Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 14 noiembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Topul national al firmelor confirma: Astra Vagoane Calatori - sageata (albastra) a economiei aradene

"Sageata Albastra" romaneasca a obtinut aprecieri nationale si internationaleNu mai putin de sase distinctii obtinute in topul National si Local al firmelor din economia romaneasca vin sa confirme, inca o data, daca mai era nevoie, succesul celei mai reusite privatizari din Arad. 
Astra Vagoane Calatori a luat la ultima editie a Topului aproape totul: 
Locul I pe "Industrie" la categoria intreprinderii mari; 
Locul I pe domeniul "Constructia si repararea materialului rulant"
Locul I pe industrie la subdomeniul "Industria mijloacelor de transport". 
Trofeul Creativitatii si locul I la categoria "Unitati de productie"
Trofeul de Excelenta pentru clasarea in ultimii cinci ani pe unul din primele locuri in Topul Firmelor. 
Toate acestea au fost confirmate si de catre Uniunea Europeana a mestesugarilor si intreprinderilor mici si mijlocii, care a acordat firmei aradene "Diploma de Excelenta" pentru performantele conforme cu standardele Uniunii Europene obtinute in productie.
Producatorul celebrei "Sageti Albastre" exporta aproape jumatate din productie unor clienti importanti din Iran si Egipt, cealalta jumatate fiind livrata pietei interne. 
Principalii beneficiari ai Astrei aradene sunt SNTFC "CFR Calatori" si Siemens.
Iesita de sub monitorizarea statului anul trecut in primavara, cand s-au implinit cinci ani de la privatizare, Astra Vagoane Calatori a continuat trendul ascendent: 
"Anul 2005 a insemnat pentru compania noastra o depasire cu peste 100% a cifrei de afaceri fata de 2004, rezultatele bune din acest an ne indreptatesc sa estimam si pentru 2006 o depasire cu cel putin 20% fata de 2005", spune Valer Blidar, reprezentantul actionarilor majoritari ai firmei aradene. 
Domnia sa ne-a divulgat si "cheia" succesului pentru rezultatele obtinute: 
"Producem vagoane la standarde europene, adica de aceeasi calitate cu cele produse in vest, dar la preturi romanesti, pe jumatate".

Mircea Contras - Informatia Aradului 

  • Agenti de siguranta publica

Si tinerii de etnie rroma doresc sa devina agenti de siguranta publicaCinci tineri de etnie roma  - doresc sa devina agenti de siguranta publica. 
Inspectoratul de Politie judetean Arad a scos la concurs un post pentru reprezentanti ai etniei romilor. 
Chiar si o fata s-a inscris la concurs, insa a renuntat pe parcurs speriata de conditiile impuse. 
Cei 4 candidati ramasi au trecut, astazi primul test si vor da examenul final la sfarsitul lunii. 
Inaltime minima obligatorie de cel putin 1,75 metri, abilitati de utilizare a calculatorului, permis de conducere, cunoasterea limbilor romanes si romana, diploma de bacalaureat si fara antecedente penale- sunt conditiile pe care concurentii trebuie sa le indeplineasca. 
Inscrierile s-au incheiat, vineri, iar cei 4 concurenti au trecut, primul test. 
Hotarata sa isi incerce norocul o tanara s-a razgandit in ultima clipa coplesita de numeroasele conditii impuse de Inspectoratul Judetean de Politie. 
Cei 4 tineri rromi se vor intrece la mai multe probe - cea fizica si de utilizare a calculatorului, precum si la cea scrisa de limba. 
Ei trebuie sa obtina la fiecare proba minim nota 7.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Zona Libera decapitata!

Consilierii judeteni au decis inlocuirea directorului de la Zona Libera AradConsilierii judeteni au decis ieri eliberarea lui Mircea Pavel din functia de director general la Administratia Zonei Libere Arad.
Consiliul judetean s-a intrunit, ieri, in sedinta extraordinara, consilierii reusind sa voteze cele cinci proiecte de hotarare in nici zece minute. 
Asta in ciuda faptului ca pe ordinea de zi s-au aflat si doua puncte care au starnit dispute in ultimele zile, puncte legate de Zona Libera Curtici-Arad.
Daca la ultima sedinta CJA se hotarase modificarea consiliului de administratie al Zonei Libere, prin marirea numarului de membri de la sapte la noua, ieri s-a revenit asupra acestei masuri, pentru a evita disputa in instanta pe aceasta tema. 
Astfel, conducerea CJA a gasit o noua modalitate de inlocuire a directorului Zonei Libere, Mircea Pavel. 
Mai intai, s-a modificat regulamentul de functionare al Regiei, revenindu-se la sapte membri in CA. 
Apoi, prin acelasi proiect, s-a decis ca directorul general al Zonei Libere, care indeplineste si functia de presedinte al CA, sa fie numit de catre Consiliul judetean.
Un al doilea proiect, decisiv pentru schimbarea directorului, a avut ca obiect inlocuirea unor membri ai CA. 
Şi, cum tinta era Mircea Pavel, si normal ca acesta a fost scos din Consiliul de Administratie, aceeasi soarta avand-o si Mircea Herman (numit de doua saptamani) si Eusebiu Pistru. 
In locul celor trei a fost numita doar Cristina Bibart, reducandu-se astfel numarul de membri de la noua la sapte.
Unde este Herman?
Directorul ZLC - Pavel Mircea a fost eliberat din functieConsilierii PSD au luat pozitie, cum era de asteptat, impotriva proiectului, Zoea Rotaru sustinand ca acesta este pe langa lege. 
"Vreau sa le comunic prieteneste colegilor ca legea dupa care functioneaza Zona Libera nu a fost abrogata. Cei care voteaza ar putea sa suporte consecintele financiare. Nu e vorba ca l-as sustine pe Mircea Pavel, ci de imaginea noastra. Trebuie sa votam legal", a spus Zoea Rotaru. 
Juristul CJA Adrian Zahoi a explicat ca, atata timp cat Zona Libera a fost transferata de la Ministerul Transportului la Consiliul judetean, e normal ca CJA sa decida cine e director, aplicandu-se in acest caz Legea 215 privind administratia publica locala. 
"O hotarare a ministerului nu poate bate o hotarare de guvern", a spus Zoea Rotaru. 
Adrian Zahoi a precizat insa ca Zona Libera a fost transmisa prin lege catre CJA, nefiind vorba de nici o hotarare a vreunui minister.
O alta discutie interesanta s-a purtat intre consilierul Gheorghe Sabau si presedintele Iosif Matula. 
Primul a vrut sa stie de ce nu mai e Mircea Herman la Zona Libera, acesta fiind numit de doar doua saptamani. 
Cum presedintele Matula a precizat ca Herman a refuzat numirea, intrebarea consilierului Sabau a venit firesc: "Pai, nu l-ati intrebat inainte de a-l numi?"
Raspunsul conducerii CJA a intarziat sa apara. 
Din informatiile noastre insa, acest raspuns ar trebui cautat in alta parte, adica mai inspre Primarie, de unde se pare ca a intervenit chiar Gheorghe Falca, nemultumit de nominalizarea lui Herman.
In cele din urma cele doua proiecte au trecut, astfel ca Mircea Pavel a fost inlocuit, noul director urmand a fi, cel mai probabil, Cristina Bibart.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Lovitura grea pentru barbatii de la tara: se pun restrictii la tuica!

Cazanele de tuica particulare ar putea devenii obiecte de muzeuTuica din gospodarii, inregistrata la Fisc si estimata de producator. 
Micii producatori care fac tuica si rachiuri din fructe vor fi obligati, de la inceputul anului viitor, sa se inregistreze la Fisc si sa estimeze cantitatile obtinute anual, potrivit proiectului de norme pentru aplicarea Codului Fiscal.
Gospodariile individuale vor figura la administratiile financiare intr-un registru special care va include numele si adresa, instalatiile de productie si capacitatea acestora. 
Pe toata perioada in care nu sunt folosite, instalatiile vor sta sigilate. 
Atunci cand intentioneaza sa faca tuica, producatorul va solicita in sens administratiei desigilarea instalatiei, mentionand cantitatea si tipul de materie prima care urmeaza sa fie prelucrata, precum si perioada in care instalatia va functiona. 
Potrivit proiectului, producatorii care doresc sa faca tuica nu vor mai avea posibilitatea sa apeleze la alte persoane care detin astfel de instalatii.
"Productia de tuica si rachiuri de fructe pentru consumul propriu al unei gospodarii individuale, care nu detine in proprietate instalatii de productie, poate fi realizata in si stem de prestari de servicii numai in antiepozite fiscale autorizate pentru productia de tuica si rachiuri de fructe", se spune in normele elaborate de Finante. 
Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii, a caror productie nu depaseste 1.000 de litri alcool pur/an, vor fi aplicate accize reduse.
La administratiile financiare vor fi inregistrati si producatorii de vinuri care intentioneaza sa obtina, pentru vanzare, o cantitate medie anuala de pana la 2.000 de litri. 
Ei vor depune lunar o declaratie privind cantitatea de vin produsa si vanduta.
Codul Fiscal stabileste pentru tuica si rachiuri o taxa de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, in litnita unei cantitati de cel mult 50 de litri cu concentratie alcoolica 100% pentru fiecare gospodarie individuala/an. 
In prezent, nu se platesc accize pentru cantitati sub 300 de litri cu concentratia alcoolica de 40% pentru fiecare gospodarie. 
Noul Cod Fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. 
Referitor la acest subiect, Calin Arusti, purtatorul de cuvant al Directiei Finantelor Publice Arad, spune ca acei aradeni care doresc sa aiba tuica lor de casa pe masa, pot proceda in doua feluri. 
Cei ce detin cazane pot produce tuica in gospodaria proprie: limita impusa de lege, pentru care nu se plateste acciza este in prezent de 300 de litri cu o concentratie de 40%. 
Pentru ceea ce depaseste 300 de litri se plateste acciza, cuantumul acesteia fiind de 750 Euro pe hectolitml de alcool pur (cu o concentratie de 100%).
Pentru a se calcula acciza la o concentratie mai mica si pentru o cantitate oarecare se foloseste un calcul matematic - regula de trei simpla. 
Producatorul individual trebuie doar sa anunte Administratia finantelor publice pe raza careia are domiciliul fiscal, prin depunerea unei declaratii pe propria raspundere din care sa reiasa: cantitatea pe care doreste sa o obtina; perioada in care o va produce; datele personale de identificare.
Sunt 12 administratii ale finantelor publice in judetul Arad: municipiul Arad, Pancota, Nadlac, Lipova, Ineu, Curtici, Chisineu Cris, Sebis, Pecica, Santana. Savarsin si Gurahont.
"De la 1 ianuane 2007 pentru primii 50 de litri de tuica se va plati 1/2 din acciza, iar pentru restul acciza intreaga. In judetul Arad si-au depus declaratia pe propria raspundere 160 de persoane fizice" - spune Calin Arusti.
Cei care nu detin cazane pot produce tuica doar la un antrepozit fiscal de productie (avem unul singur in judet -Prodalco Mat Gurahont), autorizat de Ministerul Finantelor Publice.

Andrei Ando - Observator

  • Derby-ul vestului

Fostul arbitru Ioan Igna vorbeste cu detasare despre meciCinci ani la UTA, cinci la Poli, Ioan Igna vorbeste cu detasare despre meci.
A ramas mai putin de o saptamana pana la startul marelui derby dintre Poli si UTA, de pe Stadionul "Dan Paltinisanu" si atmosfera in jurul partidei incepe sa dea deja in clocot. 
Incepand din 1945, de la infintarea echipei aradene, intalnirile dintre cele doua echipe, indiferent de locul de desfasurare, au atras spectatorii ca un magnet.
Fotbalistii celor doua echipe au asigurat mereu spectacolul, chiar daca au existat si momente tensionate, in care protagonisti erau suporterii. 
Despre importanta unui meci Poli-UTA nu puteam cere o parere mai echilibrata decat de la fostul mare arbitru roman, Ioan Igna.
Nascut la Arad, acesta a jucat in cariera sa de fotbalist cinci ani la UTA si cinci ani la Timisoara. 
A evoluat la echipa alb-violeta in perioada 1959-1964, in timp ce la textilisti a jucat inainte de 1959 si dupa ce a plecat de la Poli. 
Igna locuieste actualmente in orasul de pe Bega.
Jucatorii se respectau
"Aceste intalniri dintre Poli si UTA au fost si raman frumoase. In primul rand, pentru ca se joaca cu multi spectatori. Toate partidele au fost inedite, indiferent de pozitia in clasament sau de esalonul in care se juca. A adunat mereu multa lume la stadion. La meciurile Poli-UTA veneau spectatori din toata zona, nu doar din Arad si Timisoara, ci si din imprejurimi", isi aminteste Ioan Igna.
Chiar daca suporterii celor doua echipe nu au evitat de-a lungul timpului sa se ciocneasca, Igna povesteste ca atmosfera de pe teren a fost dominata mereu de fair-play, iar jucatorii isi purtau un respect deosebit. 
"Pe teren, fotbalistii aveau un angajament fizic deosebit. Nu au fost probleme niciodata pe teren, ci in tribune si pe strazi", declara cel care a arbitrat la Campionatul Mondial din Mexic, in 1986.
Isi aduce aminte cu placere de vremurile in care juca la UTA, alaturi de fotbalisti precum Farmati sau Petchovschi, acesta din urma fiind considerat cel mai complet jucator din istoria fotbalului romanesc.
"La cele doua echipe erau fotbalisti numai unul si unul. Toti ne respectam pe teren. Nu era ca astazi, era mult mai frumos. La ce jucatori se intalneau, nu putea sa iasa decat spectacol. Iar ce este cel mai important de retinut, este ca toate partidele se terminau la un pahar de bere, intre jucatori, conducatori si arbitri", afirma Igna.
Galeria UTA va avea un rol important in meciul cu Poli"Sper sa nu mai fie niciodata violente"
Ioan Igna se intristeaza si nu vorbeste cu placere cand vine vorba de violentele care s-au nascut in tribune de-a lungul timpului. 
"Rivalitatea te duce cateodata pe taramul echipelor din Bucuresti, locul despre care se vorbeste ca ne diferim mult. De multe ori, cei de aici se coboara la nivelul celor pe care-i critica cu atata vehementa. Cu toate timisorenii si aradenii sunt mai civilizati, mai aproape de trecut", spune Igna.
Fostul arbitru era in ultimul sezon cu Poli, cand au izbucnit primele violente la aceste derby-uri. 
"Practic, au fost o singura data probleme serioase pe vremea in care jucam si eu. In 1964, pe stadionul din Timisoara. Nu imi face placere sa vorbesc despre asta. Partida s-a incheiat la egalitate, 3-3, dar au coborat spectatorii din tribune sa se bata. Au fost probleme mari, sper sa nu se mai repete niciodata", mai declara Igna.
Problema rivalitatii dintre Timisoara si Arad
Ioan Igna a dezvaluit adevaratul motiv pentru care exista o rivalitate imensa intre Poli si UTA, respectiv intre Timisoara si Arad. 
"Poate ca nu s-a spus niciodata adevaratul motiv. Dar acesta vine de pe vremea in care s-a facut Regiunea Banat, iar Arad a devenit raion. Timisoara era regiune, iar aradenii s-au simtit mereu nedreptatiti. Cum timisorenii nu-i suporta pe bucuresteni, asa aradenii nu-i suporta pe timisoreni. Si asta nu se reduce doar la fotbal, ci in toate domeniile, in administratie, economie, invatamant etc. Insa tinerii din ziua de azi nu stiu aceste lucruri", afirma actualul membru in Comisia Centrala de Arbitri, din cadrul FRF. 
Pus sa compare actuala perioada cu cea din anii ‘60, Ioan Igna nu gaseste prea multe puncte comune. 
"Fotbalul s-a schimbat foarte mult. Jucatorii au talie mai mare, viteza de joc este mai mare, angajamentul fizic la fel. Chiar si pentru arbitri este mult mai greu. Singurele lucruri care au ramas neschimbate sunt ca se joaca 11 la 11 si tot la doua porti", mai spune Igna, care ar vrea ca sambata fair-playul sa domine la partida Poli si UTA.
Duel
Sa castige cel mai bun
Intrebat cu care dintre cele doua echipe tine, Ioan Igna a avut mereu acelasi raspuns.  "Cand ai jucat la cele doua echipe e normal sa fii neutru. E ca si cand ai doi copii, nu poti sa spui ca tii la unul mai mult decat la celalalt. O sa spun si acum, cum o faceam pe vremea cand eram observator: cel mai bun sa castige!", afirma Ioan Igna. 
Dorinta acestuia este ca publicul sa vina in numar mare, sa existe doar o rivalitate sportiva si multe goluri.

Stefan Both - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]