Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 11 decembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Icoanele din scoli nasc controverse

Senatorul Aurel Ardelean se declara impotriva scoaterii icoanelor din unitatile de invatamantSenatorul Aurel Ardelean, presedinte al PRM Arad, contesta Hotararea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) privind eliminarea icoanelor si altor simboluri religioase din scoli. 
CNCD a remis, in data de 21.11. 2006, Hotararea 323, prin care recomanda Ministerul Educatiei si Cercetarii sa interzica icoanele in scoli. 
Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii precizeaza, in hotarare, ca "prezenta nelimitata si necontrolata in institutiile publice de invatamant a icoanelor constituie o incalcare a principiului neutralitatii religioase a statului".
De asemenea, colegiul director al CNCD considers ca simbolurile religioase pot fi afisate in institutiile de invatamant public doar in spatii destinate predarii invatamantului religios.
In replica, senatorul Aurel Ardelean crede ca CNCD a comis, prin aceasta decizie, un afront la adresa identitatii, culturii si civilizatiei Romaniei europene.
"PRM va ataca in contencios-administrativ decizia Consiliului National de Combatere a Discriminarii de a interzice icoanele in scoli, pe motiv ca aceasta decizie incalca legea si traditiile romanesti. Acum 60 de ani, sub talpa lui Stalin, NKVD, GRU si a Armatei Rosii, se dicta interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, scoaterea din scoli a icoanelor, intemnitarea clerului ortodox, catolic, greco-catolic, protestant etc., dupa care au urmat decenii de persecutii ale statului ateu, care au culminat cu daramarea bisericilor, din ordinul dictatorului comunist Ceausescu. Nu intamplator, la Revolutia antico-munista s-a iesit cu crucea si icoana in mana. Recastigand libertatea credintei si libertatea de exprimare, cetatenii din Romania si-au exprimat constant increderea in Biserica. Cei care au decis scoaterea icoanelor din scoli nu si-au dat seama, sau poate ca nu le pasa ca ofenseaza sensibilitatea religioasa a majoritatii. In numele unei minoritati inventate, care nu a fost nici macar consultata vreodata, s-au facut "recomandari" cu ambitii coercitive, fara a se tine cont de singura reduta etica a moravurilor nationale".
Biserica Ortodoxa Romana contesta recomandarea de scoatere a icoanelor din scoalaPe langa argumentele nefondate ale Hotararii, senatorul Ardelean va solicita Parlamentului Romaniei si Guvernului, sub a carui autoritate se afla CNCD, sa chestioneze individual capacitatea decizionala a membrilor Colegiului Director al CNCD si eventualele conflicte de interese ale unora dintre acestia, motive pentru care pot fi revocati din functii.
Biserica Ortodoxa Romana
Biserica Ortodoxa Romana a remis un comunicat de presa, prin care arata ca Patriarhia Romana ia act cu ingrijorare de recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de a reglementa "afisarea simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios, care aduce atingere libertatii religioase, garantata de Stat prin articolele 29-30 din Constitutia Romaniei. Prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei si consimtamantului parintilor, profesorilor si elevilor in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc. De aceea, o decizie de excludere ar reprezenta o masura brutala si nejustificata de restrangere a libertatii religioase, contrara principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credinciosilor din Romania. Mesajul simbolurilor religioase este incurajator pentru elevi, iar modelele propuse cultiva valorile morale si orienteaza spre bine viata omului, in numeroase comunitati din Romania, de diferite confesiuni, elevii, parintii si profesorii sunt atasati acestor valori, pe care le considera integrante educatiei si formarii personalitatii omului, cu o atitudine pozitiva si responsabila fata de sine si de societate", se arata in comunicatul de presa al Patriarhiei Romane.
De asemenea, Asociatia Civic Media, impreuna cu peste 100 de organizatii neguvemamentale si mii de cofondatori ai Coalitiei pentru respecterea sentimentului religios, printre care se afla sute de personalitati ale Romaniei autentice, contesta vehement si ameninta ca va da in judecata Hotararea 323 data de Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Centura de 110 milioane de Euro

Ministrul Berceanu vrea si modernizarea soselelor de centuraAutoritatea Nationala de Drumuri a schitat noi grafice pentru viitoarea centura din Arad. 
Cel putin pe hartie, cele mai recente planuri ale Autoritatii Nationale de Drumuri suna bine. 
Schimbate cu viteza luminii la Arad, din cauza nemultumirii ministrului Radu Berceanu (indignat de termenele de executie mult prea lungi), planurile bucurestene pentru Arad suna cam asa: in vara lui 2007 ar trebui deja sa stim numele consortiului care va executa tronsonul de autostrada Arad-Timisoara si centura ocolitoare a Aradului, la profil de autostrada.
Trei lucruri sunt sigure: preturile, finantarea (BEI si Guvernul) si proiectantul lucrarii au fost deja stabilite. 
Tronsonul Arad-Timisoara, in lungime de 31,6 km, costa 202 milioane de euro iar centura, in lungime de 12,2 km, etichetata drept o lucrare extrem de scumpa, datorita complexitatii sale (va avea 15 noduri si pasaje rutiere) costa 110 milioane Euro.
Reprezentantii AND cred ca lucrarile ar putea fi grabite si ca in martie, cel tarziu aprilie 2008, am putea avea antreprenorul lucrarii angajat, urmand ca apoi sa-si pregateasca santierul. 
Mai exact, nu in iunie 2008, cum era trecut in actele initiale. 
Pentru tronsonul Arad-Nadlac situatia nu e chiar atat de buna, acolo urmand ca antreprenorul sa fie desemnat candva prin 2008. 
Aceasta ultima lucrare are, oricum, termenul cel mai lung de executie: 36 de luni (fata de cele 24 de luni stabilite pentru obiectivele de mai sus).

Adriana Barbu - Adevarul

  • Mii de straini il incurajeaza pe aradeanul care a spart serverele NASA

Mii de straini il incurajeaza pe hackerul Victor FaurHackerul izbucneste: "Parintii m-au crescut sa fiu cinstit, nu hot"
Victor Faur, hackerul care a speriat NASA, va pleca saptamana aceasta la Bucuresti, unde procurorii ii vor prezenta rechizitoriul, in baza caruia va fi trimis in judecata. 
Intre timp, familia sa pastreaza o discretie totala, pentru ca procesul sa se poata desfasura in liniste. 
"Asa ne-a spus avocatul, sa nu mai spunem nimic. Este in interesul nostru si al baiatului, pentru ca au aparut informatii false sau complet eronate" - declara medicul Mircea Faur, tatal lui Victor. 
El sustine ca fiul sau nu este infractor si tot ce a facut, a facut probabil din teribilism. 
Dr. Faur crede ca se exagereaza mult in privinta "ispravii" lui Victor. 
Lasa insa sa se inteleaga ca, de doua saptamani, viata familiei s-a schimbat; dintr-una linistita, a devenit brusc agitata si telefoanele suna permanent. 
Mii de mesaje, pe mobil sau pe e-mail, il asigura pe Victor de sprijinul opiniei publice. 
Foarte multe sunt din strainatate, unde tanarul aradean este privit ca un geniu, avand in vedere ca a patruns de trei ori in sistemul informatic al celei mai galonate institutii a Statelor Unite.
Intre timp, declaratia unui profesor al lui Victor Faur, care dezvaluia ziarului Observator ca acesta era un student de nota 4, a creat multe discutii in Arad.
Colegii (si chiar dascalii) lui Victor sunt impartiti in doua tabere: unii sustin ca in pofida rezultatelor scolare mai slabe, tanarul ar fi o capacilate in materie de informatica, si il claseaza pe primul loc intr-un top virtual al practicienilor aradeni. 
Altii spun ca, dimpotriva, avand in vedere notele pe care le-a obtinut la scoala, nu putea sa exceleze in practica. 
"Cert este ca lectorul univcrsitar care a facut declaiatii referitoare la Victor, a procedat incorect - ne-au declarat cadre didactice de la Universitatea Vasile Goldis. Chiar daca acest baiat a avut intr-adevar rezultate mai modeste la unele materii, iesirea lectorului nu este corecta; daca a fost atat de slab, ca student, de ce l-a trecut?!"
Avocatul tocmit de familia Faur a interzis cu desavarsire aparitiile publice ale lui Victor si ale celorlalti membri ai familiei. 
"Ne-a spus ca este in interesul nostru sa evitam polemicile. Sa vedem intai ce concluzii au pus procurorii" - a subliniat dr. Faur. 
Intrebat daca fiul sau a mai primit oferte de munca, de cand s-a amplificat scandalul spargerii serverelor NASA, medicul a replicat: 
"Va dati seama ca, in situatia in care suntem acum, nu ne cauta nimeni sa discute despre angajare". 
Referindu-se si el la eventualele soncitari de angajare, Victor Faur a evitat sa spuna daca a fost contactat in ultimele zile de vreo companie importanta, asa cum se zvonise in mass-media ultimelor zile.
De cateva zile, hackerul tace. 
In ciuda insistentelor, nu mai este dispus sa discute cu nimeni. 
Ca in filmele americane (daca tot e acuzat de guvernul american...) se teme ca orice spune ar putea fi folosit impotriva sa. 
In ultima sa declaratie, data ziarului maghiar din Arad la mai bine de o saptamana dupa izbuncirea scandalului, Victor Faur a precizat: "Acuzatiile care mi se aduc sunt exagerate. Mai mult chiar, sunt minciuni sfruntate. Este absurd sa se afirme ca am creat un prejudiciu de 1,3 milioane de dolari. Nu am sters nici un fel de date, nu am folosit nici o informatie, nu am retransmis nimic din ce era pe server. Parintii m-au crescut sa fiu cinstit, nu hot! Am vrut deor sa imi testez limitele, sa vad, din joaca, pana unde pot ajunge; dar nu mi-am dorit sa iasa asa ceva." 
Faur neaga ca ar face parte vn vreo organizatie de crima organizata, dar marturiseste ca de cateva luni bune il preocupa spargerea serverelor institutiei guvernamentale americane. 
Referindu-se la White Hat Team, hackerul recunoaste existenta unei asemenea grupari, dar sustine ca ea nu se ocupa cu activitati infractionale. 
Chiar ii cunoaste pe unii dintre membrii retelei, dar nu a colaborat cu ei. 
"Am lucrat singur. Am intrat singur pe servere. Nu este adevarat nici un cuvant din ceea ce se spune despre activitatea mea pe chat-urile straine. Nu am permis nimanui altcuiva sa intre pe serverele NASA; mai mult, cand mi-am dat seama ca am patruns, le-am trimis o informare americanilor ca nu isi pastreaza in conditii de siguranta baza de date. Nu am primit insa nici un raspuns."

Andrei Ando - Observator

  • Pregatiri de iarna

Aradul este pregatit pentru curatarea zapaziiChiar daca vremea este frumoasa, iar zapada pare departe, autoritatile au facut pregatirile necesare sezonului rece. 
Planul de actionare a fost structurat, primariile din judet au totul pregatit, institutiile implicate in activitatile de deszapeziri au achizitionat materialele necesare, iar cele 17 utilaje sunt gata sa porneasca pe traseu. 
In judetul Arad sunt 983 de km de drumuri, iar bazele infiintate pe regiuni sunt situate la Arad, Sebis, Chisineu Cris, Ineu si Lipova. 
42 de puncte de informare funtioneaza in tot atatea Primarii, iar activitatile au fost adjudecate de diferite firme de constructii, dintre care una din Timisoara, care raspunde de zona Sebis. 
Se pare insa ca ninsoarea va mai intarzia. 
Cel putin asa spun meteorologii care prognozeaza vreme frumoasa si calda pana la sfarsitul anului.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • "Cadou" scump din partea "Batranei Doamne"

Meciul UTA - FC Vaslui s-a finalizat cu infrangere pentru aradeniInfrangerea suferita de UTA in jocul de pe teren propriu cu FC Vaslui a intristat suflarea fotbalistica de pe Mures.
Cele trei puncte pierdute in compania unei formatii care lupta pentru acelasi tel, evitarea retrogradarii, i-a lasat pe aradeni sa ierneze cu 24 de puncte dupa 19 etape scurse din prezenta stagiune.
Suferinta alb-rosie
Tristetea l-a invaluit si pe antrenorul Marius Lacatus, care trebuie sa se multumeasca cu zestrea adunata de elevii sai. 
"Niciodata punctele acumulate nu sunt nici multe, nici putine. Sunt sigur ca se putea mai mult. Dar, probabil, asa suntem noi si ne place sa suferim pana la capat", a declarat Lacatus, dupa ce aradenii au scapat victoria printre degete, in urma ratarilor uriase din prima repriza. 
Cadoul pe care l-a primit trupa pregatita de Viorel Hizo a fost neprevazut si extrem de costisitor pentru UTA in economia clasamentului. 
"Asa suntem noi, am primit din nou un gol pe o greseala. Chiar daca este luna decembrie, nu ne-am dorit sa facem cadouri, mai ales acum, la ultimul joc din acest sezon. Am fi vrut sa incheiem sezonul cu o victorie dar nu am reusit",
a mai spus "Fiara", cu gandul ca doar patru formatii, Ceahlaul, FC Arges, Jiul si FC National stau mai slab la "adevar" decat "Batrana Doamna".
"Trebuie sa mergem mai departe. Avem un (-6) ingrijorator, dar speram ca pana la final vom aduna punctele necesare obiectivului nostru, salvarea de la retrogradare. Sunt sigur ca acest lucru se poate indeplini, daca jucatorii vor avea o atitudine pozitiva, atat la antrenamente, cat si la jocuri", a atentionat Lacatus cu privire la seriozitatea pe care aradenii trebuie sa o arate, pentru a-si atinge scopul. Antrenorul a ramas pe linia de pana acum, fara sa faca o tragedie dintr-o infrangere, la fel cum nu a fost exuberant dupa victorii.
Eliminare decisiva 
"Sunt suparat, e normal, dupa o infrangere. Dar nu voi cauta vinovati in echipa. Cu totii suferim cand pierdem si ne bucuram impreuna atunci cand castigam", a gandit lucid tehnicianul de la UTA.
Un moment hotarator al partidei s-a consumat in minutul 75, cand arbitrul Victor Berbecaru l-a eliminat pe Oncica si UTA a ramas in zece oameni. 
Situatia putea fi evitata daca mijlocasul la inchidere, usor accidentat in momentul intrarii in teren, era inlocuit mai devreme de Lacatus.
"Oncica are 32 de ani si este un jucator cu experienta. L-am atentionat in pauza ca are un cartonas galben si am crezut ca a inteles. Dupa eliminare, jocul nostru a fost bazat pe hazard, pe mingi aruncate la bataie. Probabil jucatorii au cazut din punct de vedere psihic si nu au mai avut limpezimea si claritatea din prima repriza, in fazele de atac", a comentat Lacatus acest aspect.
Sarbatoare - Daruri de Craciun
La final de sezon competitional, au fost premiati fotbalistii din sectorul juvenil al "Batranei Doamne"
Cele unsprezece grupe de copii si juniori de la UTA au primit cadouri de Craciun din partea conducerii clubului. 
Pachetele continand dulciuri si fructe au fost inmanate de Sandu Ion, Coras, Lacatus si Mitran.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]