Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 15 aprilie 2006

Cu ocazia Sfintelor Paste Catolice uram tuturor vizitatorilor nostrii care sarbatoresc Invierea Domnului sincere urari de bucurie si le dorim Sarbatori Fericite!

Stirile TVA aici
  • De Pasti, maghiarii din Arad inconjoara biserica, stropesc si pazesc bucatele sfinte

Credinciosii catolici sarbatoresc PasteleUna dintre cele mai frumoase traditii maghiare legate de sarbatoarea Pastelui o reprezinta stropitul. 
Si in judetul Arad obiceiul este pastrat nealterat. 
Luni, a doua zi de Pasti, barbatii (de la copiii de gradinita pana la cei mai in varsta) viziteaza casele cu fete - de obicei rudele, luni, a doua zi de Pasti - si stropesc cu parfum (sau, mai nou, sprayaza) domnisoarele si doamnele. 
De ce? Ca sa nu ofileasca, in timp ce le stropesc, barbatii spun cate o poezie, de obicei scurta, de patru versuri, uneori clasica (Zold erdoben jartam/Kek ibolyat lattam/El akart hervadni/Meg szabad-e locsolni? 
- Am fost intr-o padure verde/Am vazut o viorea/Statea sa se ofileasca/imi permiteti s-o stropesc?) 
- alteori hazlie (Husvet van, odakinn mosolyog az eg is/Adjanak egy ezrest, mosolygok majd en is! 
- Sunt Pastele, zambeste si cerul/Dati-mi o mie, ca sa zambesc si eu). 
Stropitorii sunt recompensati cu oua rosii, sau - mai nou - cu bani.
In zonele maghiare ale judetului Arad traditiile legate de Sarbatorile Pascale s-au modificat foarte putin de-a lungul anilor. 
Noutatea, in unele localitati, o reprezinta Balul Pastelui, care dureaza de obicei toata noaptea.
Romano-catolicii obisnuiesc sa participe in numar mare la procesiunile din jurul bisericilor; lacasele de cult sunt inconjurate, oamenii canta si poarta lumanari. Abia dupa slujba de inviere, de la miezul noptii, se intorc acasa si ciocnesc ouale rosii, spunand "Hristos a Inviat!" - "Sa credem asta cu adevarat!". 
Inainte de Paste credinciosii catolici sunt impartasiti in bisericaIn unele sate (cele mai apropiate de granita maghiara), in timpul procesiunii din jurul bisericii credinciosii repeta cu voce scazuta: "Iisus, Iisus, Maria, Maria, Maria!", pe toata durata ceremoniei.
Se mai poarta si acum, dar tot mai rar, ca satenii sa astepte impreuna rasaritul soarelui si sa se roage impreuna pentru prosperitate. 
In casele cu fete si femei (acolo unde sunt asteptati stropitorii) se pun la poarta matisori. 
In trecut acolo unde crenguta lipsea, nu mai intrau stropitorii; acum obiceiul acesta nu se mai pastreaza. 
Matisorii nu se pot arunca la gunoi (fiindca sunt sfintiti), ci se ard in foc. 
Se tin un an in casa omului, ca sa o protejeze de rau.
Mancarea traditionala de Pasti o reprezinta sunca, ouale rosii si cozonacul. 
Exista case maghiare unde inainte de masa se consuma hrean, pe stomacul gol, ca sa aminteasca de amaraciunea pe care a simtit-o Hristos.
Maghiarii aradeni duc si astazi carnea (sunca) la sfintit. 
Cei care omit sa o duca la biserica, o lasa la geamul casei, acolo unde se spune ca o sfinteste Ingerul Domnului. 
Traditia spune ca recolta de grau va fi cu atat mai saraca cu cat mai multe firimituri din cozonac vor cadea pe jos, iar porcul din cocina va fi cu atat mai slab, cu cat mai multe bucati de carne scapa gazda din gura.
Si resturile bucatelor sfintite sunt ingrijite cu mare atentie si pastrate pana dupa sarbatori, cand se presara pe camp (ca sa pazeasca de vrabii recolta).
Pe alocuri, la tara, firimiturile cozonacului sfintit sunt folosite pentru tratarea ranilor: sunt arse, iar cu fumul rezultat se afuma rana, in speranta ca se va vindeca repede.
Dupa Paste fetele sunt stropite de baietiLa Dorobanti se obisnuieste si astazi ca, in special copiii, dar si adolescentii, sa se intreaca la ciocnit oua. 
Cel care sparge oul celuilalt il castiga, astfel ca nu rareori se intampla ca un copil sau altul sa se intoarca seara acasa cu o plasa de oua rosii. 
Coaja oualor este maruntita si presarata in gradina, sau pusa la cele patru colturi ale viei, ca sa dea rod bogat. 
De Pasti se viziteaza nu numai rudele, ci si gresitii. Este un prilej de impacare, de reconciliere, pentru alinarea sufletului. 
Se ofera si cadouri: iepurasi, puisori, animate mici nascute dupa 1 ianuarie, care simbolizeaza renasterea.
Buteni, comuna in care catolicii si-au gasit frati ortodocsi
Localitatea aradeana unde obiceiurile catolicilor si ale ortodocsilor se imbina cel mai frumos este, fara indoiala, Buteni. 
Comuna a fost odinioara locuita de foarte multi catolici maghiari, nemti si slovaci, insa de-a lungul timpului acestia au fost asimilati de majoritatea ortodoxa. 
Traditiile insa s-au pastrat, iar buna vecinatate i-a determinat pe oameni sa se lepede de barierele stricte ale dogmelor si sa isi dea mana nu numai la necaz, ci si la momentele de sarbatoare. 
Anual, catolicii si ortodocsii se viziteaza in bisericile proprii, cu fanfare si lumanari, canta si se roaga impreuna, cu ocazia Pastelui fiecareia dintre confesiuni.
Slujba de Pasti se oficiaza in doua limbi: maghiara si romana. 
Proportia credinciosilor este graitoare pentru raportul dintre confesiuni: 25-30 de catolici maghiari si peste 200 de ortodocsi, majoritatea romani.
Biserica catolica de la Buteni este o cladire monumentala, poate cea mai frumoasa biserica catolica din localitatile judetului Arad. 
La sfarsitul anilor 1980, atunci cand a fost renovata, o mare parte din banii necesari lucrarilor au venit tocmai de la enoriasii ortodocsi!

Andrei Ando - Observator

  • Renovata de curand, Clinica de Pediatrie - o scena de basm cladita pe profesionalism medical

Prefectul Stragea si doctorul Lazar au vizitat Pediatria modernizataCadrul auster si albul rece al peretilor a devenit o amintire pentru bolnavii spitalizati in Clinica de Pediatrie (sau Sectia pediatrie II) a Spitalului Clinic Judetean Arad. 
Fara bani, dar cu implicare, vointa si cu sprijinul unor oameni minunati, prof. univ. dr. Dorin Lazar, seful Clinicii de Pediatrie a reusit sa schimbe aspectul intregii cladiri in care sunt spitalizati copii cu varste cuprinse intre 1-18 ani.
Ieri, gazdele au sarbatorit finalizarea lucrarilor care au reusit sa creeze o atmosfera calda, un cadru intim pentru copiii care urmeaza aici un tratament, evenimentul coincizand cu sarbatorirea a zece ani de la o alta renovare a cladirii, de aceasta data cu sprijinul THW.
Pe langa jucariile din plus, imaginile din desene animate atarnate pe peretii saloanelor colorati in nuante vii, micii pacienti beneficiaza de acum si de un centru care asigura un microclimat de destindere, intr-un spatiu amenajat cu jucarii, televizor, jocuri... 
La sarbatoarea organizata ieri au participat nume sonore ale vietii medicale aradene, ale vietii publice, agenti economici, dintre care amintim prefectul Cristian Stragea, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", prof. dr. Ioan Crasnic, decanul Facultatii de Medicina, directorul CAS, dr. Gheorghe Domsa, directorii DSP, Nicoale Marza si Angela Cionca, directorii Spitalului Clinic Judetean Arad, dr. Mirandolina Prisca si dr. Monica Puticiu, df. Edita Iuhasz - directorul Directiei Generale de asistenta comunitara si pentru protectia copilului si lista ar putea continua... 
Printre cei douazeci si patru de sponsori care au contribuit la realizarea acestei actiuni se numara si primarul comunei Sicula, Aurel Radita care afirma: "Eu am reusit sa amenajez salonul nr. 8 al Clinicii. M-am decis ca trebuie sa fac ceva pentru a ajuta la realizarea acestui proiect cand una dintre fetitele mele a fost internata aici. Sunt mandru ca am putut da o mana de ajutor, dar as fi si mai multumit daca exemplul nostru ar fi preluat de ceilalti primari din judet si de ce nu, de domnii senatori si deputai care ne reprezinta in Parlament", afirma primarul Radita.
Conditii civilizate la Spitalul de Pediatrie"Omul sfinteste locul"- aceasta a fost parerea unanima a tuturor oficialilor prezenti la evenimentul de ieri. 
"Domnul profesor Lazar a dovedit inca o data ca este omul potrivit la locul potrivit", afirma prefectul a carui idee a fost continuata si de catre dr. Mirandolina Prisca, directorul Spitalului Judetean: "Sunt mandra de aceasta realizare a Spitalului Clinic Judetean. Insa meritele sunt ale dr. Dorin Lazar. Daca toti i-am prelua exemplul si fiecare ar face cate ceva pentru locul pe care il ocupa in acest spital, cu siguranta aspectul unitatii ar fi altul"
***
Spitalul de copi din Arad functioneaza in aceasta cladire de 96 de ani , fiind ridicata de catre "Crucea Alba pentru ocrotirea mamei si copilului" - in frunte cu contele Karoly, pe atunci prefect al Aradului. Generoasa idee a fost sustinuta financiar in principal de Adolf Neuman senior si junior si de Fundatia Carol Andreny din Ghioroc. 
"In cadrul consiliului municipal insa, existau la acea vreme, doua curente: unul care a imbratisat ideea construirii unui spital de copii, iar altul care sustinea necesitatea prioritara a unui spital pentru contagiosi. Partizanii ultimei variante au incercat sa il convinga pe baronul Neuman sa-si reorienteze donatia catre un spital de contagioase, invocand ca motiv faptul ca institutiile de acest gen nu ar fi dat rezultate bune nici macar in capitale si cu atat mai putin in orase de provincie. Cu toate acestea, in cele din urma, Fratii Neuman nu s-au lasat convinsi, Consiliul Municipal decizand alocarea a 2000 de stanjeni patrati pentru ridicarea acestei cladiri. Acesta a fost inceputul acestui spital de copii in Arad care s-a bucurat si atunci si continua sa se bucure si acum de atentia autorita|ilor. Multumesc tuturor celor care au contribuit in orice fel pentru a oferi copiilor nostri conditii civilizate de spitalizare. Le multumesc tuturor de la autoritati, la grupul Lions, la agenti economici si nu in ultimul rand, la personalul care a ajutat cu ce a putut la crearea acestor conditii", a conchis prof, univ.dr. Dorin Lazar.

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Clanul Yakuza a deturnat un tramvai in Ghioroc

Tinerii petrecareti au produs un accident la GhiorocUn sofer minor si doi pasageri pusi pe sotii dupa o noapte de chef. 
Asta au gasit politistii de la circulatie, la locul unui accident, produs ieri dimineata in comuna Ghioroc
O Dacie a intrat in plin intr-un tramvai "incarcat" cu navetisti. 
Accidentul nu s-a soldat, din fericire, cu victime, chiar daca unul dintre tineri a zburat prin parbriz, in urma impactului.
Spectacolul dat de protagonisti a fost insa unul pe cinste. Desi trecuse de ora sapte, tinerii aflati in Dacie aveau inca un mare chef de distractie. Accidentul nu a fost pentru ei decat un prilej de a se da in spectacol. 
"Eu am iesit prin parbriz. Suntem cu totii 20 din clanul Yakuza si ii facem pe toti" au declarat tinerii petrecareti. 
Pentru ca nu avea permis de conducere, soferul a pierdut controlul Daciei, intr-o curba, si a intrat, in plin intr-un tramvai, chiar in centrul comunei Ghioroc. 
"Cercetam un accident de circulate, produs pe fondul consumu-lui de alcool", a declarat subinspectorul Constantin Crainic din cadrul Politiei Rutiere Arad. 
"Am vazut cum au intrat in tramvai, dar nu m-am oprit ca mi-a fost frica ca sunt morti si n-am vrut sa asist", a declarat unul dintre martorii accidentului care a fost si el la inaltimea momentului.
Cand a coborat din tramvai, vatmanul a ramas foarte surprins de starea de ebrietate in care erau tinerii. 
"Au fost daca nu in coma alcoolica, atunci beti crita au fost, iar soferul nu avea permis", a declarat vatmanul Gheorghe Geanga. 
Cei mai suparati au fost navetistii care au intarziat la serviciu, din cauza accidentului. 
Minorul care a condus masina este cercetat acum de politisti pentru conducere fara permis. 
I s-au luat si probe de sange pentru a se stabili daca cumva a urcat si beat la volan.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Marele turneu

Repetitia Filarmonicii aradene la Sacramento SUATimp de aproape doua luni, orchestra Filarmonicii aradene dirijata de dr. Dorin Frandes a facut un turneu lung prin Statele Unite. Dupa cate stim noi, dintre orchestrele romanesti doar Filarmonica din Bacau si cea din Iasi au concertat in estul Americii cu multi ani in urma. Asadar, turneul de care vorbim este o realizare exceptionala pentru institutia aradeana si oamenii ei, pentru Arad, dar si pentru Romania.
Programul prezentat de-a lungul si de-a latul Statelor, cum li se spune mai nou si pe la noi (in stil american) a cuprins urmatoarele lucrari: Adagio pentru coarde de Samuel Barber, Simfonia nr. 40 in sol minor de Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia pentru orchestra de coarde op. 110 A de Dmitri Sostakovici (transcriptie a Cvartetului de coarde nr. 8 in do minor). Fapt cu totul deosebit, Simfonia concertanta in mi bemol major pentru oboi, clarinet, corn, fagot si orchestra de Mozart a fost prezentata cu solisti din orchestra aradeana: Cristian Tuns, Dan Chis, Sandel Lazar si Mihai Dogaru, la Newberry Opera House, Williamsburg, Sacramento s.a.
In Marshall Auditorium din Clovis, la Quincy, Worcester etc, in locul Simfoniei concertante s-a cantat Concertul nr.2 pentru pian Op. 19 de Ludwig van Beethoven, cu solista Makiko Hirata.
La Worcester de exemplu, orchestra aradeana a calcat pe urmele celor din Muenchen, Linz, urmand ca publicul de acolo sa o compare apoi cu cele ce curand i-au urmat, orchesterele din Ierusalim, Mozarteum-ul din Salzburg, sau Cvartetul din Tokio.
Asa cum tot calculam saptamanal drumurile parcurse de orchestra Filarmonicii noastre prin SUA, in final, ne-am apropiat de cifra de 10.000 de mile parcurse. In fapt, zic cei ce au fost acolo, ca s-au parcurs aproximativ 12.000 de mile, solicitati fiind sa mearga si in alte parti decat cele planificate.
In privinta salilor in care au cantat aradenii, unele au fost mai mici ca cea de la Palatul nostru Cultural: Etherredge Center din Aiken, Lenfest Hall din Lesington, Vilar Arts Center din Beaver Creek. Altele erau cam de aceeasi capacitate: Performing Arts CTR din Wise, Van Duver Theater din Arcata (California), apoi opt sali cu 1.000 pana la 1.500 de locuri. In Quincy si Sacramento s-a cantat in sali cu 2.000 si respectiv 2.300 de locuri, bine inteles, pline, ochi.
Demn de notat ca in general americanii vin din timp la concerte, cu 40 de minute inainte de incepere, anumite sali erau deja aproape pline.
La noi, intarziatii nu se sfiesc sa defileze prin sala in timpul concertului, pana-si gasec un loc convenabil, uneori pentru putina vreme. Aceasta e o metehna veche a noastra, de care nu ne straduim sa scapam.
In privinta deplasarilor, a cazarii, alimentatiei, membrii formatiei aradene nu au avut de ce sa se planga.
Desi drumurile au fost lungi, decalajul orar si-a spus cuvantul, efortul de a fi mereu la inaltime a trebuit sa fie depus permanent, ei sunt multumiti si mandri ca au fost mesagerii artei interpretative romanesti intr-o tara ce dovedeste tot mai mult ca apreciaza fenomenele culturale, tara care a apreciat cu decenii in urma geniul marelui Enescu.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Aradul a fost ocolit, pana acum, de gripa aviara

Interviu cu Viorel Agud directorul DSV AradInterviu cu dr.Viorel Agud, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad.
- Domnule director, gripa aviara, SIDA cailor si altele de acest gen, cat de reale sunt si ce mai urmeaza?
- Nu stiu ce mai urmeaza, insa va pot spune ca gripa aviara si, cum i-ati spus dumneavoastra, SIDA cailor sunt cat se poate de reale. Sa incepem cu SIDA cailor, care este o boala infecto-contagioasa cu evolutie, de regula, cronica.
Multi dintre cititorii dumneavoastra cred ca stiu ca boala nu este una noua, inventata de curand, ci ea exista, cel putin in evidentele noastre, a Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), de circa 35 de ani.
In evidentele despre care va spuneam, sunt specificate toate datele atat despre proprietar, cat si despre animalul infectat (rasa, varsta, sex, semne particulare, daca animalul are).
Sida cailor nu se transmite la om
- Ne confruntam, in aceasta perioada, cu o explozie a bolii?
- Nicidecum. Dimpotriva, se inregistreaza o scadere a cazurilor.
- Cate au fost semnalate in Arad, sa zicem, in ultimele sase luni?
- Trei cazuri.
- Ce masuri se iau in astfel de situatii?
- Caii respectivi nu mai pot fi scosi pe pasune impreuna cu animalele sanatoase, nu pot convietui cu acestea in acelasi adapost si nu pot fi adapate din aceeasi sursa.
Caii odata depistati cu boala respectiva, se dangalizeaza cu fierul rosu, cu indicativul AR-A, pe copita dreapta a membrului anterior.
Urmeaza izolarea animalului, atentionarea proprietarului asupra pericolului, dupa care scoaterea sa din efectiv si ducerea la un abator autorizat unde va fi sacrificat.
- Unde sunt astfel de abatoare?
- Aradul este arondat la abatoarele din Brasov, autorizate in acest sens.
- Proprietarul cu ce se alege?
- Animalul bolnav trebuie evaluat de catre o comisie de specialitate. Evaluarea se face la pretul pietei, o parte din bani i se dau proprietarului in momentul mercarii, urmand ca diferenta pana la valoarea de piata sa o primeasca de la Directia Agricola din fondul de despagubiri al statului.
- Sunt zvonuri ca s-au taiat cai bolnavi. Este adevarat ca s-a intamplat asa ceva?
- Am auzit si eu. Insa vreau sa spun ca aceasta boala, anemie infectioasa (AIE), nu se transmite la om, fiind specifica doar cailor, magarilor si catarilor.
La Arad functioneaza un modern laborator pentru depistarea gripei aviareIn Arad nu s-a inregistrat nici un caz de gripa aviara
- Deci omul nu pateste nimic! Despre gripa aviara ce ne puteti spune?
- Ca se mentin in continuare masurile stabilite de catre Guvernul Romaniei. DSVSA Arad, prin laboratorul specializat pe care il avem, executa zilnic analize, in medie pe cate cinci-sase cadavre de diferite specii de pasari. Atat pentru cazuri din judetul nostru, cat si din judetele invecinate.
- Concret, in Arad sau judetele pentru care lucrati, s-a inregistrat vreun caz de gripa aviara?
- Nu. Nici unul. As vrea sa spun ca acum este sezonul berzelor si zilnic avem parte de berze moarte. Insa ele nu au murit din cauza gripei aviare, ci din alte cauze, oboseala drumului etc. Insa, atentionam populatia ca pericolul inca nu a trecut, proprietarii trebuiesc sa pastreze in continuare pasarile inchise.
Continua operatiunea "dezinfectia in vami"
- Se mentine in continuare masura de dezinfectie a autovehiculelor la intrarea in Romania?
- Da. Masura a fost luata de catre Bucuresti, de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), deci este la un nivel national. S-a tinut si se tine cont de faptul ca in tarile vecine au fost si apar noi, si noi cazuri de imbolnaviri la diverse specii, bufnita, cioara etc.
- Cand se va ridica masura dezifectiei in vami?
- Atunci cand va dispune ANSVSA Bucuresti.
A inceput vaccinarea vulpilor
- Ceva noutati, de ultima ora, aveti?
- Ar fi una, cea a vaccinarii vulpilor. Ii anuntam si pe aceasta cale pe silvicultori si pe cei interesati ca DSVSA Arad a inceput campania de vaccinare a vulpilor contra turbarii.
- In judetul Arad au existat cazuri?
- Da. Chiar anul trecut, la Pecica. Revenind la vaccinarea de anul acesta, ea se va face cu ajutorul momelilor aruncate din elicopter, in zonele populate de vulpi.
Adresez organelor silvice rugamintea de a ne acorda tot concursul si sprijinul in realizarea acestei operatiuni, care se va intinde pe toata perioada acestei luni.

Romulus Dubat - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]