Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 17 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Regiunea Vest se va infrati cu Alsacia

Intalnirea delegatiei romane din AlsaciaPresedintele Consiliului Judetean Arad, impreuna cu o delegatie din Regiunea Vest, condusa de Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului de Dezvoltare Regionala Vest, a fost prezent, marti, in Alsacia, pentru a realiza un bilant al actiunilor prevazute in partenariatul semnat intre cele doua regiuni in septembrie 2005 si pentru a discuta despre perspectivele de evaluare ale acestui parteneriat, ale carui domenii principale de lucru sunt protectia mediului si turismul.
Delegatia romana, din care au mai facut parte Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara, si Horia Irimia, vicepresedintele CJ Caras-Severin, a avut mai multe discutii cu Adrien ZELLER, presedintele Consiliului Regional al Alsaciei, Jean-Paul HEIDER, vicepresedintele Consiliului Regional al Alsaciei, Gilbert SCHOLLY vicepresedintele Consiliului Regional al Alsaciei, Pierre MEYER, director pentru Relatii Internationale si Cooperare al Consiliului Regional al Alsaciei si Jean-Luc SADORGE, directorul pentru Agricultura, Mediu, Paduri si Turism al Consiliului Regional al Alsaciei.
Delegatia romana a propus aprofundarea partenariatului existent si transformarea lui intr-o infratire regionala cu un cadru mult mai larg, care sa cuprinda mai multe domenii de cooperare, printre care economie, infrastructura, administratie, cultura, sport.
"Noi cautam, in perspectiva integrarii in UE, parteneri puternici, iar Regiunea Alsacia este una dintre cele mai dezvoltate din Europa. Se impune o largire a cadrului colaborarii existente si ar trebui sa elaboram un acord de cooperare, care sa fie semnat in luna septembrie a acestui an, dupa cum am stabilit cu cei prezenti", a declarat presedintele Iosif Matula.
O alta intalnire de lucru a avut ca subiect dezvoltarea economica a Regiunii Vest, in prezenta lui Bertrand HAETTEL, directorul Agentiei de Dezvoltare a Alsaciei. 
De mentionat ca la eveniment au participat si doi observatori europeni romani.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Directia Agricola vrea, Agentia de mediu nu poate, prefectul ameninta

Reprezentantii Biroului "Fermierul" dezbat problemele iviteBiroul Unic "Fermierul" inaugurat la Arad, declanseaza dezbateri interministeriale
La sediul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a avut loc ieri inaugurarea Birului Unic destinat persoanelor interesate de accesarea fondurilor SAPARD si a celor guvemamentale puse la dispozifie prin programul "Fermierul". 
Din acest birou fac parte reprezentantii Directiei Agricole, Directiei Sanitar Veterinare, Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, Directiei de Sanatate Publica, Agentiei pentru Protectia Mediului si Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis".
In locul unui moment festiv, evenimentul s-a remarcat prin lipsa de coerenta a sefilor serviciilor publice deconcentrate si prin lacunele cadrului legal in vigoare in prezent in Romania. 
Prevederile Ordonantei 20, in baza careia a fost realizat biroul unic, stabilesc termenul de 10 zile pentru eliberarea tuturor avizelor, autorizatiilor si acordurilor necesare persoanelor care intentioneaza sa deruleze proiecte finantate prin programele SAPARD sau Fermierul. 
In acelasi timp, noua Lege a mediului, Ordonanta de Urgenta 195 din 2005, intrata in vigoare in acest an, prevede termene minime de eliberare a acelorasi documente pe linie de mediu, termene care ajung pana la 6 luni de zile. 
De la sesizarea acestor inadvertente, intalnirea de ieri s-a transformat intr-o dezbatere aprinsa cu tenta de circ, in cadrul careia prefectul Cristian Stragea a avut si rolul de acuzator si pe cel de aparator.
La plecarea musafirilor, directorul DADR Arad, ing. Ioan Hondea, a acceptat ca totul este ok, desi in timpul discutiilor a fost de alta parere: 
"Nu trebuie interpretat ca avem probleme. Noi am dorit sa armonizam legislatia, sa putem da o fluenta functionarii biroului unic, in baza legislatiei actuale. Cei care doresc sa acceseze programele nu trebuie sa fie descurajati de faptul ca APM are un termen mai indelungat de acordare a avizelor. Proiectul se poate derula si in procedura de acord. In urma acestor discutii trebuie reglementata situatia, termenele fiind intr-adevar foarte lungi, mai ales in comparatie cu prevederile Ordonantei 20 care stipuleaza termenul de 10 zile." 
Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, ing. Dana Danoiu a acceptat cu stoicism reprosurile fin adresate de prefectul Stragea, insa pana la urma a reusit sa se faca inteleasa: 
"Prin Ordonanta 20, se prevede ca in termen de zece zile de la inregistrarea dosarului la Biroul Unic, solicitantul sa primeasca toate acordurile de la toate institutiile reprezentate in acest birou. Noi nu ne putem incadra in cele zece zile, chiar daca ordonanta prevede exceptii pentru proiectele cu impact ridicat asupra mediului, avand in vedere ca aproape toate proiectele sunt cu impact ridicat, fiind vorba de ferme zootehnice. Avizul de mediu necesita aproximativ 3 - 4 luni, iar acordul cam tot atata. Pentru inceperea constructiei, eliberarea acordului de mediu este absolut necesara. Am discutat cu domnul Hondea si vom continua demersurile pentru clarificarea situatiei existente in legislatia dupa care lucram, pentru ca in acest moment, Ordonanja 20 este aplicabila din punctul de vedere al Directiei Agricole, insa legislatia pe care lucreaza institutiile din subordinea Ministerului Mediului, si aici se incadreaza si Agenda pentru Protecjia Mediului, este cu totul alta."
Pana la final, reprezentantul Guvernului a reusit sa intoarca situatia in favoarea celor doi directori carora le-a multumit pentru ca au dat dovada de transparenta.
La Arad a fost infiintat biroul unic unde solicitantii vor primi acordurile SapardStragea a readus atmosfera festiva de la inceput, declarand ca "exista clar preocuparea si a Agentiei de Protectia Mediului si a Directiei agricole si a mea in calitate de prefect, de a transmite Guvernului Romaniei faptul ca e nevoie de o comunicare interministeriala intre Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii care sa solutioneze favorabil, in mod constructiv aceasta disfunctionalitate", si a afirmat ulterior ca "prima disfunctionalitate pe care noi am sesizat-o si care ne preocupa pe toti avand in vedere ca traim din bani publici, reprezinta reglementarile legale de mediu care stabilesc un termen anormal de lung in ceea ce priveste eliberarea avizelor, autorizatiilor sau acordurilor de mediu pentru viitorii fermieri, pentru viitoarele proiecte. O astfel de situate este inacceptabila in conditiile in care termenul limita pentru accesarea fondurilor este 1 ianuarie 2007. Programul SAPARD se va derula, sunt accesate pana in prezent, la nivelul intregii tari aproximativ 200 de milioane de euro, dar mai sunt inca 400 de milioane, bani care, prin proiectele depuse, trebuie consumati. Una este si vorbim despre capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si altceva este efectiv identificarea verigilor slabe din rationamentul logic al Guvernului, asumat prin programul de guvernare si de a pune degetul pe rana. Eliberarea acestor avize de mediu pentru viitoarele proiecte se face intr-un timp anormal de lung: 3-4 luni de zile."
Dana Danoiu spune insa ca aceste termene sunt cele impuse de Uniunea Europeana si reducerea lor nu este posibila nici din punct de vedere al volumului de munca, nici din cel al cerintelor Uniunii. 
"Nu stiu cum se va ajunge la un punct comun, atata timp cat legislatia de mediu a fost recent modificata si adoptata de Guvern intr-o asemenea forma incat sa corespunda din toate punctele de vedere, inclusiv al termenelor pentru eliberarea avizelor, autorizatiilor si acordurilor, cu legislatia Uniunii Europene." afirma directorul APM. 
Raspun-sul lui Stragea a venit sec, si cu o tenta amenintatoare: 
"Un factor de decizie care spune "nu se poate" are toate sansele sa lase locul cuiva care spune "se poate"!"

Calin Ghinaciu & Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Parc vandalizat

Locul de intalnire din parcul pensionarilor a fost vandalizatParcul pensionarilor din spatele palatului administrativ a fost vandalizat, noaptea trecuta! 
Cele 20 de mese de sah si scaunele au fost rupte de un grup de tineri, pe care politia nu l-a identificat, inca. 
Saptamanal, parcurile din oras sunt vandalizate si din acest motiv Primaria intentioneaza sa dea in administrare spatiile verzi din Arad. 
Firma care va castiga licitatia va fi nevoita, sa asigure si paza. 
Pentru amenajarea parcurilor din oras Primaria a cheltuit, anul trecut, peste 30 de miliarde de lei. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Judetul si-a prezentat proiectele!

Presedintele CJA - Iosif Matula a prezentat proiectele ce vor fi demarate in acest anConsiliul Judetean si-a pus in plan sa sustina, in acest an, o serie de programe si proiecte. 
Presedintele Consiliului Judetean a prezentat ieri, in linii mari, 11 astfel de proiecte, ce vor fi realizate sau cel putin demarate in acest an. 
Cele mai multe proiecte si cei mai multi bani vor lua drumul retelelor de apa.
Consiliul Judetean, prin vocea presedintelui Iosif Matula, a prezentat, ieri, programele si proiectele ce se vor afla in derulare in acest an, prin intermediul unor proiectii, ce faceau referire explicit la sumele de bani primite de la europeni si la co-finantarea locala. 
Mai marele judetului a inceput prezentarea cu proiectul de formare de promotori locali pentru 14 localitati din judet, punctand din start faptul ca "am mers in acest an pe ideea de-a forma in tot judetul oameni care sa stie sa scrie proiecte si sa atraga finantari". 
Anul 2007 bate la usa, asa ca pregatirea specialistilor in elaborarea de proiecte a devenit un obiectiv prioritar.
Nu au fost uitate, din expunere, proiectele esentiale pentru judet, cum ar fi alimentarea cu apa a comunelor si satelor. 
In acest an, cinci comune cu sapte sate vor primi 4 milioane de dolari pentru introducerea apei in localitati. 
In cadrul acestui proiect, CJA participa cu 5 miliarde lei vechi, bani meniti sa acopere toate cheltuielile legate de documentatiile necesare. 
Totodata, vor continua lucrarile de extindere a retelelor de apa la Adea si Tipari, la Felnac iar, mai apoi, la Mailat si Manastur. 
Peste 9 miliarde de lei va fi suma totala investita aici in 2006. 
Comuna Bocsig si cea de a doua etapa a extinderii retelei de alimentare cu apa cu sprijinul francezilor a fost amintita, din nou, de presedintele CJA. 
In fapt, exemplul acestei comune a fost urmat si de Siria, care este intr-un stadiu avansat de atragere de fonduri de la francezi pentru alimentarea cu apa a localitatii. 
Pietruirile de drumuri si asfaltrile vor beneficia si ele de 13,5 miliarde lei vechi.
Cum era de asteptat, piesele de rezistenta din acest an pe subiectul proiecte in derulare au fost programul SMATID, legat tot de modernizarea sistemelor de apa din sase orase din judet, reabilitarea statiunii Moneasa si reabilitarea statiei de epurare din municipiu. 
In toate acestea cazuri e vorba de proiecte gigant, extrem de costisitoare, care au beneficiat de finantare europeana, de granduri sau de sprijin guvernamental. 
Programul ISPA, de care vor beneficia, in cele din urma, 73.000 locuitori din judet, care va demara in aceasta primavara, e in valoare de 8 milioane de euro, reabilitarea statiunii Moneasa va beneficia de 4 milioane euro, in timp ce reabilitarea statiei de epurare va reprezenta, la final, o investitie de 18 milioane euro.
Alte cateva proiecte, legate de dezvoltarea administratiilor locale si de sectorul protectiei copilului au fost si ele expuse ieri. 
Cat priveste proiectele de viitor pe care CJA le are in plan si pentru care se va bate in speranta obtinerii finantarilor, acestea vor fi expuse la o data ulterioara.
Sprijin pentru 22 de comune
Consiliul Judetean a ales si comunele si orasele carora le va intinde o mana de ajutor in acest an. 
Potrivit presedintelui CJA, Iosif Matula, alegerea s-a facut in functie de "modul in care s-au miscat comunele si autoritatile locale. Pe cele harnice am decis sa le ajutam"
Beneficiarii co-finantarii Consiliului Judetean pe proiecte ce beneficiaza, in mare, de fonduri europene, sunt 22 de comune si orase din Arad. 
Anul viitor este posibil, insa, ca CJA sa-si reduca sprijinul financiar in astfel de cazuri.

Adriana Barbu - Observator

  • In prezenta executorului judecatoresc si a jandarmilor: Universitatea Aurel Vlaicu a reprimit sala de sport din Micalaca

Sala de sport a fost reprimita de UAVExecutorul judecatoresc Stefan Vitan a incheiat ieri procesul verbal de executare silita, in baza unei Ordonante Prezedintiale ("vremelnica-executorie, fara somatie sau trecerea vreunui termen"), care dispune ca paratele, Statul Roman - Municipiul Arad prin primarul municipiului Arad si Consiliul Local Municipal sa predea spre folosinta Universitatii "Aurel Vlaicu", sala de sport si terenul in suprafata de 2.211 mp, situat in Micalaca.
La executarea silita au participat doi lucratori din partea Inspectoratului de Jandarmi Judetean, membri ai Senatului UAV, studenti, precum si administratorul salii de sport, Gheorghe Ghidescu, pe care Primaria Arad il angajase pentru acest obiectiv - in ciuda faptului ca CLM se declarase, prin vot, impotriva initiativei de trecere a salii de sport in domeniul privat al municipiului.
In prezenta executorului judecatoresc si a jandarmilor, au fost inlocuite incuietorile la intrarea principala, care fusesera schimbate tot prin decizia conducerii Primariei Arad.
In ciuda celor intamplate, din informatiile pe care le detinem, problema salii de sport nu e rezolvata in totalitate, deoarece Primaria Arad a facut recurs, recurs ce urmeaza sa se judece in viitorul apropiat.
Ieri, imediat dupa ce a intrat in posesia salii de sport, UAV a achitat o factura de 1.750.000.000 de lei, pentru niste facturi la Electrica si la Recons.
Ultima ora:
Primarul Gheorghe Falca a dat dispozitie, ieri, dupa-amiaza, ca gardieni publici impreuna cu administratorul Ghidescu sa intre in sala de sport, pe care o considera in continuare a Primariei, netinand cont de hotararea instantei.
Executorul judecatoresc Stefan Vitan, contactat de "Adevarul", ne-a declarat ca a fost sunat de primar si pus sa dea explicatii in legatura cu executarea silita, din timpul diminetii.
"Eu n-am facut decat sa respect o hotarare a instantei, punand in practica decizia acesteia, de punere in posesie a Universitatii. Daca dumnealui (primarul -n.n.) nu e de acord, sa se adreseze acestei institutii", ne-a precizat Vitan.
In ceea ce priveste UAV, din informatiile pe care le detinem, Senatul Universitatii gandeste ipoteza de a-i face plangere primarului Falca, pentru abuz.
Desi l-am contactat pentru a putea reda si pozitia Primariei, dl.Gheorghe Falca n-a dorit sa comenteze in nici un fel ceea ce s-a intamplat ieri, motivand ca nu doreste sa vorbeasca cu subsemnatul.

Alin Olteanu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]