu de vedere grupuri de interese) au reclamat exact ca sa foloseasca mediatic aceasta reclamatie impotriva primarului. Daca astazi discutam despre acest subiect, inseamna ca ei si-au atins scopul. Doar ca ei si l-au atins ca presiune asupra primariei, si cat voi fi eu primar nu isi vor atinge scopul ca interes asupra primariei. As vrea sa stiti ca nu intotdeauna cei din primarie sunt rai si grupruile de interese sunt sfinti.
Numarul mall-urilor din Arad este in continua crestere"Sunt cateva persoane care si-au facut o pasiune din a critica tot ce misca in jurul primarului"
- Amintiti de grupuri de interese, de presiune. Dar, in acelasi timp, si altii spun ca in jurul Dumneavoastra s-ar polariza astfel de grupuri.
- Nu stiu cine sunt altii, cu exceptia unor formatori de opinie din mass-media si a unor indivizi care ba se autodenunta, ba iau amenzi pentru ca, construiesc ilegal...
- Cum va explicati ca presa a fost alaturi de Dumneavoastra, aproape orbeste, in perioada cand erati in opozitie, iar acum, cand sunteti la putere, aceiasi ziaristi, aceleasi publicatii, sunt in conflict cu persoana primarului, cu Gheorghe Falca?
- Toata afirmatia Dumneavoastra este falsa.
- Nu este.
- Ba da. Luati, va rog, ziarul Observator din ultimele cinci luni dinainte de campania din 2004, apoi in urmatoarele 5-6 luni dupa campania din 2004, si dupa citire veti constata ca afirmatia Dumneavoastra nu este reala. Eu va spun ca nici astazi, din punctul meu de vedere, nu am o relatie rea cu presa. Ca in mass-media sunt cateva persoane care si-au facut o pasiune din a critica tot ce misca in jurul primarului, este o problema personala a dansilor, ei se discrediteaza, pentru ca oamenii vad realitatile din oras. Daca Dumneavoastra ati considerat ca in zece luni primarul poate da un singur interviu in ziarul Observator, e tot o problema a Dumneavoastra.
- Nu discutam insa numai de Observator. In ansamblu, presa locala e acum critica, uneori foarte critica cu Dumneavoastra, si asta nu se poate nega.
- Fiecare trateaza problemele in functie de informatiile pe care le are, in functie de interesele pe care le are. De aceea, eu imi mentin directia si va repet ca raspund si voi rapsunde fata de cetatenii din Arad. Si pentru a avea Dumneavoastra informatia cat mai buna, vreau sa va spun ca in ultimul sondaj facut in municipiul Arad, primarul are o incredere de peste 58% si o intentie de vot de 44,7%. Nu exista nici un alt om care sa depaseasca intentia de vot peste 20%. Cel de pe locul doi are 19,7%, iar ceilalti sunt sub 4%.
- E greu sa crezi in sondajele despre care se vorbeste, dar nu le vezi niciodata. Domnule primar, se constata, oricum, ca fata de primele luni ale mandatului Dumneavoastra, fata de primul an, sunteti mult mai temperat. Ati fost sfatuit sa evitati conflictele, este asta o strategie, ca sa deveniti mai popular?
- Nu stiu ce sa va raspund aici, noi muncim foarte mult la primarie, iar asa cum stiti conflictele le genereaza altii, iar Dumneavoastra, mass-media, le intretineti.
- Sunteti un critic de presa desavarsit.
- Dar nu e adevarat ca le intretineti?...
- Din tot ceea ce spuneti, rezulta ca primarul Aradului nu este inteles, ca este o campanie permanenta impotriva lui. Dumneavoastra nu aveti nici un defect, nimic sa va reprosati?
- Eu nu am facut o astfel de afirmatie, aceasta va apartine. Eu vi-am spus ca ma inteleg bine cu mass-media, exceptie facand doua-trei persoane. Cred ca mult mai important era sa ma intrebati despre ce se intampla in Arad, despre ceea ce trebuie sa facem noi in Arad, despre cum facem noi in Arad si nu atat de multe intrebari despre mine, pentru ca nu eu sunt un om important...
- Asta nu o spuneti des!
- Important este orasul. De multe ori, in loc sa tratam problemele orasului, incercam sa cautam problemele sau defectele unor oameni politici, care sunt sigur ca sunt la fel de multe ca la fiecare alt om.

Andrei Ando - Observator

  • Taximetristi amendati

Taximetristii gasiti cu nereguli vor fi amendatiCirca 70 de taximetristi aradeni au fost amendati in cursul unei actiuni de verificare a persoanelor care desfasoara activitati de taximetrie, de catre Serviciul Control Fiscal din cadrul DGPF Arad, impreuna cu Serviciul Politiei Rutiere si Autoritatea Rutiera Romana.
Au fost sanctionati fiscal opt taximetristi, cinci pentru nedetinerea Registrului unic de control, alti trei fiind sanctionati in temeiul Legii 12 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite.
De asemenea, de la trei taximetristi a fost confiscata suma de 2.252 lei, pentru care acestia nu detineau documente justificative.

Sorin Trocan- Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Camere video pe DN7

Pe soseaua  DN7 se doreste instalarea de camere videoFirma vine sa negocieze montarea de camere video pe tronsonul cu cele mai multe accidente.
Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica a decis sa invite firma care a montat camere video pe DN1 la Arad, pentru a proceda identic pe drumul Arad- Oradea, tronsonul aradean cu cele mai multe accidente. 
Raspunsul firmei bucurestene urmeaza sa fie dat in aceste zile. 
Intr-o statistica data publicitatii de curand se arata faptul ca drumul national 7 (DN7) si-a facut loc intr-un top al primelor 10 drumuri pe care au loc cele mai multe accidente mortale.
Reprezentantii societatii (care are contract semnat cu Ministerul Administratiei si Internelor), se vor intalni, cand vor descinde la Arad, cu reprezentantii ATOP si cu primarii de pe Valea Muresului, pentru un prim acord de principiu privind montarea camerelor video. Ar trebuit poate mentionat aici faptul ca datorita rezultatelor pozitive inregistrate pe DN1 (de la montarea camerelor video numarul accidentelor s-a redus cu 60%), societatea bucuresteana are prea multe comenzi, pe care nu le poate onora la timp.
"Speram totusi ca acordul de principiu intre primarii de pe Valea Muresului si firma sa fie semnat pana la sfarsitul lunii martie 2007 iar, in functie de solicitarile firmei, sa fim printre primii care vor implementa sistemul care a dat roade in Pitesti", ne-a declarat subprefectul Levente Horvath.
Camere video gratuite
Introducerea sistemului de monitorizare video pe DN 7 nu implica, in plus, nici o cheltuiala din partea primarilor de pe Valea Muresului. Firma din Bucuresti ar urma sa instaleze gratuit camerele video pe DN7, pe timp de doi ani, urmand sa se aleaga cu un procent din amenzile date pe drumul in cauza. Pe DN1, societatea incaseaza 30% din amenzile date, iar primariilor le revine diferenta de 70%.
Contractul va fi insa negociat intre parti, la momentul la care societatea va ajunge la Arad. 
Autoritatile aradene spera ca, la sfarsitul lunii, reprezentantii societatii vor fi prezenti in municipiu. 
"Consider ca aceasta initiativa insusita de ATOP si Politie ne va scapa de acele accidente grave care au loc in zona Varadia de Mures, Barzava, Otvos pana la Lipova. Vom avea o discutie cu toti primarii de aici si le vom prezenta beneficiile acestui sistem, caci, pana la urma, ei vor ramane cu parte din amenzile incasate", a punctat Levente Horvath.
- DN7 se afla in TOP 10 al drumurilor cu cele mai multe accidente mortale (intre pozitia 5-8)
- in primele noua luni ale anului, pe tronsonul de drum aradean de pe DN7 au avut loc 130 de accidente grave
-74 dintre persoanele implicate in accident au decedat, iar 84 au fost ranite
DECLARATIE: 
"E o posibilitate de a ne scapa de acele accidente grave care au loc in zona Varadia de Mures, Barzava si pana la Lipova" - subprefectul Levente Horvath.

A.B. - Adevarul 

  • Oficial european in vizita la UAV

UAV se afla in atentia Comisiei Europene - Virtual Arad News (c)2006Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad se afla in atentia Comisiei Europene. 
O importanta personalitate din cadrul acestei institutii, se va afla in Arad in perioada 15-16 noiembrie. 
Vizita sa coincide cu desfasurarea sesiunii internationale de comunicari stiintifice organizata de Universitatea de stat aradeana in aceasta perioada.
Ofiterul European, expert in domeniul nanotehnologiei, a mai fost o singura data in Romania, la o Universitate din Buuresti. 
Gisele Roesems-Kerremans a fost cea care si-a manifestat interesul de a veni la Arad datorita faptului ca Universitatea aradeana depune eforturi sustinute pentru accesarea de fonduri si programe europene pentru a-si spori vizibilitatea in spatiul academic European. 
La sesiunea de comunicari stiintifice la care va lua parte si inaltul oficial European vor participa invitati de la numeroase institutii academice din tara si strainatate.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Iubiti si cainii vagabonzi!

Numarul cainilor vagabonzi ai Aradului se mentine destul de ridicatNu mai e un secret pentru nimeni ca Aradul, la fel ca si alte orase din aceasta tara, este plin, printre altele, si de caini vagabonzi. 
Fie din nepasarea si inconstienta unor indivizi care nu isi asuma statutul de proprietari, fie din incapacitatea autoritatilor de a reduce sau controla inmultirea acestora, cert este ca din ce in ce mai des, pe trotuare, prin piete si in mai toate zonele aceste suflete ne ies in cale. 
Din pacate, in general acesti caini sunt agresivi, tot din vina noastra, a celor cu doua picioare, care dintr-o placere greu de inteles, i-am batut, gonit sau infometat. 
Pe de o parte este de inteles agresivitatea si frica lor, pe de alta parte este de inteles si teama oamenilor de ei. 
Citim aproape zilnic despre cetateni muscati de acesti vagabonzi, doctorii ne prezinta statistici sumbre din acest punct de vedere, motiv pentru care cerem in cor starpirea lor. 
Cu toate acestea, responsabilitatea pentru aceste accidente este impartita, ba chiar as spune ca ne apartine in mai mare masura noua, oamenilor. 
Pana la urma urmelor nu este vina lor ca se afla in situatia de a vagabonda pe strazi si cu atat mai putin este la indemana lor gasirea unei solutii pentru aceasta problema. 
Ne place, sau nu, tot noi suntem cei care trebuie sa-i luam de pe strazi, sa-i sterilizam, sa-i tratam si sa le oferim un spatiu civilizat in care sa-si duca traiul. 
Nu sunt de acord, si cred ca multi aradeni sunt de aceeasi parere, nici cu varianta in care acestia sunt maltratati, ucisi cu bestialitate prin diferite metode, care mai de care mai crude (s-au vazut cazuri de oparire a lor, de lovire pana la lesin, sau de rupere a membrelor). 
Pana la urma si modul in care suntem capabili sa gestionam o astfel de problema, poate reprezenta o buna unitate de masura a civilizatiei noastre.
Dorim sa intram in Europa, si iata ca o facem de la 1 ianuarie (cel putin scriptic), cu patrupede vagabondand pe strazi si din pacate fara nici o solutie.
Cele cateva asociatii de ocrotire a acestor vietuitoare nu pot face fata singure acestei probleme, iar autoritatile par total neinteresate de subiect. 
In aceste conditii, putem spune doar : "iubiti si cainii vagabonzi", celebrul refren al lui Mihai Constantinescu.

Claudia Adjudeanu - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]