Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 12 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Rromii isi (re)construiesc singuri propriile case in Sega

Rromii vor primi ajutor pentru a-si construi sau repara caseleIsi vor construi singuri casele. 
Este vorba de 25 de tineri de etnie rroma din cartierul Sega, care – cu sprijinul direct la Directiei de dezvoltare si asistenta comunitara - vor invata sa-si construiasca sau sa-si repare singuri casele. 
Beneficiari ai proiectului Fers "Retea de sprijin pentru tinerii rromi", cei 25 de aradeni vor incepe mai intai cu un curs de zidari, curs ce va fi platit de stat. 
Mai apoi, tinerii rromi vor trece la repararea caselor in care locuiesc, tot pe banii statului. 
Fiecare absolvent al cursului de zidari va primi, conform spuselor coordonatorului proiectului Etelca Nagy, materiale de constructii in valoare de 1.000 de dolari. 
Ei isi vor repara casele in echipe de cate cinci si vor avea astfel asigurat si un loc de munca. 
In plus, tot in cadrul acestui demers, un asistent social si un asistent medical, angajati in cadrul proiectului, vor lucra cu membrii comunitatii, in perioada derularii programului, in vederea formarii unor depinderi in ceea ce priveste igiena, curatenia, gospodarirea veniturilor si planificarea familiara, capitole la care anumiti membrii din comunitatea rroma au probleme.
Primaria, prin Directia de dezvoltare si asistenta comunitara, a solicitat de la Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, pentru acest proiect, 45 de mii de dolari, contributia locala fiind de peste 14 mii dolari. 
Potrivit coordonatorului proiectului "beneficiarii acestuia (cei 25 de tineri rromi din cartierul Sega) vor putea sa constituie exemple pozitive pentru ceilalti membri din cadrul comunitatii romilor"
Autoritatile locale spera ca pe aceasta cale sa ajute la ridicarea standardului de viata al romilor, iar, in final, sa-i ajute pe acestia sa-si gaseasca, mai usor, un loc de munca.

Adriana Barbu - Observator

  • Viroze

Epidemiile de viroze pot fi prevenite prin masuri de igiena adecvatePrimele zile de scoala, clase aglomerate si ger afara.
Astfel se poate defini mediul propice instalarii unei epidemii de viroze… obisnuita de altfel pentru aceasta perioada a anului. 
Medicii ii sfatuiesc pe aradeni cum sa previna imbolnavirea copiilor si cum sa-i trateze daca au contactat deja boala. 
Specialistii mai spun ca unele dintre racelile care aparent sunt minore pot avea consecinte grave daca nu au fost tratate cu grija. 
Cele mai obisnuite boli ale sezonului sunt virozele. 
Simptomele sunt: tuse, dureri de gat, nas infundat, febra. 
Acestea se pot trata simplu, insa pentru pentru colectivitatile din scoli, un caz singular poate declansa o epidemie cu consecinte in activitatea elevilor.
Chiar daca epidemiile de viroze sunt atat de obisnuite pentru aceasta perioada a anului, aparitia lor poate fi impiedicata daca atat parintii cat si elevii iau masuri de prevenire.

Camelia Catean - Televiziunea Arad

  • Dezmembralile auto - doar cu avizul Politiei

Au aparut noi reglementari pentru autoservice-uriConform Ordonantei de Guvern nr. 36 din 2005, operatorii economici care desfasoara activitati de reparatii, de reglare, de modificari constructive, de reconstructie a vehiculelor rutiere, precum si de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz si carora le-a fost (sau urmeaza sa le fie) eliberata de catre R.A.R. autorizatia tehnica, vor avea obligatia sa se prezinte la Inspectoratele Judetene de Politie, pentru eliberarea avizului de functionare. 
Agentii economici care nu au acest aviz din partea Politiei, nu vor putea beneficia nici de autorizatia tehnica din partea Registrului Auto Roman.
Avizul de functionare se solicita in scris, la cerere, fiind necesare urmatoarele documente: copie de pe certificatul de inregstrare la Oficiul National al Registrului Comertului, din care sa rezulte obiectul de activitate de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz; cazier judiciar al asociatilor si administratorului operatorului economic solicitant; imputemicire scrisa din partea administratorului operatorului economic pentru depunerea solicitarii.
Avizul de functionare se va elibera in termen de 30 de zile de la data solicitarii. 
Acest aviz nu se va elibera solicitantilor daca acestia se afla in urmatoarele situatii: asociatii sau administratorii operatorului economic au fost condamnati prin hotarari judecatoresti ramase definitive pentru infractiuni de omor, lovire si vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, talharie, ultraj, furtul unui autovehicul, fals sau uz de fals; operatorul economic a fost depistat anterior ca desfasoara activitati neautorizate de dezmembrare a autovehiculelor.
Conform aceluiasi act normativ, operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz au obligatia: sa intocmeasca si sa pastreze evidenta stricta a tuturor vehiculelor asupra carora au derulat activitatea pentru care au fost autorizati; sa asigure evidenta modului de tratare a caroseriilor / sasiurilor rezultate din activitatea de dezmembrare; sa permita controlul organelor de politie desemnate si sa le puna la dispozitie, la solicitare, evidentele mentionate.
In situatia in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile legale precizate in cadrul O.G. nr. 36/ 2005, organele de politie refuza eliberarea avizului de functionare si comunica acest aspect R.A.R., care va dispune, in termen de 10 zile de la primirea comunicarii, anularea autorizatiei tehnice existente.
"Nerespectarea noilor prevederi legale de catre agentii economici care desfasoara astfel de activitati sunt sanctionate contraventional, conform O.G. nr. 36/ 14.07.2005, cu sanctiuni cuprinse tntre 2000 si 20.000 de lei noi." - informeaza Biroul de Presa al I.P.J. Arad.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala

Au aparut noi reglementari de neutralizare a deseurilor de origine animalaGuvernul a adoptat hotararile nr. 1210 privind concesionarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala si nr. 1211 privind sprijinul direct al statului pentru aceasta activitate, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. 
Astfel, concesionarea se va realiza pe fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare, pentru o perioada de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire.
Concesionarii au obligatia ridicarii oricaror deseuri de origine animala care fac obiectul contractului de concesiune in maximum 24 de ore de la anuntare si organizarii unui serviciu permanent, disponibil populatiei, de receptionare si inregistrare a mortalitatilor la.« animale; ei garanteaza si raspund de colectarea, transportul, manipularea, depozitarea, procesarea si neutralizarea finala.
Nivelul sprijinului pe categorii de deseuri de origine animala si in functie de provenienta acestora va fi urmatorul: animale moarte provenite de la crescatorii individuali de animale, definiti ca persoane fizice care cresc sau detin animale de interes economic in gospodariile individuale pentru consum propriu - 100%; animalele gasite moarte sau alte animale a caror colectare si neutralizare intra in sarcina consiliilor locale - 100%; animale moarte din fermele de animale (bovine, bubaline, ovine/caprine, pasari, porcine, cabaline, animale de blana, iepuri etc.) - 50%; deseuri provenite din activitatea industriei de taiere a animalelor sau de procesare a carnii sau a altor produse de origine animala - materiale cu rise specific (SRM), alte subproduse de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman din categoriile I-III - 50%. 
Sprijinul de la bugetul de stat se acorda pe baza de cerere, inaintata de solicitant la sucursalele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala, insotita de documente justificative pentru fiecare categorie de beneficiar. 
Nivelul sprijinului este raportat la tariful stabilit prin contractul de concesiune pentru fiecare regiune de dezvoltare.

Andrei Ripcescu - Realitatea de Arad

  • Note de lectura - Carti necesare

In librarii au aparut multe carti care trebuiesc cititeCartea nu poate fi detronata, cel putin deocamdata, din postura de regina a culturii. 
Doua probleme are azi lectorul: pretul cartii si selectia.
In anul ce a trecut (atat de repede !) a aparut la Editura aradeana Mirador un volumas, AMINTIRI DIN ROMANIA SOCIALISTA semnata Gheorghe Rafael Stefanescu. 
Lectura lui m-a facut sa retraiesc perioada descrisa in carte. 
Motto-ul: 
Pentru a privi spre viitor, trebuie sa cunostem trecutul, mi-a amintit gandul ce ma framanta de ani, de a pune pe hartie observatiile, zbuciumul, experienta de o viata, act ce trebuie sa-l indeplineasca toti cei ce au reusit sa traiasca constient, oameni care si-au pus mereu intrebari si au incercat sa ramana oameni adevarati in lumea schimonosita de atatea rele prin care au trecut.
Cartea d-lui Gh. R. Stefanescu se citeste lejer, datorita capacitatiit ei de a captiva prin sinceritate, a claritatii expunerii si a documentarii care completeaza fluxul amintirilor proprii, apropiind-o de ceeace numim istorie. 
Pigmentarea cu bancurile vremii aduce un plus de atractie si plasticitate.
Pentru mine lectura a avut si "sonor"
Cand am citit despre intamplarile din vremea razboiului, am reauzit explozii de bombe si zuruitul avioanelor, bubuitul antiaerienelor, pe care nu le-am uitat. 
Cand a fost vorba de deportari mi-am amintit de cunostintele si rudele duse in Rusia la munca fortata, unde unii si-au lasat oasele. 
"Muncile agricole" mi-au amintit prima deplasare la cules de porumb de la Baciu-Cluj, cand tehnicianul mi-a soptit: Daca nu-l culegeti d-voastra, aici va putrezi (era in 1962, anul incheierii colectivizarii) si al multelor iesiri la camp de mai tarziu cu elevii. 
Apoi, am revazut lungul sir de lipsuri, nesfarsitele cozi, am retrait teama de a vorbi, chiar de a concepe scrisori, etc.
Asadar, eu am citit cartea pe nerasuflate. 
Ma intreb insa cum reactioneaza cei mai tineri. 
Pot ei intelege grozavia regimului comunist, ce se lauda ca este in serviciul tarii si poporului? 
Regimul care a salutat rapirea Basarabiei si Bucovinei, a cedat Insula Serpilor si fasia de Maramures (rapita dupa razboi), regimul ce a lasat prada rusilor economia tarii, iar ce a ramas din ea fiind jefuita de oamenii sai pana in zilele noastre, trebuie sa fie uitat ?
Indiscutabil, asemenea carti sunt necesare.
Chiar in ziua cand am terminat de citit cartea, am fost acostat pe strada de un securist notoriu ( cu un surprinzator gabarit de burjui bine hranit), care m-a intrebat ironic de ce nu mai fac politica. 
Eu, care vezi doamne, as fi avut si un ziar, ceea ce nu e adevarat, eu doar scriam. 
Ca sa se razbune ca i-am raspuns cam dur ca nu mai incap de comunisti si securisti, a zis ca eu i-asi fi servit ca turnator. 
Vazand rosu in fata ochilor, i-am replicat ca nimeni n-a indraznit sa-mi propuna o asemenea colaborare si ca face o mare porcarie. 
L-am lasat, pe el si pe insotitorul sau, cu ranjetul triumfator pe buze. Intr-adevar mi-au facut-o. Mi-au catranit pe moment sufletul. 
N-as fi visat ca mi se poate intampla asa ceva, desi mai auzisem de la altii o asemenea isprava a unuia din sleahta lor. 
Au un repertoriu saracut cei carora li s-a acordat licenta in drept, dupa absolvirea scoalii profesionale. 
Ei, daca nu sapa, spurca tot ce le iese in cale, mai ales pe un "dom' profesor".
Intamplarea, cat se poate de semnificativa, vine sa-mi intareasca credinta in utilitatea unor carti ca cea comentata.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]