Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 17 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • Primul pas concret spre realizarea aeroportului regional Timisoara-Arad?!

Se fac pasi pentru realizarea aeroportului regional Timisoara-Arad - Virtual Arad News (c)2006Nu au renuntat la proiectul lor desi, din start, au avut parte de piedici. 
Este vorba de oficialii judeteni din Timisoara si Arad care au pus la cale realizarea unui aeroport regional cu doua baze, una (principala - spunem noi) la Timisoara si alta la Arad. 
Proiectul nu a fost niciodata prezentat in amanunt celor din mass-media, asa ca date clare despre cum va arata si functiona viitorul aeroport regional nu exista. 
Cateva date au fost prezentate totusi, dar doar ca idee. 
Oficialii aradeni vorbeau, de pilda, de faptul ca bazei aradene ii vor reveni cursele low-cost si cele de marfa, in timp ce timisorenii se vor ocupa de zborurile obisnuite. 
Ba mai mult, ca parte din zboruri vor fi dirijate spre Arad, pentru ca aeroportul din vecini nu mai face deja fata cererilor. 
Se mai vorbea de faptul ca punctul de control si decizie, sediul si alte probleme financiar-juridice vor fi la Timisoara, baza de aici fiind principala.
Ideea unui aeroport regional nu a fost impartasita de Guvern, in prima instanta, si nici macar de premier, care afirma la un moment dat ca aeroportul va ramane in grija Ministerului Transporturilor (adica la proprietarii actuali). 
La finele saptamanii trecute, situatia s-a schimbat insa: Consiliul Judetean Timis a devenit proprietar peste 25% din aeroport, asa ca se poate gandi sa dea drumul la proiect. 
Aradenii nu vor fi o piedica in acest sens. 
La fiecare prezentare a proiectelor Aradului, primarul Gheorghe Falca aminteste de realizarea aeroportului regional si de dezvoltarea de amploare pe care o vor avea cele doua baze odata cu realizarea autostrazii, care va face legatura directa intre cele 2 aeroporturi. 
La randul sau, presedintele CJA, Iosif Matula militeaza pentru realizarea acestui proiect si considera ca doar astfel se pot obtine fonduri europene (pe infrastructura mare), care sa duca, de pilda, la prelungirea pistei de aterizare din Arad.
Aeroportul local are pe deasupra si cateva probleme financiare si, in pofida eforturilor conducerii de aici (care se afla in negocieri cu mai multi operatori occidentali), i-ar prinde bine o mana de ajutor. 
Nu toti insa sunt de acord cu aeroportul regional care sa-si aiba sediul al Timisoara si care ar putea transforma baza aradeana in una secundara, iar de acest fapt trebui tinut cont pentru ca proiectul va trebui supus votului alesilor.

Adriana Barbu - Observator

  • Trinity Rail vinde Astra Vagoane marfa

Astra Trinity e posibil sa isi schimbe patronul - Virtual Arad News (c)2006"Este in interesul nostru si al viitorilor proprietari ca afacerea de la Arad sa mearga in continuare"- susţine Christian Schmalbruck. 
Aproape simultan la Dallas si Arad, Trinity Industries a anuntat ca vinde divizia constructoare de vagoane din Europa, asadar si Trinity Astra- Vagoane marfa.
Presedintele Trinity Rail, Christian Schmalbruck a declarat in exclusivitate pentru Adevarul: " Astra face in continuare angajari." 
Uzina aradeana si celelalte fabrici din Europa vor fi vandute unei companii din Luxemburg, care opereaza acelasi gen de afaceri ca americanii.
"Trinity Industries-Dallas isi vinde afacerile din Europa unei companii din Luxemburg. Exista inca detalii de pus la punct. Se asteapta ca tranzactia sa fie incheiata in urmatoarele 45 de zile. Desigur, tranzactia poate esua daca partile nu se vor intelege asupra tuturor detaliilor. Pana atunci, Trinity va opera in continuare afacerea, cum este si normal. Daca, pentru anumite motive tranzactia nu se va incheia, Trinity este pe deplin pregatita sa conduca in continuare afacerea, asa cum a facut-o din 1999" a declarat in exclusivitate pentru "Adevarul" Christian Schmalbruck, C.E.O Trinity Rail Gmbh.
Presedintele diviziei Europene a Trinity Rail Group a venit special la Arad din Wintherthur, Elvetia pentru a face acest anunt. Semn ca pentru americani, decizia de a renunta la afacerea din Arad nu a fost usoara. 
Virtualul cumparator al Astrei-Arad este o companie cu sediul in Luxemburg "care are acelasi obiect de activitate ca si noi" a precizat Schmalbruck.
Rentabilitatea investitiilor - mai buna in America de nord
Despre motivele care au determinat Trinity Industries sa renunte la productia de vagoane in Arad si Europa, presedintele Schmalbruck a spus ca sunt exclusiv legate de performanta financiara mai buna ce poate fi acum realizata in America de nord, si de responsabilitatea fata de investitorii companiei. "Trinity Industries este capabila sa investeasca banii mult mai profitabil acum in America de Nord, decat aici. Din punctul de vedere al echipei cu care am lucrat, a fost o decizie dificila, pentru ca performanta oamenilor in Europa a fost foarte buna. Dar avem si o responsabilitate fata de actionarii nostri, carora trebuie sa le asiguram cea mai buna rata a profitului. Asa cum economia europeana este in crestere, la fel este economia si in America, dar mult mai puternic. Este o oportunitate mai buna acum sa investim banii in America, si avem responsabilitatea fata de actionari sa facem asta."
Angajam in continuare
Ca situatia de tranzitie nu va afecta in nici un fel nici productia si nici situatia angajatilor constructorului aradean de vagoane marfa Christian Schmalbruck a mentionat-o de mai multe ori declaratia facuta ziarului "Adevarul": "Vom continua sa concuram pentru comenzi. Am reusit sa ne constituim un portofoliu mare, mai mult, unele se vor derula si anul viitor.." 
El a accentuat faptul ca "Trinity are tot interesul sa vada ca aceasta afacere are in continuare succes"
Mai mult, "compania va continua sa caute in continuare angajati, pentru ca avem nevoie de mai multi oameni. Angajam in continuare, nu dam afara oameni, pentru ca piata ne da acum comenzi"
C. Schmalbruck este convins ca "Astra va continua sa fie importanta pentru comunitate. Cred ca in lunile viitoare, dezvoltarea Astrei va avea un efect pozitiv asupra dezvoltarii economice a comunitatii." a mai adaugat presedintele Trinity Rail Gmbh.
Trinity a achizitionat in 1999 pachetul de actiuni de la Astra Arad cu 100 milioane dolari, investitie considerata atunci ca una dintre cele mai importante implicari ale capitalului american in Romania. 
Ulterior, alte 50 de milioane au fost investite la Astra timp de cinci ani. 
Dupa o perioada dificila de anul trecut, marcata de disponibilizari de personal, compania americana a anuntat recent declansarea unui val masiv de angajari, determinate de inmultirea comenzilor de vagoane marfa.

Doru Sava - Adevarul

  • Balta "Caramidarie", un loc unde iadul si raiul isi dau mana

Cu efort zona "Caramidariei" ar putea deveni un paradis turistic - Virtual Arad News (c)2006Marturisesc cu mana pe inima ca au trecut cativa ani buni de cand nu am mai fost la "Caramidarie" sau "Homok" cum ii spun multi aradeni. 
O balta pe care am "calcat-o" aproape zilnic in vacantele copilariei (atunci "Alfa" nu exista) sau ale adolescentei (atunci cand "Alfa" se construia).
Balta era mai mica, mult mai curata, apa era limpede, fara matasea broastei sau plante, cu nisip pe mal. 
Cu pescari mai putini, dar cu copii mai multi, care se bucurau de apa, de soare, de un aer mult mai curat. 
Urmau sa mai treaca multi ani pana la descoperirea "Play-station"-ului si a Jnternet-ul.ui, asa ca undita, bicicleta si mingea erau inca in top.
Renuntand la parerile preconcepute am hotarat sa dau un tur al baltii, pornind din capatul cartierului "Alfa", mai precis de langa tabla care ne avertizeaza ca depozitarea gunoiului este"strict" interzisa. 
Ceea ce este un semnal clar ca pe o suprafata de cateva sute de metri in jurul panoului mizeria ramane atotstapanitoare.
Fara sa ne facem iluzii, am luat-o pe drumul care duce la balta, un peisaj tipic marginii de oras din Romania secolului XXI: gramezi de gunoi si moloz, asezonate cu tufe de scaieti de o inaltime respectabila. Care iti cam taie cheful,de picnic sau iesire la iarba verde.
Daca ai reusit sa depasesti obstacolul, sau obstacolele respective, inima iti mai vine la loc cand ajungi pe balta. 
Ai sansa sa gasesti un loc inconjurat de stuf  unde culmea nu sunt nici "pet"-uri si nici pungi de plastic. 
E liniste, in apa cativa "lipusi" vor sa demonstreze ca "are balta peste" si surpriza, langa stuf cateva rate salbatice inoata tacticoase. 
Cerul e albastru, la cateva zeci de metri padurea Ceala fosneste, in aer pluteste o vaga aroma de gratar, ceea ce nu e rau, pana la urma a meritat, e totusi un loc in care poti sa vii cu tramvaiul. 
Daca ai si norocul sa nu ai vecini din categoria "casetofonul sfinteste locul" te poti bucura de liniste, uitand pentru cateva ore de jungla asfaltului care e doar la cateva sute de metri. 
Peisajul bucolic e intregit si de o turma de vaci, care starneste interesul "celor mici si de la bloc", care nu au prilejul sa vada asa ceva prea des.
Exista insa o mica-mare problema. 
Trebuie sa-ti aduci totul la pachet, incepand cu apa si terminand cu ce vrei (daca vrei) sa pui pe gratar. 
Cea mai apropiata sursa de aprovizionare e in cartierul Alfa, iar plimbarile printre scaieti si moloz nu prea iti ridica moralul si nici nu alunga stress-ul care s-a tot acumulat.
Asadar punand in balanta, iadul de la venire si plecare, adica zona tampon de gunoaie plus balarii si raiul de pe balta, adica tot ce am insirat mai sus: apa, soare, liniste, rate, peste, padure, parca totusi merita. 
Alegerea va apartipe

Florin Coita - Informatia Aradului

  • O suta de milioane de euro - investitia in locuintele din Arad

Primarul Gheorghe Falca doreste sa faca investitii in constructia de casePrimaria si-a evaluat targul de case
Investitii de peste o suta de milioane de euro in casele din municipiu. 
Aceasta informatie sta scrisa intr-o evaluare facuta de Primaria Arad, raport care vine sa indice daca primul targ de case realizat de institutie si-a dovedit utilitatea. 
Primarul Gheorghe Falca a prezentat ieri, pe scurt, evaluarea facuta la Targul ofertelor de locuinte si sondajul realizat cu aceasta ocazie. 
"Am facut un sondaj sa vedem daca o astfel de prezentare a ofertelor agentilor economici li se pare utila aradenilor. Nu am avut nici un raspuns negativ privind organizarea targului si nici privind locatia pe care am ales-o. In plus, in privinta zilelor de desfasurarea a evenimentului, o singura persoana a spus ca durata a fost prea scurta", a punctat edilul local. 
Printre problemele identificate de Primarie cu privire la acest eveniment si enumerate de Gheorghe Falca se numara lista de mediatizare a targului si faptul ca bancile nu au venit decat cu ofertele standard desi - cand e vorba de o firma care ridica, sa zicem, o suta de case - unitatile bancare acorda o serie de facilitati.
Cat priveste oferta prezentata, edilul urbei a punctat faptul ca a fost vorba, la final, de 30 de blocuri si de 1.305 case! 
In conditiile in care 90% dintre ofertati erau firme aradene. 
"Se poate spune ca in Arad a demarat deja un fenomen de constructie de case noi si cartiere rezidentiale", a subliniat primarul Falca.
Investitiile prezentate la targul de case organizat de Municipalitate depasesc 100 de milioane de euro (in jur de 10 milioane pentru blocuri si peste 80 de milioane pentru case si vile).
Nu doar Primaria a facut un studiu pe subiect, ci si firmele private, care sustin ca, in continuare, in Arad cererea e mai mare decat oferta si ca locuitorii din municipiu vor fie un apartament la bloc, fie case de 100-150 mp.
Toate aceste date, adunate din Piata Avram Iancu, la targul de case, l-au determinat pe edil sa planifice un nou eveniment de gen in toamna. 
"Trebuie sa organizam si in toamna un astfel de lucru, iar atunci toti vor fi si mai pregatiti sa ofere aradenilor ceea ce isi doresc", a conchis primarul.

Adriana Barbu - Observator

  • Comuna Apateu, in plina transformare

Primarul din Apateu este multumit de realizariPrimarul Aurel Bondor, si-a atins obiectivele: dispensarul medical, scoala si primaria au alta fata
La implinirea a doi ani de activitate, primarul localitatii Apateu are motive de multumire.
Aproape toate obiectivele pe care si le-a propus sa le duca la indeplinire in aceasta perioada sunt pe drumul cel bun, in curs de derulare sau finalizate in totalitate.
Poate parea firesc, insa pentru toate s-a muncit din greu. Si totul a fost pentru locuitorii comunei.
Primaria comunei a fost unul din obiectivele prioritare ale edilului sef.
Aici este locul unde aproape toti cetatenii vin cu diferite probleme, iar desfasurarea activitatii in bune conditii era o mare necesitate.
Asa ca primarul nu a stat prea mult timp pe ganduri si a inceput lucrarile pentru eficientizarea comunicarii cu cetatenii.
Si cum in era calculatorului era nevoie de accesare de informatii si pe internet, primarul nu a stat mult pe ganduri si a demarat operatiunile pentru crearea unui site.
Informatiile utile legate de comuna pot fi accesare de orice posesor de calculator legat la internet la adresa www.apateu.ro.
Si tot in cadrul primariei a fost dotat si modificat biroul casierie, s-au cumparat cinci calculatoare moderne si cinci imprimante din care una este multifunctionala, s-au achizitionat programe pentru contabilitate, legis, fond funciar, s-a confectionat un panou de afisaj pentru informarea cetatenilor.
Totodata, s-a inlocuit terasa sparta din fata primariei, s-a reparat trotuarul din beton din fata primariei vechi care era degradat, s-a realizat o centrala termica de incalzite pe baza de combustibil solid si s-a obtinut o sponsorizare de la fundatia Alcoa Fujikura, in valoare de 1500 de do-lari.
"Am dorit sa fac din primarie un loc unde activitatea cu oamenii sa se desfasoare in cele mai bune conditii si cred ca acest lucru se vede deja. Mai avem multe de facut, dar sunt multumit de modul in care au mers lucrurile pana in prezent". spune edilul sef Aurel Bondor.
Scoala din Apateu a reprezentat o prioritate pentru primarie - Virtual Arad News (c)2006 La castigarea mandatului, Aurel Bondor si-a propus ca siguranta si confortul locuitorilor sa fie prioritare.
Pentru aceasta, 500 de mp de parcuri au fost reamenajate, asa ca in centrul localitatii aspectul a fost simtitor schimbat.
Cum in zona marea majoritate a locuitorilor se ocupa de agricultura, deschiderea unui magazin de specialitate, pentru desfacerea produselor agricole (seminte, ierbicide, fungicite, azot, etc) pentru intreaga comuna si pentru locuitorii comunelor din vecinatate a fost mai mult decat binevenita.
In Apateu a existat un punct farmaceutic si printr-o investitie si dotare corespunzatoare, acesta a fost inlocuit cu o farmacie cum putine localitati din mediul rural au asa ceva.
Dar nu numai acestea sunt realizarile cu care se mandreste primarul.
Consiliul Local a cumparat vestiarul si terenul de fotbal
de la un cetatean din localitate care a fost proprietarul acestuia.
Terenul a fost modernizat, iar cladirea respectiva - care era intr-o stare avansata de degradare - a fost refacuta.
Acum, la Apateu exista o baza sportiva unde echipa de fotbal a localitatii isi desfasoara meciurile din cadrul categoriei Campionatului judetean.
Trecand de la sport la fenomenul cultural, respectiv la tineret, trebuie sa va mai spunem ca a fost amenajat si dotat Caminul Cultural, a fost
infiintat un miniclub pentru tineret printr-un proiect intitulat Euro Ti Net.
Nu a fost uitata nici scoala, nici gradinita, dar nici drumurile, care au fost reparate "dupa posibilitati".
In fine, sa mai spunem ca cele doua sate apartinatoare (Berechiu si Motiori) nu au fost nici ele uitate, ba mai mult, aici au avut loc cateva transformari pe care localnicii le apreciaza la justa valoare.

Nicole Pop - Agenda zilei

Amplasare geografica
Comuna Apateu este situata in extremitatea nord vestica a judetului Arad, la 35 km de orasul Ineu, 31 km de orasul Chisineu Cris, 35 km de orasul Salonta din judetul Bihor, avand ca vecini satele: Talpos, din judetul Bihor la nord, Susag la est, Somosches si Sepreus la sud si Satu Nou la vest.
Din cadrul comunei Apateu fac parte ufmatoarele localitati: Apateu - centru de comuna, Berechiu si Motiori.
Intre centrul comunei si satele apartinatoare sunt urmatoarele distante: Apateu - Berechiu: 5 km, Apateu - Motiori: 7 km, Berechiu - Motiori: 2 km.
Se invecineaza cu comunele: Cermei si Misca.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]