Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 14 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Nu trebuie sa cadem prada ideilor demolatoare a diversilor asa-zisi "artisti" - considera revolutionarii aradeni

Lacul din Padurice - una din posibilele locatii ale viitorului monument al Marei UniriiMonumentul Unirii trebuie construit, dar nu prin demolarea altora
Ieri, la sala 70, care apartine acum primariei a avut loc o dezbatere publica pe tema amplasarii Monumentului Marii Uniri. 
La eveniment au participat atat istorici cat si revolutionari. 
Sedinta a fost deschisa de catre primarul Gheorghe Falca. 
Acesta a dat si un comunicat prin care se prevede ca prin articolul 46 din Legea nr.215/2001 a Administratiei Publice Locale, isi exprima initiativa de promovare a unui proiect de hotarare privind stabilirea amplasamentului in municipiul Arad a Monumentului Marii Uniri de la 1918 in Piata Avram Iancu, aducand si argumente. 
Aceasta decizie a fost contestata de toti cei prezenti in sala. 
Mai mult de atat se speculeaza ca autoritatile locale la indemnul reprezentantilor de la Muzeul Judetean si Arhitectilor doresc amplasarea lui ori in Piata Avram Iancu, ori in Piata Primariei. 
Lucru care inseamna ca se vor demola alte monumente pentru a se construi Marele Monument al Unirii. 
Nici unul din cei prezenti la dezbatere nu au fost de acord cu acest amplasament. 
Primul care a luat cuvantul a fost Senatorul Aurel Ardelean care este si presedintele Asociatiei Pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri.
"Consideram ca monumentul Marii Uniri trebuie ridicat acolo unde a fost sfintit de catre Preasfintitul Parinte Timotei Seviciu. Deocamdata sunt bani si se vor obtine. Eu propun ca Monumentul sa se ridice pe luciul lacului din Padurice". 
Idee sustinuta de catre intreaga audienta. 
Senatorul a adus si argumente in ceea ce priveste acest amplasament. 
Dupa cuvantul rectorului Aurel Ardelean a luat cuvantul Atilla Duka secretar general Fundatia Revolutionarilor din Arad. 
Revolutionarii au facut un protest pentru ca Monumentul ridicat de ei in fata palatului administrativ sa ramana acolo unde ii este si locul. 
"Unul dintre principalele deziderate pentru care s-a murit in Decembrie 1989 a fost libertatea, cu tot ce presupune aceasta libertate. Din aceasta cauza, consideram ca este important ca evenimente marcante din istoria noastra, care pana in 1989 au fost neglijate, sa fie cinstite acum si mentinute vii in memoria colectiva prin amplasarea unor monumente dedicate acestora. Un astfel de simbol, al carui prezenta se impune la Arad este Monumentul Marii Uniri. Sa nu uitam ca doar prin Revolutia din 1989 a fost ridicata sarbatoarea Marii Uniri la rangul bine meritat de sarbatoare nationala. Totodata nu trebuie sa cadem prada ideilor demolatoare a diversilor asa zisi "artisti" sau in capcana intinsa de alte personaje reprezentand unele partide sau structuri ale administratiei locale, personaje controversate, care iti acopera cu masca democratiei adevarata fata mancata de plaga comunista si care doresc sa foloseasca momentul sfant al Marii Uniri in scopul marsiv de a indrepta alte simboluri ridicate cu sudoarea aradenilor. Orice monument implica sentimente sau chiar jertfe, fie el chiar si o placuta comemorativa. Ele reflecta trairi ale unor oameni sau comunitati pe care nu le putem calca in picioare. ... Noi, care ne-am implicat pentru victoria Revolutiei si ulterior ridicarea nonumentului dedicat acesteia ne oferim acum sprijinul moral, fizic si material pentru ridicarea monumentului Marii Uniri la Arad". 
Asa a sunat protestul celor 30 de revolutionari aflati la dezbatere. 
Dintre revolutionari a mai luat cuvantul si Tiberiu Baner si Maria Tatiuc. 
Dupa revolutionari a urmat cuvantul conf.dr.prof univ. Alexandru Roz care a salutat ideea Senatorului Aurel Ardelean de amplasare a statuii in zona Noii Catedrale. 
Si a exprimat dezacordul total al demolarii Monumentului Ostasului Roman. 
" Monumentului Marii Uniri trebuie sa i se acorde o importanta deosebita, mai ales ca de la Arad a pornit Marea Unire de la Alba Iulia. Daca acest monument se va ridica se va realiza un lucru deosebit. Ce motive au autoritatile sa demoleze alte monumente?.. Am datoria morala sa amintesc ca arhitectul Cristea Milos care a plecat dintre noi a propus amplasarea lui in parcarea din fata Bisericii Rosii". 
Au mai luat cuvantul, sustinand aceiasi idee, Alexandru Parvulescu, Acomi Vartaci, Bogdan Doru, Radu Dodeanu, Gheorghe Capitan, Chiper Constantin, Gheorghe Meruta, Iulian Copaciu, Tudor Mara. 
Radu Dodeanu a inceput discursul cu fraza "Cine demoleaza ce-i bine facut e nebun". 
Din partea Fundatiei "Ioan Slavici" a luat cuvantul Emil Simandan. Care a sustinut ideea Senatorului Aurel Ardelean si a si a adus argumente de ce este bine ca Monumentul Marii Uniri sa se faca pe luciul lacului din padurice. 
Au mai luat cuvantul protopopul Ioan Orodan, precum si presedintele de la Vatra Romaneasca, Gheorghe Garbovan. 
Toti cei prezenti au fost impotriva demolarii altor monumente. 
Mai mult de atat au sustinut ideea amplasarii lui in Zona Catedralei, pentru a-l vedea nu numai aradenii ci si cei care tranziteaza Aradul.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • GEMI CENTER – locul cu cele mai bune marci

Gemi Center - un magazin al bunului gustAproape fiecare om isi doreste sa aiba parte de lucruri de calitate. 
Pe langa placerea de a purta sau a avea haine ori obiecte pe care nu le detin cei mai multi dintre oameni, acestea reprezinta si un simbol al statutului.
Chiar daca altii ar spune altceva.
Ca in orice loc din lume si in Arad se simtea nevoia unui loc unde poti cumpara produse variate, dar de "firma".
Un astfel de loc a devenit Noul GEMI Center. 
Avand o suprafata generoasa de expunere, de 5.300 de metri patrati pe doua nivele, locatia a fost supusa unei operatii de modernizare si, implicit de crestere a standardului.
"Am investit peste 200.000 de euro in reamenajarea si compartimentarea spatiilor. Practic am creat toate facilitatile pentru a atrage cele mai puternice branduri. Finisajele sunt de cea mai buna calitate, incinta fiind climatizata, dotata cu sistem de sonorizare, video, sistem contra incendiilor, telefonie, internet si spatii de depozitare. Si cred ca am reusit acest lucru, dovada clara in acest sens fiind colaboratorii pe care am reusit sa-i atragem aici. Dorim, in primul rand sa ne adresam unui segment de cumparatori care au posibilitati financiare peste medie. Asta nu inseamna insa ca dorim o discriminare din acest punct de vedere. Oricine este binevenit aici si sunt sigur ca va gasi produse sau servicii care sa-l intereseze", declara Gheorghe Cosma, patronul Noului GEMI Center.
Firmele
Cum spuneam anterior, investitorul aradean a asigurat toata compartimentarea spatiilor, iar dupa aceea fiecare companie care a venit la Noul GEMI Center si-a amenajat spatiul dupa propriul plan.
Cei care vor veni aici vor fi placut impresionati de numele consacrate care sunt prezente: Pierre Cardin, Signor Seroussi, Bruno Saint Hilaire, Mango, Other, Ara, Lia Ferreti, Nelmar, Gemma Lux, Adi Albu, Jolidon, Boulevard, Adam’s by Secuiana, Faraon. 
Gheorghe Cosma - patronul noului Gemi Center e mandru de noul magazin"Avem avantajul ca producatorii directi sau importatori unici au standuri la noi. De aceea, preturile, la calitatea pe care o au produsele, nu sunt mari".
De asemenea, aici mai functioneaza si o farmacie, cafeneaua Jasmine, o cofetarie si fast food-ul Speedy Grill.
Mobilier
La etajul cladirii firma aradeana Cotta International are expusa o colectie de peste 50 de modele de canapele si coltare, intr-o gama foarte variata de culori si texturi din piele, piele ecologica si stofa. 
"Vom avea aici si un ghiseu bancar, pentru ca potentialii clienti sa poata lua pe loc produsul pe care il doresc. As mai adauga ca, toata gama de canapele ce se afla expusa aici este similara cu cea care se exporta, neexistand nici o diferenta calitativa", puncteaza Gheorghe Cosma.
De asemenea, aici mai este expusa si colectia de mobilier La Belle Epoque.
Magazinul familiei.
In viitorul foarte apropiat, adica in cel mult trei saptamani, la Noul GEMI Center va fi amenajat si Magic land, un loc de joaca pentru copii, care va avea o suprafata de 200 de metri patrati.
Parintii isi vor putea face cumparaturile in timp ce copiii lor se vor juca cu o multime de jucarii, bineinteles sub supravegherea unui personal specializat.
In curand va fi deschis si un salon de cosmetica si frizerie.
De Pasti vor avea loc o serie de actiuni surpriza, care vor polariza atentia publicului vizitator.
Spatiul exterior este generos, pe suprafata de peste 3.000 de metri patrati putand fi parcate 140 de masini.
Mai amintim ca Noul GEMI Center este deschis zilnic intre orele 10 si 21, iar duminica intre orele 10 si 15. 
In concluzie, aradenii si nu numai, pot gasi aici o gama foarte variata de produse, de la haine, pantofi, accesorii, lenjerie intima, cosmetice, mobilier de cea mai buna calitate, dar si servicii.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Eminescu isi schimba trotuarele!

Asfaltul de pe trotuarul strazii Eminescu va fi inlocuit cu pavele - Virtual Arad News (c)2006Circulatia pietonala, interzisa pe perioada lucrarilor
In curand, pietonii vor putea circula in conditii decente pe strada Eminescu. 
Primaria a decis, in cele din urma, ca a venit randul reabilitarii trotuarelor de aici, formate mai mult din gropi decat din asfalt. 
Potrivit Municipalitatii, "lucrarile de reparatii la trotuarele strazii Mihai Eminescu, pe tronsonul cuprins intre Bulevardul Revolutiei si strada Stefan Cicio Pop, vor fi pavate cu pavaj din beton prefabricat, pe o suprafata de aproximativ 1700 mp". 
Lucrarea Primariei nu se va opri la inlocuirea asfaltului cu pavele, ci va avea loc si montarea de cosuri pentru gunoi (in prezent, pe strada, nu exista nici un cos de gunoi), inlocuirea bordurilor si amenajarea portiunilor de acces la curtile imobilelor de pe acea strada, iar in carosabil vor fi executate rigole pentru preluarea apei pluviale. 
Primaria a decis insa ca "pe toata perioada executarii lucrarilor mentionate, circulatia pietonala va fi blocata", fapt care va crea, ce-i drept, cateva inconveniente celor care aleg sa mearga pe aici.
Ar trebui mentionat faptul ca, in aceste zile, se va finaliza si lucrarea de pavare a trotuarului care inconjoara teatrul. 
Lucrarea de aici e diferita de cele realizate pana acum pe trotuarele de pe centrul Aradului, pentru ca in pavajul de aici au fost instalate reflectoare, care vin sa completeze iluminatul arhitectural al institutiei de cultura. 
In plus, pavelele de aici sunt de doua culori, pavelele de culoarea caramiziu urmand a fi montate astfel incat sa creeze imaginea unei borduri.
Ar trebui mentionat faptul ca la penultima sedinta CLM, mai multi consilieri au atras atentia asupra modului in care se prezinta trotuarele din Arad, si indeobste pe strada Eminescu ("strada pentru care ai nevoie de mult curaj ca sa o traversezi la pas").

Adriana Barbu - Observator

  • Bani pentru modernizarea punctelor termice

Sistemele centralizate de energie termica vor fi modernizateBugetul CLM a fost rectificat in sedinta ordinara de ieri! 
In numai 3 saptamani administratia locala a primit peste 180 de miliarde de lei de la Guvern! 
O parte a banilor repartizati pentru judetul Arad se indreapta spre retehnologizarea, modernizarea si dezvoltarea sistemului centralizat de distributie a energiei termice. 
Doar 9 judete din tara au primit bani pentru dezvoltarea sistemeleor centralizate de energie termica. 
Cele mai mari sume le-au primit municipiile Oradea si Pitesti. 
Printre cele 9 se numara si Aradul. 
67 de miliarde de lei pentru modrrnizarea punctelor termice din Calea Aurel Vlaicu si alte 1 miliard 400 de milioane, respectiv 600 de milioane pentru orasele Ineu si Chisineu Cris.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Aproximativ 80 la suta din salariile seleusenilor sunt inundate

Cultivatorii de legume au fost afectati de inundatiile de la SeleusPloaia cazuta in ultimele zile a distrus aproape toate culturile din comuna aradeana Seleus.
Localnicii spun ca legumele din aceasta vara sunt compromise.
Mii de fire de rasaduri de rosii, varza, culturile de ceapa verde sau ridichi au putrezit, iar oamenii aupierdut toate investitiile.
Viceprimarul din Seleus spune ca nu are cum sa-i despagubeasca pe localnici, dar singura solutie este sa-i scuteasca pe sateni de plata impozitului pe culturi.
Majoritatea localnicilor isi castiga existenta doar din cultivatul legumelor iar ploile care le-au distrus in acest an solariile, le-au adus pagube de sute de milioane.
Pentru a cultiva alte rasaduri, trebuie sa se opreasca ploaia, iar pamantul trebuie sa se usuce.
Speranta lor este sa mai poata pune rasaduri pana la toamna.
"Am pierdut 100 de milioane. Avem copii mici, care merg la scoala. Doar daca va fi o minune si se retrage apa in doua trei saptamani, mai putem pune ceva", a declarat Dumitru Curutiu.
"Cu rasaduri cu tot, sa tot fi bagat vreo 15 milioane de lei. Am pus pompe sa tragem apa toata noaptea, dar dimincata apa a fost la loc. Nu mai putem cultiva nimic pana la toamna", a declarat Onisim Luchi...
Apa din gradinile si din solariile seleusenilor a ajuns la 30-40 de centimetri si va balti luni bune de acum inainte, pentru ca panza freatica s-a ridicat prea mult.
Toate legumele ce urmau sa ajunga pe mesele piejelor sunt compromise.
Oamenii nu vor fi despagubiti cu nimic pentru ca nu si-au asigurat culturile.
"Nu am avut incredere, pentru ca astia care fac asigurari, cu o mana iti dau, cu alta iti iau. Am pierdut 20.000 de fire de varza, numai 4000 de lei sa puneti firul si vedeti cat iese", a declarat Petru Bendea.
"Strangi pamantul in mana si curge apa. Asta e putregai, s-a topit toata marfa. Am platit nylonul, zilieri -200.000 de lei pe zi - si totul s-a dus", se plange Lucretia Luchi.
Viceprimarul recunoaste ca situatia este grava si ca acest lucru se intampla in fiecare an, insa nu are unde sa deverseze apa din gradinile oamenilor pentru ca paraul care trece pe langa localitate este prea plin, incat nu mai poate sa primeasca nici o picatura de apa.
"De cateva saptamani, Cigherul e mare si panza freatica este foarte sus. Am dat drumul la barajul de la Taut, dar nu s-a intamplat mare lucru", a declarat Viorel Bendea, viceprimarul comunei Seleus.
Localnicilor nu le-a mai ramas decat sa... se roage pentru incetarea precipitatiilor.

Florin Marusca - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]