Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 11 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Presedintele CNSAS - la Arad. - Reforma in sanatate - va goli bugetele unor unitati sanitare

Presedintele CNAS - Cristian Vladescu a organizat o conferinta in sala rotunda a PrefecturiiPresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate - Cristian Vladescu - a fost prezent ieri la Arad, in cadrul unei intalniri de lucru cu conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, reprezentata prin Gheorghe Domsa, si cu prefectul Aradului, Cristian Stragea.
La finalizarea discutiilor, care au avut loc la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Arad s-a organizat o conferinta de presa in sala rotunda a Prefecturii.
Cristian Vladescu a declarat ca vizita la Arad face parte dintr-un turneu de doua zile in vestul tarii si are ca scopuri principale evaluarea la fata locului a situatiei din judetul nostru, dar si discutarea masurilor de reforma, in curs de adoptare, cu reprezentantii Caselor teritoriale de asigurari de sanatate.
"Pentru punerea in practica a prevederilor din pachetul legislativ de reforma a sanatatii, recent publicat in Monitorul Oficial, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are o multitudine de atributii. Proiectul primului act normativ secundar, contractul cadru de acordare a asistentei medicale pe anul 2006, a fost deja elaborat si este supus acum dezbaterii publice pe site-ul CNAS. Proiectul cuprinde numeroase noutati, dintre care amintim transferarea bugetului pentru medicamente de la farmacii la medicii de familie", a spus presedintele CNAS.
Cristian Vladescu a mai precizat ca alte 30 de pachete de acte normative vor trebui elaborate in decursul urmatoarelor luni.
Doua dintre acestea se refera la stabilirea criteriilor de calitate a serviciilor medicale furnizate asiguratilor si la modalitatile de declarare si colectare a contributiei de asigurat.
Si acestea sunt supuse dezbaterii publice pe Internet.
Aceste masuri se adauga celor deja adoptate vizand modificarea criteriilor de repartizare a fondurilor catre farmacii si spitale.
Astfel, cu incepere de la 1 mai, alocarea fondurilor catre farmacii se face preponderant pe criteriul adresabilitatii.
"Aceasta inseamna ca se tine seama in mare masura de numarul de pacienti care apeleaza la serviciile fiecarei farmacii in parte. Pana in prezent numarul pacientilor care se adresau farmaciei conta doar in proportie de 20 la suta in stabilirea fondurilor, dar, de acum incolo, ponderea acestui criteriu creste cu 60 la suta. Modificarea are ca scop repartizarea mai echilibrata in teritoriu a banilor pentru medicamentele compensate si gratuite, deoarece s-a constatat ca pana acum peste un sfert din farmaciile din tara ramaneau cu fonduri neutilizate la sfarsitul fiecarei luni, in timp ce unitatile farmaceutice situate in locuri cu vad comercial bun epuizau prematur sumele acordate de casele teritoriale de asigurari", a explicat directorul CNAS.
Cristian Vladescu a mai vorbit si despre modificarea modalitatii de acordare a fondurilor catre spitalele cuprinse in programul DRG (de finantare pe caz rezolvat).
El a spus ca pana acum, doar 25 la suta din bani erau acordati in functie de cazurile rezolvate, in timp ce bugetul istoric al fiecarui spital conta in proportie de 75 la suta in alocarea fondurilor.
In prezent activitatea curenta a unitatilor sanitare cu paturi conteaza in proportie de 50 la suta in stabilirea finantarii, estimandu-se ca astfel spitalele vor acorda o mai mare atentie eficientizarii acestei activitati.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Liberalii aradeni au ramas fara presedinte ales

Deputatul aradean PNL Mihai Calimente a contestat alegerile la Curtea de Onoare si Arbitraj a partiduluiAlegerile pentru sefia PNL Arad, desfasurate in 4 februarie 2006, au fost invalidate printr-o decizie luata ieri de Curtea de Onoare si Arbitraj a partidului.
Forul a admis o contestatie depusa de unul dintre vicepresedintii organizatiei aradene, deputatul Mihai Calimente.
Motivul contestarii consta in neregulile sesizate in timpul organizarii scrutinului.
In urma alegerilor, deputatul Titu Gheorghiof a pierdut functia de presedinte al PNL Arad, pe care o detinea de zece ani, in favoarea contracandidatului Sever Jurca.
Acesta a fost acuzat ca, pentru a fi ales, ar fi oferit diverse cadouri delegatilor la conferinta.
"Am adus dovezi clare ca, in multe organizatii locale din judet, alegerile au fost incorecte", a declarat Calimente pentru agentia Mediafax.
De cealalta parte, Sever Jurca spune ca va face recurs la decizia Curtii de Onoare si Arbitraj.
Mai mult, el il acuza pe cel care a depus contestatia ca face jocuri de culise.
"Calimente, cu complicitatea unor lideri importanti de la Bucuresti, a reusit sa distruga PNL Arad. Voi candida insa din nou si voi castiga detasat, mai ales pentru ca liberalii aradeni se simt jigniti ca nu li s-a luat in considerare votul"
, a declarat Jurca.
Gheorghiof, omul cu prea multe functii
Conform deciziei de ieri, vechiul birou de conducere al PNL Arad isi reia activitatea.
Gheorghiof nu isi va relua insa functia, delegand un presedinte interimar in persoana lui Ioan Gheorghe Florea.
Acesta conduce filiala de aproximativ o luna, de cand forurile centrale ale partidului au decis o solutie de compromis pana la solutionarea contestatiei.
Alegerile vor trebui reluate pana cel mai tarziu in toamna.
In urma cu un an si jumatate, Gheorghiof declara ca nu mai doreste un nou mandat in fruntea PNL Arad, pe motiv ca are deja prea multe functii la nivel central.
Printre altele, el era secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, membru in Biroul Permanent Central al partidului si membru in Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI.
Cu doar cateva zile inaintea conferintei de alegeri, el s-a razgandit si si-a depus candidatura.

Sabin Orcan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Strandul - in ilegalitate!

Leontin Aslau considera ca la Strandul Arad sunt problemeGospodarirea Comunala a fost amendata de Garda Financiara. Punctul de lucru de pe strand e inexistent. Se asteapta reactia Politiei, care a fost sesizata de SC Corleone.
Se strange latul la GCA
Gospodarirea Comunala are din ce in ce mai multe probleme, dupa ce ani de zile s-a complacut in a functiona pe langa lege.
Daca, pe de o parte, in instanta, mai multi agenti economici de pe strand au solicitat restituirea chiriilor platite catre Gospodarirea Comunala, pe motiv ca GCA nu are nici un act prin care administreaza strandul, acum, organele abilitate au luat la ochi societatea din subordinea CLM.
Presa a reflectat in ultima perioada situatia de pe strand, faptul ca GCA nu are declarat punct de lucru si nu are vreun act pe baza caruia administreaza acea zona. Acum, pe fir au intrat si institutiile statului.
Plangere la Garda si Politie
Satul de abuzurile de pe strand, dar si de sicanele pe care Primaria sau GCA le fac agentilor economici, unul dintre patroni s-a decis sa ia pozitie si sa sesizeze organele abilitate.
Astfel, SC Corleone SRL, reprezentata prin Leontin Aslau (totodata presedinte al Asociatiei Comerciantilor Strand Neptun), a facut sesizari la Politie si Garda Financiara, cu privire la neregulile de la strand.
"Incepand cu 01.05.2006, in punctele de acces din incinta strandului Neptun au fost amplasate, de catre conducerea SC Gospodarirea Comunala Arad SA, puncte de vanzare a biletelor de acces pe strand, de plata contravalorii acestora nefiind scutiti nici agentii economici care isi desfasoara activitatea pe strand (respectiv angajatii acestora). Avand in vedere ca societatea noastra a dobandit dreptul de proprietate asupra constructiilor pe care le exploateaza pe strand, respectiv dreptul de concesiune asupra terenului - in baza incheierii nr. 5/12.01.2006 a Curtii de Apel Timisoara (...), inscris in CF 70673, precum si prevederile art. 44, alin. 1 si urm. din Constitutia Romaniei, respectiv art. 616-619 Cod Civil, cadru legal care protejeaza proprietatea, consideram ca fiind injusta masura luata de reprezentantii Gospodaririi Comunale", se arata in plangerea depusa la Garda Financiara si Inspectoratul Judetean de Politie de Leontin Aslau, reprezentantul SC Corleone.
Acesta considera ca masura impusa de GCA aduce atingere liberului acces la proprietate pentru agentii economici care au devenit proprietari pe spatii, un drept conferit prin Constitutie.
Administratia Strandului a fost amendata de Garda Financiara - Virtual Arad News (c)2006Grave probleme la strand
In continuarea plangerii, SC Corleone aduce la cunostinta Garzii Financiare si Inspectoratului Judetean de Politie faptul ca GCA nu are declarat punct de lucru pe Strandul Neptun, asa cum ziarul nostru a mai scris in nenumarate randuri.
"Mai mult, nu are nici un titlu care sa-i ateste proprietatea asupra spatiilor sau dreptul de administrare a terenurilor de pe strand, deci, implicit nu are cadrul legal care sa-i permita obtinerea de venituri din vanzarea de bilete pentru acces pe strand".
SC Corleone mai instiinteaza cele doua institutii de faptul ca agentii economici de pe strand platesc, anual, catre Primarie, sute de mii de lei noi pentru concesionarea terenurilor.
"Dar iata ca datorita unor manevre de acest gen - si aici avem in vedere taxarea accesului publicului catre locatiile noastre, taxare pe care noi o consideram ilegala - agentii economici inregistreaza prejudicii de ordin material, inregistrand o afluenta mult mai mica de clienti decat ar fi normal", sustine Leontin Aslau.
In finalul sesizarii, SC Corleone a solicitat efectuarea de urgenta a unui control, in urma caruia, prin masurile luate de institutiile abilitate, sa se intre in normalitate si legalitate.
Garda si-a facut datoria
Ca urmare a acestor sesizari, cele doua institutii sunt obligate sa ia masurile necesare, pentru ca situatia de pe strand sa devina una normala, iar GCA sa revina cu picioarele pe pamant in raport cu legea, alaturi de orice alt contribuabil din aceasta tara.
Daca despre Garda Financiara am aflat, din surse sigure, ca a si facut un prim pas pentru instaurarea legalitatii la strand, nu acelasi lucru se poate spune despre Inspectoratul Judetean de Politie, tanara generatie de politisti lasandu-se, deocamdata, asteptata pe strand.
Conform informatiilor noastre, Garda Financiara a efectuat zilele trecute un control la strand, iar GCA s-a ales cu o amenda frumusica, in principal pentru ca ... nu are declarat punct de lucru.
Iata ca ceea ce Adevarul v-a prezentat de nenumarate ori a fost constatat si de comisarii Garzii Financiare, care merita felicitati ca au avut curajul (desi cam tarziu) de a lua masuri impotriva unei societati care ani de zile a ignorat legea, sub privirile ingaduitoare ale puterii locale.
Tot din surse sigure am aflat ca lucrurile nu se vor termina aici, ci, dimpotriva, cazul a ajuns si in atentia Registrului Comertului, dar mai ales al Finantelor, ceea ce face posibil ca noi amenzi sa usture buzunarul Gospodaririi Comunale.
Acum ramane de vazut cine va plati aceste amenzi, pentru ca este totusi vorba de banii aradenilor, care nu achita bilete la strand ca GCA sa cotizeze la bugetul de stat, ci sa foloseasca banii pentru intretinerea zonei de agrement.
In final, am mai putea adauga ca asteptam, in continuare, reactia celor de la Inspectoratul Judetean de Politie.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Locatarii sociali platesc din greu factura de apa la Caramidaria aflata in lichidare!

Nemultumiri la locatarii din Zona Caramidariei - Virtual Arad News (c)2006Caramidaria – denumire populara pentru Fabrica de caramida a devenit o vale pustie, rosie, din cauza cladirilor de caramida ale fostei fabrici...
Daca in urma cu cativa ani mai exista activitate, astazi, "zona crepusculara", dupa cum glumesc ultimii "mohicani", locuitori in hrubaria fostului camin – a devenit doar ruina, caramida, mizerie si plata exorbitanta la consumul de apa.
Caramidarie inseamna, astazi, groapa sociala furnizoare de subiecte beton de-a lungul anilor, si, daca mergi pe dunga ingusta a drumului paralel cu ultimele blocuri din Alfa, intri in valea rosie, plina cu gropi a cladirilor inalte, tacute, afumate in rosu-negricios.
Langa fostul camin de locuinte ale fostilor muncitori ai fabricii, un soare ardent si artificial lumineaza ruinele, gropile, fetele amarate de oameni suparati si infranti de viata.
Unii stau pe banca, altii isi tin copiii in brate.
Toti par a evalua o situatie imposibila, viata lor.
Ne oprim in praful drumului, printre cladirile in care lucreaza de zor, haul si mana tiganilor furaciosi de caramida, fier si orice s-o nimeri.
Unul dintre acesti ciudati si sumbri locatari, pe nume Nicolae Purice, ne duce in fostul camin, de fapt, o intunecime ingusta, cu foste camere in care peretii putrezi se prabusesc incet...
"Aici au locuit muncitorii. Ati vazut cum au ajuns camerele acum! Totul e in ruina. Eu mi-am facut locuinta asa cum am putut, mi-am tras apa, incercind sa traiesc, eu si familia mea, cat de cat, decent. Daca pana acum a mers cumva, incepand de anul asta, toate s-au intors pe dos! Fabrica de caramida sau SC ARMIS a dat faliment in toate punctele de lucru, atat aici cat si la Tisa-Noua. S-a ajuns pana la debransarea energiei electrice, astfel ca de anul trecut nu mai avem nici curent! E treaba firmei daca ii merg afacerile sau nu, dar directorul acesteia, domnul Pohaci ne ameninta mereu ca ne da afara! Nu stim ce sa mai credem, cu atat mai mult cu cat fabrica e in faliment si se afla in lichidare! Problema noastra e legata de ceasul de apa, de faptul ca platim, nejustifcat, facturi incredibile la consumul de apa!"
Un robinet la 25 de persoane si o vana defecta!
Ni se arata, intr-o spalatorie, un robinet. "Acesta e robinetul pe care il folosim: 25 de persoane dintre care si cativa copii. Cum este posibil, atunci - spun oamenii- sa platim facturi atat de umflate, in fiecare luna?!".
Intr-adevar, actele arata ca, spre exemplu, in perioada 31.12.2005 – 31.01.2006 acesti oameni au consumat 392 mc de apa! sau in perioada de 01.02 – 28.02. 2006 au fost consumati 234 metri cubi de apa! Cu adevarat incredibil!
"Ceasul de apa este defect din anul 1990, noi am sesizat catre SC ARMIS acest lucru, dar nimanui nu i-a pasat, iar noi am fost buni de plata! Dupa ce suntem batuti de soarta si am facut nenumarate adrese catre primarie pentru locuinta, mai suntem obligati si sa platim atata apa pe care nu o consumam!"
Se da la o parte capacul de pe canal si vedem vana defecta din care apa curge non-stop!...
Chiar inainte de a pleca, un afis decolorat lipit pe geamul uneia dintre "locuinte" anunta o "Publicatie de vanzare" prin care se arata ca executorul Raiffeisen Bank scoate la vanzare imobilul fabrica de caramida proprietatea SC ARMIS SA, garant ipotecar al debitorului SC INDCOOP BATTOCHIO – cladire sociala, birouri, ateliere, magazii, soproane, cosuri fum, cuptor pentru ars caramida, grajduri etc.
Pretul de pornire propus de creditorul Raiffeisen Bank este de 980.000 RON."

Cititorii de contor nu sunt cititori in stele!
Am preluat problema localnicilor sociali ai fostei caramidarii, cerand lamuriri serviciului Citire Contor din cadrul RAAC.
Suntem pusi in tema de doamna Miscu, cititor contor din cadrul institutiei. "Cunoastem cazul de pe strada Marului. Noi am pus in vedere firmei SC ARMIS SA, incepand din anul 1993 sa-si puna contor Zenner, dar au refuzat de fiecare data! Stim ca factura este mare, dar ea releva consumul inregistrat pe ceas! Sunt pierderi, evident, dar nu este vina noastra! Daca vor sa nu mai aiba probleme, locatarii trebuie sa-si cumpere un apometru care va inregistra corect consumul real de apa. Sunt asteptati pe strada Ineului la sectorul bransamente cu un ceas nou, iar problema se va rezolva!".
Locatarii de pe Marului sunt de parere ca nu ei trebuie sa cumpere acest ceas ci firma SC ARMIS. Logica arata, insa, altfel, de vreme ce firma este in lichidare... Cui ii mai pasa de un apometru?!
Locatarii respectivi puteau rezolva demult aceasta situatie, dar, probabil, nu au vrut ca firma sa se foloseasca de apometrul cumparat de acestia.
O socoteala plina de paguba, avand in vedere ca au platit, pana acum, de sute de ori pretul real al apei consumate!
Adevarata problema, ramane, insa, situatia locuintelor acestora, dupa ce cladirile vor fi vandute.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Muresul ameninta gospodariile din Bodrogul Vechi

Gospodariile din Bodrogul Vechi sunt amenintate de apele Muresului - Virtual Arad News (c)2006Mai multe gospodarii apartinand unor locuitorii satului Bodrogul-Vechi risca sa fie distruse, din cauza eroziunii malului raului Mures.
Disperati, oamenii cauta ajutor catre oficialitati, speriati ca gospodariile lor risca sa piara, surpandu-se cu pamant cu tot.
O lista cu 30 de semnaturi a ajuns la Consiliul local al orasului Pecica, proprietarii caselor aflate pe malul Muresului prezentand detaliat situatia.
Astfel, problemele s-au agravat pe parcursul anului trecut, trei dintre proprietari pierzand in jur de cinci metri din lungimea gradinilor, in timp ce distanta de la casele in care locuiesc pana la mal mai este de doar zece metri.
Alte zece proprietati urmeaza a intra in zona foarte periculoasa.
Oamenii au venit si cu solutii catre autoritati, propunand construirea unui "pinten" cu 500-800 m in amonte de sat, ceea ce va duce in timp la depuneri de balast in zona gospodariilor ce risca sa fie distruse.
"Mentionam ca aceasta solutie este cea mai redusa din punct de vedere al costurilor, constractia putand fi efectuata din betoane rezultate in urma demolarilor, care si asa reprezinta o problema din punct de vedere al depozitarii deseurilor de constructii, ultimul strat putand fi apoi efectuat cu piatra", se arata in scrisoare.

Nicole Pop - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]