Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 18 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Noua catedrala ortodoxa - Cel mai mare lacas de cult, va fi inaugurat anul acesta

Catedrala ortodoxa va fi inaugurata anul acesta - Virtual Arad News (c)2006Lucrarile la Catedrala Ortodoxa Noua au fost demarate in urma cu 15 ani. 
Potrivit oficialilor Episcopiei Arad, in acest an se implinesc 300 de ani de la infiintarea Eparhiei Aradului, moment care va fi sarbatorit, in luna august, asa cum se cuvine, prin inaugurarea noului lacas de cult. 
Lucrarea de impodobire picturala va ramane ca sarcina de viitor a carei desfasurare trebuie sa respecte termenele tehnice prevazute. 
De asemenea, in lucru va mai ramane tencuiala interioara si placarile cu marmura. 
Dupa inaugurare, vor mai fi finalizate icoanele in mosaic pe peretii exteriori (una centrala, reprezentand hramul "Sfanta Treime" precum si 44 de ocnite), iar, in interior, iconostasul si mobilierul intreg, inclusiv portile, policadrul, candelabrele si aplicele. 
Lucrarile de constructie a noii Catedrale Ortodoxe din Arad s-au intins pe o durata de 15 ani, dupa ce multe termene de executie au fost decalate din cauza temperaturilor mult prea ridicate pe timp de vara sau a lipsei banilor. 
Proiectul constructiei a fost elaborat intr-o perioada de patru ani, timp in care lucrarile au demarat. 
"A fost pentru mine o experienta deosebita; un proiect laborios care nu ar fi avut nici o valoare daca aceasta constructie nu ar fi devenit opera", a precizat arhitectul Ioan Haprian, cel care si-a asumat proiectarea edificiului. 
Pana in prezent, lucrarile de constructie au costat 4.700.000 RON, respectiv 3.000.000 de dolari la cursul valutar al fiecarei zile in care s-a facut donatia. 
Acesti bani s-au adunat din 170.000 de donatii, respectiv 12.000 de donatii pe an. 
Pentru finalizarea lucrarilor, care constau in finisaje, viitoarea catedrala mai are nevoie de cel putin 5.000.000 RON, potrivit calculelor constructorului.
Primaria municipiului Arad a alocat, in anul 2006, de la bugetul local suma de 600.000 RON, bani destinati lucrarilor care se efectueaza la Catedrala.
Viitoarea catedrala din "Piata Drapelului" va avea dimensiuni impresionante: o inaltime de 65 de metri, o suprafata totala de peste 2.000 de metri patrati si o capacitate de primire de 4.000 de persoane. 
Zidurile exterioare, care insumeaza 7.200 de metri patrati, dar si cupolele din cupru, vor fi imbracate cu placi din calcar de Podeni, care imita foarte bine marmura, acelasi material fiind folosit si la Casa Poporului. 
Constructorii spun ca viitoarea catedrala va fi cea mai mare din vestul tarii, dar si cea mai mare ridicata dupa Revolutie. 
Corpul constructiei este compus dintr-o succesiune de volume paralelipipedice, cilindrice si sferice, care, prin intersectiile lor, creeaza un spatiu interior specific de biserica a carei volumetrie este marcata la exterior de o cupola centrala cu un diametru de 15 metri si doua turle-clopotnita de dimensiuni mai reduse. 
Noul lacas de cult aradean va avea o suprafata totala de peste 2.000 de metri patrati si o capacitate de primire de 4.000 de persoane.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Amenintare cu bomba la Banca Tiriac!

Amenintare cu bomba la Banca TiriacCirculatia de pe intreg centrul orasului a fost boicotata in dupa amiaza zilei de ieri, iar zona din spatele Teatrului de Stat a fost incercuita de fortele de ordine, obligate sa verifice o informatie telefonica privitoare la existenta unei bombe in incinta Bancii Tiriac.
"O voce masculina a sunat la 112 si a spus ca a fost plasata o bomba la respectiva banca. Nu ne permitem sa ignoram asemenea alarme, chiar daca, din fericire, false" - ne-a declarat un ofiter specializat in actiuni de acest fel, mobilizat timp de peste o ora sa verifice fiecare coltisor al bancii. 
Ambulanta, Pompierii, Politia si masini speciale de geniu, dar si un impresionant personal dotat cu aparatura de comunicatii de inalta fidelitate au facut cordonul ce se impune in fata sediului si au indrumat trecatorii sa ocoleasca zona, intre orele 16.45 si 17.45. 
Restul sediilor si imobilelor din jur nu au fost supuse verificarii si nici golite de oameni, dar populatia prezenta la ora de varf a fost panicata. 
Cazuri de acest fel se inregistreaza, din nefericire, tot mai des, autorii alarmelor false utilizand, de regula, telefoanele publice, fapt care-i face greu de depistat, in pofida faptului ca Serviciul 112 este dotat cu tehnica de localizare de ultima generatie. 
Din fericire, in ultimii ani, la Arad, respectivele semnale s-au dovedit a fi doar glume proaste, operate de adolescenti ori persoane cu discernamant scazut. 

L.V.- Observator

  • Animale infiate

Aradenii au putut adopta animale de la Animed8 catelusi si pisicute au fost adoptate de aradeni in acest sfirsit de saptamana in cadrul unei actiuni organizate de asociatia ANIMED ARAD.
Reprezentantii acesteia au amenajat un cort in centrul orasului si au adus animale mici de companie, pentru a fi luate de aradenii inimosi, care au unde sa le ingrijeasca. 
Oamenii au facut si donatii iar banii vor fi folositi pentru sterilizari. 
Maratonul adoptiilor s-a desfasurat timp de doua zile in piata Avram Iancu. 
Animalele aduse pentru a fi adoptate au carnete de sanatate, sunt deparazitate si vaccinate. 
La sediul organizatiei ANIMED de pe strada BLANDUZIEI nr. 3 mai sunt 26 de mici animale de companie, care asteapta sa fie adoptate. 
Din martie 2001 pana acum, ANIMED ARAD a salvat peste 800 de animale si a gasit stapani pentru 500 dintre acestea.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Datori cu un bis…

Dr. Dorin Frandes dirijand orchestra filarmonicii aradeneOrchestra Filarmonicii dirijata de Dorin Frandes a oferit publicului o lucrare aparte, Ein musikalischer Spass (Gluma muzicala) in Fa major K 522 de Wolfgang Amadeus Mozart.
Structurata in patru parti ca o simfonie, aceasta lucrare din sfera muzicii de divertisment, are pe parcursul ei momente surpriza, cand instrumentistii trebuie "sa dea pe de laturi" cum se spune, adica sa cante fals (programat), provocand hazul.
Unii instrumentisti au avut retineri, retezand pasaje (cadenta solistica din partea a II-a), asteptate de cei ce au citit programul de sala, vezi domne, ca sa nu lezeze auzul auditorilor si sa se creada ca ei au gresit.
Cei carora li se adresa acesta muzica hazlie, au receptionat cum se cuvine, aplaudand cu satisfactie mesajul ghidus al lui Mozart, care, daca ar trai in zilele noastre, nu ar ezita sa foloseasca principalele cuceriri ale tehnicii muzicale contemporane (atonalism, serialism, muzica concreta, jazz etc.), punandu-si amprenta geniala pe tot ce ar atinge.
Asta insemna ca ansamblul a lucrat inspirat, caci nu e usor sa realizezi asemenea "nazdravanii", ele necesitand munca de cizelare, iar publicul prezent la manifestare a dovedit ca are un fin spirit de discernamant si umor.
Giorgos Constantinou, care are o activitate solistica bogata in zona rasariteana a Europei, ne-a surprins placut cu talmacirea dezinvolta a Concertului nr. 1 pentru pian si orchestra in Re major op 19 de Serghei Prokofiev. Solistul grec, insotit de orchestra lui Dorin Frandes, ne-a introdus in inconfundabila lume sonora a compozitorului rus, facandu-ne sa intrezarim sarcasmul dar si trairile delicate ce ii sunt caracteristice.
Programul s-a incheiat cu Bolero-ul (1928) prin care Maurice Ravel a dobandit clasicitate, lucrare arhicunoscuta melomanilor de pretutindeni, dar si orchestrelor care se respecta.
Cum Bolero-ul este mereu solistic, avand tot odata o arhitectura mobila, clara, in care "toate-s vechi si noua toate", o acumulare permanenta de tensiuni, necesita o unitate, desi, cum spuneam e un complex ansamblu de solisti.
Daca la prima piesa cantata (Gluma muzicala) unii s-au codit la "falsurile" prescrise de partitura, poate si de aceea ca nu sunt usor de realizat, altii au savarsit pe nepusa masa rateuri si falsuri neprescrise in lucrarea de incheiere.
Aplauzele publicului, caruia, inteligent fiind, ii place sa sa retina din spectacol ce e mai bun, uitand de slabiciuni, ar fi trebuit sa fie rasplatite cu un bis, in care sa se dreaga neajunsurile.
Pe de o parte ar fi fost o treba echitabila, pe de alta parte s-ar fi putut incadra atmosferei specifice serii inceputa cu Gluma muzicala.
Ar trebui instituita o noua regula: cei ce dau in bara sa dea cafea si suc tuturor ascultatorilor, la fel auditorii intarziati si cei cu telefoane sonore. Astfel, cu vremea, sala Palatului ar deveni neincapatoare, revenindu-se la doua zile de concert pe saptamana ca mai demult.
***
Joi, 18 mai, vom asista la un Medalion Mozart, dirijor, Radu Popa, soliste, Daniela Trincu si Mihaela Ispan Mladin.
Programul va cuprinde Arii si duete celebre din opere mozartiene, Muzica masonica funebra in do minor K 477 si Simfonia nr. 21 in La major K 134.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Bataie pe terenurile din Vladimirescu

S-a incheiat prima etapa de distribuire a terenurilor pentru tinerii casatoriti la Vladimirescu - Virtual Arad News (c)2006La Vladimirescu s-a incheiat, ieri, prima etapa de atribuire a terenurilor in baza legii 15 pentru tinerii casatoriti sub varsta de 35 ani.
Un numar de 480 de persoane au participat la licitatia de atribuire a loturilor in Vladimirescu, Cicir, Mandruloc si Horia.
32 de loturi au fost alocate pentru Cicir, 35 pentru Mandruloc, 263 pentru Vladimirescu si 150 la Horia.
"Doar sase persoane nu s-au prezentat la licitatie care, pe parcursul perioadei, s-a desfasurat in cele mai bune conditii, nefiind incidente de nici un fel. 300 de metri au fost dati gratuit, potrivit legii, iar diferenta de 200 de metri, respectiv 700 de metri pentru satele comunei au fost licitate", spune primarul Ioan Crisan.
Edilul sef spune ca exista si o perioada de sapte zile pentru contestatii, dar nu crede ca vor fi depuse.
"Am ales cea mai buna cale pentru a scapa de orice fel de discutii. Daca cineva a vrut un anumit teren, a licitat pana l-a cumparat. Au fost cazuri cand un lot a ajuns si la preturi de trei ori mai mari decat un altul, daca cineva l-a vrut cu tot dinadinsul, l-a avut", explica edilul.
Pretul pe metru patrat a fost, in medie, de 15.000 lei vechi la Mandruloc si Cicir, 150.000 lei vechi la Vladimirescu si 30.000 - 40.000 lei vechi la Horia.
Suma totala care a venit la bugetul comunei a fost, la final, de noua miliarde lei vechi.
Banii vor trebui depusi in termen de 30 de zile, dupa care se va trece la "batut tarusul".
"La sfarsitul lunii iunie, cel tarziu iulie, oamenii vor putea sa-si faca deja gardul si sa treaca la constructii", ne-a declarat Ioan Crisan.
Primarul spune ca in ceea ce priveste utilitatile, reteaua de energie electrica va fi realizata din fondurile primariei, in timp ce reteaua de drumuri, apa, gaz si canalizare se va face in parteneriat cu proprietarii, contributia fiind de jumatate-jumatate.
Valoarea totala nu va fi deosebit de mare pentru proprietari, care vor scoate din buzunar aproximativ 2500 - 3000 de euro pentru toate aceste lucrari, esalonate in timp.

N. P.- Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]