Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 16 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Aradul - primul judet interesat de fondurile structurale

Secretarul de stat din Ministerul Economiei - Bogos Zsolt s-a intalnit cu oficialitatile aradeneInvitat de subprefectul Levente Horvath la Arad, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Bogos Zsolt s-a aratat extrem de īncantat de faptul ca fost chemat sa prezinte activitatea de care se ocupa. 
Este vorba de fondurile structurale, adica miliarde de euro, ce vor putea fi accesate a doua zi dupa intrarea Romaniei in UE. 
"Aradul e primul judet care m-a invitat sa prezint informatiile pe problema fondurilor structurale", a punctat oficialul bucurestean, care s-a īntalnit la Arad cu oficialii aradeni, reprezentantii Camerei de Comert si cei ai mediului de afaceri. 
Mesajul principal transmis de secretarul de stat a fost faptul ca "aceste fonduri īnseamna o cantitate foarte mare de bani pentru a caror absorbtie utila si eficienta este nevoie de o pregatire adecvata din partea administratiei si a agentilor economici"
Un al doilea mesaj, secundar, potrivit secretarului de stat, dar la fel de important, este faptul ca "nu mai este timp de asteptat", īn conditiile īn care, daca Romania adera la Uniunea Europeana īn ianuarie 2007, fondurile structurale vor putea fi accesare deja pe 2 ianuarie. 
Pregatirea unui proiect de gen poate dura chiar si un an, asa ca, daca ar īncepe de acum, autoritatile aradene ar putea lua fata celorlalte judete. 
Īn perioada 2007-2013, doar pentru asistenta financiara comunitara pentru aderarea Romaniei la UE sunt puse la dispozitia celor interesati peste 2 miliarde de euro, īn timp ce pe toate programele suma scoasa la bataie de europeni este de 17 miliarde euro.
Proiectele pot fi accesate de autoritatile locale ("aceste fonduri vor fi marea provocare pentru autoritatile locale" a sustinut ieri subprefectul Levente Horvath), dar si de agentii economici. Unele dintre ele se refera al īmbunatatirea eficientei energetice, cresterea accesului pe piata externa sau la promovarea potentialului turistic romanesc, capitole la care Aradul nu sta defel bine. 
Totusi Bogos Zsolt sustine ca īn Arad a vazut o "dezvoltare nemaipomenita. Se vede ca viata se misca aici".
Lucruri vagi si neclare
Īn pofida faptului ca a fost primul judet care l-a invitat pe secretarul de stat sa prezinte problematica fondurilor structurale, Aradul ar putea sa aiba mari probleme īn a-si īntocmi de pe acum proiectele si a lua fata tuturor. 
Motivul e unul simplu: la capitolul demararea elaborarii unor proiecte pe fonduri structurale, lucrurile sunt mai complicate, pentru ca datele tehnice legate de accesarea lor nu au fost īnca stabilite si nici negociate cu UE. 
Chiar oficialul bucurestean stie ca lucrurile nu sunt foarte clare. 
"Īnteleg foarte bine ca pe moment aceste lucruri sunt vagi si neclare", a punctat secretarul de stat din Ministerul Economiei.

Adriana Barbu - Observator

  • Campanii de imagine

Tinerii PNL-isti vor sa isi consolideze identitateaTinerii din organizatia partidului liberal sunt hotarati sa isi promoveze identitatea si sa se faca cunoscuti prin diverse campanii si activitati. 
Ei urmaresc realizarea unui departament profesionist de imagine si comunicare. 
"Nascut liber" este sloganul organizatiei de tineret a PNL Arad. 
Formatiunea va avea in cateva luni un site propriu, unde cei intresati pentru a afla informatii legate de activitatea desfasurata. 
Conducerea tinerilor liberali intentioneaza sa realizeze un pachet complet de identitate vizuala, care sa includa campanii de afisare, materiale de promovare, evenimente. 
In alta ordine de idei, tinerii liberali aradeni au avut un reprezentant zilele trecute la scoala de iarna IC BRATIANU, eveniment organizat la Sighetul Marmatiei. 
De asemenea au participat la gala premiilor TNL de la Bucuresti , unde au si fost nominalizati pentru proiectul "Consiliul Judetean al Tinerilor".

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Pensionarii au posibilitatea de a face imprumuturi avantajoase

La CARP pensionarii pot face imprumuturi avantajoaseCasa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Arad acorda persoanelor iesite din campul muncii anumite avantaje.
Pentru aceasta, insa, pensionarii trebuie sa devina membri CARP.
Exista mai multe genuri de facilitati.
Spre exemplu, in functie de valoarea imprumutului, un pensionar cu pensia de pana la 2 milioane de lei beneficiaaa de o dobanda de 8%.
Pentru o pensie intre 2 milioane si 10 milioane de lei cuantumul dobanzii este de 10%, iar pentru o pensie de peste 10 milioane de lei dobanda este de 12%.
Intr-o alta categorie intra persoanele cu pensia de maxim un milion de lei.
Acestia primesc din partea asociatiei ajutoare banesti de urgenta in valoare de pana la 800.000 lei vechi.
Acest imprumut se ofera o data pe an si nu este rambursabil.
Pentru pensionarii care frecventeaza statiunile de tratament exista o reducere a biletelor de 20%.
Totodata, persoanele care detin orice gama de proteze primesc de la CARP un ajutor de 20%.
In acest caz pensionarul trebuie sa se prezinte la asociatie cu factura fiscala.
In cadrul asociatiei CARP, membrii pot lua masa la cantina proprie.
Costul uneia este de aproximativ 20 de mii de lei vechi, iar pentru abonati CARP suporta 20% din abonament.
Membrii CARP beneficiaza si de ajutoare de deces in valoare de 2 milioane de lei la care se adauga restituirea integrala a fondului cotizat.
In plus, magazinul de pompe funebre asigura transport gratuit cu carul mortuar.
Dar acestea nu sunt singurele avantaje.
Mai exista stomatologie -consultatii si tratament gratuit, croitorie cu preturi foarte mici si magazine de tip Economat.
CARP mai acorda si credite pentru cumpararea locuintelor de la stat.
Pentru acestea dobanda este de 9,5%, perioada de rambursare poate ajunge la 2 ani, iar valoarea imprumutului este de maximum 20 de milioane de lei.
Aceste imprumuturi le primesc doar pensionarii care se incadreaza in limita de varsta, persoanele invalide, membrii de familie (sot si sotie), cei cu pensie de urmas, precum si copiii pana la 18 ani cu handicap aflati in intretinerea parintilor sau beneficiarului de ajutor social.
Pentru a lua un imprumut, pensionarul trebuie sa se prezinte la asociatie cu o cerere tip, buletinul, cupon de pensie, iar taxa de inscriere este de 1% din pensie si inca cel putin de 1% cotizatia pe luna, la care se adauga 15.000 lei contributia lunara.
O data ce acestea au fost indeplinite, pensionarului i se elibereaza un carnet de membru, iar plata se face casierie sau la incasatorii de teren.

Corina Ponta - Agenda zilei

  • Hotul usilor deschise

Un hot din locuinte a fost prins de politistiDupa ce a fost "gazduit" de mai multe penitenciare din tara, Vlad Luciano Daniel, de 26 de ani, din Arad, a operat si īn orasul lui de bastina.
In perioada iulie-octombrie 2005, aradeanul a cutreierat zi si noapte, toate cartierele, in cautarea usilor deschise.
El īncerca la fiecare casa, birou de avocati, asociatie, cabinet medical sau apartament, daca nu cumva proprietarul a uitat sa inchida usa.
Intrat īn casa, Luciano lua tot ce putea comercializa, de la telefoane mobile, bani si posete, la produse electronice si bijuterii.
Atat, doar ca a fost recunoscut de catre vecinii pagubitilor si retinut de catre politistii din cadrul Biroului de Investigatii Criminale, pe baza unui desfasurator de convorbiri telefonice pe care le-a efectuat (2 saptamani) de pe mobilul furat.
"Am profitat de naivitatea oamenilor care lasau usile deschise. Dar am fost finut, nu am deranjat pe nimeni ca sa ma prinda. Cel mai mult am luat 10.000 de euro si un laptop. Nu stiam ca sunt bani in diplomat, ca atunci nu mai luam si laptopul. Oricum, l-am lasat langa un bloc, dupa ce am vazut banii" ne-a marturisit Luciano Vlad.
El a mai spus politistilor ca este ospatar-bucatar de meserie, dar dupa ce a gresit o data "nimeni nu-l mai ia".

Margareta Szego - Adevarul

  • Lucrari pentru pian la patru maini

Sotii Dragos si Manuela Mihailescu au prezentat un concert de pian la patru mainiIn seria de recitaluri pianistice de la Filarmonica, s-a ajuns la prezentarea unor lucrari concepute de Wolfgang Amadeus Mozart pentru pian la patru maini.
Manuela si Dragos Mihailescu, pe langa activitatea solistica in tara si strainatate si cea didactica, au concertat si in duo pianistic prin Austria, Franta, Germania, Jugoslavia, Spania.
In aceasta ultima postura s-au prezentat si la Arad cu un program de sonate, o fantezie si variatiuni de Mozart.
Dupa cum sustine Ovidiu Varga, Mozart a fost cel mai mare pianist al epocii sale si doar Muzio Clementi l-ar fi intrecut in unele privinte.
Ca improvizator insa, o calitate importanta a pianistilor veacului al XVIII-lea, marele clasic era neintrecut.
Cei ce i-au ascultat improvizatiile afirmau ca acestea erau superioare creatiei consemnate pe hartie.
Spontaneitatea lui creatoare, intrecea putinta consemnarii detaliate, din lipsa de timp. El rezolva cizelarile in timpul concertului.
Daca Mozart ar fi avut posibilitatile noastre de azi de a inregistra sonor, lumea muzicala ar fi mult mai bogata.
Dintre cele cinci sonate in duo, una pentru doua piane, celelalte pentru pian la patru maini, cei doi timisoreni, Manuele si Dragos Mihailescu au ales Sonata in Re major KV 381, compusa la Salzburg in 1772, executata in acelasi an de Wolfgang si sora sa Nanerl, dupa cum consemna in notele sale de calatorie Charles Burney.
Cu Sonata KV 358, compusa doi ani mai tarziu, lucrare ce marca prin varietate si complexitate evolutia celebrului cuplu pianistic, interpretii timisoreni au reusit sa cucereaca, odata in plus auditorii aradeni.
Sonata in Do major KV 521, dedicata in 1787, la maturitate, fiicelor unui comerciant vienez, a incununat prestatia celor doi pianisti, ce par a fi un duo perfect.
Pe parcursul recitalului a mai putut fi ascultat Andante cu variatiuni in Sol major KV 501, tot o lucrare de maturitate in care interpretii au relevat supletea si cantabilitatea acestei partituri.
Fantezia in fa minor pentru orga mecanica KV 594, pastrata in varianta pentru pian la patru maini, a adus varietate programului serii dedicata creatiei mozartiene, demonstrand genialitatea creatorului ei, care a fost silit sa se exprime in cadrul posibilitatilor limitate ale instrumentului initial.
Publicul prezent in sala mare a Palatului Cultural a primit cu recunostinta darul facut de Manuele si Dragos Mihailescu, pianisti care i-au relevat un filon mai putin cunoscut al creatiei mozartiene, aplaudand cu caldura.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]