Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 18 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Pro Urbe Arad, interesat de salvarea cladirilor de patrimoniu

Pro Urbe doreste sa salveze cladirile de valoare ale orasului - Virtual Arad News (c)2006Un inimos grup de aradeni care doreste binele Aradului s-a constituit într-o asociatie denumita sugestiv "Pro Urbe Arad", al carei scop principal este salvarea cladirilor ce fac mandrie orasului.
Asociatia "Pro Urbe Arad" are ca scop protejarea si reabilitarea monumentelor din Arad, respectiv monitorizarea activitatii de pastrare, protejare, restaurare a patrimoniului arhitectural din orasul Arad, desfasurate de institutiile implicate în gestionarea ansamblului mentionat. 
Concomitent, Asociatia va dialoga permanent cu cetatenii, oferindu-le explicatii solutii si idei în domeniul urbanistic, arhitectural si artistic pentru o rationala si ponderata activitate de reabilitare a zonei si integrarea ei în ansamblul urban. 
Asociatia va tine cont de legislatia în vigoare, dar si de interesele cetatenilor si va cauta facilitati fiscale si administrative acordate proprietarilor de imobile pentru implementarea strategiilor de ocrotire si reabilitare a patrimoniului cultural si arhitectural.
Principalele activitati desfasurate de asociatie sunt: colaborarea cu organismele publice, precum si cu persoane fizice si juridice romane sau straine care sunt interesate si pot oferi sprijin în vederea implementarii scopului propus. 
Asociatia poate promova si organiza schimburi de experienta cu alte asociatii similare din tara si strainatate; formarea de personal de specialitate care sa asigure punerea în practica a elementelor de mai sus; organizarea de manifestari (conferinte, expozitii, cursuri, simpozioane, manifestari cultural stiintifice).
Comitetul director este format din Bujor Buda – presedinte, prof.dr. Marius Lazurca si prof. arh. Teodor Gheorghiu – vicepresedinti, arh. Doru Chisbora; prof. Vasile Dan, pictorul Onisim Colta, prof. Horia Medeleanu, prof. Ioan Ujj – membri.

M.O. - Observator

  • Sindicalistii de la Aris au blocat circulatia in zona Podgoria

Sindicalistii de la Aris au blocat cea mai importanta intersectie din orasPrefectura Judetului Arad a gazduit ieri o noua intalnire a patronatului si sindicalistilor de la ARIS de aceasta data in prezenta inspectorului sef al Inspectoratului de Concurenta Arad, Maria Verenca. 
Dialogul celor doua parti a fost mediat, si de aceasta data, de prefectul Cristian Stragea.
Desi pentru ARIS Arad, privatizarea s-a dovedit a fi un succes, Consiliul Concurentei a emis o Decizie prin care situatia ARIS ar putea reveni la starea initiala, cu o societate in pragul falimentului. 
Dupa privatizare, fabrica de strunguri a fost repusa pe linia de plutire, ajungand sa fie in prezent o societate profitabila si fara datorii la stat. 
Investitorul a salvat locurile de munca ale angajatilor si a creat peste 600 noi locuri de munca. 
Salariatii au de lucru, fiind incheiate contracte comerciale pe urmatorii 3 ani, 70% din productie fiind destinata exportului.
Conform actului emis de Consiliul Concurentei, ajutoarele de stat pentru restructurare acordate S.C. ARIS S.A. Arad in baza HG 874/2000 privind transferal actiunilor detinute de stat la S.C. ARIS S.A. Arad din administrarea Fondului Proprietatii de Stat in administrarea Ministerului Finantelor Publice, in baza Legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt ilegale. 
Astfel, ajutoarele de stat acordate S.C. ARIS S.A. Arad, in suma totala de 280.643.806.604 lei, sunt incompatibile cu un mediu concurential normal si se interzice (retroactiv!) acordarea acestora.
Patronatul este de alta parere, si este hotarat sa nu plateasca nici un leu statului. 
"Ar fi o nebunie ca, dupa ce am achitat o data toate obligatiile ce ne reveneau, sa mai platim acum inca o suma de doua ori mai mare decat valoarea de piata a societatii. Daca am dispune azi de acesti bani, am construi alte doua societati alaturi", a afirmat Blidar. 
"Noi suntem cumparatori de buna-credinta, am incheiat o afacere cu statul roman in conditii bine definite, ne-am respectat toate obligatiile care ne-au revenit si consideram ilegala, nefondata si abuziva decizia Consiliului Concurentei. Cu siguranta, justitia va face lumina in acest caz. Altfel, vom fi nevoiti sa apelam la forurile europene competente. Deja am luat legatura cu specialisti francezi in drept, care ne-au asigurat de faptul ca, intr-o astfel de cauza, instantele Uniunii Europene nu pot da alt verdict decat cel favorabil noua", a completat directorul societatii in incheierea intalnirii de ieri.
Prefectul asculta doleantele manifestantilor De cealalta parte, Consiliul Concurentei invoca o serie de motive, in baza mai multor acte normative, unele aplicate retroactiv, prin care dovedeste capacitatea SC ARIS de a afecta "semnificativ mediul concurential normal si incalcarea aplicarii corespunzatoare a tratatelor internafionale la care Romania este parte." 
Raportul intocmit de Consiliul Concurentei este criticat de patronatul fabricii pentru modul in care a fost justificata ilegalitatea acordarii ajutoarelor. 
In text se regasesc mai multe paragrafe considerate neconforme realitatii de catre noii actionari ai fabricii de strunguri. 
Printre acestea, cele referitoare la posibila distorsionare a concurentei pe pietele relevante, deoarcce "permite societatii sa-si mentina sau chiar sa-si consolideze pozitia pe aceste piete." sau cele legate de afectarea comertu-lui cu statele membre ale Uniunii Europene, "din moment ce o parte din produsele realizate de S.C. ARIS S.A. Arad intra in concurenta pe piata romaneasca cu alte produse similare fabricate de firme din state UE".
Discursul reprezentantului Consiliului Concurentei s-a axat in principal pe evocarea celor doua articole ale Deciziei, prin care ajutoarele de stat sunt calificate ca fiind ilegale. 
In primul rand, ajutoarele acordate S.C. ARIS S.A. Arad nu au fost notificate Consiliului Concurentei anterior acordarii acestora, conform art.31 dinLegea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, si reprezinta ajutoare de stat ilegale. 
De asemenea, conform art. 24 din Regulamentul privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate care prevede ca un ajutor de restructurare se acorda o singura data, un nou ajutor de restructurare putand fi acordat unei societati numai dupa o perioada de minimum 10 ani, si tinand cont de faptul ca intre primul si al doilea ajutor acordat S.C. ARIS S.A. nu s-au scurs mai mult de 10 ani, Consiliul Concurentei constata faptul ca nu sunt respectate prevederile Regulamentului, fiind incalcat principiul "prima si ultima data". 

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Parcul natural Lunca Muresului a fost declarat sit Ramsar ( zona umeda de interes international)

Lunca Muresului a fost declarata sit RamsarMinisterul Mediului si Gospodaririi Apelor a fost instiintat oficial de Secretariatul Conventiei Ramsar ca, începand cu data de 2 februarie 2006, Lunca Muresului si Complexul Piscicol Dumbravita au fost desemnate situri Ramsar, fiind incluse pe Lista zonelor umede de importanta internationala, în special ca habitat al pasarilor de apa.
Cu aceste doua noi desemnari, Romania detine 4 situri Ramsar (Delta Dunarii, Insula Mica a Brailei, Lunca Muresului, Complexul Piscicol Dumbravita).
În anul 1991, Romania a aderat la Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala, în special ca habitat al pasarilor de apa (semnata la Ramsar, Iran), prin Legea 5/1991, publicata în Monitorul Oficial nr.18/ 26.01.1991.
În cadrul acestei legi se specifica, în conformitate cu prevederile Conventiei, ca fiecare parte contractanta va trebui sa desemneze zonele umede apartinand teritoriului sau care sa fie incluse în lista zonelor umede de importanta internationala, pe care o detine Biroul Conventiei Ramsar.
Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar este o recunoastere a importantei si a gestionarii adecvate a acelei zone pe plan mondial. 
La sfarsitul anului trecut, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a înaintat catre Biroul Conventiei Ramsar, urmatoarele propuneri de declarare de noi zone umede de importanta internationala:
Lunca Muresului, cu o suprafata de 17 166 ha situata în vestul tarii, pe teritoriile judetelor Arad si Timis, propunere facuta de Directia Silvica Arad, care este si administratorul legal al acestui parc natural;
Complexul piscicol Dumbravita, cu o suprafata de 413,5 ha aflat pe teritoriul judetului Brasov.

Doru Sava - Adevarul

  • Duckadam vrea sa renunte la UTA

Helmuth Duckadam se gandeste sa demisioneze din functia de la UTAHelmuth Duckadam pleaca duminica in SUA, unde va sta alaturi de familie o saptamana.
Managerul de la UTA se gandeste serios ca, la intoarcerea in tara, sa demisioneze din functia pe care o ocupa la echipa de pe Mures. 
"Eu nu sunt obisnuit sa vina zilnic fel si fel de oameni si sa imi ceara bani, iar eu sa fac calcule pe ceva ce nu am. Pur si simplu, simt ca ma lupt cu morile de vant. In acest moment nu se zareste nici o perspectiva si nu vad ce rost ar mai avea sa raman la UTA", a spus Duckadam, dezamagit dupa ce a vazut ca clubul isi duce existenta de pe o zi pe alta.
Probleme cu terenul
Datorita lipsei unui teren acceptabil, in urma topirii zapezii, amicalul dintre UTA si FC Sibiu nu s-a mai disputat. 
Astazi, de la ora 11, elevii lui Victor Rosca vor sustine un amical cu Regal Horia, pe un teren care va fi stabilit la ora partidei.
In acest sfarsit de saptamana, Gigi Boruga le-a facut un cadou jucatorilor care nu sunt din Arad. 
Astfel, cu ocazia implinirii a 50 de ani, pe care ii aniverseaza duminica, Boruga le-a dat doua zile libere lui Andone, Orlando, Dumitra, Cozma si Miclea. 
Ei vor trebui sa se prezinte luni dimineata in Arad, pentru vizita medicala.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sonate pentru pian de Haydn

Andrei Deleanu a sustinut un recital de pian la filarmonica din AradIn 16 februarie, la Filarmonica, a avut loc un recital sustinut de Andrei Deleanu, pianist cu studii la Timisoara, Cluj, Bucuresti, Berlin, cu concerte efectuate in: Austria, China, Coreea, Germania, Italia, Rusia, SUA.
Si acum, ca si cu patru decenii in urma, cand il admiram pe violonistul si poetul Mihai Constantinescu pentru recitalul de la Cluj cu sonate pentru vioara si pian de Joseph Haydn, sustin ca e un act de curaj, curaj sustinut de o foarte temeinica pregatire, sa vii cu un program Haydn (parintele simfoniei, a cvartetului de coarde), cu atat mai mult cu sonate pentru pian, instrument monotimbral totusi.
Andrei Deleanu, are in pregatire ambitiosul plan de a prezenta publicului pana in 2007 cele 60 de sonate pentru pian ale primului clasic al muzicii universale.
Daca am putea asculta intreaga serie (speram ca acestea sa fie inregistrate) am putea sa urmarim cautarile permanente ale modestului om Haydn, care a fost un adevarat bijutier, truditor si scotocitor pana in ultima lui clipa a vietii.
La Arad a fost prezentata a patra serie de asemenea lucrari pregatita de solist.
Sonata in Do major Hob. XVI. 35 care a deschis seria de sase lucrari de acest gen ne-a introdus in lumea cautarilor unui maestru ce imbina modurile traditionale de expresie cu altele noi.
In Sonata in Si bemol major Hob. XVI. 41 pianistul constantean a uimit cu precizia ritmica si trecerile caproicioase la diferite centre tonale, ce caracterizeaza prima parte a lucrarii si discursul limpede al partii secunde, tot un Allegro.
Acelasi interpret, cu o siguranta uimitoare, a relevat contrastele, dar si stralucirile primei parti a Sonatei Hob. XVI. 46, tesatura contrapunctica a Adagio-ului, virtuozitatea Finalului.
Nu mai putin atragatoare au fost pentru auditori cele doua miscari , Allegro pietoso si Menuet , care sunt singurele componenete ale Sonatei in Mi bemol major, desi se vehiculeaza existenta unei a treia parti si chiar un alt nume de autor.
Celelalte lucrari, in trei parti, Sonata in Re major Hob.XVI.33 in care Andrei Deleanu a subliniat nuanta tragica a partii secunde si Sonata in mi minor Hob. 34 in care a creionat constructia de sonata in unitatea ei perfecta din Presto, lumea de vis a Adagio-ului si jocul de lumini si umbre al Rondoului final, au incheiat o manifestare muzicala cu totul aparte.
Publicul, desi nu foarte numeros de data acesta, a fost total cucerit de siguranta, dezinvoltura, de sinceritatea expresiei solistului.
Cele peste 1600 de lucrari ale lui Haydn, intre care cateva sute in care este implicat pianul, reprezinta pentru melomani sursa inepuizabila de frumusete, robustete sufleteasca, imbarbatare de a trai demn si cu folos.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]