Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 15 martie 2006
Stirile TVA aici
  • In urma negocierilor, Primaria contracteaza credite... promotionale

Edilul sef - Gheorghe Falca a obtinut credite avantajoase pentru municipalitatePrimarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a anuntat, ieri, ca reprezentantii Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), precum si cei ai Ministerului Finantelor Publice, au aprobat conditiile de imprumut si criteriile de rambursare a creditului destinat canalizarii in Gai, Bujac si Sanicolaul Mic. 
Edilul sef a declarat ca a reusit, in urma mai multor runde de negocieri, sa obtina conditii deosebit de avantajoase pentru municipalitate. 
Astfel, potrivit memorandumului de finantare, comunitatea locala va participa la lucrari cu doar 6% din valoarea totala a acestora. 
Procentul reprezinta o suma de 3,1 milioane euro, care vor fi suportati din bugetul Aradului.
Rambursarea se va face pana in anul 2022. 
"Comisionul initial si comisioanele de neutilizare vor fi suportate din surse proprii. Ratele de capital si dobanzile aferente vor fi suportate in procent de 20% din surse proprii si 80% de la bugetul de stat. Acest credit nu va afecta nivelul taxelor si impozitelor locale pentru ca, potrivit unui studiu, gradul de indatorare al municipalitatii va creste intr-un singur an, respective in 2011, pana la 10,2%, dupa care va scadea, astfei incat in anul 2022 va ajunge la 1,56%", a precizat primarul Gheorghe Falca. 
Acesta a adaugat ca in momentul de fata, ca urmare a unor credite luate in 2004, gradul de indatorare al municipiului Arad este de trei procente, iar limita maxima admisa este de 20%. 
Proiectul, care este cel mai amplu de acest gen din ultimii ani, cuprinde extinderea retelei de canalizare si reabilitarea sistemului stradal in cartierele Gai, Bujac si Sanicolaul Mic si are o valoare de 47,2 milioane euro. 
In momentul in care se va finaliza lucrarea, Aradul va avea o retea de canalizare care va acoperi orasul in propose de 96%.
Lucrarile ce vor fi executate in fiecare din cele trei cartiere sunt retea de canalizare menajera, retea de canalizare ape meteorice, statii de pompare pentru ape uzate menajere, bazine de retentie pentru ape meteorice, statie de pompare pentru ape meteorice. 
Pentru Sanicolaul Mic proiectul mai contine o constructie speciala pentru evacuarea apelor meteorice si o laguna pentru compensare debite ape meteorice. 
Lucrarile sunt prevazute sa se finalizeze in anul 2008, respectiv in luna mai pentru cartierul Sanicolau, in luna septembrie pentru cartierul Gai si in luna noiembrie pentru cartierul Bujac. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Eveniment IT- Ziua Microsoft la Arad

Managerul general al BB Computer - Dominic Bucerzean prezinta ultimele noutati MicrosoftDupa o pauza de cativa ani, partenerul Microsoft Romania, compania BB Computer a organizat ieri evenimentul IT intitulat "Microsoft Day in Arad"
Deja colaborarea dintre, poate, cel mai utilizat producator de solutii IT din Romania si BBC are o istorie de 10 ani, iar BB Computer, unul dintre cei 18 parteneri Microsoft Romania are doua certificari: unul pentru solutii hardware si celalalt pentru retele de calculatoare. 
" Ziua de astazi este imaginea parteneriatului dintre compania noastra si Microsoft Romania, parteneriat adresat clientilor de IT din Arad. Prin aceasta incercam sa aducem in fata beneficiarilor tot ce inseamna noutate, tot ce inseamna tehnologii noi de la Microsoft si sa facilitam relatia dintre utilizatori si Microsoft Romania" a declarat managerul general Dominic Bucerzan. 
In cadrul evenimentului de ieri au fost prezentate specialistilor in tehnologia informatiei Serverul Windows 2003 R2 si platforma de ultima generatie Windows Vista si Office 2007 ultimul desktop al Microsoft a carui lansare mondiala este asteptata pentru toamna acestui an. 
Aflat la "Zilele Microsoft" , presedintele CCI Arad Nicolae Bacanu a remarcat ca " in momentul de fata ecomonia a ajuns si la noi in faza in care anumite sectoare nu se mai pot dezvolta fara calculator si aplicatii performante."

Doru Sava - Adevarul

  • In viata este timp pentru toate

Interviu cu Maria Orodan - Inspector Scolar General AdjunctORODAN MARIA este una dintre femeile de cariera din judetul Arad. Pentru ca iubeste foarte mult copiii si ii place foarte mult fizica a urmat prin anii 70 o astfel de facultate. A urcat pe scara ierarhica foarte repede ocupand mai multe functii de conducere. In prezent este Inspector Scolar General Adjunct. Pe langa aceasta functie mai are una pe care o practica in timpul liber, este Presedinta organizatiei de Femei pe Judet a Partidului National Liberal. Si ca orice femeie este si gospodina si mama.
- Cum ati inceput cariera ?
- Am terminat Facultatea de Fizica la Timisoara in anul 1976, mai tarziu am participat la un concurs de ocupare a catedrei de fizica. In anul 1981 am devenit titular. Am predat prima data la liceul chimic Arad, iar in anul 1987 am fost numita in acelasi liceu director. Am ramas pe aceasta functie pana in anul 1999. Tot in acea perioada am fost si director adjunct. Din 1999 si pana in anul 2003 am devenit directorul Liceului Sportiv, fostul Chimic. Iar din anul 2005 ocup functia pe care o detin in prezent. Chiar in 2 martie 2006 a avut loc un alt concurs de ocupare a postului.
- De ce aceasta meserie?
- Am ales aceasta frumoasa meserie de profesor pentru ca iubesc foarte mult copiii, imi place sa transmit tot timpul ce este nou, sa ii invat si pe alti ce stiu. Si fizica mi-a dat aceasta ocazie pentru ca aceasta materie este mereu deschisa spre nou. Pe langa acest lucru imi place foarte mult sa comunic cu oamenii, sa fiu mereu in contact cu ei.
- Spuneti-ne putin despre viata dumneavoastra personala?
- M-am nascut in data de 13 martie 1952. In timpul facultatii m-am maritat. Sotul meu este si el profesor la Grup Scolar Aurel Vlaicu, am un baiat care este economist. Pot sa zic ca am o familie fericita si o cariera pe care o iubesc.
- Cum decurge o zi la dumneavoastra?
- Ma trezesc in fiecare zi la ora cinci dimineata, gatesc, calc intr-un cuvant ma ocup de gospodarie. Iar la ora opt sunt prezenta la inspectorat unde Tncepe ziua propriu zisa de munca. Zilele difera, de multe ori stau si peste program. Stiu cand merg la lucru, dar nu stiu cand ma intorc.
- Care este cea mai frumoasa perioada din cariera dumeavoastra?
-Toate sunt frumoase, dar una care mi-a dat satisfactie am uitat sa precizez ca din anul 1991 predau si la Facultatea de Medicina Generala si Stomatologie din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", disciplina de Biofizica. Dar toate momentele carierei mele sunt de neuitat. Mi-a placut foarte mult sa fiu profesor, dar mai ales diriginte, eram mai aproape de elevi.
- Ati spus ca mai aveti o activitate in timpul liber. Care este aceea?
- Da, asa este de ceva vreme fac si politica. Sunt presedinta Organizatiei de Femei pe judet a Partidului National Liberal.
- Ca politician ce v-ati propus sa faceti pentru femei?
- Mi-am propus sa organizez cateva intalniri in judet cu femeile. La aceste dezbateri vor participa femei medic, pentru a vorbi despre sanatatea noastra a femeilor si modul de a ne proteja de unele boli specific feminine si de asemenea intalniri cu femei avocat. Organizatia noastra si-a propus sa boteze acum de Pasti cativa copii abandonati in spitale.
- Ati avut vreodata piedici din partea barbatilor in cariera sau in politica?
- Eu nu am avut, dar cred ca in spatele fiecarui barbat de succes stam noi femeile.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Bilant PRM

Organizatia PRM Arad se pregateste de pe acum de alegeriPeste 8.000 de membri dintre care 3.000 de femei numara organizatia judeteana a PRM
Senatorul de Arad, nu este multumit insa de aceste cifre, de aceea doreste ca pe viitor PRM sa atraga mai multi tineri, studenti si intelectuali. 
In ceea ce priveste ultimul sondaj IMAS, senatorul PRM spune este unul imbucurator, iar rezultatele plaseaza partidul …pe val. 
Peste 150 de membri ai PRM Arad s-au intlanit, in week-end si au facut bilantului primului trimestru din 2006. 
Principalul obiectiv al PRM este castigarea alegerilor locale, generale si prezidentiale. 
Senatorul Aurel Ardelean spune ca punctul forte al PRM este faptul ca acest partid este nepatat, fara corupti. 
PRM se pregateste de pe acum pentru alegeri pe care le va monitoriza indeaproape pentru a nu se repeta situatia de acum 2 ani.
Senatorul aradean spune ca la alegerile anterioare PRM a fost furat cu cel putin 12 %. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • UDMR isi deschide portile noului sediu

UDMR se pregateste pentru inaugurarea noului sediuOrganizatia judeteana a UDMR isi va inaugura, astazi, noul sediu, situat pe strada Episcopiei nr.32. Evenimentul coincide cu marcarea zilei de 15 martie, una dintre sarbatorile nationale ale maghiarilor de pretutindeni.
Sediul UDMR era ieri, intesat de fire, de cabluri, de mobilier de calculatoare, toate asezate in diverse colturi, asteptand rabdatoare sa fie amplasate la locul stabilit.
Vicepresedintele Toth Csaba ne-a aratat cu placere interiorul sediului Uniunii care, la finalul lucrarilor de reparatii, se prezenta foarte bine.
Potrivit acestuia, doar partea de jos a imobilului va fi operationala in perioada imediat urmatoare, aceasta insemnand patru birouri si o sala de sedinte.
Festivitatile dedicate zilei de 15 martie vor coincide cu inaugurarea sediului nou al Uniunii, unde va avea loc, la finalul zilei, un cockteil cu invitati din cadrul partidelor partenere, cu membri ai UDMR sau simpatizanti.
Evenimentele de comemorare vor incepe la ora 17, cu depunere de coroane la Statuia Libertatii, urmata la ora 18 cu un spectacol omagial ce va avea loc la Teatrul Ioan Slavici.
Din partea conducerii centrale se vor afla la Arad presedintele executiv Takacs Csaba, dar si consulul Ungariei la Cluj.
Cladirea in care va activa formatiunea maghiara a intrat in posesia municipalitatii in urma unui proces si dupa ce din imobil a fost evacuat fostul RADEF, care isi desfasura aici activitatea.
Nu lipsit de importanta este a spune ca, de asemenea, aici a avut sediul si fostul partid URR care, prin fuziune cu PNTCD, a renuntat la aceasta locatie, iar in prezent aici mai functioneaza Fundatia romano-germana, Uniunea Sarbilor, cabinetul senatorial Dan Ungureanu si Asociatia pentru Protectia Consumatorului.
Pentru refacerea intregii cladiri, din bugetul local au fost alocati peste 4,5 miliarde de lei vechi, dupa ce un raport al Inspectoratului de Stat in Constructii a stabilit ca imobilul nu prezenta siguranta si necesita reparatii.
Exista insa si portiuni, cum ar fi pivnita, care nu au intrat deloc in procesul de refacere si care vor fi renovate pe banii uniunii, deoarece aici va fi amplasat un club al organizatiei de tineret.
Lucrarile au inceput in luna octombrie a anului trecut, fiind refacuta toata instalatia electrica, instalatia sanitara, tencuiala interioara si exterioara.
"Important este ca ne-am mutat si ca suprafata de la parter este functionala, astfel incat sa putem lucra. Asta conteaza", a declarat, laconic, Toth Csaba.
Dincolo de evenimentul de astazi, uniunea isi va deschide portile pentru public incepand cu data de 20 martie.

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]