Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 12 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • 50 de muncitori au lucrat la Iconostasul noii Catedrale ortodoxe din Arad

Iconostasul noii catedrale din Arad este o adevarata opera de artaVreme de aproximativ un an de zile, 50 de muncitori, de la cel mai mare producator de mobila din Arad, au trudit la sculptarea in lemn a iconostasului Catedralei ortodoxe noi. 
Pana la inceputul lunii octombrie, cand Episcopia Aradului, Ienopolei si Halmagiului a cerut finalizarea lucrarii nu mai e mult timp. 
Insa, parca acum se lucreaza cu mult mai multa daruire, pentru ca roadele muncii, demarata in  luna februarie, incep sa se vada. 
Atat muncitorii cat si conducerea fabricii sunt de acord ca lucrarea, unicat, in istoria de peste o suta de ani a fabricii este o adevarata  opera de arta. 
In conformitate cu cele declarate de managerul SC IMAR SA Arad, in lucrarile de executie a iconostasului au fost angrenati zece sculptori si zece tamplari profesionisti, care au condus echipe formate din alti 30 de muncitori, toti cu state vechi in fabrica. 
Modelul a fost gandit de  inginerii Sorin Martin si Stefan Olaru. Materialul lemnos a fost primit de la Episcopie. 
Acum se lucreaza la partea de jos a iconostasului, la sculptarea usilor. 
Managerul italian a precizat ca valoarea lucrarii se ridica la 130.000 de euro, insa Episcopia nu va trebui sa plateasca acesti bani, lucrarea fiind realizata cu titlul de donatie.
Iconostasul noii Catedrale ortodoxe din Arad are ca si particularitate sculptura in relief, care s-a realizat imbinand perfect trei stiluri diferite, bizantin, baroc si gotic. 
Dimensiunile acestuia sunt impresionante daca ne gandim ca are o inaltime de 12,5 metri, realizata din patru nivele, si o latime de 12 metri. 
Dupa finalizarea sculpturilor in lemn de paltin si brad, iconostasul va fi placat cu foita de aur si va fi montat in cladirea lacasului de cult, urmand ca in a doua duminica a lunii octombrie sa fie sfintit, cu acest prilej marcandu-se si implinirea a 300 de ani de la infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Aradului.   

Claudia Untaru - Informatia Aradului 

  • "Gara" Arad, un teritoriu al nimanui

Gara Aradului lasata de izbelisteAtat triajul cat si podul statiei CFR au fost lasate la dispozitia celor certati cu legea.
Vagoanele, adaposturi de noapte pentru boschetari
Foarte multi aradeni ce lucreaza in apropierea statiei si locuiesc in Gradiste prefera sa o ia pe scurtatura printre linii, pentru a nu mai ocoli cativa kilometri. Politistii Sectiei Transporturi povestesc ca in atari conditii le este destul de greu sa deosebeasca un infractor (venit sa fure fier vechi sau alte bunuri de prin vagoanele de marfa sau de calatori stationate) de un cetatean ce se grabeste sa ajunga acasa sau la serviciu. 
De asemenea, nu putine au fost cazurile cand vagoanele de calatori oprite in triaj au fost transformate de boschetari in adaposturi de noapte.
Din cauza ca numarul politistilor care lucreaza intr-o tura este foarte mic, unu sau doi, iar aria de acoperit foarte mare, Arad triaj, Arad depou, Glogovat si Zimand, iar responsabilii Regionalei CFR Timisoara nu au gasit de cuvinta sa apeleze la ajutorul unei firme de de paza, tot felul de indivizi fara capatai isi fac veacul printre vagoane. 
Nu de putine ori acestia se apuca de furat, cele mai vizate fiind diversele componente ale garniturilor lasate in parasire. 
Unele dintre acestea, dupa ce nu au mai fost folosite de ani si ani de zile au inceput pur si simplu sa rugineasca.
Hotii "iau" cuple, carlige de tractiune, descompleteaza sistemele de franare si chiar vagoane intregi. 
Oamenii legii sustin ca, vagoanele de marfa, ce au ca singur mijloc de protectie un simplu sigiliu, sunt "preferatele" infractorilor.
Maculatura din pod, bomba cu ceas
Nepasarea responsabililor CFR nu se opreste insa aici. 
Linii intregi au fost acoperite de buruieni si de crengi, sinele care au fost scoase de-a lungul timpului sunt aruncate la intamplare si au aceasi soarta, iar vegetatia a ajuns sa creasca chiar prin...vagoanele de marfa. 
Nu mica ne-a fost surpriza cand am vazut cum din unele vagoane rasar diverse ierburi iar din altele tot felul de spini si arbusti sabatici. 
Ni s-a povestit insa ca au fost cazuri in care, dintre scheletele metalice ale garniturilor au iesit la lumina si cativa pomi.
Cu prilejul "plimbarii" pe care am facut-o, insotiti de un politist TF, am putut observa cum diversi indivizi fara capatai s-au pripasit prin triaj. 
Cand oamenii de ordine nu sunt prin zona, cladirile parasite, sunt luate in stapanire de boschetari. 
Gara Arad departe de cerintele unei vieti civilizateAcestia dorm, mananca, isi ascund bunurile furate aici sau le pregatesc pentru a le vinde.
Mai grav este insa ca podul cladirii statiei CFR este plin de hartii, iar accesul vagabonzilor nu este restrictionat in niciun fel. 
Nimeni nu ne-a intrebat de sanatate cand am dat sa urcam la fosta arhiva a "garii". 
Cand am ajuns sus, am fost izbiti de un miros pestilential, apoi nu am putut sa nu remarcam culcusurile unor indivizi ramasi pe drumuri. 
Oare cine ar raspunde daca, intentionat sau din nebagare de seama un boschetar aprinde maculatura si ia foc toata cladirea?
Regionala se spala pe maini
Comisarul Ioan Feies, seful Serviciului de Politie Transporturi Arad sustine ca, semestrial a trimis sefilor de unitati din complexul feroviar Arad adrese si reveniri la adrese prin care i-a atentionat cu privire la obligatiile pe care le au in conformitate cu prevederile legii 333, privind paza bunurilor.
"Raspunderea pentru luarea masurilor de asigurare a bunurilor si valorilor detinute revine conducatorilor de unitati, iar nerespectarea acestor masuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi intre 200 si 500 de lei noi. Am dat si cateva sanctiuni, dar nu s-a luat nicio masura concreta pe motiv ca Regionala CFR Timisoara nu are fonduri pentru paza", ne-a declarat Feies.
In ceea ce-i priveste, responsabilii aceleiasi Regionalei CFR invoca de asemenea lipsa de bani si faptul ca in toate garile sunt aceleasi neajunsuri.
Privitor la podul plin cu maculatura al statiei, Alexandru Silvasan, directorul Regionalei CFR Timisoara sustine ca "acum se fac lucrari de reabilitare la gara, iar cand se va lucra la sarpanta hartiile vor fi luate de acolo. Pana atunci raspunderea o poarta seful de gara"
Fara comentarii.

L.S. - Adevarul

  • Petre Roman a ascultat «ofurile» pensionarilor din Arad

Petre Roman sustine pensionariiAflat la Arad, Petre Roman, ex prim-ministrul Romaniei, a fost invitat de membrii Ligii Pensionarilor din orasul nostru pentru a le asculta pasurile si nevoile.
Infiintata in februarie 2000, Liga Pensionarilor are ca principal scop apararea drepturilor pensionarilor si crearea de facilitati pentru acestia. 
Nemultumit de conditiile in care sunt tratati varstnicii, Vasile Veghes, presedintele pe municipiu al Ligii Pensionarilor, a declarat urmatoarele: "Ne confruntam cu grave probleme de ordin legislativ. Din pacate, nu exista o institutie sau autoritate care sa vina in sprijinul nostru cu idei concrete si care sa fie subordonata parlamentului si nu guvernului. Mai rau, oficialitatile locale nu ne ajuta deloc, ne pun piedici mereu. Noi am vrea sa fim scutiti de platirea chiriei pentru sediul in care ne aflam, care de 43 de ori a fost majorata sau macar sa ne fie prelungit contractul de inchiriere pe care-l avem aici, ceea ce primarul Falca nu doreste". 
Discutile au fost purtate in acelasi sens si de presedintele executiv al Ligii, Ilie Cerna care politicos se adresa tot timpul lui Petre Roman cu apelativul de "Domnule Prim-Ministru", mentionand ca "pensionarii sunt rasplatiti prin pensie cu doar 30-40% din salariul pe care l-au avut, ceea ce nu este normal, apoi se incalca si unele legi privind dreptul urmasului la pensie, cineva sa ia masurile corespunzatoare".
Atent in toate momentele mai sensibile ale discursurilor celor doi de la Liga, Petre Roman, acelasi individ sobru si elegant pe care-l stim, a intervenit prin a explica cum vede el clarificarea situatiei in care se afla pensionarii din Romania 
"Cand vorbim de un plan pentru rezolvarea problemelor pensionarilor, acesta trebuie sa vina urgent si nu unul care se finalizeaza peste 20 de ani. Deoarece puterea de cumparare a pensionarilor a scazut cu 12% in timpul actualei guvernari, am luat hotararea de a solutiona aceasta problema prin conceperea unui plan care sa atraga fonduri materiale in bugetul alocat pensionarilor. Primul pas pe care l-am facut a fost acela de a se crea un "Fond de recunostinta" a pensionarilor, bani care se vor aduce aici din activele si din patrimoniul statului la care au participat prin munca majoritatea pensionarilor si mai departe in fiecare pensie a acestora. Apoi, in septembrie 2004, am depus o lege Parlamentului Romaniei privind obligativitatea de a plati impozite pe averea dobandita, iar o parte din aceste impozite sa se verse in contul pensionarilor. Cred ca o posibila rezolvarea a problemelor pensionarilor, consta si in formarea unui grup parlamentar a pensionarilor in parlamentul Romaniei care sa sutina mereu cauze in favoarea lor" a concluzionat presedintele "Fortei Democratice", Petre Roman.

Iulian Simon - Observator

  • Munca la negru

Inspectorul sef ITM Amzulescu doreste intrarea in legalitateIn urma unui recent control al Inspectoratului Teritorial de Munca Arad, in cursul caruia au fost verificati aproape 100 de agenti economici aradeni, au fost depistati 21 de angajatori care aveau muncitori fara forme legale de angajare. 
Inspectorii ITM Arad au identificat 39 de persoane, din care 15 femei, care nu aveau incheiat contract individual de munca.
"Agentii economici aflati in culpa au fost amendati contraventional cu suma totala de 59.500 lei, pe langa sanctiunile aplicate, inspectorii de munca dispunand masuri de remediere a deficientelor constatate si termene concrete de intrare in legalitate", a precizat Inspectorul-sef al ITM Arad, Marius Amzulescu. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Muzicieni aradeni – Adrian Diaconu

Fostul profesor al Liceului de Arta - Adrian Diaconu a fost autorul a numeroase lucrari muzicale - Virtual Arad News (c)2006Compozitorul si profesorul Adrian Diaconu s-a nascut la Arad in 25 septembrie 1956. 
Studiile muzicale le-a urmat la Liceul de Muzica din Cluj (1965-77) cu Wunderlich la vioara, A. Cruceanu la armonia, S. Ghelman la contrapunct, continuandu-le la Conservatorul Gh. Dima (1977-82), unde a invatat teorie-solfegiu cu Constantin Rapa, armania cu Ede Tereny si Tudor Jarda, compozitia cu E. Tereny, orchestratia cu Valentin Timaru si Adrian Pop, istoria muzicii cu Romeo Ghircoiasiu, folclorul cu Traian Marza, pianul cu George Petrescu, canto cu S. Goia.
A activat in calitate de corist al formatiei Filarmonicii din Arad (1982-85), bibliotecar la Biblioteca Judeteana (1985-87), profesor la Liceul de Arta "Sabin Dragoi" 
A sustinut concerte-lectie, prelegeri, conferinte, comunicari stiintifice, a fost membru activ al Cenaclului Muzicienilor din Arad alaturi de Nicolae Branzeu, Ioan T. Florea, Teodor Caciora s.a.
A intreprins turnee artistice (in calitate de corist) in Anglia (1978 si 1980), Italia, SUA (1978), R.D.Germana (1979), Iugoslavia (1984).
Creatia muzicala
Este autorul antioperei pentru 5 solisti instrumentisti, cor mixt si orchestra "Iteratii, op. 3" (1981) pe versuri de A. Paunescu, a muzicii de scena pentru "Misterioasa Doamna M." de Carel Capek (1986), a muzicii de sceana "Fata Babei si fata Mosneagului" dupa Ion Creanga (1986). 
In domeniul vocal-simfonic a realizat cantata pentru povestitor, cor mixt si orchestra "Cantare omului", op. 4, pe versuri de A. Paunescu, "Acest pamant romanesc, op. 5", pentru cor mixt si pian (orchestra), pe versuri de Johann Bulhardt cu prima auditie la Filarmonica din Arad, dirijor, Doru Serban (1984), cantata pantru soprana, cor de copii si formatie instrumentala de camera, "Blanita Alba cel Viteaz" (1986), pe versurile lui Al. Dinu Ifrim cu prima auditie la Filarmoica din Arad. 
A mai compus "Sanzienele" pentru corul si orchestra Liceului Sabin Dragoi, dirijate de prof. Dan Boar, lucrare cu care formatiile au castigat un concurs din 1998 in Danemarca. 
Apoi feeria muzicala "Pataniile fratilor Chit-Chit", cu solisti, tot pentru formatiile scolii. In sfera muzicii simfonice a realizat "Passacaglia concertanta pentru orchestra, op. 1", cu care a avut prima auditie in 1981 la Cluj cu orchestra Conservatorului Gheorghe Dima, dirijor, Imre Mokos.
La capitolul muzica de camera consemnam "5 snoave pentru vioara si pian" (1986). 
La cererea formatiei de camera a profesorilor din liceu, condusa de prof. Ana Halmagean, a compus un "Cvartet de coarde"
In domeniul muzicii corale, "Miorita ardeleana, op. 2" (1981), pentru recitator si cor mixt a cappella, "Numaratori muzicale" pentru cor de copii, pe versuri populare (1985). 
Sa nu uitam piesele corale dedicate formatiei "Menestrelli" a Casei Sindicatelor.
Adrian Diaconu a mai realizat o reusita orchestratie a operetei "Orfeu in infern" de Jaques Offenbach pentru un spectacol pus in scena de elevi si cadre didactice ai Liceului de Arta "Sabin Dragoi", din Arad (1999) pe scena Teatrului aradean ( doua spectacole) si unul la Opera din Timisoara, dirijor prof. Dan Boar. 
Lucrarea a fost reluata cativa ani mai tarziu cu cateva schimbari de interpreti tot pe scena Teatrului de Stat si cu acompaniamentul orchestrei Filarmonicii aradene, odata cu primul dirijor, a doua oara cu Dorin Frandes.
Intre timp, doctorandul cu teza "Nicolae Branzeu, viata si opera" a emigrat cu familia in Australia, sotia sa fiind de asemenea o apreciata profesoara de pian.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]