Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 18 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Aradul la Bruxelles

Consuela Pop a reprezentat CJA la BruxellesZeci de sedinte cu reprezentantii Guvernului flamand, vizite la parlamentul european, reuniuni cu parlamentari romani, la conferinte si sesiuni ale Comitetului regiunilor- acesta este bilantul celor 11 saptamani la Bruxelles ale primului reprezentant al Consiliului judetean Arad la Bruxelles. 
Doar 24 de consilii judetene din Romania si-au desemnat reprezentanti in capitala UE. 
Consuela Pop este primul consilier aradean care deschide seria celor care vor reprezenta Aradul la Bruxelles. 
Reprezentanta a Consiliului judetean Arad la Bruxelles, Consuela Pop a prezentat judetul Arad si oportunitatile de afaceri si turism pe care le ofera strainilor. 
Provincia Flandra de vest si-a manifestat dorinta de a colabora cu aradenii in domeniul turismului, al protectiei mediului si accesarii de fonduri, dar si al formarii internationale pentru functionarii publici. 
Englezii cu care consilierul aradeana s-a intalnit in cadrul intrunirii cu Biroul Regiunii South West din marea Britanie la Bruxelles sunt interesati de agricultura aradeana. 
La randul lor, belgienii si olandezii au vazut pliantele aradene la Salonul de turism de la LA LUOVIERE. 
Ei au apreciat obiectivele turistice ale judetului, mai ales statiunea Moneasa si zona agricola Gurahont – Halmagiu. 
Consuela Pop s-a mai intalnit cu parlamentari europeni, conducerile federatiilor textilelor din Belgia si ai Asociatiilor Companiilor de apa din Olanda.
Cea care va reprezenta jduetul Arad in continuare la Bruxelles este directorul Directiei de integrare europena din cadrul Consiliului judetului – Mihaela Stanescu.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Mizerabila gara

Gara Aradului arata inca mizerabilPreturi exorbitante la chirii, 240 euro+ TVA, la metru patrat
Gara (sau statia) CFR din Arad este, daca nu cel mai mizerabil loc (atat la propriu, cat si la figurat) din Arad, cu siguranta printre cele mai mizerabile.
De ani de zile asistam, noi, aradenii, neputinciosi sau ei, edilii, dezinteresati cum se distruge un monument istoric.
Pentru ca, o spunem pentru cei care nu stiu, cladirea Garii aradene este declarata monument istoric.
Dar nu despre acest aspect, deloc de neglijat, de altfel, vrem sa vorbim in cele ce urmeaza, ci despre aspecte negative intalnite in acel loc care, desi situat in mijlocul orasului, arata mai degraba ca la periferie (inclusiv a societatii).
Jos gheretele! Sus gheretele!
"Marea" realizare de pana acum a primarului Gheorghe Falca (in acea zona, bineinteles), a fost demolarea gheretelor aflate pe platoul din fata garii. Daca va mai amintiti, acolo erau dispuse (cu acte legale, contracte de inchiriere etc.) mai  multe gherete (din termopan) apartinand mai multor agenti economici. 
Lupta politica, spun unii, l-a determinat pe actualul edil sef al Aradului sa darame acele gherete, inestetice pentru unii, fara sa tina cont de urmari. 
In primul rand, zeci de oameni au ramas fara locul de munca, iar mii de cetateni, navetisti, turisti etc. au ramas fara locurile de unde puteau sa-si cumpere un ziar sau o revista, un corn, hamburgher, un suc sau o bere. 
In toate orasele civilizate, in perimetrul garilor exista astfel de unitati, dar la Arad nu s-a mai acceptat. 
Poate si din cauza faptului ca una dintre gheretele din fata garii era a fostului prefect PSD, Dan Ungureanu, actualmente senator al aceluiasi partid, aflat in opozitie.
Cei care cunosc vechea situatie din fata garii vor spune ca si Alianta DA a avut ceva gherete acolo si ca si acelea au fost demolate (cu exceptia uneia, apartinand unui apropiat al PD-ului). 
Insa, din cate am aflat, in curand, cel putin o ghereta se va inalta (exista deja contract de inchiriere intre Regionala CFR Timisoara si un agent economic aradean) in fata garii, aceasta apartinand unor membri PNL. 
Gara din Arad este declarata oficial monument istoric Acum mingea este in terenul primarului Gheorghe Falca, sa vedem cum va proceda.
240 euro/mp/luna + 19% TVA, chirie in Statia CF Arad!
Lasand la o parte si operatiunea cand am vazut cu cat inchiriaza Regionala CFR Timisoara, proprietara garii si a terenului aferent, spatiile comerciale aflate in interiorul statiei, precum si modul in care cei care ocupa acum functii de conducere in acea institutie de stat, procedeaza la incheierea contractelor de inchiriere. 
In Gara Arad, metrul patrat se inchiriaza cu 240 (douasute patruzeci).de euro/mp/luna + 19% TVA, cam mult, nu credeti ?!
Licitatie in sus...
In 27 octombrie 2005, la sediul Sucursalei Regionale CF Timisoara, Divizia Patrimoniu, a avut loc o licitatie de inchiriere a unui spatiu cu suprafata de 12,55 mp, cu destinatia bufet si 5,6 mp cu destinatia magazie, situate in statia CF Arad. 
La licitatie s-au inscris doi ofertanti, unul, cel care ocupase si anterior spatiile respective, SC Taniuska SRL, iar celalalt, SC One Hermes SRL Arad. Pretul de pornire a licitatiei, pentru spatiul cu destinatia bufet, a fost de 56 euro/mp/luna + 19% TVA si a ajuns, la finalul licitatiei, 240 euro/mp/luna + 19% TVA, pret oferit de catre reprezentantul firmei One Hermes SRL, Solomon Onetiu.
Reprezentantul SC Taniuska SRL, firma care a pierdut aceasta licitatie, s-a declarat foarte nemultumit atat de licitatia in sine, cat si de modul in care a fost, si este, si in continuare, tratat de catre conducerea Sucursalei Regionalei CF Timisoara si de catre cei de la Divizia de Patrimoniu. 
Asta pentru ca, sustine administratorul acesteia, Gabriela Anisorak, la Regionala se intampla lucruri nu tocmai curate, vecine cu penalul: 
"Pur si simplu sunt terorizata de catre Ovidiu Avramut, Sef serviciu exploatare patrimoniu, de la Regionala CF Timisoara, si de catre alti sefi de acolo, pentru simplul fapt ca am facut niste sesizari la superiorii lor in care am semnalat unele abuzuri care s-au facut in timpul unor licitatii. Eu am contract de inchiriere pentru un spatiu comercial si in Gara din Timisoara, insa nu mi s-a permis, abuziv, zic eu, sa mai particip la licitatie. CFR Timisoara este stat in stat, termenul de inchiriere este mic, un an, pentru ca ei sa repete cat mai des licitatiile sa-si faca mendrele.  Acum vor sa ma scoata si din gara din Arad, sa dea spatiul celor de la One Hermes, cu 240 de euro plus TVA, pentru ca apoi sa reduca chiria. Verificati, si o sa vedeti ca s-a mai procedat asa".
Chioscurile din fata Garii au fost desfiintateO alta firma nemultumita de practicile celor de la Sucursala Regionala CF Timisoara, este SC Ro-Mar & CO SRL. 
Si aceasta firma a avut incheiate contracte de inchiriere de spatii comercialte in statiile CF Arad si Timisoara, insa au fost obligati sa renunte.
Reprezentantii firmei in cauza au inaintat plangeri catre mai toate forurile competente din Romania (Curtea de Conturi, DNA etc.) si asteapta raspunsurile.
Iata, pe scurt, ce reclama cei de la Ro-Mar & CO SRL: 
"In luna octombrie 2005, am trimis un memoriu la Ministerul Transporturilor prin care am sesizat o serie de fapte de natura penala, abuzuri savarsite in timpul licitatiei din data de 24.02.2005, organizata la Regionala CFR Timisoara - Divizia patrimoniu, de catre doi anbgajati ai acesteia, respectiv Ovidiu Avramut si Liviu Droasca. Pe scurt, cei doi, in timpul licitatiei, au incalcat toate dispozitiile CFR-ului, reducand pretul de pornire a licitatiei dupa bunul lor plac, cateva exemple concrete, pentru care detinem probe: SC Karnak SRL - pret pornire licitatie (aprobat si publicat) 20 euro/mp/luna +TVA. Pret aranjat (redus) 13 euro/mp/luna +TVA. Totalul prejudiciului pentru 12 luni, perioada de inchiriere 8176,68 euro. Alt exemplu, SC Restaurant CFR SRL - pret pornire (aprobat si publicat) 20 euro/mp/luna +TVA. Pret aranjat (redus) 15 euro/mp/luna +TVA. Si mai sunt si alte exemple. Dup cum lesne se poate vedea, la Regionala CFR Timisoara se aproba si se publica licitatii pentru spatiile comerciale la un anumit pret si, atentie!, se inchiriaza la un pret aranjat (redus) de catre cei doi baroni ai spatiilor comerciale. Ar mai fi de semnalat diferentele foarte mari existente la tarifele de inchiriere la spatii si terenuri invecinate (cu aceeasi destinatie). De exemplu, in Statia CF Timisoara, pretul pe mp la terenuri ajunge la 50-60 euro, in timp ce mp la spatiile gata amenajate, care sunt inchiriate clientilor casei, a ajung la preturi derizorii, 7-8 euro/luna. Si alte asemenea fapte, pentru care detinem probe pe care le punem la dispozitia celor interesati".
In mod normal aici ar fi trebuit sa fie si declaratia unui reprezentant al Sucursalei Regionale CF Timisoara. 
Inca de miercurea trecuta am incercat sa luam legatura, cel putin telefonic, cu Alexandru Silvasan, directorul acestei unitati de stat, insa nu am reusit.
Miercuri, dumnealui a avut o sedinta, joi a fost pe teren, iar vineri a fost, din nou, plecat. 
Cei putin asa ne-a spus secretara dumnealui, care nu a dorit sa ne comunice numarul de telefon mobil al domnului director.

Romulus Dubat - Adevarul

  • Din toamna, vom avea paine personalizata

Din toamna painea va fi personalizataToate produsele de panificatie trebuie sa aiba aplicate timbre securizate
Din aceasta toamna, toate produsele de panificatie vor fi personalizate prin aplicarea de timbre securizate, in caz contrar amenzile urmand sa varieze Tntre 70 si 100 de milioane de lei vechi.
Normele metodologice privind personalizarea acestor produse au fost deja elaborate de Ministerul Agriculturii si urmeaza sa intre in vigoare in termen de patru luni de la data publicarii lor in Monitorul Oficial.
Comurile si covrigii scapa de timbrare
Timbrarea produselor de panificafie va fi obligatorie numai in cazul acelora care au o greutate mai mare de 100 de grame, drept pentru care covrigii si cornurile nu vor intra sub incidenta actului normativ.
In cazul produselor de panificatie proaspete, care se livreaza nepreambalate, timbrul va fi lipit direct pe produs, se precizeaza in proiectul de act normativ.
Ele vor fi aplicate in zone vizibile, in asa fel incat sa nu poata fi deteriorate ulterior.
In cazul produselor preambalate, timbrul va fi lipit pe ambalaj.
Timbrele vor contine, obligatoriu, informatii referitoare la producator si denumirea produsului si vor fi confectionate cu elemente de securizare, inseriate si numerotate.
Pentru a evita tiparirea timbrelor pe banda rulanta in tipografii neautorizate, operatiunea va fi preluata de Compania Nationala Imprimeria Nationala (CNIN).
Aceasta fie va tipari ea insasi timbrele, fie va colabora in acest sens cu alte unitati tipografice.
Fabricile de paine si produse de panificatie vor adresa catre CNIN comenzi ferme de timbre, in conformitate cu necesarul anual estimat de fiecare unitate.
Timbrele vor fi livrate contra cost, pretul lor, termenele de livrare si modalitatile de plata urmand a fi stabilite prin contractul dintre furnizor si brutar.
Folosirea timbrelor, monitorizata strict
Pentru a veni in intampinarea fabricilor de paine, normele prevad faptul ca vor fi organizate centre zonale pentru preluarea comenzilor de timbre si livrarea acestora catre beneficiari.
Rebuturile de marfa inregistrate la fabricarea sau la livrarea produselor se vor evidentia separat, atat ca numar de produse, cat si ca numar de timbre utilizate.
Proiectul de act normativ prevede si o monitorizare stricta pe parcursul anului a miscarii stocului de timbre.
Brutariile vor intocmi si transmite lunar declaratii de evidenta a miscarii stocului de timbre.
Aceste declarafii se vor trimite in primele 10 zile ale lunii urmatoare celei la care se face referire la Directia judeteana pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Anca R. Badila - Observator

  • De vorba cu senatorul Nicolae Iotcu

De vorba cu senatorul PD Nicu IotcuLegea Lustratiei si problemele din cadrul Aliantei au fost des disputate in saptamana care a trecut. Discutii intre senatori si nepuneri de acord in ceea ce priveste semnificatia celei mai controversate legi. Senatorul Nicolae Iotcu explica care a fost scopul acestor dispute, dar si modul in care sustine necesitatile aradenilor.
- Domnule senator, cat de importanta este aceasta Lege a Lustratiei, din punctul dumneavoastra de vedere?
- Legea Lustratiei este o lege importanta, din punctul meu de vedere, pentru ca acolo unde ea a fost aplicata, ma refer la tarile din fostul lagar socialist si unde aceasta lege a fost deja aplicata sub diferite forme, aceste tari au progresat vizibil. Putem mentiona Cehia sau Ungaria, chiar daca in acesta din urma, legea a fost adoptata cu dificultati. Deci, Legea Lustratiei este o lege foarte importanta, chiar daca in tara noastra vine mai tarziu, sau prea tarziu, sustin anumite persoane. Ea este inca necesara si va face ca in societatea romaneasca sa existe o anumita clarificare.
- Au existat anumite polemici intre dumneavoastra si senatorii Ardelean si Ungureanu. Credeti ca este total gresit modul in care au votat?
- Eu nu le-as numi polemici, ci diferente de opinie in ceea ce priveste votul respectiv dat in Senat. Mai mult decat atat, cetatenii Aradului trebuie sa stie modul in care cei alesi de ei voteaza in Parlamentul Romaniei. Probabil ca cei doi colegi senatori s-au supus opiniei impuse de partidele din care fac parte. Votul senatorilor Partidului Romania Mare a fost impotriva, in totalitate. In ceea ce priveste Partidul Social Democrat, doi sau trei senatori, s-au abtinut, ceea ce inseamna tot respingerea legii, pana la urma. Deci, ma repet nu au fost polemici, ci cred ca opinia publica trebuie sa cunoasca modul in care parlamentarii aradeni isi dau votul si sa ii judece in functie de acest lucru.
- Au existat probleme in interiorul Aliantei, in ultimele zile. Cat de grave sunt astfel de incidente pentru Alianta? Se vorbea chiar si de o ruptura!
Senatorul Nicolae Iotcu a ridicat in Parlament problemele cu care se confrunta cetatenii Aradului- Eu, personal, cred ca problemele care au existat in cadrul Aliantei, in anumite judete, nu sunt chestiuni noi, ci au existat inca de cand s-a format aceasta Alianta. Sunt doua sau trei judete in tara, unde, probabil din cauza orgoliilor unor membri sau a unor lideri locali s-a ajuns sa existe aceste neintelegeri. Mai mult, acolo unde s-a spus ca s-a rupt un protocol, acest protocol nu a existat niciodata. Dar sa nu uitam ca vorbim de o Coalitie, de o Alianta si de cele mai multe ori exista divergente in cadrul unui partid, daramite acolo unde sunt grupate doua sau mai multe partide.
- Aceste probleme care au tinut primele pagini ale ziarelor centrale cateva zile bune au avut repercusiuni si pentru Alianta aradeana? Orgolii sunt peste tot, pana la urma!
- La nivelul judetului Arad nu exista disensiuni in Alianta, lucru vizibil de altfel. Desigur exista o problema, cea a PNL-ului, insa in aceasta problema nu avem cum sa intervenim noi, PD-ul. Nu putem decat sa asteptam ca instantele partidului sa decida conducerea formatiunii, la nivel local.
- Ce ne puteti spune despre faptul ca, in ciuda problemelor, PNL-ul aradean face racolari de membri, persoane cunoscute
- Este optiunea lor. Noi vom astepta clarificarile din cadrul PNL-ului, pentru ca in acest moment, la nivel de Alianta locala, nu exista disensiuni, dar nici nu conlucram asa cum ar trebui, pentru ca ne lipseste partenerul.
- In vizitele pe care le faceti des in judet, ce va spun oamenii? Care sunt problemele lor si ce puteti face dumneavoastra pentru ei, din pozitia in care va aflati?
- Cred ca problemele cetatenilor judetului Arad sunt aceleasi cu cele ale celor din alte zone ale tarii, probleme cu caracter general, legate de nivelul scazut de trai, dar si punctuale. Acestea, sigur, nu pot fi rezolvate de un parlamentar. Parlamentarul poate doar sa sprijine administratia locala, ca impreuna cu Consiliul Judetean si ministerul responsabil sa se gaseasca solutii pentru problemele cele mai importante ale cetatenilor. Sigur ca au existat astfel de interventii si chiar solutii pentru problemele unor aradeni.
- Va multumim si va uram mult succes!

Camelia Catean - Informatia Aradului

  • Muresul si Crisul Alb ameninta cu noi revarsari

Apele Muresului au crescut periculos de multSintea Mare este sub ape
O noua avertizare hidrologica a fost emisa ieri de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta, dat fiind faptul ca meteorologii anunta ploi abundente in majoritatea regiunilor tarii.
Nu mai putin de 30 de prefecturi - printre care si cea a judetului Arad - au fost avertizate asupra cresterii de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparare in perioada 19 aprilie, ora 20:00 - 22 aprilie ora 20:00.
In judetul Arad, cursurile de apa vizate de specialistii Ministerului mediului si Gospodaririi Apelor sunt Muresul si Crisurile.
Prognoza hidrologica prevede ca, urmare a precipitatiilor din zilele urmatoare precum si a gradului actual de umplere a albiilor raurilor, se vor produce cresteri semnificative de debite pe toate cursurile de apa din aceste bazine hidrografice, fiind posibile depasiri ale cotelor de aparare.
Sute de hectare de teren din judet continua sa fie inundate de apele revarsate ale Muresului.
La Bulci situatia este aceiasi, dupa o scadere usoara a apei care inunda drumul ce leaga satul de localitatea Tela, nivelul apei a crescut din nou, singura cale de acces in localitate fiind in continuare blocata.
De asemenea, parauul Teuz si-a iesit din matca revarsandu-se peste aproximativ 800 de hectare de pasuni si terenuri agricole situate pe raza comunei Sintea Mare.
Apele Teuzului au inundat inclusiv drumul judetean 793, carosabital fiind acoperit de o lama de apa dc circa 20 - 30 de centimetri.
Desi situatia este sub control, conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" Arad este in stare de alerta, ingrijorarea venind dinspre judetul Caras Severin unde apele Dunarii ameninta mii de hectare de teren, zeci de localitati si sute de gospodarii.
Institutia aradeana a fost solicitata de Inspectoratul General sa participe, in caz de nevoie, la eventualele misiuni din aceasta parte a tarii.
Astfel, inainte de a interveni pe raza judetului nostru, pompierii ar putea ajunge in Caras Severin, la nivelul IJSU fiind pregatite doua echipaje care sa fie dizlocate in zona Dunarii.

Cristian Videscu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]