Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 15 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Varianta pentru salvarea S.C. Cargo Arad: management strain

O varianta posibila ar putea fi fuziune Aeroportului Arad cu Cargo - Virtual Arad News (c)2006Autoritatile avanseaza si analizeaza idei
Activitatea deficitara de la SC Cargo Arad SRL nu mai este demult o necunoscuta pentru autoritati, respectiv pentru Consiliul Judetean Arad, insa in ciuda zbaterilor nici una din solutiile adoptate nu a dat roade. 
In momentul de fata, hala este plina in procent de maxim 10 - 15%, iar perspectivele de revenire sunt scazute. 
Cauzele situatiei sunt multiple si se leaga in principal de lipsa unor firme mari la Arad, de pista mult prea scurta a Aeroportului care nu permite aterizarea avioanelor peste medie, dar si de management. 
Referitor la acest din urma aspect, primarul Gheorghe Falca a exprimat, in fata fostului premier Theodor Stolojan, o opinie care ar putea deveni cheia reabilitarii SC Cargo: aducerea unui management strain.
Solutie de efect in multe firme romanesti aflate in pragul prabusirii, analizata chiar si de ministrul Codrut Seres pentru a o implementa in companiile miniere, varianta managementului strain nici nu este deloc rea. 
Eventual, ar putea fi spre beneficiul SC Cargo Arad. 
Deocamdata, insa, este la stadiul de idee. "Nu stiu daca in acest moment un management strain adus la Cargo Arad ar face minuni. E o idee, in acest moment o aflu, insa nu trebuie sa uitam ca un manager strain vine la un salar la care vine. Asta daca poti sa-l aduci. Salariul poate sa depaseasca nivelul tuturor salariilor pe care la platim in acest moment la Cargo", spune presedintele Consiliului Judetean Iosif Matula. 
Acesta a mai adaugat ca este deschis la orice idei care pot sa imbunatateasca activitatea in orice societate a CJ, de aceea si aceasta va trebui analizata si luata in calcul.
Activitatea de la Cargo a fost, inca de la inceput, o suita de urcusuri si coborasuri, dar de mers, nu a mers niciodata bine. 
O recunoaste si presedintele Consiliului judetean Arad. 
Asta nu trebuie insa deocamdata sa ne sperie, spune Iosif Matula, pentru ca acest proiect a fost gandit pentru dezvoltarea viitoare a judetului Arad.
Cargo Arad - hale noi dar prea putin exploatate"Terminalul Cargo este o facilitate creata in acest judet pentru investitiile de ansamblu si s-a dovedit si pana in acest moment ca este o mica facilitate, dar, repet, a fost construit pe termen mediu si lung. Este bine ca il avem, nu este bine ca, deocamdata, nu are profit. In foarte multe locuri din lume, activitatea de cargo nu este profitabila. Aeroportul de care vorbim foarte mult, Frankfurt Hann, care este al patrulea din Germania, a avut nevoie de 12 ani de lucru in pierdere a componentei Cargo, pentru ca in anul al 13-lea, aceasta sa devina profitabila. Activitatea a fost subventionata, a fost dusa mai departe timp de 12 ani."
Daca varianta aducerii unui manager strain, cu tot ceea ce presupune acest lucru - salarii uriase, dar si profesionalism si relatii - este doar la stadiul de idee, varianta fuziunii cu aeroportul este, asa cum am mai scris, mult mai aproape. 
"Pe foarte multe aeroporturi din Europa nu este separata. Tocmai in aceasta idee, dupa numeroase discutii cu reprezentantii unor firme de transport aerian de marfuri, am ajuns la concluzia, sugerata de acestia, ca la Arad se lucreaza mai greu tocmai din cauza ca avem de-a face cu doua institutii. Am luat astfel in calcul posibilitatea de a le uni, desi nu ne-am propus ca prin acest gest Cargo sa devina o unitate profitabila. De asemenea, nu ne-am propus ca prin unirea celor doua institutii, sa omoram activitatea care incepe sa dea roade la Aeroport. Ne-am propus sa reducem pierderile inregistrate la acest moment, dar nu o vom face daca pune in pericol desfasurarea in bune conditii a activitatii de la Aeroport", a mai declarat presedintele CJA, Iosif Matula.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Conducere noua la OMPETA Arad

Secretarul de Stat Adrian Mironescu s-a intalnit cu prefectul Aradului Cristian StrageaActivitatea Oficiului a fost facuta publica de catre Secretarul de Stat Adrian Mironescu
Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, la Prefectura Arad a avut loc festivitatea de investire a lt. col. Diaconu Aurel in functia de sef al OMEPTA (Oficiul de Mobilizare a Economiei si Pregatire a Teritoriului pentru Aparare) Arad. 
Evenimentul a fost onorat de prezenta secretarului de stat Adrian Mironescu, seful OCSPS (Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale).
Pentru ca pana acum activitatea Oficiului nu a fost facuta publica, secretarul de stat Adrian Moisescu a oferit informatii despre acesta. 
Astfel, OCSPS, in calitatea sa de organ de specialitate al administratiei publice centrale, aflat in subordinea primului ministru si in coordonarea Cancelariei primului ministru, asigura aplicarea strategiei si politicii Guvemului Romaniei in domeniul pregatirii economiei nationale si a teritoriului pentru aparare. 
Prin infiintarea OCSPS si masurile ulterioare ale acestui organism in plan legislativ, decizional si de executie; s-a urmarit definirea, organizarea si functionarea unitara, conform prevederilor acordurilor la care Romania este parte semnatara, a unui sistem de mobilizare economica format din componente bine articulate, atat la nivel decizional, cat si la nivel de executie si ale carui prerogative, competente, atributii si sarcini sa permita organizarea din timp de pace si aplicarea (executarea) in mod organizat si in timp util, in situatii de criza sau la razboi, a complexului de masuri si activitati stabilite de legislatia in vigoare in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.
Pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare este parte componenta a securitatii nationale si are la baza prevederile Constitutiei, ale legilor tarii, ale documentelor privind planificarea apararii nationale, precum si obligatiile asumate de Romania prin tratate si alte intelegeri internationale. 
Aceasta cuprind ansamblul de masuri si de actiuni care se stabilesc si se realizeaza in timp de pace, in vederea utilizarii potentialului economic si uman al tarii pentru apararea si asigurarea continuitatii activitatilor economico-sociale in caz de mobilizare sau de razboi. 
Resursele materiale, umane sau financiare prevazute a fi utilizate pot fi folosite si la instituirea starii de urgenta si a starii de asediu.
Obiectivul principal al acestei activitati il constituie asigurarea resurselor umane, materiale si financiare necesare trecerii de la starea de pace la starea de razboi si ducerii razboiului, functionarii economiei, precum si asigurarea unui nivel de trai acceptabil pentru populatie si protectia acesteia in timp de razboi.
"Oficiul teritorial din Arad a fost infiintat in anul 1990, insa, pana acum activitatea acestuia nu a fost facuta publica. Insa, deoarece serviciul este platit din bani publici, la nivel national s-a luat hotararea ca activitatea acestuia sa fie transparenta. Pana anul trecut Oficiul din Arad avea o alta conducere, insa, pentru ca fostul sef a iesit la pensie, s-a organizat un concurs pentru numirea altei conduceri, concurs ce a fost castigat de lt. col. Aurel Diaconu. Oficiul din Arad functioneaza in Palatul Administrativ pentru a fi cat mai aproape de Prefectura Arad si Consiliul Judetean Arad, institutii cu care colaboreaza indeaproape", a declarat secretarul de stat Adrian Mironescu.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Dacii Logan pentru politisti

Politia Arad a fost dotata cu masini noi Dacia LoganLa sediul IPJ Arad au ajuns 50 de autoturisme marca Dacia Logan, care sunt distribuite, incepand de ieri, formatiunilor din cadrul Politiei municipiului Arad, respectiv, Politiilor orasenesti. 
"Avand in vedere situatia operativa si complexitatea fenomenului infractional, Inspectoratul Judetean de Politie Arad va fi dotat, de catre IGPR, pana la sfarsitul lunii iulie, cu 109 autoturisme marca Dacia Logan. Anul acesta, in urma unei proceduri de licitatie deschisa, Inspectoratul general al Politiei Romane a achizitionat, prin sistem de leasing financiar, 6000 de autovehicule, din care 2350 de autospeciale au fost repartizate structurilor de Politie Rurala. Masinile vor fi distribuite pe etape (cate 300 de autovehicule), in perioada mai-iulie 2006, ridicandu-se, astfel, gradul de dotare cu mijloace auto al structurilor de ordine publica din mediul rural de la 23,2 la suta, la 93,5 la suta. Prin dotarea inspectoratelor judetene de politie cu aceste autoturisme, se urmareste adaptarea serviciului politienesc la nevoile si asteptarile cetatenilor, eficientizarea activitatii de patrulare, reducerea timpului de interventie la evenimente in zonele si locurile date in responsabilitate, imbunatatirea activitatii de prevenire si combatere a criminalitatii, fluidizarea si supravegherea traficului rutier etc." - informeaza Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al IPJ Arad.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Aradenii, nemultumiti de carantina de la maternitate

Spitalul Matern din Arad se afla in carantina - Virtual Arad News (c)2006Spitalul Matern din Arad se afla in carantina, ceea ce nemultumeste foarte multi vizitatori, proaspat deveniti parinti sau bunici.
Mai multi nou-nascuti au prezentat infectii, dupa simptome ce pareau a fi cauzate de stafilococi. 
Mamele au reclamat ca, la scurt timp dupa nastere, pe fetele bebelusilor au aparut iritatii. 
In aceste conditii, Directia de Sanatate Publica Arad si conducerea maternitatii au dispus blocarea accesului vizitatorilor. 
Aceasta masura se datoreaza depistarii unor cazuri de infectii nozocomiale. 
Analizele efectuate din probele prelevate de pe peretii din sala de nastere sau din saloane nu au determinat inca despre ce agenti bacterieni este vorba.
Desi nou-nascutii afectati de infectie sunt in afara oricarui pericol, parintii lor se arata deosebit de ingrijorati. 
"Este de neimaginat ce se intampla. Astepti un copil si el se imbolnaveste in spital. Nu e de mirare ca femeile din familii cu bani se duc sa nasca in Ungaria. Nu recunoaste nimeni, dar copiii s-au infectat pentru ca nu e curatenie. Folosesc si acum solutii necorespunzatoare, pentru ca n-au bani. Asta e reforma sanatatii din Romania!", a declarat Vasile Morar, un bunic care statea in fata spitalului, asteptand ca un angajat sa-i duca buchetul de flori nurorii sale.
Angajatii maternitatii aradene vor fi supusi unor teste, iar interiorul cladirii va fi igienizat. 
Pana la rezolvarea situatiei, apartinatorii nu mai au voie sa viziteze pacientele internate aici.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  • Sculptorul aradean Dumitru Serban candideaza la presedintia Uniunii Artistilor Plastici din Romania

Aradeanul Dumitru Serban propus pentru presedintia Uniunii Artistilor Plastici din RomaniaMaine, la ora 10,00, se va intruni la Bucuresti Consiliul National al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, pentru a desemna, prin vot secret, noua conducere operativa a acestui for: presedintele si vicepresedintii. 
In "cursa" pentru functia de presedinte al UAP este inscris sculptorul Dumitru Serban - presedinte al filialei Arad a UAP si decan al Facultatii de Arta din Timisoara, care este contracandidatul actualului presedinte al UAP - pictorul Zamfir Dumitrescu.
- In primul rand, te rog sa ne spui ce te-a determinat sa candidezi la functia de presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania?
- Sunt mai multe motive, toate la fel de importante. In primul rand, am fost solicitat de numerosi colegi din Bucuresti si din tara sa revin in fruntea Uniunii. Apoi, m-a mai determinat si faptul ca in ultimii patru ani nu s-a facut nimic in privinta elaborarii unei legi de protejare a artistilor din domeniul artelor vizuale. Uniunea functioneaza in baza unui decret din 1950, semnat de Gheorghe Gheorghiu - Dej si a continuat sa pastreze un sistem tip colhoz, in paralel cu sistemul asociativ pe care l-am initiat acum zece ani. Optiunea mea este legata si de faptul ca nu exista nici o initiativa politica de protejare a artistilor, a creatorilor din domeniul artelor vizuale, prin care institutiile publice, administratiile locale si judetene sa se implice, prin parteneriate, cu structurile asociative ale noastre, asa cum se intampla in Occident.
- Sa inteleg ca se impune elaborarea unei legi oarecum similare cu Legea 504 privitoare la organizarea si functionarea institutiilor de spectacol?
- Categoric! Legea 504 reglementeaza foarte clar statutul artistilor din domeniul respectiv si relatiile institutiilor si asociatilor lor cu autoritatile. Pe cand artistii din domeniul artelor vizuale sunt numai pe cont propriu. De aceea, unul dintre punctele pe care eu doresc sa le realizez este tocmai elaborarea unei legi speciale, prin care si autoritatile si institutiile publice sa poata colabora indeaproape cu creatorii. Nu se tine cont de faptul ca pentru a expune intr-un spatiu public, cum este o galerie de arta, un artist nu este deloc sprijinit. Totul se face pe cheltuiala lui, de la crearea lucrarilor, pana la expunerea lor; toate astea implica niste costuri si nimeni nu il sprijina pe artist. Nici atunci cand vine vorba despre impozite, artistii nu se bucura de facilitati. Beneficiem de deduceri doar atunci cand vindem o lucrare, dar nimeni nu tine seama de faptul ca un artist poate lucra ani de zile, pe cheltuiala lui, si poate reuseste sa vanda o lucrare doar o data la zece ani. Si deducerea se aplica doar la banii incasati pentru acea lucrare. In strainatate, un artist profesionist beneficiaza de astfel de deduceri si in functie de costurile pe care le suporta atunci cand creeaza. La noi nimeni nu tine seama de faptul ca artistii sunt cei care creeaza bunuri patrimoniale, iar Ministerul Culturii spune doar ca se ocupa de patrimoniu dar ii ignora aproape cu desavarsire pe artistii contemporani.
 - In cazul in care vei deveni presedinte al UAP, datorita functiei te vei muta in Bucuresti?
-
Bine ca m-ai intrebat asta! Nu. Voi fi primul presedinte din istoria UAP provincial, care nu se va muta in Bucuresti, ci va conduce impreuna cu toti presedintii organizatiilor profesionale din tara. Voi fi un fel de interfata intre problemele si doleantele artistilor din tara si organismele de conducere de la nivel central, judetean si local. In plus, doresc sa initiez la nivelul fiecarei forme asociative a artistilor plastici un adevarat management cultural, pentru ca asta este tendinta normala. Cei care vor promova proiecte viabile si interesante vor primi banii necesari si vor fi sprijiniti. Trebuie sa ne invatam cu acest mod de lucru, este absolut necesar, la fel cum trebuie sa invatam sa atragem catre noi fonduri extrabugetare, fonduri din partea sponsorilor si a societatii civile. Si imi propun sa fac tot ce se poate pentru ca Romania sa respecte prevederile Tratatului pe care l-a semnat in urma Conferintei Generale UNESCO ce s-a desfasurat la Belgrad, tratat care prevede foarte clar statutul artistului plastic, drepturile si obligatiile sale, modul de colaborare dintre autoritati si asociatiile profesionale. Legislatia noastra trebuie armonizata cu prevederile acestui tratat dar, deocamdata, desi suntem parte semnatara, la nivel legislativ nu s-a facut nimic.
Discutia cu sculptorul Dumitru Serban a fost mult mai lunga, dar ne rezervam dreptul de a reveni asupra ei, imediat dupa ce vom afla rezultatele alegerilor pentru conducerea Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Cert este faptul ca Dumitru Serban nu doreste doar sa reformeze sistemul in care functioneaza Uniunea, ci si sa ii aduca in atentia autoritatilor pe creatorii de arta, ce trebuie sprijiniti, la fel ca si ceilalti artisti.

Mihaela Cerna - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]