Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 16 august 2006
Stirile TVA aici
  • Intr-un an, cartierul Alfa va avea un alt aspect

Primarul municipiului vrea sa schimbe infatisarea cartierului AlfaPrimarul Municipiului Arad, impreuna cu reprezentantii RADM, ICIM, Companiei de Apa, Companiei de Transport Public, Polaris, TOP si Gospodariei Comunale, insotiti de inspectori din cadrul Directiei Tehnice a Primariei Municipiului Arad au inspectat, ieri, cartierul Alfa, unde au inceput lucrarile in cadrul proiectului de reabilitare a retelei stradale. 
Inainte de inspectarea santierului, Gheorghe Falca a dispus inceperea de indata a lucrarilor pentru reamenajarea statiei de tramvai, dar si pentru intensificarea controalelor privind salubritatea, intrucat s-a constatat ca exista firme care predau mai mult gunoi menajer decat prevad contractele incheiate cu Polaris. 
De asemenea, a dispus un control amanuntit privind legalitatea ocuparii domeniului public de catre vanzatorii ambulanti, precum si a legalitatii amplasarii unor reclame pe domeniul public.
In privinta lucrarilor dc reabilitare a strazilor, acestea au inceput pe strada Caramidarilor, cu inlocuirea bordurilor, si vor continua in acest an, in directia strazii Pionierilor, urmand ca zona cuprinsa intre strazile Pionierilor si Condurasilor sa fie reabilitata dupa incheierea reabilitarii retelei de apa (investijie a Companiei de Apa Arad). 
"Strada Caramidarilor va fi terminata pana la 1 septembrie, iar lucrarile de reabilitare a strazilor din intreg cartierul Alfa - conform contractului, in valoare de 61,5 miliarde lei -, se vor finaliza intr-un an, luand in considerare si perioada de iarna", a declarat primarul Falca.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Dupa ce a fost mustrat de viceprimar, Serviciul de spatii verzi al GCA si-a facut... un plan ambitios

Serviciul de spatii verzi se straduieste sa infrumuseteze orasulDupa ce conducerea Gospodaririi Comunala Arad a fost mustrata de viceprimarul Tiberiu Dekany, pentru faptul ca nu si-a onorat comenzile cum ar fi trebuit, spatiile verzi aratand dezastros, iar malul Muresului si incita strandului Neptun erau invadate de gunoaie, Conducerea GCA vrea sa arate ca s-a pus cat de cat pe treaba. 
Astfel in luna iulie, angajatii serviciului spatii verzi din cadrul institutiei a efectuat lucrari de intretinere, curatenie a oazelor de verdeata din municipiu, adunand chiar si hartiile de pe aceste spatii. 
Au maturat aleile si au strans gunoiul si iarba cosita, conform comenzilor primite de la primarie.
In informarea trimisa de conducerea institutiei la Primarie, privind activitatea pe luna iulie, GCA mentioneaza ca suprafetele gazonate au fost cosite de doua-trei ori, conform programului de lucrari. 
Lucratorii GCA au mai greblat si resturile vegetale si gunoaiele de pe suprafetele gazonate ale municipiului si au mai efectuat, cu avizul Primariei, au efectuat toaletari ale copacilor care sunt imbatraniti si prezinta pericole. 
Tot in luna iulie, lucratorii de la spatiile verzi au tratat fitosanitar gardurile vii din municipiu, au plivit si prasit rabatele de flori, trandafiri, arbusti si garduri vii. 
De asemenea au si pregatit terenurile in vederea semanarii suprafetelor verzi cu flori.
Si pentru aceasta luna GCA si-a facut un program destul de amplu, cel putin pe hartie. 
In informarea trimisa Primariei mentioneaza: greblarea de resturi vegetale si gunoaie a intregii suprafete gazonate din oras si soitul acestora de doua trei ori, in functie de necesitati; tratamente fitosanitare la gardurile vii; plivit si prasit rabatele de flori, trandafiri, arbusti si garduri vii; lucrari de intretinere a spatiilor verzi specifice sezonului, curatenie si transport gunoi, lemne, crengi si resturi vegetale iarba (adunat, maturat alei, incarcat gunoi si transportat); taierea si toaletarea de pe domeniul public a arborilor care sunt imbatraniti si prezinta diferite pericole; udat flori si alte plantatii. 
Asteptam sa vedem si rezultatele!

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Expeditie nautica pe Mures

Excursie cu barcile pe Mures in josLa baza nautica "Port Arthur" a luat startul, ieri dimineata, o  inedita expeditie pe cursul Muresului inferior. 
Aceasta are ca scop promovarea turismului nautic.
40 de participanti din judetele Arad, Suceava, Harghita si Mures, dar si din Germania, Italia, Olanda si Ungaria s-au inscris la actiunea organizata de Asociatia Judeteana Arad "Sportul pentru toti".
Timp de doua zile, imbarcati in diverse ambarcatiuni - caiace, canoe, barci utilitare sau de agrement cu si fara motor – participantii vor pluti pe un traseu lung de 80 de kilometric, pe urmatoarea ruta:  Arad –Manastirea Bodrog – Manastirea Bezdin - Pecica - Semlac – Nadlac. 

Georgeta Petrovici - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Dotari la Spitalul Judetean

Spitalul judetean a primit pentru Serviciul Urgente aparatura modernaUnitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean va fi dotata cu aparatura de ultima generatie. 
Cea mai mare unitate spitaliceasca din judet va primi incepand cu intai octombrie echipamente medicale pentru Unitatea de Primire Urgente.
In cadrul programului de reforma a sistemului de sanatate, Ministerul Sanatatii a initiat un amplu proiect care vizeaza reducerea mortalitatii si a mortii premature, asigurarea unui acces echitabil la serviciile de sanatate si imbunatatirea eficientei sectorului sanitar.
Obiectivul proiectului urmareste de asemenea si asigurarea unor servicii de calitate, accesibile si cu rezultate medicale imbunatatite pentru persoanele care necesita asistenta maternala si neonatala, asistenta medicala de urgenta si asistenta medicala primara in mediul rural.
"Urmeaza ca factorii implicati sa depuna toate eforturile in asigurarea si pregatirea corespunzatoare a spatiilor, care sa permita instalarea si folosirea acestor echipamente la standardele impuse de Comunitatea Europeana", a declarat Nicolae Marza, directorul Autoritatii de Sanatate Publica a Judetului Arad.

Diana Rotar - Adevarul

  • Sfanta Maria – Radna, manastirea ce va ramane peste timp un punct de reper al credintei noastre crestine

Manastirea Maria Radna atrage mii de vizitatori din tara si din strainatate - Virtual Arad News (c)2006In zi de mare sarbatoare crestineasca, de Ziua Adormirii Maicii Domnului, Biserica Sfanta Maria Radna este un loc de pelerinaj, mii de oameni venind inca din ziua de 14 august aici, pentru a celebra asa cum se cuvine marele praznic.
Mii de oameni au venit, din nou, la Radna
Ca in fiecare an, si ieri Sfanta Maria Radna a atras mii de credinciosi, veniti din imprejurimi, dar si din tara.
Impresionantul edificiu atrage atat de multa lume, incat pentru doua zile localitatea se transforma intr-un adevarat furnicar de oameni.
In aceste conditii, Politia si jandarmii sunt cei chemati sa vegheze la pastrarea ordinii si linistii, ei fiind cei care dirijeaza circulatia, ii indruma pe soferi inspre locurile de parcare si supravegheaza permanent locurile aglomerate pentru a preintampina neplacerile.
Ajunsi ieri in acest loc, ne-am dat seama ca ziua de 15 august are aici doua semnificatii, total deosebite.
Egali in fata Domnului
Prima dintre ele este, bineinteles, cea religioasa, miile de oameni intrand sfiosi in biserica si ascultand slujbele (oficiate in limba romana si in limba maghiara, alternativ), indiferent de felul in care isi fac cruce.
Si asta, pentru ca aici vin atat romano-catolici, cat si ortodocsi, Ziua de Sfanta Marie Mare fiind cel mai potrivit prilej de a observa faptul ca in fata lui Dumnezeu suntem la fel, suntem frati si suntem egali.
Biserica a fost si de aceasta data neincapatoare pentru lumea care a dorit sa asiste la slujbe. Batrani, tineri, copii...
In interiorul zidurilor sfantului lacas se vorbea in soapta in romaneste, ungureste, in germana, in slovaca.
Intr-un fel de intelegere tacita, dupa ce asistau minute bune la slujba, cei din interior ieseau afara, pentru a-i lasa sa patrunda si pe cei care asteptau in liniste un loc in biserica.
O fetita de numai trei ani, care a venit pentru prima oara de Sfanta Marie Mare la Radna, a tinut mortis sa le explice celor din jur, dupa ce a iesit din biserica, ce a vazut inauntru: "Am vazut un Doamne care avea un cutit in mana si ii curgea sange. Da’ sa stii ca nu-l durea si ca n-a murit...".
Slujba religioasa se tine la Manastirea Radna in mai multe limbi - Virtual Arad News (c)2006O noapte petrecuta in rugaciune
Pe iarba din jurul bisericii, cativa oameni stateau intinsi pe paturi.
Multi dintre ei au venit inca din 14 august si au petrecut noaptea sub cerul liber, rugandu-se.
In majoritatea lor sunt oameni in varsta, pentru care credinta este mai puternica decat orice.
O batrana cu chipul brazdat de riduri si cu mainile batatorite de zecile de ani de munca ne spunea ca vine tocmai dintr-un sat din Bihor in fiecare an, de Sintamarie, la Radna.
"Cat ma tin puterile tot vin. Ma aduce un nepot care are treburi la Arad si ma lasa aici. Astazi o vina el dupa mine, mai pe seara. Ma rog la Maica Domnului sa ne dea putere si sanatate, atatea zile cate ’om mai avea…".
Spirit mercantil, cat cuprinde…
Spuneam ca ziua de 15 august are aici doua semnificatii, total deosebite.
Daca prima dintre ele este strict legata de credinta si de practica religioasa, cea de a doua este dominata de spiritul mercantil.
Acest spirit se vadeste din plin, prin multimea tarabelor desfasurate in fata treptelor care urca inspre biserica.
Pe mese pliante, pe mese din lemn, direct pe pamant, direct din masina - aici sunt puse in vanzare tot felul de marfuri cu caracter religios.
Si vanzatorii sunt la fel de diferiti ca si marfurile lor.
Am intalnit cativa mesteri populari care vindeau ceramica si obiecte sculptate din lemn, dar numarul lor era mult mai mic fata de cel al celor care vindeau produse de un gust cu totul si cu totul indoielnic.
Acestia ofereau spre vanzare de la icoane pe lemn, sticla sau hartie (dar care, in majoritatea cazurilor, nu respecta canonul de realizare a lor), la lumanari si icoane mari cu chipul Fecioarei Maria sau al lui Iisus.
Nu lipseau nici cartile de rugaciuni - in mai toate formatele tipografice posibile si cu copertile in toate culorile.
Pe tarabe mai erau expuse calendare de buzunar, calendare de perete, tablouri in rame aurii, gablonturi de tot felul, rozarii, matanii, bratari, brelocuri, portmonee… si lista continua.
Iar fiecare dintre aceste obiecte avea imprimat cate un insemn religios.
Nici cumparatorii nu au fost putini, foarte multi dintre cei care au venit la slujba oprindu-se ca sa cumpere cate ceva, spre a avea o amintire.
Concurs de kitsch-uri
Daca ar fi sa "premiem" cele mai de prost gust obiecte gasite aici, atunci ar trebui sa asezam pe picior de egalitate "portelanurile" ce intruchipau ba busturile Fecioarei Maria si a lui Iisus, ba cruci, ba sfesnice, ba miei si alte cele, toate fiind realizate cu un prost gust desavarsit.
In aceeasi categorie am inscrie si "icoanele" ce aratau cam asa: pe o impletitura din nuiele s-a lipit o imagine color cu Sfanta Familie, Maica Domnului, Iisus s.a.m.d., iar in jurul ei au fost lipite flori din hartie colorata (verde – banan, roz sau galben).
De Sfanta Maria politia dirijeaza traficul in zona Manastirii Radna - Virtual Arad News (c)2006 Cred ca daca ar intra intr-o competitie de kitsch-uri, oricare dintre aceste obiecte ar avea sanse de a cistiga marele trofeu.
O reclama cu efect aproape sigur
Cu ocazia periplului printre tarabe, am descoperit si faptul ca majoritatea obiectelor oferite spre vanzare erau "sfintite".
Orice comerciant sustinea sus si tare ca toate cartuliile pe care le are, gablonturile, icoanele s.a. au fost sfintite si ca aduc noroc.
Chiar si "icoanele" de care pomeneam anterior, cu flori din hartie colorata, aveau deasupra "standului" pe care erau expuse un bliet mare pe care scria: "Icoane sfintite. 10 Ron buc.".
Un alt comerciant, care isi expunea marfa pe o masa mare, asezata sub un cort, si-a inscriptionat cortul cu magicele cuvinte: „Obiecte sfintite“, sperand ca astfel isi va atrage cat mai multi clienti.
Nu au lipsit nici tarabele cu mititei si carnati la gratar, dar acestor comercianti nu li s-a permis sa stea in apropierea bisericii, ci peste drum de ea si, mai ales, in targul - parc de distractii organizat cu aceasta ocazie.
Nici cei care au vandut, bauturi racoritoare si de-ale gurii nu au dus-o rau, inregistrand ieri si alaltaieri incasari destul de frumoase.
Adormirea Maicii Domnului ramane in calendarul crestin o zi de referinta, o zi speciala in care fiecare dintre noi ar trebui sa ridicam macar o rugaciune la cer.
Si cred ca este pacat ca o astfel de zi, cu slujbe oficiate intr-unul dintre cele mai iubite lacasuri de cult din judetul Arad, sa fie marcata si de spiritul mercantil ce este in stare sa vanda orice numai ca sa iasa ceva bani.
Imaginea dintre ceea ce se intampla in afara sfintei biserici si in interiorul ei este mult prea contrastanta.
Daca tot se doreste sa se vanda si astfel de obiecte (pe care nu indraznesc sa le numesc "de cult") ar trebui ca acestor comercianti sa li se permita comercializarea lor in alta parte.
Mai departe de aceasta biserica ce-si are radacinile si inceputurile in cea de a doua jumatate a secolului al XV-lea si care este un adevarat punct de reper al credintei crestine din aceste locuri.

Mihaela Cerna - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]