Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri 19 aprilie 2006
Stirile TVA aici
  • Sanevit 2003 ar putea fi preluat de italieni

Directorul Sanevit - Mircea Roman considera preluarea de catre italieni drept o solutie viabilaSoarta uneia dintre primele investitii de amploare din Romania in produse medicale (ace şi seringi de unica folosinta) este in cumpana.
O sansa reala de a scapa de spectrul lichidarii ei o reprezinta intentia unui grup italian care opereaza an sectorul medical de a prelua pachetul majoritar de actiuni detinut de Ministerul Sanatatii si AVAS.
La inceputul lunii aprilie o delegatie italiana reprezantand concernul GENKO care opereaza in sectorul sanitar a depus la Ministerul Sanatatii o scrisoare prin care-si afirma intentia de a achizitiona Sanevit 2003 "pastrandu-i in acelasi timp obiectul actual de activitate".
Mai mult, reprezentantii Genko vor sa imbunatateasca nivelul dotarilor tehnice aducandu-le la nivelul standardelor europene, sa lanseze noi produse tehnice de mare calitate si sa constituie in cadrul Sanevit un centru pilot pentru formarea personalului medical si paramedical.
In oferta grupului italian este exprimata si intentia realizarii unui parteneriat strategic cu Ministerul Sanatatii constand in construirea si dotarea unor noi spitale.
"Ar fi o treaba buna..."
Directorul Sanevit a insotit delegatia italiana la Ministerul Sanatatii.
" Ar fi o treaba foarte buna pentru noi daca intentiile lor s-ar materializa. I-am insotit si la Spitalul Judetean si la Municipal. Se pare ca sunt seriosi. Au intentia de a face un spital de la zero, dar s-au aratat interesati si sa contribuie la dotarea Sectiei de cardiologie de la Judetean. Dar au si ei un termen limita in care ar trebui sa li se raspunda", a declarat Mircea Roman.
La ora actuala Sanevit, care mai are doar 82 de incadrati, "sta" pe un stoc de vreo 20 milioane de seringi in valoare de 38 miliarde.
La ultima AGA s-a luat in discutie si posibilitatea recurgerii la noi disponibilizari daca situatia stocurilor de produse nu va fi intr-un fel rezolvata.
De aceea spune Roman "am si propus Ministerului sa se dea 50% din necesarul spitalelor de la noi si restul sa fie achizitionat prin licitatie. In trei luni stocul nostru s-ar lichida".
Deocamdata compania este la zi cu plata obligatiilor catre buget dar nu se stie cat timp va mai putea face acest lucru.
Pentru ca fata de capacitatea sa de productie trusele de perfuzii facute petru belgieni, sau acele-n vrac livrate an Ungaria ca sa nu spunem de solutia de compromis a carcaselor pentru ouale Kinder nu reprezinta mare lucru.

Doru Sava - Adevarul

  • A furat o Dacie la Polivalenta si a fost prins... la Targoviste

Hotul care a furat o dacie a fost prins la TargovistePagubita habar nu avea ca a ramas fara masina
La sfarsitul trecut de saptamana, din parcarea de la Polivalenta a fost furata o masina.
Pana aici totul pare o banala infractiune, numai ca povestea hotului este o adevarata telenovela.
Barbatul, Ioan Cristea, de 31 de ani, este de loc din Targoviste.
Acesta a ajuns an Arad chiar in dimineata zilei in care a furat masina.
Ramas fara bani si negasind o solutie de a se intoarce acasa, cu o cheie potrivita a furat o Dacie din respectiva parcare, in seara zilei de 15 aprilie.
S-a urcat la volan si a plecat spre casa.
"Nu stiu de ce am furat masina, cu o cheie care s-a potrivit, ca doar la toate Daciile se potriveste aceeasi cheie, am deschis portiera si am plecat. Nu am realizat atunci ca am furat masina", ne-a povestit hotul.
Probabil ca suferea de vreun episod amnezic in acel moment, ca altfel nu se explica intentia sa, mai ales ca avea asupra lui o cheie de Dacie.
A ajuns linistit in Targoviste, unde si-a chemat alti doi prieteni ca sa le arate captura sa, dupa care s-au dus la prima benzinarie ca sa spele autoturismul.
Numai ca aici, angajatii benzinariei au observat ca barbatul nu prea se descurca cu cheia in deschiderea busonului (trebuie spus si faptul ca hotul nu are permis de conducere).
Acestia au anuntat o patrula de politisti care se afla in zona.
Observand ca se apropie de el, Ioan si ceilalti doi s-au urcat in masina si au fugit.
Au fost urmariti de masina politiei, pana cand, din cauza vitezei, Dacia s-a ciocnit frontal cu alt autoturism, fiind foarte avariata.
Atunci, cei trei targovisteni au luat-o la fuga pe camp, unde, in cele din urma au fost prinsi.
"Hotul a fost escortat de catre politistii aradeni la Arad, chiar in dimineata zilei urmatoare comiterii furtului. Aici a fost prezentat instantei de judecata, care a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventiva pentru furt calificat", ne-a declarat inspector Camelia Tuduce Berar, purtator de cuvant al IJP.
Povestea nu se incheie aici, deoarece proprietara masinii furate habar nu avea ca a ramas fara Dacie.
In dimineata zilei de sambata, politistii i-au sunat la usa ca sa o anunte despre furt, femeia ramanand fara cuvinte la aflarea vestii.
Mai ales ca masina a fost foarte grav avariata si este inca la Targoviste.
Pentru a si-o putea recupera va trebui sa-l dea in judecata, pe civil, pe hot, pentru banii necesari tractarii masinii pana la Arad.
Mai mult, hotul, in fata presei, a inceput sa faca pe victima, afirmand ca (parca deja o placa prea uzata folosita de majoritatea fostilor detinuti) a mai facut puscarie pentru inselaciune, iar ca statul nu se gandeste de loc la el, pentru ca nu se mai poate reintegra in societate, nu isi mai gaseste de lucru, dupa iesirea din inchisoare, "mai ales ca am patru copii si o nevasta de intretinut", a spus hotul, cu lacrimi in ochi.

A. R. B. - Observator

  • Dezbatere pe tema reabilitarii podului de la Savarsin

Problema podului de la Savarsin a fost dezbatuta la Prefectura - Virtual Arad News (c)2006Variantele de reabilitare a podului de la Savarsin si cele pentru deservirea populatiei pe perioada constructiei au fost discutate in cadrul unei sedinte tehnice dessfasurata la Prefectura Arad.
La dezbatere au fost prezenti, alaturi de prefectul Cristian Stragea, presedintele Consiliului Judetean Arad, primarii localitatilor Savarsin, Bata si Birchis, proiectantul, constructorul si reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii si ai Sectiei de Drumuri Nationale.
Aproximativ 100 de persoane (elevi, cadre didactice, functionari publici etc.) folosesc, zilnic, podul de la Savarsin.
Avand in vedere vechimea acestuia, fiind construit in anul 1897, si necesitatea amenajarii albiei Muresului in acea zona, constructorul estimeaza ca perioada de reabilitare a podului va dura intre un an si jumatate - doi ani.
La finalul lucrarilor obiectivul se va incadra in clasa de incarcare "E" si va avea aceeasi structura, design si capacitate, oferind un spatiu de 4 metri pentru vehicule si cate 1 metru, pe fiecare parte, pentru pietoni.
Autoritatile judetene intentioneaza sa inceapa aceasta investitie cat mai repede posibil, pentru a fi asigurata traversarea Muresului in conditii de maxima siguranta.
Lucrarea se va desfasura intr-un interval scurt de timp.
In acest sens, autoritatile judetului fac un apel catre locuitorii din zona sa dea dovada de intelegere avand in vedere ca aceasta este o situatie speciala.
In urma dezbateriior s-a decis ca varianta optima, raportat la cel mai scazut risc pentru populatie si la rapiditatea constructiei podului, este cea in care traficul pietonal sa fie separat de santier. Pentru ca activitatile social-economice din zona sa nu aiba de suferit pe parcursul lucrarilor, s-a propus ca traversarea Muresului sa se faca pe podul de la Ilteu, motiv pentru care Institutia Prefectului si Consiliul Judetean Arad vor face demersurile necesare pentru ca, la nivelul institutiilor, unde este necesar, sa se asigure servicii de utilitate publica, prin masuri cu caracter temporar, pe durata constructiei, sustinand, in acelasi timp, amenajarea traseului Capalnas-Caprioara-Ilteu.
Pentru asigurarea acestor masuri, reprezentantii Institutiei Prefectului si a Consiliului Judetean Arad vor purta, in perioada imediat urmatoare, discutii cu conducerea Directiei de Sanatate Publica, a Companiei locale de Transport Public.
Avand in vedere ca o serie de operatori economici care isi desfasoara activitatea in zona, isi au sediul in judetul Hunedoara, Cristian Stragea si Iosif Matula se vor consulta si cu omologii lor din judetul Hunedoara.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Locuitorii din Belotint se declara victimele nepasarii, indiferentei si razbunarilor primarului

Belotint - un sat uitat de lume in care poti ajunge cu brodul - Virtual Arad News (c)2006In judetul Arad exista localitati in care oamenii nu au avut ocazia sa-si cunoasca alesii.
Unul dintre deputatii de Arad s-a aflat, zilele trecute, in vizita de lucru in mai multe sate de pe valea Muresului, fiind asaltat de localnicii care au declarat ca nu mai vazusera un parlamentar prin zona.
Cornelia Ardelean - caci despre ea este vorba - s-a incumetat la sfarsitul saptamanii trecute sa strabata cateva zeci de kilometri pentru a discuta cu locuitorii localitatii Belotint.
Initiativa deputatului conservator s-a materializat cu sprijinul consilierului local Dan Casut, caruia nu i-a fost foarte greu sa "mobilizeze" aproximativ 60 de sateni.
Oamenii au venit la intalnirea cu Lia Ardelean curiosi de prezenta parlamentarului in localitate si revoltati de viata grea pe care o traiesc din cauza indiferentei cu care sunt tratati de autoritatile locale, judetene si centrale.
Locuitorii din Belotint il acuza pe primarul comunei Conop ca refuza sa ii sprijine in rezolvarea problemelor din cauza ca la alegerile locale din 2004, acesta a obtinut un numar infim de voturi.
Printre problemele cu care se confrunta localnicii, unele sunt de-a dreptul de neconceput: ei nu au asistenta medicala, infrastructura este sub orice critica, apa din fantani nu este potabila, nu exista nici un mijloc de transport care sa ii lege de "lumea civilizata", iar copiilor le este aproape imposibil sa mearga la scoala deoarece cursurile au fost mutate din Ususau la Conop, localitate situata de cealalta parte a raului Mures, rau care acum nu poate fi traversat.
In cazul unor urgente, salvarea ajunge de la Arad in 2-4 ore, iar pompierii militari in trei ore.
In localitate nu exista nici un post de telefonie, pentru apelurile de urgenta, iar posta ajunge doar pana la Ususau.
Multi copii cu varste de pana la cinci ani nu au inca certificate de nastere!
In consecinta, ei nu beneficiaza de alocatiile de sprijin din partea statului.
Agricultorii nu au primit subventia pentru lapte de anul trecut, din luna noiembrie!
De asemenea, nu s-au primit inca titlurile de proprietate pentru pamant.
"Este doar lista cu problemele cele mai importante, si ea ar putea continua cu starea jalnica a drumurilor, care izoleaza localitatea, si lipsa mijloacelor de transport in comun. Sunt sate izolate si lipsite de cele mai elementare servicii pentru cetateni" a spus deputatul conservator.
Cornelia Ardelean a inceput deja demersurile pentru rezolvarea unora dintre probleme declarand ca va avea discutii cu presedintele Consiliului Judetean si cu reprezentantii celorlalte institutii in vederea gasirii unor solutii pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale locuitorilor din Belotint Chelmac si Lalasint, localitati care se confrunta cu aceleasi probleme deosebite.
Satele sunt lipsite de servicii elementare, cum ar fi asigurarea ingrijirii medicale si scolarizarea.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Un program ambitios

"Seherezada" de Rimski Korsakov a fost apreciata de publicul FilarmoniciiDintre cele doua directii ale evolutiei violonisticii, cea a stralucirii tehnice (Paganini, Vieuxtemps, Wieniawski), agreata de publicul vremii si cea deschisa de Bach, Mozart, Beethoven, adica cea a ideilor, Johannes Brahms a adoptat-o pe cea de-a doua, sub influenta lui Joseph Joachim.
Acesta din urma reluase Concertul de vioara al lui Beethoven, neacceptat de public cu decenii in urma, din cauza supeficialitatii primului ei interpret, impunandu-l prin relevarea profunzimilor sale.
Brahms, care il ascultase entuziasmat in adolescenta sa hamburgheza, a urmat mai tarziu exemplul marelui clasic.
Johannes Brahms, prin Concertul in Re major pentru vioara si orchestra op. 77, va realiza un unicat in lungul sau sir de creatii, ca si in intreaga literatura violonistica, acordand viorii profunzimi de gandire ce nu fusesera concepute pana atunci.
Crease asadar un al doilea exemplu de simfonie cu instrument obligat (dupa Concertul nr, 1 pentru pian, creat anterior), ceea ce ii da din nou posibilitea unei profunde dezbateri dramatice.
Conceputa de catre pianistul care a fost Brahms, intr-o gandire verticala , armonica (noutate socanta la vremea aceea), partida viorii, intrument monodic, caruia Johann Sebastian Bach ii daduse dimensiuni polifonice, a fost revazuta de marele violonist care a fost Joachim, solist de renume care a si lansat lucrarea cu succes in lumea muzicala.
Gabriel Croitoru, solist al Filarmonicii din Ploiesti, profesor asociat la Bucuresti, cu un palmares bogat (peste 500 de concerte in Europa si Asia), premii prestigioase, inregistrari de CD-uri, ne-a oferit acest concert, alaturi de orchestra aradeana dirijata de Dorin Frandes.
Ansamblul infratit, solist, orchestra , dirijor, au relevat mladierea primei teme ce sugreaza ingandurare inteleapta, careia solistul ii va da mai apoi intonatii calde si stralucire; energii si aspiratia spre lumina in prima parte, simplitatea, farmecul expresivitatii, dar si a pasionalitatii celei de-a doua, caracterul jucaus si energiile acaparante ale finalului.
Orchestra si dirijorul sau, Dorin Frandes, concertmaestrul Dorel Bic, ne-au transportat in lumea basmelor din celebra "1001 de nopti" prin Suita simfonica op. 35 Seherezada de Nikolai Rimski Korsakov.
Seherezada este un exemplu elocvent in privinta diferentelor si raporturilor dintre limbajul muzical si arta cuvantului.
Muzica, cu mijloacele ei specifice, reda atmosfera, sugereaza doar actiune, dand frau liber imaginatiei auditorului.
Desigur, spectatorii avizati, cat de cat informati asupra subiectului literar, pot fi mai receptivi la sugestiile muzicii.
Nici ceilalti nu raman indiferenti la desfasurarea fluxului sonor, caci vraja acestuia inluenteaza auditorul prin mijloacele expresive specifice de care aminteam.
Fiecare ramane cu propria imagine dupa trairile comune, cu senzatia unei infratiri intru frumos si bine.
Rimski Korsakov insusi atragea atentia asupra evitarii schematismului, prin perceptia globala a acestei muzici, care are legile ei proprii, o existenta aparte, o oarecare independenta de subiectul care a generat-o.
Orchestra lui D. Frandes a servit acest obiectiv, rasplatita fiind cu aplauze sincere si calduroase.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]