Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 12 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • Consilierul local Coloman Edeleni: "Eu o sa termin proiectele incepute de primarul Falca"

Consilierul independent Coloman Edeleni - un posibil candidat la Primaria Aradului- Domnule Edeleni, ati anuntat candidatura Dumneavoastra la primarie. Iar in ultima vreme, v-ati intetit aparitiile publice. Sunteti in campanie electorala?
- Poate fi numita si campanie electorala, pentru ca spuneti-mi Dumneavoastra cine nu este in campanie electorala, in Romania, de la presedinte la ultimul om politic. Eu nu ma consider in campanie, ci imi fac treaba de consilier de opozitie, pentru ca asta este obligatia mea. As putea sta linistit, sa savurez in linistc greselile facute de actuala administratie, si eventual sa le folosesc impotriva sa atunci cand va fi cazul. Dar nu doresc acest lucru; cei care ma cunosc nu pun la indoiala ceea ce afirm - imi voi duce la bun sfarsit mandatul de consilier, chiar daca cei care ar trebui sa faca opozitie, in loc sa se ocupe de aceasta activitate, au pus ochii pe mandatul meu.
- Va referiti, probabil, la PSD Arad, care a anuntat ca intentioneaza sa retraga mandatele consilierilor locali care au plecat din partid. Deci, implicit, si pe al Dumneavoastra.
- Asa cum am spus-o de nenumarate ori de cand sunt consilier si de cand am plecat din PSD, banuicsc o complicitate intre PSD Arad si cei care se afla la putere. Iar aceasta banuiala se confirma din plin astazi. Altfel nu imi explic dorinta furibunda a liderilor PSD Arad, de a ne reduce la tacere. Aceasta mica opozitie, care se manifesta cu ajutorul presei, in Arad, se vrea inmormantata de tot. Eu cred ca estc un act de lasitate a celor care conduc PSD Arad, in loc sa atraga de partea lor pe cei care ar putea ridica imaginea acestei organizatii, continua lupta impotriva lor. Eu sunt un om care - daca legea va hotari ca nu am drcptul sa fiu in continuare consilier - respect legea. Dar din punct de vedere moral, cei care ne solicita acest lucru, in frunte cu mai tanarul si neexperimentatul presedinte, Dorel Caprar, fac o mare greseala si ii asigur ca din asta nu vor aduna nici un vot. Mai mult, vor pierde voturi importante.
- Revenind la candidatura Dumneavoastra la primarie. Sunteti primul care se inscrie in aceasta cursa, langa actualul primar Gheorghe Falca. Domnule Edeleni, ce partid va va sprijini?
-As nuanta putin intrebarea Dumneavoastra. Nu sunt 100% hotarat sa candidez, dar daca voi candida, voi candida numai ca independent. Probabil ca se vor gasi si partide care sa sprijine un om care face ceea ce spune, un gospodar, un om care nu are nimic de ascuns si nu a facut avere fiind intr-o functie publica, un om care are rabdare cu toti cei ce au nevoie de ajutor, si pune mai presus de orice interesul celor ce il aleg intr-o anumita demnitate. Eu cred ca astea sunt atuurile mele, vizavi de politicieni. Eu de doi ani nu mai sunt politician si nici nu mai vreau sa redevin. Singura mea politica va fi interesul aradenilor.
- Dar bani pentru sustinerea Dumneavoastra, de unde veti avea? O campanie electorala costa pe putin cinci miliarde de lei.
- Eu nu stiu cat costa, dar cred ca o campanie poate fi facuta cu mult mai putini bani, dar cu oameni sufletisti. Apoi, am semnale de la mai multi oameni de afaceri, care chiar mi-au cerut sa candidez si mi-au promis sprijinul.
- Ce ati face altfel in Arad, fata de ceea ee se intampla, se realizeaza, acum? Ce nu va place si ce v-ati propune sa schimbati? 
Coloman Edeleni mai are multe planuri de infrumusetare a orasului- In primul rand, as stabili lista de prioritati a Aradului...
- Dar a stabilit-o si actualul primar!
- ... a stabilit-o, dar nu a facut nimic. Nu a respectat nimic. Tot ce a promis in campanie, a uitat in a doua saptamana. Dar sa revin - este vorba despre canalizarea cartierelor, si in special a Bujacului, asfaltarea drumurilor in aceste cartiere. Asta ar fi prioritatea, fiindca intram in Uniunea Europeana cu 50% dintre cartiere necanalizate.
- Pe aceasta tema si Gheorghe Falca a anuntat proiecte importante, cu finantare de la Bucuresti, pentru canalizarea in proportie de 97% a Aradului.
- Foarte bine. Si eu am anuntat ca intr-un aseme-nea project il sprijin, dar vad ca il amana de la un semestru la altul. Daca el o sa le inceapa, eu o sa le termin. Sa stiti ca e mai greu sa termini ceea ce a inceput cineva inaintea ta, iar aici va dau exemplul canalizarii de pe strand, care a ramas in acelasi stadiu in care am lasat-o eu in urma cu doi ani. Alta prioritate ar fi asigurarea de locuinte sociale pentru categoriile defavorizate: as construi cel putin 1000 de locuinte sociale pe an. Ma refer la cetatenii care au inceput sa fie evacuati din casele retrocedate; nu se stie nici azi cati sunt, cu adevarat, dar cred ca sunt aproape o mie. Sunt oameni in varsta, care nu isi pot permite sa acceseze un credit bancar, iar primaria trebuie sa ii ajute. O alta categorie care are nevoie de locuinte sociale este cea a tinerilor, cu venituri sub zece milioane de lei. Cu acesti bani nu pot primi un imprumut imobiliar; pana au posibilitatea sa isi construiasca locuinte, trebuie sprijiniti. Asa cum se impune si ajutorarea defavorizatilor sortii, a oamenilor care au ajuns la limita suportabila a existentei; din pacate, nu sunt putini, in Arad. Apoi mai trebuie tinut cont si de migratia fortei de munca, de oamenii care vin in Arad sa munceasca si au nevoie de locuinte de serviciu.
- De unde bani pentru asemenea proiecte?
- Daca eram azi primarul Aradului, din banii care rezulta din vanzarea terenurilor, puteam face linistit 4000 de apartamente sociale. 4000! Dar sa fie un pret corect pe terenuri, nu pentru prieteni sau alte interese. O locuinta sociala nu poate costa peste 14 milioane de euro. Astea sunt calcule, nu povesti. Mai mult de atat, pe tinerii interesati sa obtina locuinte sociale, i-as invita sa contribuie cu forta lor de munca la finalizarea acestor apartamente, adica la un fel de "munca patriotica" in interesul lor, pentru ca celor implicati in munca le-as oferi si prioritate la obtinerea locuintei. Dar as dori sa continui cu ceea ce as face in plus, ca primar: curatenie, intretinerea parcurilor, si realizarea unui centru pietonal, adica interzicerea traficului pe bulevardul principal. Cetatenii trebuie determinati sa faca miscare mai multa, pe tronsoane din centru unde sa se circule pietonal si acest lucru ar duce la dezvoltarea spatiilor verzi. Aradul nu are nevoie de refacerea scumpa a carosabilului din centru; prostie mai mare decat asta nici nu trebuie!
- Cand veti sti cu certitudine daca veti Candida sau nu la primarie? Vara viitoare intram deja in anul electoral...
- Totul depinde de ce imi spune familia. Familia mea o respect mai presus de orice. Am o sotie, cu care suntcm casatoriti de 28 de ani, am doi baieti. Ce imi spun ei, e foarte important. Ori ei nu prea sprijina ideea reimplicarii in viata politica, pentru ca o campanie inseamna si multa mizerie.

Andrei Ando - Observator

  • Poluare, la cote maxime

Canalul Muresel este din ce in ce mai poluatCanalul Muresel, polueaza zona centrala a municipiului, in timp ce autoritatile isi paseaza raspunderea
Poluarea atinge cote maxime in municipiul nostru. Apele pluviale si menajere de pe trei strazi, respectiv strada Udrea, Plugarilor si I. Alexandru, se varsa direct in canalul Muresel, ce se intinde pe o suprafata de zeci de kilometri, ajungand inclusiv pe teritoriul Ungariei. 
Astfel, nivelul poluarii este extrem de crescut, iar locatarii din zona se plang de mirosul de-a dreptul insuportabil.
Acestia au facut sesizari la toate organele competente, si anume: Primarie, Regia Apa-Canal si Agentia pentru Protectia Mediului. 
Autoritatile cunosc situatia si spun ca vor aloca fonduri pentru inlocuirea retelei de canalizare, insa acest lucru e posibil abia anul viitor, deoarece acum nu sunt bani.
Agentia de Mediu a amendat de mai multe ori Primaria pentru poluare, insa autoritatile spun ca responsabila pentru curatarea canalului Muresel este Compania Apele Romane. 
La randul ei, conducerea companiei spune ca periodic se curata canalul, dar vina apartine locatarilor care arunca gunoaiele direct in apa. 
Pentru a afla si parerea locatarilor zonei respective am intervievat doua persoane care locuiesc acolo.
Ioan Florea, de pe strada I. Alexandru: "Reteaua de apa este invechita iar apa menajera se varsa direct in canal. Va dati seama ca se pot transmite tot felul de boli, din cauza mizeriilor. E ceva de neimaginat".
Maria M., domiciliata pe strada Plugarilor: "Nu avem canalizare, e dizgratios. Anul trecut am sesizat Primaria, care a venit si a curatat zona, dar anul acesta e ceva de speriat. «Ne mananca» sobolanii, nu alta".
 Intervievat, purtatorul de cuvant al Primariei Arad, Valer Marginean, a declarat: "Problema poate fi rezolvata de o serie de alte institutii, nu neaparat de Primarie. Canalul Muresel este in proprietatea si administratia Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare, prin urmare ei ar trebui sa se ocupe de aceasta problema".

Robert Barb - Adevarul

  • Sesiune ordinara la PNTCD

Conducerea PNTCD Arad anunta o sedinta ordinaraFiliala PNTCD Arad se intruneste in sesiune ordinara la sfarsitul saptamanii viitoare! 
Ordinea de zi a comitetului de conducere judetean cuprinde mai multe puncte, printre care alegerea juriului de onoare, disciplina si arbitraj, adoptarea bugetului de venituri si cheltuieli si prezentarea rezolutiei comitetului de conducere judetean al PNTCD Arad. 
Comitetul de conducere judetean al PNTCD Arad se convoaca in sesiune ordinara in data de 21 octombrie la ora 10. 
Sedinta va avea loc in sala Iuliu Maniu din centrul orasului. 
In caz de neintrunire a cvorumului la prima convocare, se stabileste a doua la ora 11, in aceeasi zi si acelasi loc. 
Pe de alta parte PNTCD Arad a protestat fata de intentia partidului democrat de a adera la partidul popular european. 
Lista cu componenta comitetului de conducere judetean al PNTCD va fi actualizata prin grija secretarului judetean al organizatiei.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Strada Tarafului din Sanicolaul Mic - cea mai moderna din Arad

Mutarea rromilor in case noi nu i-a multumit pe totiCu toate acestea rromii care au primit locuinta in zona sunt nemultumiti
Una dintre strazile care arata cel mai bine din Arad, este strada Tarafului din Sanicolau Mic.
Cu ceva vreme in urma aici au fost mutate mai multe familii de rromi, care, fie traiau in colibele improvizate pe aceeasi strada, fie au fost adusi din alte zone are Aradului. 
Acum, numarul familiilor care locuiesc in acest mic cartier ridicat special pentru ei este de  12.
Apartamentele sunt destul de mari si incapatoare. 
Oamenii au tot confortul necesar,  au toate utilitatile, dar tot exista nemultumiri.
De exemplu, li s-a promis ca in jurul locuintelor se va face gard, iar pana acum, acest lucru nu s-a intamplat.
O alta problema a familiilor rrome este saracia: au casa, dar nu prea au venituri. 
Ramona Muntean, este una dintre aceste persoane care se confrunta cu lipsa banilor.
"Doar sotul lucreaza, si el cu ziua pe unde poate.  Am un copil de trei luni si nu am hainute pentru el. O ducem greu, acum avem casa dar nu avem din ce trai. Am tot apelat pe la unii si alti dar nu ne ajuta nimeni".
Am intrat si in casele acestor familii, unii sunt saraci, dar  sunt si care o duc mai bine si au de toate nu le lipseste decat un singur lucru… linistea.
" Nu ne putem plange, ne descurcam si noi ca toata lumea, dar nu avem liniste, aici nu este gard, suntem pusi in camp, vin cai, caini  si intra pana aproape la noi in casa. Mai ne confruntam si cu alte probleme. Magaziile cu lemne trebuie sa le pazim toata noaptea ca vin sa ni le fure", a declarat Maria.
Desi nici o familie nu a avut vreodata confortul de aici,  nemultumiri sunt.
"Nu ne mai lasam copiii sa mearga la scoala. De fiecare data sunt batuti si injurati de ceilalti elevi. Mai bine ii tinem acasa. 8 familii am venit din Baba Novac, si a trebuit sa ii mutam la Şcoala in Sanicolau, dar nu avem pace cu ei. Ceilalti copii refuza sa ii primeasca in cercul lor, sunt fugariti pana aici in fata casei. Vecina merge cu fetita in fiecare zi la scoala in oras", a declarat un alt vecin nemultumit. 

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • "Bacantele", un spectacol – soc, construit din tuse ingrosate

La Festivalul de Teatru Clasic piesa "Bacantele" a generat pareri contradictoriiIeri seara, pe scena Festivalului National de Teatru Clasic a fost prezentat spectacolul Teatrului "Tony Bulandra" din Targoviste, "Bacantele", realizat de regizorul Mihai Maniutiu.
Povestea cuprinsa in textul lui Euripide, stiuta de toata lumea, este relativ simpla, astfel incat publicul avizat de teatru astepta sa vada, in primul rand, felul in care Mihai Maniutiu a transpus scenic acest text.
Primul care "intra in joc" este spatiul gandit de regizor, strict delimitat, astfel incat sa dea senzatia de cusca – ziduri formate din sute de cutii din carton iar in fata o plasa din sarma cu ochiuri mari, desfasurata pe toata lungimea scenei.
Primul semn al incarcerarii, deci al blamarii.
Bacantele – femeile ce il insoteau pe Dionnisos in parcursul sau orgiastic – si povestea lor sunt folosite aici de regizor ca un fel – daca imi este permis – de obiect de studiu, dar din perspectiva strict contemporana.
Pentru a accentua acest fapt, personajele centrale sunt trimise in contemporaneitatea imediata, universal valabila, fiecare dintre ele purtand un stigmat anume.
Un element ce – iata! – revine si in aceasta creatie semnata Maniutiu (mai veche decat aradana "Iubire a Fedrei") este manipularea: pentru ati atinge scopurile este suficient sa iti iei un acolit bun de gura, cu priza la public, gata oricand sa vorbeasca multimii de la un microfon si, prin vorbele sale si prin gesticulatia excesiva sa o aduca in extaz.
Va pare cunoscuta metoda? Cu siguranta! E strict contemporana, si folosita in mai toate tarile lumii, de la pastori si clerici ai diferitelor religii, pana la politicienii avizi de putere.
Poate pentru a sublinia si mai mult pericolul manipularii, Mihai Maniutiu trimite in scena un Tiresias ce aduce – dupa vorba, dupa port – cu un om al strazii, dar care isi slujeste stapanul cel mai bine prin discursul sau ce supune multimea.
Pe parcursul a aproximativ 70 de minute, "Bacantele" se releva a fi un spectacol iesit din orice tipar.
Incarcat cu foarte multe simboluri – de la cele antice, pana la simboluri pagane si crestine – spectacolul tanarului teatru din Targoviste nu este deloc "usor digerabil".
Abunda in elemente socante (dintre care goliciunea trupului uman este pe ultimul loc), chiar si muzica jucand rolul unui personaj ce vrea sa zgarie, sa zgandare, sa deranjeze, sa socheze.
Jocul actoricesc se pierde in incarcatura tragica si insangerata a intregului; tusele ingrosate sunt folosite la maxim, indiferent ca este vorba de vorbire, miscare, situatie, totul parca din dorinta de a atrage atentia asupra unui pericol.
Care ne paste pe toti, indiferent de epoca in care traim: pericolul pierderii prin exces si manipulare.
S-ar putea ca aceasta concluzie sa o fi tras in urma puternicei impresii lasate de "Iubirea Fedrei" (spectacol care, din punctual meu de vedere, este cu mult deasupra "Bacantelor"); nu neg acest lucru.
Despre "Bacantele" nu cred ca, dupa o prima vizionare, poate cineva sa spuna ca este bun sau nu.
Dar cred ca poate spune daca i-a placut sau nu. De ce?
Pentru ca este un spectacol jucat la extreme, conceput din situatii si imagini extreme, din sunete extreme, chiar din viziuni extreme. Este un spectacol – soc.
Ieri seara, multa lume a iesit din sala chiar in timpul reprezentatiei, nemaisuportandu-l. Altii, in schimb, l-au aplaudat cu frenezie.

Mihaela Cerna - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]