Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 18 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Aradul, mai tare de 30 de ori decat Corsica

La targul international de turism de la Brugge - CJ Arad a obtinut un loc de frunteBelgienii au fost atrasi de fotografii cu Aradul, de materiale prezentate gratuite si de vinul de Minis
Aproape imposibil de crezut, dar adevarat. 
Imaginea Aradului a fost de 30 de ori mai atractiva decat cea a Corsicii. 
Aceasta intamplare soc (Corsica e cunoscuta oricum de toti si e o atractie turistica greu de egalat) s-a petrecut la unul dintre cele mai mari targuri de turism din Belgia, ce a avut loc in 11 si 12 martie. 
Invitat sa participe in baza parteneriatului pe care il are semnat cu provincia Flandra de Vest, Consiliul Judetean s-a prezentat la targul de la Brugge cu detalii care au facut diferenta. 
Zeci de pliante, bannere, albume si carti cu imagini reusite din judet, care au fost distribuite pe gratis celor interesati (desi in astfel de cazuri se cer bani). 
La acestea s-au adaugat proiectii cu Aradul si cate un pahar de vin aradean la liber, un pix inscriptionat, un breloc cu stema Aradului si alte cateva obiecte comerciale care au servit extrem de bine intentiei de promovare a judetului. 
In plus, reprezentantii Aradului au stat la stand pe toata durata targului si au oferit detalii celor interesati de Romania. 
Ba mai mult, s-a luat anterior legatura cu firmele de publicitate pentru a vedea care e cea mai buna cale de a te face cunoscut. Iar rezultatele nu au intarziat sa apara. 
Pentru reprezentantii CJA, in frunte cu vicele Gavril Buza, termenul de comparatie cel mai graitor a fost standul vecin, realizat de Corsica. 
"Publicul a curs in valuri. Raportul de vizitatori dintre standul nostru si cel al Corsicii a fost de 30 la 1 in favoarea noastra. A fost incantator cand am vazut. Dupa parerea mea, a fost o reusita participarea la targul de la Brugge. Avem ce arata, ce nu gasesti in alt loc", a punctat vicepresedintele Gavril Buza.
Vicepresedintele CJA - Gavril Buza arata ca pavilionul Aradului a surclasat Corsica Amenajarea standului a fost facuta dupa criteriile stabilite in strategia turistica, in locatia destinata judetului nostru vizitatorii avand posibilitatea sa aleaga intre Aradul turistic, cel cultural, agroturism, traditii si civilizatie montana, Lunca Muresului, trasee montane si turism balnear. 
Mihaela Stanescu, seful Serviciului de integrare europeana, a punctat, dupa vizita la Brugge, ca daca macar jumatate din cei care si-au manifestat la targ intentia de a veni sa ne viziteze judetul ar trece la fapte, "cererea ar fi mult mai mare decat oferta judetului. Nu am avea loc pentru toti"
Standul aradean nu a fost vizitat doar de belgienii interesati de ofertele turistice din acest an, ci si de oficialii belgieni chiar de ministrul turismului din Belgia, care s-a aratat impresionat de Arad. 
In opozitie totala cu acestia, au fost reprezentantii institutiilor romanesti in Belgia, care - spre surprinderea aradenilor - nu au venit nici macar pentru cinci minute la stand, desi si-au anuntat prezenta.
Pistele de biciclete un argument care ne lipseste
Multi dintre vizitatorii targului, care s-au oprit sa se informeze la standul aradean, au punctat faptul ca sunt interesati de un turism montan in zona si de o vizita in Lunca Muresului. 
Insa mai toti si-au manifestat speranta ca exista, in ambele cazuri, piste pentru biciclisti, mersul pe bicicleta fiind aproape un sport national in Belgia.
Aradul nu se poate lauda cu prea multe spatii special amenajate pentru cei care au ales sa mearga pe biciclete, in pofida faptului ca acestea ar fi asul din maneca strategiei turistice a judetului. 
"Va trebui sa insistam mai mult pentru realizarea de piste pentru biciclete", au punctat reprezentantii CJA intorsi de curand din Brugge.

Adriana Barbu - Observator

  • Nemtii - interesati de soarta Spitalului Municipal

Directoarea Spitalului Municipal - Teodora Olaru arata ca o firma germana este interesata de amenajarea noului spitalViitorul Spitalului Clinic municipal Arad face subiectul a numeroase discutii atat la nivel local cat si national. 
In urma retrocedarii masive a imobilelor in care functioneaza sectii ale amintitei unitati sanitare, autoritatile locale au inceput un nou sir de memorii adresate forurilor superioare in privinta introducerii Aradului pe lista celor 20 de judete in care, printr-un program national, se va construi cate un spital judetean. 
In ultima perioada a mai aparut insa si o firma germana interesata de amenajarea aceluiasi spital...
Sansele de reusita privind ridicarea noului spital judetean cu 9 etaje sunt date ca certe de autoritatile locale, insa succesul nu este nici "batut in cuie". 
Asa ca, directiunea spitalului aradean a contactat o firma germana care intocmeste proiecte pentru amenajarea spitalelor la standarde europene.
"Suntem  in discutii cu o firma din Germania care intocmeste proiecte pentru accesarea unor fonduri privind modernizarea cladirilor spitalelor. Chiar daca speram ca in Arad sa se mai infiinteze inca un spital judetean, in curtea actualului spital municipal, nu putem refuza o astfel de oferta. Partenerii germani vor intocmi proiectul, insa noi nu avem bani pentru a suporta cota noastra de investitie, asa ca in cazul in care ei vor accesa fonduri in baza lui isi vor retine din ele suma pe care noi ar fi trebuit sa o achitam. Nu mai putem face tot felul de reparatii intr-o parte a cladirii, urmand ca luna viitoare sa fie necesare investitii in cealalta latura. Desi s-au investit foarte multi bani in amenajarea imobilului, nu putem spune ca spitalul corespunde standardelor europene. Pacientul pretinde tot mai mult confort si pretentiile sunt absolut plauzibile. Asa ca trebuie sa se gaseasca o solutie pentru rezolvarea situatiei cladirilor mai ales in contextul retrocedarilor masive de spatii in care functioneaza o parte a sectiilor noastre", precizeaza Teodora Olariu, director al Spitalului Clinic Municipal Arad.
Va reamintim ca cinci dintre locatiile celor zece sectii ale Spitalului Municipal au fost retrocedate sau sunt in curs de retrocedare. 
Este vorba despre Sectia TBC, Oncologia, Bolile Contagioase, laboratorul de analize si sectia TBC - Bulci.

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Proiect pentru tineri

Asociatia PAEM a lansat un nou proiectAsociatia PAEM a lansat astazi proiectul "Sanse pentru tineri si comunitate". 
Tinerii din localitatile Socodor, Simand si Chisineu Cris vor beneficia de acest proiect care este finantat de fundatia Alcoa. 
Bugetul total al proiectului este de 16.700 de dolari din care 15.000 de dolari sunt oferiti de Fundatia Alcoa. 
Scopul Proiectului este consolidarea sectorului neguvernamental prin īnfintarea de ONG-uri de tineret. 
Fundatia Alcoa a mai finantat īn Arad si un proiect pentru Apele Romāne Arad legat de Mures. 
La ora actuala īn Arad sunt deja 12 cluburi care se numesc Eurotineret unde se vor face seminarii de discutii, iar de aceste cluburi vor beneficia peste 1.000 de tineri cu vārste cuprinse īntre 16 - 25 de ani din mediul rural, care la ora actuala sunt vitregiti de informare si posibilitatea de a petrece tipul liber. 

Liviu Dugheniuc - Televiziunea Arad

  • Oamenii nu dau animalele pana nu vad banii

Localnicii din Semlac sunt nemultumiti ca vor trebui sa predea cai infectati cu anemie infectioasaUn proverb tot mai real: Nu mor caii cand vor... cainii
Suparare mare in randul localnicilor din comuna Semlac, ai caror cai sufera de anemie infectioasa, o boala asemanatoare cu SIDA la om.
O data diagnosticate, animalele trebuie sacrificate.
Verdictul dat de medicii veterinari i-a adus pe oameni in pragul disperarii, pentru ca acestia nu vor sa-si omoare animalele.
Ieri, veterinarii au insemnat caii bolnavi si le-au promis oamenilor bani pentru fiecare in parte.
Numai ca satenii nu vor nici in ruptul capului sa renunte la animalele care i-au ajutat sa-si asigure traiul de zi cu zi.
In judetul Arad a scazut, in ultimii ani, numarul cailor bolnavi de anemie.
Cu toate acestea, au fost diagnosticate nu mai putin de 800 de animale in aproape 60 de localitati din judet. 
Desi boala nu poate fi transmisa la om, ea se raspandeste cu repeziciune in randul cabalinelor, chiar si printr-o simpla intepatura de insecta. 
In Semlac, zeci de cai au fost insemnati de veterinari. 
Localnicii ar putea primi, in functie de greutatea animalului si de pretul pietei, cateva zeci de milioane de lei. 
Din nefericire, pentru ca oamenilor nu li-se explica pe intelesul lor cauzele si efectele acestei situatii, cei mai multi refuza ca coopereze: 
"Nu vreau bani, calul meu stie sa are, sa semene de unul singur, e cuminte si cu el hranesc familia", a declarat un localnic. 
"Nu dau calul cu 33 milioane de lei si nu ne poate interzice nimeni sa iesim cu ei din sat, pentru ca lucram cu ei sa ne castigam painea, nu mergem sa furam", a declarat alt localnic. 
"Stiu ce dau, dar nu stiu ce primesc, iar daca trebuie sa-i dam, atunci toti sa dea caii pentru ca altfel toti se imbolnavesc", a declarat alt localnic din Semlac.
Anemia la cai nu poate fi tratata. Animalul oboseste excesiv si se topeste pe picioare. 
"Nu exista tratament pentru aceasta boala, iar singura solutie pentru oprirea raspandirii bolii este sacrificarea cailor", a declarat Viorel Agud, directorul DSV Arad. 
Localnicii vor fi despagubiti de firmele care vor ridica animalele pentru a le duce la abatoare. 
Diferenta pana la pretul pietei va fi suportata cu bani de la Guvern. 
"Sunt foarte multi oameni saraci care au cai si din asta isi castiga existenta. O sa gasim o solutie ca acesti oameni sa nu aiba de suferit", a declarat primarul localitatii Semlac, Letitia Stoian.
Carnea cailor bolnavi va putea fi comercializata, deoarece nu exista riscul ca boala sa se transmits la om.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Drumurile, pasunea, ocolul silvic si alte razbunari de consilieri

Consilierii comunali din Buteni nu ezita sa isi spuna parerileProbleme care framanta o primarie ce tinde spre modernitate
Ragete la sedinta de consiliu local
Buteni - comuna cu trei sate apartinatoare situate in Depresiunea Sebis la Poalele Dealurilor Cuiedului, poarta de intrare in Tara Zarandului - este una dintre putinele localitati in care primaria se implieca puternic in programe complexe de dezvoltare in domenii hotaratoare: social, economic, cultural, turistic.Vizita de lucru in aceasta zona grea de istorie si frumusete naturala ne-a convins ca administratia locala este una dintre putinele din judet care vor schimba cu adevarat fata si viata comunei, a intregii zone geografice din imprejurimi.
Nu ca ne-ar mira foarte tare certurile, ura, sicanele si razbunarile inradacinate in atatea mandate vechi si noi in consiliile locale judetene...dar, iata ca nici Buteni nu a scapat de acest marasm de comportament retrograd al consilierilor, care, inca, nu au inteles ca progresul unei societati nu tine de cearta si reglari de conturi pe aspecte politice sau nu. 
Haina ponosita si invechita a mentalitatilor batucite de niste vremuri greu de uitat, este rupta din ce in ce mai tare de NOUL care trebuie sa cucereasca comuna cu oameni cu tot. 
"Este o lupta extrem de grea cu mentalitatea omului, de aici pleaca toata schimbarea!" spune primarul Blaga.
Ultima sedinta de consiliu local a dezbatut 8 puncte pe ordinea de zi. 
Daca primul punct (rectificarea bugetului local de venituri si cheltuieli pe 2006) a decurs fara probleme, comisia economica avizand favorabil proiectul de hotarare, al doilea punct, vanzarea tractorului cu remorca Ifron si a autoturismului Dacia 1300 a iscat deja discutii. 
"De ce vrea primarul sa vanda aceste utilaje si sa-si cumpere masina noua, de lux?!"-  s-au auzit voci. 
Primarul a replicat ca, in urma vanzarii, acestor utilaje vechi, cu costuri mari la reparatii si piese de schimb - va fi cumparat un buldoexcavator multifunctional. 
Au urmat dezbateri din ce in ce mai aprinse, pe masura ce s-a inaintat pe lista Ordinii de zi: planul de lucrari edilitar-gospodaresti (2006) cu comentarii privind persoanele si modul de plata al acestora, stabilirea de tarife pentru inchirierea de bunuri ori prestari de servicii de catre primaria Buteni. 
Un punct pozitiv a fost legat de aprobarea studiului de..oportunitate si Caietului de sarcini privind concesionarea unui teren in suprafata de 20.000 mp unui investitor Italian pentru realizarea "productiei si prelucrarii de metale feroase si neferoase sub forme primare si cea de feroaliaje", investitie de peste 200.000 euro in zona industriala Buteni. 
Consilierii au hotarat ca, pana la realizarea constructiei, timp de un an - investitorul sa nu plateasca nici un leu redeventa, fapt incurajator in atragerea altor investitori. 
Un alt punct pozitiv a fost acordarea sumei de 20 milioane lei familiei Darau necesara pentru o interventie chirurgicala in strainatate a minorei Darau Maria.
Gradul III de invalidate, o boala "sociala"?
Discutiile s-au aprins odata cu calculele privind acordarea ajutorului social in conformitate cu modificarea si completarea HCL nr. 7/24.01.2006.
Buteni - Consiliul popular comunal Pareri contradictorii. - Unii consilieri au sustinut ca legea se refera strict la plata persoanelor care beneficiaza de acest drept, chiar daca majoritatea obtine de la medic stampila de gradul III invaliditate pe o perioada de trei luni. Altii au comentat faptul ca oamenii ar trebui sa primeasca acesti bani doar prestand munca in folosul comunitatii, conform gradului lor de invaliditate.
Drumurile, pasunea, ocolul silvic privat -"diverse" in prim plan!
Punctul "Diverse" al sedintei l-a constituit discutiile consilierilor legate de starea extrem de proasta a drumurilor, a podetelor in satele apartinatoare.
Au fost criticati aspru ciobanii cu efective mari de ovine-consilier Dumitru Giura - care nu curata pasunea, dar se folosesc de ea, nu declara numarul real al animalelor. 
Primarul este intrebat de ce sacii cu erbicide nu au fost folositi pana acum. 
"Cand aveti de gand sa imprastiati erbicidele? Cand ies animalele la pasunat?!" 
Problema iesirii ocolului silvic Buteni din Asociatia "Codrii Zarandului" Sebis, punctul 6 de pe ordinea de zi - a fost scanteia care a aprins fitilul mocnit al sedintei de consiliu local. 
Acelasi consilier, Giura a aruncat acuze grave asupra intentiilor unuia dintre consilieri, medicul Corbei, care ar avea interese murdare legate de acest ocol, unde "sotia sa este functionar". 
Nici primarul nu a scapat de acuze, in timp ce consilierul Lazar Cioloca a sarit puternic la gatul aceluiasi doctor, in ton cu colegul sau de consiliu, Giura. 
Un spectacol nedemn, deloc folositor intereselor comunei.
Problema grava in Buteni: un singur elev a fost promovat la examenul de simulare!
Interesant, la punctul Diverse, directorul Scolii din Buteni, Vasca a prezentat Raportul de activitate al scolii Buteni pe anul 2005, din care am retinut ca scolile din comuna au avut parte de reparatii si innoiri: refacerea fatadei si a partilor laterale ale scolii din Buteni, la scolile satesti (cu doar cativa elevi!) schimbarea dusumelelor, acoperisurilor, realizarea apei curente, obtinerea de manuale, rechizite, burse sociale! 
S-a vorbit despre restructurarea invatamantului care va presupune conducerea scolilor din comuna de catre o comisie si un director. 
Acesta a fost luat la intrebari privind situatia juridica a noii cladiri ridicate in rosu cu destinatia "scoala'' al carei teren este revendicat,de catre biserica ortodoxa - inca din anul 2002! 
Se stia sau nu acest lucru?! 
Alte acuzatii se aduc celor care au mai avut functii de conducere in alte mandate, legate de modul de intretinere si ajutor financiar pentru scoala! 
Desi in scoala s-au mai adus calculatoare noi (10) pe langa cele 12 existente, totusi, elevii nu par a fi prieteni cu cartea, calculatorul, programul scolar.
Directorul Vasca e un om depasit de probleme. 
Se aude ca este prieten cu Bachus cam de multa vreme, astfel ca tot ceea ce ar trebui sa tina de managementul scolar ii este total strain, fapt vizibil de la o posta. 
Vasca este intrebat, printre altele, despre situatia promovabilitatii elevilor la examenul de simulare. 
Raspunsul este uluitor de senin: "1!", fapt care determina consilierii sa se indoiasca de ajutorul real pe care ar trebui sa-l (mai) dea scolii (insuficienta grupurilor sociale, sobe metalice neprotejate etc.)- Cine e de vina? 
Lipsa de interes si preocupare a elevilor sau totala indiferenta cu care anumite cadre didactice trateaza actul de invatamant?! 
Plus ca aceiasi consilieri se indoiesc ca scoala Buteni mai are 204 elevi! 
Un semnal de alarma pe aceasta tema pentru Inspectoratul Scolar Arad care ar fi trebuit sa stie demult ce se petrece in aceasta zona!
Sedinta de consiliul local Buteni, discutii aprinse, interese ascunse, razbunari, acuze grave. Primarul are un singur raspuns: 
"O radiografie a consiliului local Buteni!"

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]