Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 13 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Am fost alaturi de ei!

Marsul persoanelor cu dizabilitati s-a finalizat in fata Palatului AdministrativPeste 2.000 de aradeni au participat la marsul de ajutorare a copiilor cu dizabilitati.
Marsul "Umbla alaturi de mine" organizat de Fundatia ,"RCE Speranta Copiilor" pentru ajutorarea copiilor cu dizabilitati a mobilizat nu mai putin de 2.100 de oameni. 
Prezenta masiva a aradenilor la aceasta actiune a demonstrat ca suntem cu adevarat preocupati de soarta acestor copii si dorim ca ei sa fie integrati in societate.
Acordurile de fanfara, baloanele colorate si multimea care a marsaluit intre Piata Avram Iancu si Primarie au transformat, pentru aproape doua ore, Aradul in sarbatoare. A fost o sarbatoare a copiilor la care au luat parte, "infiltrati" in anonimat, marea gimnasta Simona Amanar, baschetbalista Monica Brosovsky, eroul de la Sevilla -Helmut Duckadam, subsecretarul de stat Ioana Nedelcu (Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului), viceprimarul Tiberiu Dekany, consilierul local Ovidiu Mosneag, sefa serviciilor sociale din municipiu - Etelka Nagy. 
Primarul Gheorghe Falca i-a intampinat pe toti in fata Palatului Administrativ, loc in care cei care au putut si au dorit, au facut donatii pentru sprijinirea copiilor cu dizabilitati. 
S-au adunat nu mai putin de 200 de milioane de lei, suma care va fi triplata de finantatorul american al fundatiei aradene - prin organizatia "Romanian Christians Entreprises". 
Asadar, sunt peste 21.000 de dolari care vor fi valorificati in activitatea de recuperare si reintegrare a copiilor cu nevoi speciale.

Diana Dutu - Adevarul

  • Repartizarea apartamentelor ANL se va face prin tragere la sorti

Lista initiala pentru repartizarea locuintelor ANL nu a trebuit modificataDupa analiza contestatiilor, lista initiala nu a suferit modificari
In cateva zile, se va afisa lista finala a celor care au obtinut o locuinta ANL, termenul limita fiind 15 septembrie. 
Asta dupa ce comisia de analiza a studiat toate cele 57 de contestatii inregistrate la camera 5. 
Inspectorii din primarie au spus ca marea majoritate a celor care s-au aratat nemultumiti si si-au exprimat acest lucru in scris nu reprezentau contestatii. 
"Multi aradeni au intocmit cereri prin care solicitau completarea dosarelor cu diverse acte. Ori acest lucru, conform legii, nu este posibil, odata incheiata perioada de depunere a dosarelor", ne-a declarat Valer Marginean, purtator de cuvant al Primariei. 
Conform celor din comisa de analiza a contestatiilor lista initiala, anuntata in sedinta publica, nu a suferit modificari si nici nu au fost descoperite persoane care sa fi avut acte false la dosar. 
Daca erau astfel de aradeni care si-au "umflat" punctajul, riscau sa se trezeasca cu plangere penala pentru fals in acte. 
A existat, totusi, un caz mai special. 
O femeie avea adeverinte medicale la dosar, prin care dovedea ca sufera de o boala cronica. 
Dar aceste acte nu i-au fost luate in calcul la calcularea punctajului, pentru ca nu erau actualizate, fiind datate cu anul 2003. 
Femeia a depus o contestatie si si-a actualizat actele, recalculandu-i-se punctajul.
Din cele 57 de contestatii, trei erau nemultumiti de criteriile cadru de calculare, 13 persoane nu au contestat, practic, nimic concret. 
Au existat si 16 solicitari de recalculare a punctajului initial, iar alte 25 de persoane au solicitat completarea dosarelor. 
Dintre acestea 25, un numar de 22 de contestatii au fost respinse, doar trei fiind acceptate, una fiind cazul femeii mentionate mai sus, iar celelalte doua aveau copii nascuti dupa depunerea dosarelor. 
"La aceste trei contestatii acceptate li s-a modificat punctajul, dar nu s-a schimbat ordinea listei initiale a celor care au obtinut o locuinta ANL", a mai spus Valer Marginean.
In cel mai scurt timp se va finaliza si lucrarea de racordare la gaz, restul utilitatilor fiind deja introduse, inclusiv rampele pentru gunoi. 
Urmeaza ca, in cel mai scurt timp, sa se faca receptia celor trei blocuri ANL de catre Primarie. 
Pentru a nu exista nici un fel de discutii si interpretari, repartizarea celor 42 de apartamente cu doua camere si a celor sase cu o camera, se va face prin tragere la sorti. 
Vor exista doua boluri cu numerele respective de apartament, iar fiecare beneficiar isi va extrage numarul norocos de apartament.

Anca Pascutiu - Observator

  • Clubul FEMEILOR care stiu sa lupte si mai ales, sa castige

Femeile din Arad vor sa demonstreze ca stiu sa se impuna"Lupta ca un barbat si castiga ca o femeie"
FEMEI adevarate care stiu ce vor, care lupta pentru castigarea unui loc in societate, pentru respectul barbatilor si pentru demonstrarea capacitatilor intelectuale in a conduce la fel de bine (daca nu mai bine) decat barbatii. 
Din dorinta de a impune o egalitate de drepturi si de sanse intre barbati si femei, din dorinta de  promovare si de a elimina prejudecatile privind rolul femeii intr-o familie a prins contur Organizatia Femeilor de Arte Profesii si Afaceri din Arad.
Infiintata in urma cu 15ani, intr-o societate care ironiza de multe ori astfel de preocupari, un grup de femei puternice au demonstrat ca SE POATE. 
Cu sprijinul fostei presedinte a Business Profesional Women (cea mai importanta organizatie a femeilor la nivel european), d.na Livia Ricci, aradencele au inceput timid, apoi cu tot mai multa incredere in domeniul organizatiilor neguvernamentale, o activitate total necunoscuta pe piata romaneasca la vremea respectiva. 
Membrele fondatoare- Carmen Valeanu, Mariana Fotescu, Madi Alda, Gina Jurcoane au decis ca e momentul sa se implice in reconstituirea societatii romanesti  de dupa 1989, promovand potentialul social, moral si profesional al femeii, intr-un cadru organizat.  
"Asociatia aradeana s-a afiliat in scurt timp  la BPW International  din dorinta de a contribui la schimbarea mentalitatii comuniste si la indreptarea societatii romanesti spre modelul democratic din Occident" afirma Marieta Gavra, una dintre membrele Clubului.
Clubul a cunoscut de la an la an o continua ascensiune, atragand in randurile sale tot mai multe femei care doresc sa faca ceva pentru ele, pentru familiile lor, pentru semenele lor, pentru societate, aflandu-se sub conducerea a patru Doamne: Mariana Fortescu, Elena Dascau, Carmen Valeanu, iar din 2003 la carma clubului a fost aleasa prof. Dorina Ardelean.
"Clubul reprezinta o adevarata arma cu care luptam impotriva saraciei, a violentei in familie, a discriminarilor de orice natura. In cei 15 ani de activitate activitatea clubului a fost extrem de vasta. Daca in primii zece ani de la infiintare  au predominat realizarile pe plan local, in ultimii cinci ani activitatea s-a extins  prin participarea la tot felul de proiecte  si actiuni de anvergura, unele chiar cu caracter international. Pe plan social  ne indreptam atentia spre oamenii aflati in dificultate, pe de o parte, iar pe de alta parte,  spre tinerii cu performante exceptionale.  Dintre activitatile stiintifice ar fi de remarcat prezenta mai multor membre ale clubului prin diferite studii la Zilele Academice ale Universitatii de Vest Vasile Golds. Recent, in cadrul programului multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor  mici si mijlocii am sustinut lucrarea „Prezentarea structurilor asociative ale femeilor antreprenor din judetul Arad"
Profesoara Dorina Ardelean prezinta structurile asociatiei"In domeniul sanatatii  am desfasurat activitati de eradicare a tinerilor si chiar a femeilor mature privind anumite probleme specifice varstei. O alta preocupare a noastra vizeaza mediul, organizand  conferinte, sau diverse proiecte  in colaborare cu diverse fundatii sau cu licee aradene", afirma prof. Dorina Ardelean.
Dupa cum aminteam inca din primele randuri, relatia cu BPW s-a inchegat atunci, in 1991, si continua si astazi, periodic, membre ale clubului aradean participand la tot felul de simpozioane, conferinte organizat la nivel international. 
Impreuna participa la intalniri oficiale care au pus bazele unor adevarate prietenii intre romance si membre ale BPW din Italia, Elvetia, Austria, Germania…
Pentru ca spatiul nu ne permite nu putem enumera toate activitati sustinute de clubul aradean, amintind doar ultima dintre ele marcata prin prezenta la un congres sustinut la Stockholm a presedintei clubului aradean, prof. Dorina Ardelean care a prezentat o lucrare despre locul femeii pe piata muncii din Romania.
"In 1991 cand Livia Ricci ne vorbea despre importanta acestor cluburi, despre construirea unor relatii interumane in  care fiecare are de castigat, ni se parea, aici, in Romania, o frumoasa utopie. Acum dupa 15 ani de activitate, constatam ca a avut dreptate si va marturisim ca ne simtim cu adevarat membre ale marii familii BPW International", a conchis Marieta Gavra. 
In ceea ce priveste miscarea feminista aradeana, aceasta  s-a facut remarcata cu mult inainte de 1989…
" Miscarea feminista isi are inceputul in cea de-a doua jumatate a secolului XIX, perioada ce coincide cu avantul economic si cultural de dupa revolutiile din 1848.  Ca fenomen social  aceasta miscare isi are inceputul chiar inainte de 1848, scopul primar al acesteia fiind filantropic si umanitar, in 1841 aparand „asociatia feminina cetateneasca". 
"Initiativa asocierii  femeilor apartine burgheziei romane, impulsionata  de carturarii vremii," afirma Rodica Herlo, consilier judetean si membra a clubului aradean.
Dupa cum observam,  inca de atunci,  Femeia a simtit ca poate fi mai mult, ca merita mai mult respectul celor din jur, ca poate fi cu mult mai utila societatii decat sa stea la cratita si sa isi creasca copiii. 
Cu siguranta aceste activitati fac parte, mai mult sau mai putin, din viata fiecareia dintre noi si ocupa un loc special in programul multora dintre reprezentantele sexului frumos. 
Trebuie insa sa constientizam ca nu e suficient. 
FEMEIA merita mai mult, dar pentru a obtine trebuie sa lupte, trebuie sa demonstreze.

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Universitatea "Aurel Vlaicu" a obtinut 230 000 de euro pentru a-si dota laboratoarele!

Rectorul UAV - Lizica Mihut doreste sa reinoiasca invitatia pentru ca Jonathan Scheele sa participe la deschiderea anului universitar - Virtual Arad News (c)2006UAV nu a renuntat sa-l aduca pe Scheele la Arad!
Universitatea aradeana l-a invitat pe Jonathan Scheele, seful delegatiei comisiei europene din Romania, sa participe la deschiderea anului universitar 2006-2007. 
Acesta a fost nevoit sa decline invitatia universitatii aradene, datorita programului incarcat si datorita faptului ca inaltul oficial european va parasi Romania in luna octombrie. 
"Este si un aspect pozitiv in faptul ca Jonathan Scheele paraseste tara noastra in luna octombrie, inseamna ca misiunea sa practic s-a incheiat si ca Romania va adera la Uniunea Europeana in anul 2007" a comentat rectorul UAV. 
Lizica Mihut a precizat insa ca nu va renunta la invitatia pe care i-a adresat-o delegatului european. 
"Ii vom reinnoi invitatia adresata lui Jonathan Scheele de a vizita universitatea noastra, pentru a vedea cum am folosit fondurile europene. Chiar daca el nu va mai fi delegat in Romania, va ramane un foarte influent oficial al UE" a spus rectorul UAV.
Rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" a anuntat ca institutia de invatamant superior de stat aradeana a obtinut o finantare, in valoare totala de 230 000 de euro, pentru a-si dota cu tehnica de ultima generatie laboratoarele. 
Astfel, sase laboratoare ale UAV vor primi finantare intre 16 000 si 69 000 de euro. 
Rectorul universitatii spune ca la baza obtinerii finantarii sta o munca foarte serioasa, demarata din luna iulie. 
"Este vorba despre bani europeni, se stie ca din aceste fonduri nu se finanteaza institutii, ci programe. Noi am dovedit ca avem o buna capacitate de a lucra cu programe. Si in interiorul universitatii a fost o competitie, din 15 laboratoare au ramas sase" a spus Lizica Mihut. 
"Niciodata nu s-au castigat atatea fonduri pentru universitatea noastra. Este meritul celor care au lucrat la documentatie" a completat rectorul UAV. 
Multe dintre laboratoarele care vor primi un aflux de tehnologie sunt interdisciplinare, ajuta studentii de la mai multe facultati si favorizeaza deschiderea perspectivei studentilor.
Nu sunt probleme cu studentii
Studentii au anuntat, la Bucuresti, ca vor declansa actiuni de protest in cazul in care guvernul nu se va intalni cu ei pentru a le solutiona o serie de revendicari.
La Universitatea "Aurel Vlaicu", in schimb, se pare ca nu se va crea o situatie conflictuala. 
"La noi nu sunt probleme cu studentii. De altfel, in problemele care ii intereseaza ei iau deciziile. Ei stabilesc intre ei cu impart caminele, ce se intampla cu bursele. Studentii vin la noi cu problemele rezolvate si se stie ca au avut intotdeauna acces liber la Rectorat" a declarat rectorul Lizica Mihut.

Flavius Ghender - Observator

  • "Altfel se juca la 0-1"

Dupa meciul Dinamo-UTA, echipa a trecut pe locul 5 in clasamentUTA a pierdut, cu 2-0 in "Groapa", in fata lui Dinamo si a trecut pe locul cinci in clasament, inaintea partidei cu Gloria Bistrita, de pe teren propriu.
Aradenii au avut o buna ocazie de gol, in debutul partidei si le-a fost refuzata o lovitura de la 11 metri, inainte ca Danciulescu, cel care a realizat "dubla", sa deschida scorul.
Jucatorii au imprumutat prea putin din atitudinea lui Lacatus, pe vremea cand juca fotbal. Mijlocasul Nadaban, cel care putea sa rescrie istoria partidei, vorbeste despre lipsurile ros-albilor din acest meci.
- Cornele, ati avut cam mari emotii cu Dinamo.
-
Da, cam asa este, poate ne-am speriat mai mult decat era cazul. Si eu, chiar in debutul meciului, am scapat mingea in aut cand mi-a pasat Mara. Apoi, cred ca mi-am revenit. M-am simtit bine ca titular, mai ales ca am debutat in Liga intai. Aproape ca am uitat cum e sa incepi meciul pe teren. 
- Ai avut un sut bun, in primele minute. Crezi ca puteai sa mai avansezi? 
-
Mingea mi-a venit bine, eram la 20 de metri si am sutat. Mingea a trecut aproape de poarta. Nu cred ca era bine sa inaintez, dar la 0-1 cred ca altfel ar fi decurs jocul. 
- Putea sa conduca UTA, dar Vasile Bratu nu v-a dat penalty. A fost? 
-
Clar. Simion a fost faultat in careu, iar la faza urmatoare a dat Dinamo gol. Arbitrii nu vor tine cu echipele mici, asta e limpede. Si a mai fost un hent al lui Blay, tot la 0-0. Dar asta nu inseamna ca Dinamo nu merita sa castige. 
- Putea UTA sa obtina mai mult? 
-
Poate, cu putina sansa. Oricum, s-a vazut ca Dinamo este o echipa mare. Paseaza dintr-o bucata, jucatorii fac pressing. A dominat, ce mai. Nu degeaba sunt pe primul loc. Per ansamblu, noua ne-ar fi trebuit mai multa incredere. 
- Cu Pulhac ai avut mult de furca?
-
Si cu el si cu Catalin Munteanu. Sunt jucatori buni, dar m-am descurcat, zic eu. Iar ca echipa, UTA nu s-a facut de ras in acest meci.  
- Dintre echipele tari, cu care ati jucat, care ti s-a parut cea mai tare? 
-
Le-as pune la egalitate pe Dinamo si Steaua. Ambele sunt foarte puternice, au jucatori de clasa. Dar nu cu ele ne luptam noi pentru evitarea retrogradarii, ci cu echipe ca Gloria Bistrita. Pe ei trebuie sa ii invingem, etapa viitoare.  
- Inseamna ca nu aveti ganduri fanteziste? 
- E bine sa ramanem cu picioarele pe pamant. Nu suntem noi de cupele europene. Sa evitam retrogradarea, asta trebuie sa facem, acesta ramane obiectivul nostru.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]