Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 17 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Liber in Europa!

Subcomisarul Florin Oprisa anunta noile reglementari intrate in vigoare de vineri noapteaDe vineri noapte, romanii nu mai trebuie sa prezinte la vama documente justificative - invitatii sau vouchere, pentru a putea iesi din tara. 
Cu pasaportul si cu suma minima de 150 de euro, oricine poate pleca din tara, fara sa dea explicatii privind scopul si durata calatoriei. 
O masura asteptata de multa vreme de romanii care spun ca se simteau umiliti din cauza restrictiilor de pana acum.
"Conform noilor reglementari ale ministrului administratiei si internelor, din noaptea de vineri spre sambata, incepand cu ora zero nu mai sunt obligatorii documentele justificative. Adica, se poate circula in Spajiul Schengen fara invitatie si voucher. Aveti nevoie doar de pasaport valabil asigurare medicala, carte verde pentru autoturism si o suma minima in valuta, respectiv 30 de euro pentru fiecare zi, dar nu mai pujin de cinci zile, deci 150 de euro", a declarat subcomisarul Florin Oprisa, purtator de cuvant al IJPF Arad.
Masura a intrat in vigoare vineri, la miezul noptii. 
In Vama Nadlac insa doar cativa romani au profitat de noile reglementari. 
"E bine ca au fost eliminate invitatiile si voucherele, trebuiau prea multe acte. Era pierdere de timp si bani. Cu faptul ca trebuie sa ai bani la tine sunt de acord, pentru ca nimeni nu e prost sa plece la drum fara bani", a declarat un turist. 
"Ar trebui desfiintate si vizele pentru Anglia. Nu e corect sa mai existe vize pentru noi. Cred ca noi suntem ultimii din Europa. Consider ca asta este o discriminare", a declarat alt turist. 
Polijistii de frontiera se asteapta ca romanii sa profite de noile reglementari abia dupa sarbatorile de Paste. 

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Autostrada vestului nu a depasit stadiul de proiect

In primavara 2007 vor incepe lucrarile la Autostrada Arad-TimisoaraAutoritatile Timisului, Timisoarei, Aradului si Lugojului vor afla peste doua luni prima varianta a traseului viitoarei autostrazi din vestul tarii.
Proiectul va fi gata intr-un an, ceea ce contrazice ipoteza avansata de directorii Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi, care au declarat recent ca in primavara lui 2007 vor incepe lucrarile propriu-zise.
Liderii administratiei judetului Timis si ai municipiului Timisoarei, alaturi de specialisti de la CNDA, s-au intalnit ieri cu reprezentantii firmei franceze care asigura consultanta pentru acest proiect de infrastructura.
Intalnirea are loc dupa ce, cu o zi in urma, s-au facut primele analize pe teren, iar la inceputul saptamanii specialistii au fost prezenti la Arad.
Traseul nu a fost stabilit
"Nu s-a stabilit niciun traseu. Exista mai multe variante, dar practic am intrat in linie dreapta cu autostrada Arad - Timisoara - Lugoj. Proiectul a fost demarat, astfel ca in maxim doua luni vom avea prima propunere de traseu, care va fi dezbatuta de specialistii si urbanistii de la Consiliul Judetean si Primaria Timisoara", a declarat ieri presedintele administratiei judetului Timis, Constantin Ostaficiuc.
Acesta a mai aratat ca proiectul final, documentatia si caietul de sarcini pentru licitatie vor fi gata peste 12 luni.
"Mai trebuie facute verificari o luna-doua la Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi", a precizat Ostaficiuc.
Potrivit planurilor prezentate de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara, primul tronson de autostrada trebuia inceput in 2006 si terminat in 2009.
Presedintele Consiliului Judetean Timis a mai declarat ca a cerut consultantului si proiectantului sa grabeasca finalizarea traseului.
Motivatia este ca exista o presiune foarte mare pentru acordarea de certificate de urbanism in zona Aeroportului International din Timisoara, iar activitatea se blocheaza pana la stabilirea locului pe unde va trece viitoarea autostrada.

Bianca Toma - Evenimentul Zilei - Editia de Vest

  • Se stabilesc criteriile de repartizare a blocurulor ANL

Primaria a elaborat criteriile de repartizare pentru blocurile ANL - Virtual Arad News (c)2006Cei evacuati din casele nationalizate au sanse mari la cele 48 de apartamente
In acest an, 48 de apartamente din trei blocuri ridicate de ANL vor fi repartizate de Primarie celor care vor depune cereri in acest sens.
Asa cum a anuntat primarul, vechile criterii nu vor mai fi valabile, unele noi, nu cu mult diferite, urmand sa se aplice in acest caz, dar si la viitoarele blocuri ANL ce au fost stabilite sa se ridice in Arad.
Prirnul pas spre repartizarea apartamentelor din Micalaca, zona 300 (langa magazinul Gemi Center) a fost facut la finele saptamanii trecute, cand proiectul cu privire la "aprobarea criteriilor si metodologiei de repartizare si inchiriere a locuintelor ridicate de Agenda Nationala pentru Locuinte" a fost afisat la Primarie, pentru transparenta decizionala.
In acest proiect de hotarare, care va fi supus, mai apoi, votului consilierilor, sunt indicati posibilii beneficiari ai viitoarelor blocuri ANL, dar si criteriile care vor sta la baza repartizarii apartamentelor si la baza listei de prioritati ce va fi intocmita in acest sens.
Aici se indica, de pilda, faptul ca titularii cererii de locuinta pot deveni beneficiari ai apartamentelor, sau mai exact titulari ai contractelor de inchiriere, daca au sub 35 de ani, daca nu detin o locuinta in proprietate (si daca nu au detinut) si daca isi desfasoara activitatea in municipiul Arad.
Daca indeplineste aceste conditii, solicitantul poate depune cerere la Primarie, in speranta repartizarii unei locuinte, in chirie, pe cinci ani.
Lucrurile devin complicate doar de acum.
Pentru ca fondul locativ e limitat si pentru ca e mai multe decat cert faptul ca pentru cele 48 de apartamente vor fi sute, chiar mii de cereri, Primaria a elaborat si criteriile in baza carora se va intocmi lista cu prioritati care va duce la repartizarea locuintelor.
Criteriile de ierarhizare au la baza stare locativa actuala a solicitantului, starea civila, starea de sanatate, vechimea cererii solicitantului, pregatirea profesionala, situatiile locative sau sociale deosebite.
De exemplu, la situatiile sociale sunt luati in calcul si primesc un punctaj mai mare tinerii proveniti din case de ocrotire sociala si care au implinit 18 ani, care vor primi in plus la punctajul normal 15 puncte.
Cu 10 puncte in plus se vor alege cei evacuati din casele nationalizate.
Studiile medii sau superioare vor aduce solicitantilor alte 10 puncte, de puncte in plus beneficiind si cei care au copii in intretinere.
Solicitantii care sunt casatoriti vor primi cu cinci puncte in plus fata de cei necasatoriti, iar chiriasii inca 10.
Cu cat e mai mic spatiul in care locuiesc acum solicitantii apartamentelor ANL cu atat mai mari sunt sansele de a aduna mai multe puncte.
In proiect se arata si faptul ca formularul de inscriere, actele justificative care insotesc cererea si modul de primire a cererilor vor fi afisate la sediul Primariei.
Perioada de depunere se va anunta si ea in timp util si se va stabili de catre Comisia sociala de analizare a dosarelor, dupa primirea avizului de la Ministerul Transporturilor.
La inscriere, solicitantii trebuie sa opteze pentru numarul de camere dorit.
Persoanele singure, necasatorite sau care nu au in intretinere alte persoane, nu vor putea opta pentru mai mult de o camera.
Dosarele vor fi analizate, cu toate, de catre comisia sociala de analiza a cererilor si centralizate pe listele de prioritati, constitute pe numarul de camere la care s-a optat.
Listele de prioritati vor fi afisate la Primarie si vor putea fi contestate, lista finala urmand a fi aprobata de CLM.
Cele trei blocuri de locuinte ANL din Micalaca 300 sunt formate din sase apartamente cu o camera si 42 cu doua camere.
Deci lupta va fi grea.

Adriana Barbu - Observator

  • Pecica va avea gaz pana la toamna

Primarul din Pecica - Iustin Cionca crede ca introducerea gazului este argument si pentru aducerea de noi investitoriAutoritatile locale din Pecica sustin ca pana in toamna, orasul va fi conectat la reteaua de gaz. 
Asta dupa ce s-a reziliat contractul cu societatea care a concesionat initial distributia de gaz in localitate, acum acest serviciu urmand a fi "prestat" de Distrigaz. 
"Am avut norocul ca magistrala care face interconectarea intre sistemul din Ungaria si cel din Romania sa treaca pe aici. 
Pana acum a fost introdusa conducta pe toti cei 83 de kilometri ai retelei, reteaua medie fiind si ea realizata integral urmand sa se mai construiasca statia de reglare medie presiune si 75 de kilometri de retea de presiune redusa. Valoarea estimativa a lucrarii este de doua milioane de euro"
, a declarat Iustin Cionca, primarul orasului Pecica. 
"E greu de spus cand vor fi finalizate toate lucrarile, dar daca nu vor fi contes-tatii din partea firmei care a concesionat initial distributia, in toamna aceasta vom avea gaz in multe case", a mai spus Cionca. 
Odata cu racordarea la gaz, gradul de confort al locuintelor multor pecicani va creste, iar edilii vor avea un argument important pentru a-i convinge pe potentialii investitori sa vina la Pecica.

L. Serban - Adevarul

  • O frumoasa reclama cultural - istorica pentru judetul Arad - Contrapunct

Presedintele CJA - Iosif Matula a semnat cuvantul inainte a noii monografiiNu spun nici o noutate ca reclama buna este sufletul comertului.
Citeam intr-o revista, nu demult, ce ar fi devenit Claudia Schiffer daca un manager nu ar fi vazut in modesta pupa frumusetea fluturelui in devenire?
Ar fi ramas ca alte zeci de mii de frumuseti sa imbatraneasca anonim, fugarita intre obligatiile de serviciu si cele familiale, cu copii ingrariti, soti sacaiti si soacre imposibile.
Dar reclama, acel Hocus-Pocus care face sa iasa din palaria goala panglici colorate, iepurasi sau porumbei imaculati, a transformat-o peste noapte intr-o adevarata "zeita a frumusetii", invidiata de semene si ravnita de sexul opus!
Si cate exemple se pot da in toate domeniile de te minunezi la cate ii poate duce mintea pe oameni!
Ultima extravaganta a americanilor, inmormantarea in spatiul cosmic, respectiv catapultarea a 7 grame din cenusa defunctului, este o reclama care a prins, iar ziarele de scandal relateaza ca cererile sunt atat de multe, incat nu li se poate face fata!
Iata, avem in prezent, prin generozitatea financiara a Consiliului Judetean Arad, si o frumoasa reclama cultural-istorica pentru judetului Arad, ce poarta titlul: "Judetul Arad. Monografie in imagini".
O monografie care, in viziunea finantatorului, va constitui "un brand" intr-o viitoare lume concurentiala euro-atlantica pentru promovarea Aradului in lume.
Intalnindu-ma, la sfarsitul Saptamanii trecute cu binecunoscutul si apreciatul critic si istoric de arta Horia Medeleanu, ca unul ce m-am "robit" de bunavoie si de multa vreme imaginii artistice in orice forma de manifestare (culoare, sunet, cuvant, sculptura etc.), am ramas incantat in fata unei comprehensive pledoarii pentru noua monografie in imagini a judetului Arad, monografie pe care a coordonat-o din punct de vedere al textelor inserate, timp de aproape trei ani, pana la forma ei finala.
Acelasi entuziasm l-am receptat si din partea tinerelor mele colege din redactia cotidianului "Informatia Aradului", care mi-au vorbit la superlativ despre calitatea hartiei, tiparului si sobrietatea copertei!
Cu incarcatura emotionala a acestor calde recomanbari (imi pare rau ca nu am fost invitat si la conferinta de presa a vicepre-sedintelui Gavril Buza) m-am apucat sa citesc noul volum monografie: "Judetul Arad. Monografie in imagini", aparut la Ed. Mirador, cu sprijinul Consiliului Judetean Arad, pentru care s-au cheltuit circa 600 milioane de lei!
Peisajele judetului sunt frumos redate in noua monografie - Virtual Arad News (c)2006 Monografia, bilingva (romana si engleza) este structurata, conform unei mai vechi traditii aradene, in patru capitole distinctiv consacrate cadrului natural, cadrului istoric, cadrului etnografic, oraselor si satelor judetului Arad.
Sa le luam pe rand:
Capitolul 1 prezinta cadrul natural vazut, documentar, din doua "calatorii" geografice.
Prima "calatorie" ne introduce pe Valea Muresului, dispre Vest spre Est si Muntii Zarandului, iar cea de-a doua pe Valea Crisului Alb si Muntii Codru Moma.
Cele doua subcapitole ne  introduce pe sunt bogat ilustrate cu fotografii - document, color, dar si cu foto - panorame artistice. 
Este drept ca uneori explicatiile date fotografiilor sunt hilare ("Nesfarsitul vazut din Campia Aradului", stiind ca "nesfarsitul" nu poate fi vazut!), ceea ce nu diminueaza valoaroa artistica si de document - fotografic.
Capitolul 2 este dedicat cadrului istoric si monumentelor istorice si de arta. 
Sunt consemnate, sintetic, aspecte din istoria Aradului, preistoria, antichitatea, epoca moderna, epoca comunista si Revolutia din Decembrie '89 de la Arad. 
Desi, in general, capitolul este constiincios redactat, exista si unele date eronate, ori greseli de corectura. 
De pilda, citez din monografie: "In 1958 teritoriul aradean a fost impartit intre judetele Timis si Bihor". Data este inexacta. 
Regiunea Arad a fost desfiintata nu in anul 1958 ci dupa evenimentele din Ungaria din toamna anului 1956. 
Apoi, "jugul" Timisoarei asupra Aradului a durat timp de 12 ani (acum au fost transferatesi Facultatite de Mecanica si Medicina Veterinara la Timisoara), pana in 1968, cand, dupa noua reorganizare teritorial-administrativa a tarii, Aradul si-a recapatat demnitatea si suveranitatea, devenind judetul de astazi.
Printre subcapitolele cele mai reusite (si consistente) ale monografiei un loc aparte il ocupa cel dedicat monumentelor istorice si de arta si castelelor aradene. 
Fotografiile de aici nu sunt creatii artistce ele sunt documente autentice, cu toate implicatiile gnoseologice ale acestui termen. 
Se adreseaza deopotriva turistului dornic sa descopere monumentele istorice, arhitectonice si de arta ale judetului Arad, ori pur si simplu celui animat de dorinta de a pastra in memorie o amintire (o vedere) precum cetatile de la Soimos, Siria, Dezna, Arad, ori dintr-un locas de cult: Manastirea Hodos-Bodrog; Biserica "Sf. Nicolae" din Halmagiu; Biserica Ortodoxa romana din Lipova; Biserica Manastirii franciscane din Radna; Biserica catolica din Vinga, Bisericile din lemn din  Luncsoara, Ionesti, Hontisor, Seliste de Mures, Troas, Julita, ori frumoasele castele din Macea, Pancota, Savarsin, Petris, Capalnas, Bulci, carora se adauga monumentele din Arad.
Peisaj spre Muntii Zarandului - Virtual Arad News (c)2006Capitolul 3 este consacrat cadrului etnografic, reminiscentelor arhaice si minoritatilor aradene, toate ilustrate cu minunate reproduceri vestimentare, de arta populara de pe Valea Muresului si Valea Crisului Alb, dar si din localitatile cu minoritatile conlocuitoare: maghiari, germani, slovaci, bulgari si tigani.
In fine, capitolul 4 este dedicat arhitecturii urbane si rurale (poarta titlul: "Orase si sate"), precum si unor targuri si traditii populare de pe intreg cuprinsul judetului Arad. 
Cele 211 fotografii din monografie sunt realizate de: Florin Hornoiu, Doru Wilhelm Gombos, Virgil Jireghie, Ovidiu Parv, Cosmin Manci, Tiberiu Tulcanu, Ioan Matiut, Siska-Szabo Zoltan si Ioan Moldovan, iar textele capitolelor apartin autorilor: Ioan Matiut (cadrul natural); Tiberiu Tulcanu (geografie); Peter Hugel (istorie veche); Eugen Gluck (istorie medie, moderna si contemporana); Dan Demsa (populatie); Elena Rodica Colta (minoritati); Sorin Sabau (etnografie) si criticului si istoricului de arta Horia Medeleanu (cadrul istorie si etnografie, orase si sate, monumente istorice si de arta, castele).
Alaturi de autorii de mai sus, pe pagina de titlu am mai retinut coordonatorul de proiect Marius Lazurca, editorul Ioan Matiu, graficienii Andreia Santa si Sorin Neamtu si pe lectorul Lazea Postelnicu.
Volumul se deschide cu un Cuvant inainte semnat de presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, care subliniaza printre altele ca "aceasta monografie reprezinta un element important din efortul multiform de promovare a potentialului turistic, economic si cultural al judetului nostru, ea fiind din punct de vedere imagistic extrem de atractiva si promitatoare".
Trecand peste "perlele" de genul: "Halmagelul este un sat pitoresc renumit pentru activitatea pictorilor naivi" (?) - reamintim autorilor ca Halmagelul nu este sat, ci comuna, iar pictorii naivi la care se refera locuiesc in satul Brusturi apartinand comunei Halmagiu si nu Halmagel!
Putem conchide ca noua monografie in imagini a judetului Arad este o lucrare frumoasa (poate prea costisitoare) pentru care felicitam Consiliul Judetean Arad si, in mod deosebit, pe criticul si istoricul de arta Horia Medeleanu, fara de care monografia ar fi fost mai saraca in continut.
Consideram ca noua monografie in imagini este o frumoasa redama turistica (si protocolara) pentru judetul Arad, care merita sa fie difuzata, inclusiv Ambasadelor de la Bucuresti, cu demnitate si inteligenta.

Emil Simandan - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]