Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 11 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Interes Chinezesc pentru Arad

Investitorii chinezi sunt interesati de AradPrimarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, s-a intalnit, in cursul diminetii de ieri, cu reprezentantii "China Dalian International Cooperation (Group) Holding" (CDIG), ocazie cu care oaspetilor chinezi le-au fost prezentate cele mai importante proiecte de modernizare a cailor de comunicatie si a infrastructurii, proiecte de constructii de locuinte, toate aflate pe agenda Primariei, in diferite stadii de derulare.
"China Dalian International Cooperation (Group) Holding" este una dintre cele mai importante firme de constructii din lume, cu o experienta de 20 de ani in domeniu (infrastructura si imobiliare), fiind, totodata, si una dintre cele mai active firme de transport international maritim. 
Reprezentantii CDIG si-au aratat interesul deosebit pentru participarea la construirea unui bloc de locuinte in cartierul Micalaca, in apropierea magazinului Billa, pentru construirea unor parcari subterane, dar si pentru participarea la licitatia prin care va fi desemnat antreprenorul lucrarii de modernizare ce se va realiza cu fonduri de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. 
"Ne onoreaza interesul pe care o firma de importanta CDIG o manifesta pentru proiectele noastre, semn clar ca aceste proiecte sunt realiste si viabile", a declarat Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • A fost modificat calendarul de examene, pentru absolventii clasei a VIII-a

Primele liste cu rezultatele testelor nationale vor aparea anul acesta mai repedeDaca pana anul trecut absolventii claselor a VIII-a ce doreau sa urmeze un liceu cu predare intensiva de limbi straine trebuiau ca dupa sustinerea testelor nationale sa sustina probele de aptitudini, absolventii din acest an vor avea un alt calendar de examene.
Elevii care sunt acum in clasa a VIII-a si intentioneaza sa urmeze un liceu cu clase intensive de limbi straine vor fi nevoiti sa sustina proba de aptitudini inainte de a intra la testele nationale. 
Astfel, in calendarul admiterii la liceu probele de limba si aptitudini vor fi sustinute in cursul lunii mai, masura fiind adoptata de minister din dorinta de a mai relaxa programul de examene. 
Si asta, pentru ca pana acum, dupa ce dadeau testele nationale, elevii sustineau probele de aptitudini, pentru ca o data admisi la liceu sa mai treaca printr-o proba, in functie de rezultatul careia erau repartizati in clasele bilingve.
Prin noul calendar de examene, elevii din clasa a VIII-a vor sustine aceste probe cu aproape o luna inainte de testele nationale, iar rezultatele obtinute vor fi luate in calcul la repartizarea in clasele intensive de limbi straine.
Elevii mai trebuie sa stie ca nu mai pot spera la rotunjirea notelor de la contestatiile depuse in urma testelor nationale. 
Dupa recorectarea lucrarilor, la nota se vor adauga exact atatea sutimi cate au fost acordate de catre profesori, fara ca nota sa se rotunjeasca – dupa cum se intampla pana anul trecut. 
O alta noutate a acestui an consta si in faptul ca ministerul de resort a decis ca in brosura ce va fi editata special pentru admiterea in invatamantul liceal si profesional sa fie cuprinse toate unitatile de acest fel din tara. 
Altfel spus, in aceasta brosura vor aparea inclusiv liceele particulare, cu codurile fiecaruia dintre ele, astfel incat parintii si elevii care vor completa fisele de inscriere sa poata alege din intreaga oferta educationala ce exista in momentul respectiv. 
Mai mult, parintii vor avea astfel siguranta ca scoala privata pe care o aleg este cu acte in regula, in sensul ca in aceasta brosura vor fi cuprinse numai scolile avizate si acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Mihaela Cerna - Observator

  • Rromi, stapani la Roma

Cersetorii rromi au invadat si marile capitale ale lumiiOdata ajunsi in capitala Italiei, rromii se declara victime ale discriminarii, pentru a starni compasiunea localnicilor
Sarbatorile de Iarna au fost o adevarata mana cereasca pentru romanii care au mers la cersit in marile capitale europene. Se poate spune ca romanii au monopolizat piata cersitului din Roma, "capitala mondiala a barocului", de vreme ce toti cersetorii sunt rromi proveniti din Romania.
Fie ca au handicapuri reale sau simulate, milogii se asaza in fata bisericilor patriarhale din capitala Italiei sau pe langa simbolurile Romei triumfale si starnesc mila turistilor.
Politia nu dispune de prea multe mijloace pentru a-i inlatura.
Usier la biserica
Breica Trandafir, zis Firu, de loc din Craiova, fost tamplar in Romania, deschide usile bisericii Santa Maria della Vittoria, vizitata zilnic de mii de turisti din toata lumea.
I-am vorbit in romaneste si a inceput imediat sa-si justifice prezenta acolo:
"Sunt si eu de trei luni aici, la fratii nostri. Am baiatul arestat nevinovat pentru talharie si viol si trebuie sa strang bani sa-l scot din puscarie. 12.000 de euro m-a costat numai avocatul. 15-20 de euro strang pe zi. Atat, pe inima mea! Dar ne jecmanesc toti".
El spune ca a avut si probleme cu carabinierii din cauza cersitu-lui.
"Acum nu ma mai uit in strada dupa ei, ii pandesc prin geamul de la usa bisericii. Daca vad ca vor sa opreasca, plec. Oricum, ma am bine cu preotul", spune el.
A fost si la Vatican, dar nu a putut sa cerseasca pentru ca a fost evacuat de cavalerii din garda elvetiana.
Cei mai generosi sunt englezii
La fel ca Firu, in Roma cerseste si Aninoasa, originara din Arad.
Induioseaza turistii cu fiica ei Rina, pe care o tine in brate in fata bisericii Santa Maria sopra Minerva, singura in stil gotic din Roma.
Cei doi canini imbracati in aur ii tradeaza originea.
A invatat sa implore mila, iar fiica sa, pe care o alapteaza inca, ii garanteaza succesul.
"Primul cuvant pe care l-am invatat a fost panini (sandvis - n.r.), nu puteam sa mor de foame cu fata, mai ales ca ii dau tata", ne spune Aninoasa.
"Englezii si italienii sunt cei mai darnici. O italianca mi-a dat 50 de euro si mi-a adus si haine pentru fata",
ne dezvaluie aceasta.
Este zgarcita cu detaliile.
Dupa ce isi umple buzunarele cu maruntisul lasat de turisti, Aninoasa isi ia fiica in basma si se retrage pana a doua zi intr-un container de la periferia metropolei.
"Victime ale discriminarii"
La fel ca Firu si Aninoasa, la Roma cersesc foarte multi romani.
Asezati pe piatra rece, cu privirea suferinda, purtand cate o pancarta in care implora mila, cersetorii repeta la nesfarsit "grazie", "buon giorno", "tanti auguri" sau cate un vers invatat din vreo cantare religioasa.
Daca nu are copii mici, din accesoriile unui cersetor profesionist nu lipseste carja sau iconita.
Niciunul dintre ei nu recunoaste ca face parte dintr-o retea organizata de cersetorie.
Legea tacerii impiedica politia sa ajunga la capatul anchetelor care ar putea ascunde afaceri de milioane de dolari, trafic de carne vie si chiar mutilari voluntare.
Uneori au loc adevarate maceluri intre cersetori care isi disputa cele mai banoase locuri din centrul Romei.
Fenomenul cersetoriei a inceput sa nu mai fie rabdat de locuitorii Romei.
Ei au ajuns sa se confrunte in fiecare zi cu prezenta  multor persoane cel putin pitoresti, venite din Europa de Est, care nu fac decat sa ceara bani, sa fure, sa bea sau, eventual, sa loveasca si sa se bata.
Oamenii nu mai fac diferenta intre cei care nu au cu ce sa se hraneasca si retelele organizate de cersetorie.
Inmultirea delincventilor a determinat autoritatile din Roma sa amplaseze in locurile aglomerate afise mari in care le cer trecatorilor sa fie atenti la buzunare si la posete.
Romanii care se afla la munca in Roma, nu putini la numar, spun ca cetatenii rromi sunt tolerati mai mult pentru ca sustin ca in Romania sunt victime ale discriminarii.

Silvia Vranceanu - Evenimentul Zilei

  • Teatrul Ioan Slavici revine in forta

Interviu cu directorul Teatrului de Stat "Ioan Slavici" din Arad - Laurian OnigaActivitaea Teatrului Ioan Slavici din Arad a fost reluata imediat dupa trecerea in noul an.
Aici se repeta simultan pentru trei sepctacole care vor avea premierele pana la jumatatea lunii februarie.
In 2006 teatrul aradean va avea reprezentatii atat la sala mare, cat si la sala Studio, asfel incat iubitorii de teatru sa poata alege.
La sala Studio vor fi montari pe texte comtemporane si se vor desfasura proiecte unde vor fi invitati actori si regizori tineri, nume sonore ale artei teatrelor romanesti.
Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea teatrului aradean am stat de vorba cu domnul Laurian Oniga, direcor al teatrului loan Slavici din Arad.
- Cum s-a incheiat anul 2005 pentru teatrul ,"Ioan Slavici"?
- Anul 2005 din punctul de vedere al performantelor artistice ale teatrului aradean s-a incheiat mai mult decat stisfacator. Pentru prima data in istoria teatrului am fost prezenti cu spectacole selectionate la patru festivaluri de teatru: "Cheek to cheek" la festivalul de teatru pentru studio de la Pitesti si festivalul de teatru contemporan de la Resita; "Fernando Krapp mai-a scris aceasta scrisoare" la festivalul dramaturgiei contemporane de la Brasov; "Jocul dragostei si al intamplarii" la festivalul national de comedie de la Galati.
De asemenea piesa "Jocul dragostei si al intamplarii" a reprezentat teatrul aradean la festivalul national de teatru clasic din Arad.
Dupa cum se vede la acest capitol al festivalelor de teatru suntem intr-o situatie mai mult decat fericita. Din pacate aceasta situatie nu s-a mediatizat suficient; teatrul nu si-a construit o imagine pe baza participarii la aceste festivaluri. Pe viitor dorim ca acesta "discretie" sa fie mai putin evidentiata.
- Ce proiecte aveji pentru anul care tocmai a inceput?
Piesa de teatru "Jocul dragostei si al intamplarii"- Teatrul aradean isi propune un numar mai mare de premiere si la sala studio si la sala mare. Vom avea mai multe colaborari cu regizori "pe val"... adica de marca, cunoscuti, cum ar fi: Ana Margineanu, Mihai Maniutiu, Alexandru Dabija, Radu Afrim si Vlad Massaci. Regizorii teatrului vor lucra in acest an piese de teatru importante. In luna februarie vom avea o premiera remarcabila in regia lui Radu Dinulescu - "Livada de visini". Un alt specatacol care trebuie amintit va fi "Imnus" - un text contemporan, la sala Studio. Eu voi lucra la un spectacol muzical realizat dupa o piesa scrisa de Labis. Aceasta va avea premiera la sala mare. Va fi o piesa dificil de realizat deoarece porneste de la un text biblic si trebuie lucrata pe secvente.
- Intr-o lume bazata pe tehinici moderne, unde tinerii nu se pot dezlipi de ecranele televizoarelor si ale calculatoarelor, cine mai vine la teatru?
- Exista abonamente pentru elevi, dar si acestia vin tot mai rar. Din pacate nu am stat foarte bine in ceea ce priveste prezenta la teatru a aradenilor. Un studiu facut recent arata ca doar 5% din aradeni sunt interesati de acest mod de a petrece timpul liber.
- Ce metoda veti folosi pentru a creste procentul celor care fercventeaza teatrul?
- Vom incerca o promovare mult mai agresiva a teatrului. Dorim sa colaboram cu o echipa de profesionisti, o firma care are ca obiect crearea unor idei, concepte menite sa promoveze imagiena teatrului cat mai bine.
- Inainte de a fi director, meseria dumneavoastra a fost cea de actor, regizor. Cum este acum relatia dumneavoastra cu actorii?
- Nu sunt o persoana capabila sa se dedubleze in acest hal. A fi director de teatru, regizor sau actor inseamna acelasi lucru. Teatrul este o lume in care intr-un anume sens director e fiecare; fiecare colaborator face parte dintr-o echipa, joaca un rol al carui autor sau "director" este el insusi. Aici relatiile stau altfel, nu e ca la strung. Relatiile mele cu actorii, regizorii de teatru nu se schimba cu nimic. Autoritatea este data de vointa persoanei de a fi respectata, de calitatile acesteia si nu de functia pe care o are.
- Va multumesc pentru infor-matiile oferite.

Cristina Iacob - Realitatea de Arad

  • Se inaugureaza sau nu  sala de sport a UAV?!

Noua sala de sport a UAV a starnit controverse intre Primarie si rectorat - Virtual Arad News (c)2006In aceasta dimineata, de la ora 10:00, conducerea Universitatii "Aurel Vlaicu" a programat deschiderea salii de sport din cadrul Complexului "M" - Micalaca.
Inca de pe acum se anunta a fi o inaugurare cu "scantei", la care o contribute importanta si-a adus chiar Primaria Arad.
Potrivit unui comunicat remis ieri seara, municipalitatea sustine ca sala apartine Primariei si se vor face toate demersurile pentru deschidere, insa... la o alta data si in alte conditii:
"Referitor la invitatiile lansate de doamna Lizica Mihut in numele Universitajii «Aurel Vlaicu» in vederea participarii la inaugurarea unei sali de sport facem urmatoarele precizari. Conform Protocolului incheiat, la terminarea lucrarilor, conform prevederilor legale, cu Compania Nationala de Investitii, sala de sport din Micalaca a fost data in administrarea Primariei Municipiului Arad. Conducerea UAV a fost invitata in repetate randuri la discutii pe aceasta tema insa, spre nedumerirea noastra rectorul Lizica Mihut a refuzat toate aceste invitatii. In aceste conditii, am fost surprinsi sa aflam ca dna Lizica Mihut a lansat invitatii tuturor consilierilor locali, conducatorilor de institutii publice - mai putin institutiei Primarului - si presei, pentru a participa la inaugurarea salii de sport, fara a avea vreun titlu sau vreun drept asupra acesteia. Precizam ca inaugurarea oficiala a noii sali de sport din cartierul Micalaca va fi organizata de Primaria Municipiului Arad, administratorul de drept al acesteia, la o data pe care o vom anunja din timp, inaugurare la care vor fi invitati in primul rand beneficiarii salii, tinerii din municipiul Arad."
In replica, rectorul UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihut a precizat ca inaugurarea va avea loc azi, asa cum a fost programat de catre universitate:
"UAV a fost nominalizata de Compania Nationala de Investitii si in calitate de rector am semnat procesul verbal de predare primire. Noi avem posesia conform HCLM 103 din 2005. Primaria sustine ca procesul verbal de predare primire nu a fost semnat, dar primarul este cel care trebuia sa-l duca la indeplinire. Insa noi nu am fost invitati la Primarie, desi am trimis doua adrese. Asa ca il vom actiona in judecata. Sunt surprinsa ca primarul Gheorghe Falca comite o imixtiune in viata Universitatii. Sala este a aradenilor si a studentilor."

Calin Ghinaciu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]