Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 14 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Sfantul Anton al Minunilor - invesmantat in crini la Biserica Catolica

La Catedrala Catolica s-a omagiat Sfantul Anton de Padova13 Iunie este ziua in care Sfantul Minunilor, Anton de Padova – a fost ridicat la ceruri, in urma unei scurte dar rodnice vieti intru Credinta nestramutata.
Adoratorii sai aduc ofrande de crini albi in toate bisericile lumii, fiind cel mai iubit si popular sfant. 
Biserica Catolica Arad-Centru s-a inmiresmat de marea de crini care au luminat chipul Sfantului Anton, in timp ce mii de rugaciuni fierbinti s-au inaltat spre ceruri.
ANTON de PADOVA - nascut intr-o familie nobila din Lisabona in 1195 a purtat la inceput numele de Fernando ("cel ce lupta pentru pace"). Acesta si-a dat votul de castitate, pe vecie, inca de la varsta de 5 ani, Maicii Domnului. 
La 15 ani intra in randul Canonicilor Regulari ai Sf. Augustin. 
La 20 de ani este hirotonit preot, dar dorinta sa arzatoare pentru fapte de credinta il indeamna spre martiraj. 
Intra in randul calugarilor franciscani, primind numele de Anton. 
Vrand sa plece in Nordul Africii spre a deveni martir intru credinta, se imbolnaveste de friguri. 
Anton simte ca misiunea sa e cu totul in alta parte, si, vrand sa se intoarca in Portugalia, corabia deviaza peste 2000 km din cauza furtunii, ajungand in Sicilia.
La o mare adunare populara la care participa calugari franciscani din toata lumea, Dumnezeu a hotarat "descoperirea" lui Anton. 
A inceput sa predice multimilor, timp de doi ani, si, oriunde se ducea, a infiintat numeroase scoli teologice. 
Minunile harului sau s-au vazut pretutindeni, toti cei cazuti in boli, ispite sau necazuri grele au primit sfantul sau ajutor. 
Grav bolnav, Anton s-a sfarsit la varsta de 36 de ani, la Arcella, pe data de 13 iunie 1231. 
Trupul sau s-a albit precum crinul, raspandind o mireasma celesta. 
Anton a fost ingropat la Padova, in Biserica Santa Maria Maggiore. 
Dupa sapte luni, Papa Grigore al IX-lea l-a trecut in randul Sfintilor, devenind "Sfantul Anton de Padova"
Mormantul marelui sfant de la Basilica din Padova este locul unui pelerinaj mondial. 
Biserica catolica din Arad s-a impodobit cu o mare de crini, ofrande aduse in cinstea celui mai mare Facator de Minuni al lumii.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Democratii aradeni, la al treilea succes al sezonului politic 2004 - 2008

Senatorul PD - Nicolae Iotcu propus sa devina vicepresedinte al SenatuluiCu Nicolae Iotcu, drept vicepresedinte al Senatului
Democratii aradeni sunt la un pas sa reuseasca impunerea celui de-al treilea om in structurile de la Bucuresti. 
Dupa numirea, in primavara anului trecut, a lui Gheorghe Seculici in functia de vicepremier si a lui Adrian Nitu ca si consilier de stat in guvernul Tariceanu, acum este randul secretarului executiv al organizatiei judetene a PD Arad. 
Senatorul Nicolae Iotcu, pentru ca despre domnia sa este vorba, a fost propus sa ocupe postul de vicepresedinte al Senatului, in locul lui Radu Berceanu, nominalizat pentru functia de ministru al Transporturilor. 
Demnitarul aradean a sustinut ca propunerea a fost facuta sedinta Biroului Permanent National al PD. 
Nicolae Iotcu a mai precizat ca discutiile pe aceasta tema au avut loc si in cadrul Consiliului National de Coordonare al Aliantei DA, unde a primit votul pentru a putea Candida la functia de vicepresedinte al Senatului. 
"Ma simt deosebit de onorat pentru propunerea facuta, ca voi ocupa postul de vicepresedinte al Senatului, dar si ca sunt cel de-al treilea reprezentant al PD Aradului, dupa d-l presedinte Seculici si d-l Nitu, care poate accede intr-o functie atat de importanta", ne-a declarat senatorul Nicolae Iotcu. 
Acesta a mai adaugat ca vor mai trebui parcurse cateva etape, incepand cu numirea efectiva a lui Berceanu ca Ministru al Transporturilor si terminand cu votul plenului Senatului.
Nicolae Iotcu este din anul 2004 senator PD de Arad, are 38 de ani si este absolvent al Facultatii dc Management Turistic si Comercial din Timisoara.
A act-vat ca si director la doua societati de turism din Arad, SC Adriana SRL si SC Armin Meyer SRL. 
Senatorul este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca.
In prezent, lotcu este membru al Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital, dar si secretar al Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa. 
Senatorul democrat a trecut prin mai multe pozitii politice in organizatia judeteana a PD Arad. 
Este din 1996 membru al PD Arad.
In 1997 a ajuns vicepresedinte al tinerilor democrati, iar in 1998 a devenit Secretar Resurse Umane al BPJ - PD Arad. 
Senatorul Nicu Iotcu a devenit un reprezentant respectat al aradenilor In 2001 a devenit vicepresedinte al BPJ, iar anul trecut a castigat, in urma alegerilor interne, postul de secretar executiv al PD Arad.
Potrivit declaratiei de avere, senatorul Nicolae Iotcu detine 0,45 ha de teren la Savarsin, o casa de 133 mp in Arad si una in satul Caprioara de 110 mp. 
De asemenea, incepand de anul trecut, senatorul Iotcu este posesorul unui autoturism Ford luat in leasing.
Propunerea lui Iotcu pentru postul de vicepresedinte al Senatului vine pe fundalul mult discutatei remanieri guvernamentale. 
Debarcarea lui Gheorghe Dobre de la conducerea Ministerului Transporturilor a fost decisa in aceeasi sedinta a Biroului Permanent al PD, cand s-a stabilit si ca inlocuitorul sau va fi senatorul Radu Berceanu. 
Se poate spune ca, in acest fel, democratii dau tonul remanierii guvernului Tariceanu, iar masurile luate sunt menite sa declanseze mult discutata restructurare. 
Se pare, insa, ca decizia PD de a schimba doi ministri nu va fi urmata insa si de liberali. 
Acestia au de gand sa schimbe doar cativa secretari de stat si sa restructureze agentiile guvernamentale.
In momentul de fata, Biroul Permanent al Senatului Romaniei este condus de Nicolae Vacaroiu (PSD). 
Acesta este secondat de patru vicepresedinti: Corneliu Vadim Tudor (PRM), Doru Ioan Taracila (PSD), Radu Berceanu (PD) si Teodor Melescanu (PNL). 
Totodata, exista patru secretari - Gavrila Vasilescu (PC), Gheorghe Funar (PRM), Ilie Sarbu (PSD), Valentin-Zoltan Puskas (UDMR) - si patru chestori - Dan-Mircea Popescu (PSD), Ioan Chelaru (PSD), Paul Pacuraru (PNL) si Paula Ivanescu (PD).

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Pe soselele Aradului exista inca "pirati"

Mai sunt inca taximetristi care circula fara forme legalePrimaria Arad pierde bani din cauza taximetristilor fara acte
Luna trecuta, biroul de control al Camerei taximetristilor din judetul Arad a efectuat verificari in trafic, ocazie cu care s-au constatat mai multe nereguli. 
Un numar de cinci taximetristi - referindu-ne la cinci dintre cei controlati, nu la toti cati exista in Arad - au fost gasiti fara acte, inclusiv fara licenta pentru a desfasura aceasta activitate. 
De altfel nu mai e un secret pentru nimeni - chiar si noi am fost pusi in situatia de a constata pe pielea noastra unele aspecte nefiresti - faptul ca pe raza municipiului nostru functioneaza mai multe persoane juridice si fizice care desfasoara activitati in regim de taxi, cu nerespectarea tuturor dispozitiilor legate (autorizatii, licente, aparat de taxat, statii emisie-receptie, inscriptionari, contracte de munca, verificari tehnice a autovehiculelor, certificate de atestare profesionala).
La mila organelor de control
Mai nou, termenul de "pirat" - cum li se spune celor care practica tarife duble sau chiar triple fata de cele ale firmelor considerate serioase, pentru transportul cu taxiul - se atribuie si celor care nu intrunesc toate conditiile (a se intelege a avea toate documentele necesare) pentru a depune aceasta activitate. 
Asta pentru ca, siguranta cetateanului nu poate fi garantata la fel de un sofer (sau firma de taxi) care nu detine toate documentele necesare desfasurarii activitatii de taximetrie, ca unul care n-are nici cea mai mica problema in privinta acelorasi acte, detinandu-le.
Subsemnatul am intalnit, nu o data, taximetristi care se plangeau ca trebuie sa plateasca foarte multi bani pentru a fi in legalitate, iar tariful practicat si faptul ca exista in Arad aproximativ 1000 de masini de taxi (fiind, deci, prea multe), nu le permit sa-si recupereze acesti bani investiti in "lege".
In fine, de-a lungul timpului, cu siguranta ca unii si-au spus ca nu e cazul sa-si bata capul prea tare cu actele, preferand sa circule "la mila organelor de control".
Iar in aceasta ultima privinta, chiar ca institutiile care sunt puse sa cerceteze dovedesc o mila excesiva, in sensul ca n-am prea auzit sa se fi facut controale "la sange" in ceea ce priveste aceasta ramura de activitate sau, daca sunt facute, se cam cunosc orele controlu-lui cu ceva timp inainte.
Piratii taximetristi sunt amendati de organele in dreptSi, in acest caz, taximetristii in neregula isi inchid masinile in garaje tocmai "la timp". 
Oricum, cand ne referim la institutii ne gandim la administratia locala, la organele fiscale, la Autoritatea Rutiera Romana, la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, la Inspectoratul Teritorial de Munca, la Politia Rutiera, la Metrologie etc.
Primaria da amenzi
Nedorind sa luam la intrebari toate institutiile de control enumerate mai sus, pentru a vedea care este pozitia - exprimata in urma controalelor efectuate - pe care o au in ceea ce priveste activitatea de taxi din Arad, ne-am adresat doar oficialilor din Primarie, aceasta beneficiind de mare parte din sumele pe care firmele de taxi le achita pentru a respecta legea. 
Spre surpriza noastra, saptamana trecuta, inspectori din cadrul Primariei Arad au efectuat controale pe soselele municipiului (mai precis, intr-o statie de taxi, la toate masinile aflate acolo), aplicand amenzi unui numar de trei taximetristi pentru nereguli dintre cele enumerate de noi in acest articol. 
Si, pentru a va edifica, retineti urmatoarele amenzi si motivele pentru care au fost aplicate: doua amenzi de un milion de lei pentru lipsa indicatorului afisat pe masina si o amenda de 50 de milioane de lei pentru taximetrist care circula fara autorizatie. 
Din ca reusit sa aflam, inspectorii de la serviciul de coordonare-control din Primaria Arad vor continua controalele in fiecare saptamana.

Alin Olteanu - Adevarul
P. S. A nu se intelege ca am bagat in aceeasi "oala" toti taximetristii si toate firmele de taxi. Exista patroni de firme si soferi care au inteles ca a respecta legea inseamna a-i respecta pe cei de langa tine. Si mai ales in acest caz, inseamna a-i respecta pe clienti.

  • 12 companii din Romania si strainatate - interesate de reabilitarea infrastructurii de tramvaie din municipiu

De reabilitarea infrastructurii de tramvai sunt interesate firme romanesti si straine - Virtual Arad News (c)2006O noua etapa in cadrul Proiectului de Transport Urban al Municipiului Arad se afla in aceste zile in curs de desfasurare Proiectul intitulat "Reabilitarea infrastructurii de tramvaie si drumuri pe axa principala Nord - Sud a Municipiului Arad" are ca sursa de finantare creditui de 20 de milioane de euro, contractat anul trecut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Primaria spune ca este acesta primul proiect de o asemenea amploare al administratiei locale aradene, atat prin valoarea investitiei cat si prin impactul economic si social pe care il va avea asupra dezvoltarii viitoare a municipiului Arad. 
O prima etapa din cadrul acestuia s-a incheiat in luna martie a.a, prin semnarea contractului cu consultantului pentru proiect, consortiul IDOM Ingeneria y Consultoria, Spania - Romair Consulting Romania, care va avea ca sarcina principals supravegherea executiei lucrarilor.
In prezent se afla in derulare etapa de precalificare, in vederea desemnarii firmei de constructii care va executa lucrarile de modernizare a liniilor de tramvai, reabilitare a drumurilor si modernizare a sistemului de semaforizare.
Conform politicilor si regulilor BERD privind achizitiile publice, orice licitatie presupune organizarea unei etape de precalificare, in urma careia maximum sase firme, vor fi selectate pentru a participa la licitatie.
Pana in prezent, un numar de douasprezece companii si consortii din Germania, Franta, Italia, Israel, Grecia, Turcia si Romania au achizitionat documentatia de precalificare, iar opt dintre acestea au participat luni, 12 iunie 2006, la o intalnire cu reprezentantii Primariei Municipiului Arad si a consultantului. 
In cadrul acestei intalniri cei interesati au putut urmari o prezentare a proiectului, cuprinzand date generale dar si detalii tehnice de executie si au putut adresa intrebari.
De asemenea, a fost organizata o vizita pe teren, pe traseul pe care urmeaza sa se desfasoare lucrarile, cu prezentarea celor mai importante zone ale acestuia.
Etapa de achizitionare a documentelor de precalificare si de depunere a scrisorilor de interese va incheia in data de 5 iulie a.c.
Primaria estimeaza ca semnarea contractului de lucrari si inceperea acestora va avea loc in toamna acestui an, iar realizarea lucrarilor se va desfasura pe parcursul a doi ani.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Tribuna tinerelor talente

Tinerii interpreti au fost aplaudati la Filarmonica din AradSirului lung al concertelor intitulate astfel, sustinute de Filarmonica aradeana, i s-a adaugat inca unul, asa numitul Concert de concerte de saptamana trecuta. 
Concert de concerte, in primul rand pentru ca mai toti tinerii muzicieni se viseaza solisti si in al doilea rand, fiindca concertul este unul dintre genurile superioare cu care se poate intra in lumea muzicii, pe poarta cea mare, intrare ce e iarasi numai un inceput. 
Drumul lung, picurat cu sudoarea trudei de zi cu zi, presarat cu flori doar mai tarziu, incepe cu asemenea manifestari, aflate in planul bine gandit al Filarmonicii. 
Asadar, schimbul de maine se petrece treptat cu sprijinul celei mai prestigioase institutii muzicale a judetului.
Dr. Dorin Frandes, directorul Filarmonicii, a condus orchestra acompaniatoare in Concertul pentru pian si orchestra in La major K 488 de Wlfgang Amadeus Mozart, avandu-l ca solist pe Andrei Marta.
Anbundenta melodica, luminozitatea si prospetimea imaginilor imaginilor, dispozitia lirica, au putut atrage un tanar interpret spre o asemenea minunata constructie sonora. 
Gratia si duiosia primelor doua teme din partea I, stralucirea, verva, exploatarea nervului ritmic din tratarea contrapunctica a celei de-a treia teme, nostalgia, atmosfera poetica a partii mediane, impetuozitatea finalului, au fost evidentiate in aceasta interpretare.
Soprana Adela Zaharia de la Liceul de Arta aradean a talmacit aria Deh vieni non tardar din actul al IV-lea al operei Nunta lui Figaro, relevand setimentul de iubire al eroinei fata de Figaro, desi se preface ca il asteapta pe conte.
Publicul a aplaudat de asemenea interpretarea lui Alin Octavian Lup (Liceul de Muzica Sigismund Toduta din Deva) a Concertului pentru violoncel si orchestra in Do major de Joseph Haydn. 
Aici ar fi de subliniat construirea cu inteligenta si sensibilitate a partii secunde, atat de generoasa, in care auditorii au fost captati de caracterul intim si finetea solo-ului, de trairea lui vibranta, ca si de tehnica tanarului solist ce i-a permis imprimarea unui discurs temperamental in final.
Trompetistul Samuel Muresan de la Liceul Sabin Dragoi a dat viata parti I a Concertului nr.3 pentru corn si orchestra in Mi bemol major de Mozart. 
De notat ar fi modul neadecvat in care unii instrumentisti din orchestra s-au achitat de sarcina lor, intr-un moment cand tanarul interpret avea mai mare nevoie.
Dinu Mihailescu de la Colegiul National de Arta din Timisoara a incheiat cu brio manifestarea, ca solist al Concertului pentru pian si orchestra in Do major K 467 al aceluisi Wolfgang Amadeus Mozart. 
Solistul si orchestra lui Dorin Frandes au redat maiestuozitatea primei parti, cu pasajele de virtuozitate ce abunda in dezvoltare si repriza, puritatea sublima a partii lente, efervescenta tonefianta a finalului.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad
*** 
De la Bach la Bernstein este titlul urmatorului concert (joi, 15 iunie), avandu-l ca dirijor pe Ilarion Ionescu Galati.
Programul cuprinde: J.S.Bach – Arie; 
W.A.Mozart –Alla turca; 
J. Brahms – Dansuri ungare nr. 1, 5, 6; 
W. Murphy – A Fifth of Beethoven; 
J. Strauss – Kaiser Walzer; 
L. Anderson – Bugler’s Holiday si Fiddle Faddle; 
D. Ellington – Caravan; 
R. Rogers – Sunetul muzicii; 
A. L. Webber – Fantoma de la opera; 
L. Bernstein – Uvertura la West Side Story.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]