Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 16 decembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Aeroportul Arad a redeschis cursele spre Verona

Aeroportul Arad a fost redeschis pentru cursele companiei Blue Air spre VeronaIn aceasta perioada Blue Air vine in intampinarea tuturor celor care doresc sa calatoreasca de la Bucuresti sau Arad la Verona si retur la preturi accesibile, in siguranta si confortabil. 
Astfel, incepand cu data de 21.12. 2006 doritorii pot alege una dintre cele trei curse saptamanale din zilele de marti, joi si sambata pe ruta Bucuresti - Arad - Verona si retur. 
"Aeroportul International Arad este unul dintre cele mai dotate aeroporturi ale Romaniei din punct de vedere al infrastructurii si al mijloacelor de navigatie aeriana, iar introducerea curselor direct spre Verona nu fac altceva decat sa... imbunatateasca imaginea judetului nostru. La ora actuala Blue Air ofera pasagerilor sai siguranta pe termen lung, lucru demonstrat si de politica de dezvoltare a companiei, care asigura in prezent zboruri de succes catre majoritatea destinatiilor europene, la preturi accesibile", a declarat Iosif Matula, presedintele CJA.
Orarul de zbor va fi urmatorul: Marti, Joi, Sambata 12:00 Bucuresti Baneasa - 12:50 aterizare Aeroport Arad 13:20 decolare Arad spre Verona -15:50 aterizare Verona (Valerio Catullo Airport); 14:35 decolare Aeroport Verona (Valerio Catullo Airport) - 16:55 aterizare Aeroport Arad; 17:25 decolare Aeroport Arad-18:10 aterizare Aeroport Bucuresti Baneasa. 
Toate orele sunt locale.
"In urma negocierilor cu Compania Blue - Air s-au redeschis, acum in pragul sarbatorilor de iarna cursele cu Italia, respectiv cu Verona (Valerio Catullo Airport). Speram ca in cel mai scurt timp posibil sa se opereze din Arad si spre una din destinatiile cu Germania, Stuttgart sau Frankfurt" a declarat Dan Balacel, directorul Aeroportului Arad.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • 20 de miliarde pentru patinoar

Guvernul a mai suplimentat fonduri pentru constructia patinoaruluiPrimaria Arad s-a ales la rectificarea de buget cu bani de la Guvern pentru constructia patinoarului. 
Intreaga suma alocata Aradului - cele 20 de miliarde lei vechi - vizeaza, potrivit primarului Gheorghe Falca, un singur obiectiv de investitii: patinoarul. Banii de la Guvern vor fi mutati la investitia cu pricina, cu toate ca aceasta are toti banii necesari alocati. 
Din bugetul local, din banii pentru patinoar, vor fi luati apoi 20 de miliarde de lei si mutati la capitolul subventii pentru energia termica livrata populatiei.
"Putem spune ca indirect am primit bani pentru subventii", a punctat Gheorghe Falca. 
Edilul a sustinut, ieri, ca a mai cerut bani de la Guvern si ca asteapta o noua rectificare bugetara, dar nu a vrut sa puncteze care este obiectivul pentru care a cerut sprijin.

A.B.- Adevarul

  • Lectia lui Bodu

Sebastian Bodu s-a intalnit cu elevii Liceului "Moise Nicoara"Sebastian Bodu s-a intalnit cu elevi de clase terminale ai Colegiulului National "Moise Nicoara", carora le-a tinut o lectie deschisa despre evaziunea fiscala si impozite.
Interzise de Inspectoratul Scolar, controversatele pliante vor ajunge la elevi prin intermediul parintilor.
Aflat la Arad in cadrul campaniei de educatie fiscala "S-o facem legal!", presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, s-a intalnit cu elevi de clase terminale ai Colegiulului National "Moise Nicoara", carora le-a tinut o lectie deschisa despre evaziunea fiscala si impozite. 
Dupa expunerea facuta pentru constientizarea tinerilor cu privire la importanta conformarii fiscale, Bodu a raspuns intrebarilor adresate de elevii aradeni. 
Chiar daca n-au stiut prea bine cum stau lucrurile cu fiscalitatea, ce presupune PIB-ul, evaziunea sau de cate feluri sunt impozitele, elevii au intrebat de coruptie, camatarie, castiguri on-line, dubla impunere, cluburi de fotbal.
"Daca nu v-am convins sa platiti taxele si impozitele, o sa va convinga cu siguranta Codul Penal", a spus Bodu in incheierea discutiei interactive cu elevii aradeni.
"S-o facem legal!"
O componenta a campaniei initiate de ANAF o constituie distribuirea in scoli de afise si pliante cu titlul "S-o facem legal!", insa la Arad acestea nu au ajuns. 
Intrebat de elevi de ce, Sebastian Bodu le-a explicat: "Anumite organizatii au considerat ca au un limbaj vulgar, desi eu nu vad asta. Ministerul Educatiei a considerat ca nu e oportun sa fie distribuite in licee"
Desi mai tarziu a spus presei ca "toate celelalte inspectorate scolare din localitatile unde am fost prezent in aceasta campanie au distribuit pliantele, doar Inspectoratul Scolar Judetean Arad, nu", am aflat ca nici in alte scoli din alte judete respectivele pliante nu au ajuns la elevi.
Probabil reprezentantii scolilor cred ca nu sunt facute intr-un spirit propriu institutiilor de invatamant.
Seful ANAF nu se da insa batut. 
Ca aceasta campanie sa aibe efectul scontat, adica pliantele sa ajunga la destinatarii lor, elevii, Bodu se gandeste la o alta modalitate de distribuire a pliantelor: prin intermediul parintilor.

G.K. -Adevarul

  • Ultima bursa din acest an pentru tinerii dezinstitutionalizati

Bursa locurilor de munca pentru tinerii din categoriile defavorizate150 de persoane si-au cautat de lucru, doar trei fiind angajate pe loc.
AJOFM Arad a organizat ultima bursa a locurilor de munca din acest an, in locul cunoscut - fosta Sala "Bingo". 
Bursa a fost dedicata tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului. 
"Au fost lansate circa -100 de invitatii de participare catre agentii economici, care au fost indemnati sa angajeze si aceasta categorie defavorizata de tineri, care au mare nevoie de un loc de munca. 
La manifestare au participat 22 de agenti economici, ce au oferit 322 de locuri de munca, in diverse domenii de activitate, in general slujbe ce nu necesita studii superioare. 
Numarul celor care si-au cautat o slujba la bursa de ieri a fost de 150, tinerii provenind de la centre din Arad, Ineu, Santana.
"Statul garanteaza accesul efectiv al acestor tineri la un loc de munca prin Legea 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale", ne-a declarat Alexandra Lincar, purtator de cuvant al AJOFM. 
Tinerii vizati de aceasta lege au varsta intre 16 si 25 de ani si provin din centrele de plasament si centrele de primire a copilului; sunt tineri singuri cu copii in intretinere; tineri familisti cu copii in intretinere; tineri familisti fara copii in intretinere; tineri familisti care au executat pedepse privative de libertate. 
"Pentru acesti tineri, agentia de ocupare realizeaza un acompaniament social personalizat, in scopul facilitarii accesului acestora la un loc de munca. Astfel, tanarul incheie cu AJOFM un contract de solidaritate cu o durata de pana la 2 ani, dar nu mai putin de un an. In baza acestuia, angajatorul incheie cu tanarul un contract individual de munca pe durata determinata, iar cu AJOFM va incheia o conventie prin care agentia se angajeaza sa ramburseze lunar salariul de baza stabilit la data lncadrarii tinerilor in cuantum de maxim 75% din castigul salarial mediu net pe economie", a spus directorul adjunct al AJOFM Horia Ocolicean.
Dupa depasirea emotiilor - cei mai multi dintre candidati s-au aflat la primul contact cu angajatorii - tinerii au inceput discutiile cu reprezentantii firmelor, le-au inmanat acestora CV-uri sau chiar au completat fise de angajare. 
Au fost selectate in vederea angajarii 34 de persoane, iar trei au fost angajate pe loc.

Anca Pascutiu - Observator

  • Aradul muzical

Festivalul Doru Serban a intrat in traditia Liceului de ArtaFestival Doru Serban
Sub egida Consiliului Judetean Arad, Inspectoratului Scolar si a Liceului de Arta "Sabin Dragoi", s-a desfasurat si anul acesta Festivalul "Doru Serban", intrat in ceea ce numim traditie. 
In sala festiva a liceului a avut loc un program sustinut de elevi si profesori.
Grupul coral "Prichindel" dirijat de prof. Marinela Tudoran (la pian Alin Vacean) a interpretat cu admirabila dezinvoltura cantece de Mariana Gaescu si Elena Ceasov.
Valentina Zaha, Lucia Aioanei, elevele Anca Marzan (XII), Laura Essig, Roxana Mic Benedek, Tabita Popa, Diana Bradean (XI), profesoarele Felicia Fleter, Ramona Vladut, au interpretat arii si lieduri de: W.A.Mozart, C,W,Gluck, G. Rossini, G. Verdi, R. Strauss, Sabin Dragoi.
Corala profesorilor Liceului de Arta, condus de aceeasi Marinela Tudoran a talmacit lucrari de Dale Peterson, Gregg Sewel, amintindu-ne de implicit de profesorul si dirijorul Serban, care a relizat deschideri spre un repertoriu mai bogat si mai variat.
Corepetitori au fost: Manina Pataki, profesoarele Daniela Sopitco, Doriana Ormanji, Carmen Stetner, Carmen Craciun.
Indraznim sa sugeram o schimbare de regie? decor? Atmosfera de cavou creata de palida lumina a unor lumanarele, fie ele cat de multe, nu serveste preamult unui spectacol, in care nu se vede om cu om, adica spectatorii vad doar conturul interpretilor, iar acestia nu cred ca pot vedea notele pe care le tin in mana.
In cea de-a doua zi a festivalului, la Palatul Cultural, a avut loc o trecere in revista a corurilor participante, care au parut a fi mai numeroase decat la editiile trecute.
Formatiile au cuprins coristi tineri ca cei din corurile liceale, cum a fost cel condus de prof. Magda Lodi, care a si deschis manifeatarea, sau cele ale liceelor de arta din Oradea si Arad, conduse de profesoarele Evantia Tintilonis si Crina Brad, care au proiectat viitorul profesionist al muzicii corale romanesti, ca si interpretii maturi si cei in varsta din diversele coruri bisericesti. 
Este vorba de cel din Gradiste condus de Corina Teuca, corul ortodox din Curtici dirijat de dl Volosciuc, cel al Bisericii “Sf. Mihail si Gavril” din Sebis, condus de prof. Stefan Albu, corul barbatesc al Bisericii "Betania" condus de Petre Balica. 
Daca amintitul cor al Liceului de Arta din Oradea a lasat o frumoasa impresie prin acuratete, finete, expresivitate, la maturi, corul “Sargetia” din Deva, al profesorului Nicolae Icobescu, a ridicat stacheta la un inalt nivel prin interpretarea cu acuratete, sensibilitate, o buna dictie, a unui repertoriu dela Palestrina la Nicolae Ursu sau L. Miresteanu, nelipsind nici Emil Montia.
Corul Bisericii ortodoxe din Buteni condus de Todor Gurban, cor cu veche traditie (125 de ani) ne-a facut sa ne gandim ca ar fi vremea unei selectii pentru participarea la un asemnea festival. 
Ar mai fi si problema aplicarii principiului "Putin, dar bun" , in privinta repertoriului si de trezirea dorintei proprii de ridicare a nivelului artistic al formatiilor.
Elevii Liceului de Arta "Sabin Dragoi" din Arad isi etaleaza talentul pe scenele Filarmonicii Desigur, se pune problema lipsei fondurilor pentru deplasari si, de ce nu, a unor cursuri de perfectionare pentru dirijorii de cor, asa cum foarte demult se organizau. 
Sa ne amintim de functiile pe care le-au avut Ioan Vidu sau Velceanu, de actiunile lor de ridicare a nivelului cultural muzical in intreg Banatul.
Categoric, o asemenea larga manifestare este un castig pentru toti, cu conditia ca participantii sa se se asculte intre ei, realizand astfel un schimb valoros de experienta.
Trebuie laudata perseverenta unor formatii de a activa, dar ne ingrijoreaza efemeritatea altora care apar si apoi intra intr-un con de umbra, sau pur si simplu dispar.
Cum era firesc, repertoriul tuturor formatiilor s-a axat in buna parte pe cel adecvat sarbatorilor ce se apropie. 
Astfel, participantii la Festivalul Doru Serban se pot lauda ca au deschis sezonul colindelor.

Recital de cvartete
A.K.D.MIC STRING QUARTET, formatie tanara care a intrat in atentia Redactoarei Rodica Sava de la Radio Cultural, prezantand-o cu ceva vreme in urma intr-o emisiune, a concertat si la Arad. 
Pe noi ne-a atras aceasta manifestare din principiu si datorita faptului ca doi membri ai cvartetului, Ciprian Balint, vioara a doua si Radu Sinaci, violoncel, sunt aradeni si fosti elevi ai Liceului de Arta "Sabin Dragoi". Sebastian Mihai Tegzesiu, coleg de studii al lui Balint la clasa de vioara a prof. Gabriel Croitoru, apoi bracistul Traian Boala, absolvent al Universitatii "Transilvania" din Brasov, component al orchestrei Teatrului de Opera si Balet “Oleg Danovski” din Constanta, intregesc cvartetul amintit (iertare pentru schimbarea ordinii, momentan, a primat patriotismul local!).
Din creatia lui Joseph Haydn, personalitate captivanta si enigmatica, initiator al genului, formatia A.K.D.MIC STRING QUARTET si-a inceput programul cu Cvartetul in Re major op. 64 nr. 5 “Ciocarlia”, compusa in 1790 sau 92. Aceasta capodopera, ce si-a cucerit, pe drept cuvant, o larga popularitate, compusa in preajma primei calatorii la Londra, a avut parte de o redare limpede, senina, de fapt caracteristici intrinseci ale partilor expreme, Allegro moderato initial si Finale-Vivace, de sublinierea lirismului cu accente de meditatie profunda in Adagio, care in sine este un fel de poem, de sugerarea glumei, dar si a fortei in Menuet. Acest cosmos cvartetistic, cum il numea G.W.Berger, cu variatele sale imagini, a cucerit pe cei prezenti.
In Cvartetul op. 51 nr. 2 in la minor de Johannes Brahms, tinerii interpreti au au gasit expresia desemnata de compozitorul romantic, cantonat in forme clasice, ce reda statornicirea intelepciunii pe fondul zbuciumat al existentei, instapanire ce face sa se intrevada luminile increderii. 
Lirismul, ce evolueaza spre comunicare inflacarata, cu momente de visare si dor, jocul frenetic al Finalului au caracterizat daruita talmacire la care am asistat admirativ.
In Cvartetul nr. 12 op. 96, asa numitul "Negerquartett", creat in America, la sfarsitul veacului al XIX-lea, in timpul sederii lui Antonin Dvorak acolo, interpretii au prins limbajul rafinat al autorului, rod al unui fericit mixaj de graiuri muzicale, dand transparenta, sens ideatic sugestiv fluxului sonor.
Simlitatea, naturletea primei miscari, duiosia din Lento, stralucirea, jocul de lumini si umbre, ale Scherzo-ului, zburdalnicia tinereasca a Finalului, au captat atentia celor prezenti, spectatori care au aplaudat cu generozitate prestatia de zile mari ale tinerei formatii de camera. 

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

Corul Filarmonicii aradene, 
dirijat de Dorin Chereji, va sustine 
joi, 21 decembrie un program de
COLINDE


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]