Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 20 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Primarul a fost "faultat" prin vot secret

Sedinta CLM a luat in discutie sala de sport a UAVAsa cum estimam, sedinta de ieri a CLM a fost si lunga si plina de elemente specifice unui "circ fara bani"
A avut, ca sa spune, asa, de toate - si injurii, si lipsa de pregatire sau cunostinte din partea consilierilor, si ironii mai mult sau mai putin fine, si amenintari. 
A avut, insa, si o premiera care ar putea da de gandit. 
La unul dintre proiecte - cel referitor la sala de sport a UAV - edilul sef, Gheorghe Falca, a pierdut. 
Si nu un proiect asa cum s-ar putea crede la prima vedere, ci chiar sustinerea colegilor de partid si de alianta. 
Avand posibilitatea sa voteze secret, fara a-si dezvalui modul de gandire si alegerea facuta, consilierii pe care Falca se sprijinea au luat-o in directii contrare. 
Desi trebuia sa obtina un numar suficient de voturi pentru a trece, proiectul nu a primit decat 10 voturi "pentru", restul fiind "impotriva", anulate sau abtineri. 
Indiferent de ce a fost vorba, cert este ca primarul a fost lasat balta de consilieri, iar acest lucru ar putea da nastere unor dezbateri in sanul Aliantei si al coalitiei de guvernare. 
Tonul neintelegerilor a fost dat de initierea dezbaterilor pe marginea proiectului de hotarare referitor la includerea salii de sport din Micalaca - Universitatea "Aurel Vlaicu" in inventarul public al municipiului Arad. 
Fostul primar, Dorel Popa, a cerut insistent ca proiectul sa fie retras de pe ordinea de zi ca urmare a primirii, chiar inainte de sedinta, a unui plic in care erau mai multe hartii referitoare la soarta juridica a jmobilului si initierea unor actiuni judecatoresti de catre Universitatea "Aurel Vlaicu"
Potrivit acestora, UAV a actionat in judecata Primaria Municipiului Arad cerand constatarea dreptului de folosinta asupra salii si intabularea acestui drept in cartea funciara, precum si predarea imobilului fara vreo alta somatie.
Executivul primariei nu numai ca a respins cererea formulata de Popa, dar, pe baza argumentelor aduse de secretarul CLM, Doina Paul, a propus continuarea procedurii de votare. 
In dezbatere a intervenit si rectorul UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihut care a cerut consilierilor sa fie alaturi de universitate, mentionand ca nu va uita nici "da"-ul, nici "nu"-ul consilierilor. 
Acesta a acuzat ca tot ce s-a intamplat in ultimele luni nu reprezinta altceva decat niste "inginerii" juridice, "mizerabile" si a precizat ca va merge in justitie pana in  "panzele albe", pentru a apara drepturile UAV.
Dezacorduri in sedinta CLM recenta Referitor la acuzatiile care i-au fost aduse, primarul Gheorghe Falca s-a aparat spunand ca procedura este una fireasca, similara celor derulate inainte in cazul altor sali de sport. 
Mai mult, acesta a declarat ca reprezentantii UAV sunt cei care nu doresc sa vina sa negocieze protocolul de punere in posesie si ca urmare, vina apartine altora. 
Acest lucru a iritat-o si mai mult pe Lizica Mihut, rectorul UAV, care s-a ridicat spunand ca-si depune demisia daca edilul sef va reusi, cu acte, sa demonstreze ca Primaria a invitat conducerea UAV la dialog.
In fine, pentru ca nici una din parti nu parea sa cedeze s-a cerut sa se treaca la vot. 
Nu inainte insa de stabilirea procedurii de votare (vot secret - n.r.) si de solicitarea unora dintre participanti de a se abtine ca urmare a dublei lor calitati -consilieri municipali si cadre didactice la UAV. 
Rezultatul votului a marcat o senzatie de uimire pe fata primarului si o reactie de bucurie in randurilor reprezentantilor universitatii: cu doar zece voruri "pentru", proiectul a cazut.
Acesta nu a fost, insa, singurul proiect la care dezbaterile sa nu fi fost aprinse si inflamate peste masura. 
In aceleasi conditii s-a analizat si votat si bugetul si cele doua hotarari prin care au fost aprobate procesele verbale de negociere a vanzarii unor terenuri (38.913 mp + 52.434 mp). 
Vom reveni in zilele urmatoare cu fiecare in parte. 
Putem mentiona insa faptul ca toti consilierii opozitiei au criticat cat au putut de mult bugetul, fara a-1 vota insa la sfarsit. 
De fapt, au reusit o reeditare a sedintelor din vremea fostului mandat cand i-au acuzat nu o data pe cei care acum sunt la putere ca nu doresc dezbateri constructive si voturi pentru dezvoltarea orasului. 
Fara a veni cu argumente solide, cei care au criticat ceva au criticat in van. 
In afara proiectului cu UAV si a celor retrase chiar de Executivul Primariei, toate au trecut. 

Calin Ghinaciu - Agenda Zilei

  • In Arad se va parca iar paralel cu bordura!

Ioan Covaci - directorul GCA va prelua si administrarea parcarilor din AradPreluarea de catre municipalitate a sistemului de parcare cu plata de la firma privata care il administra pana acum, va genera schimbari radicale in stationarea si parcarea masinilor, in centrul Aradului
In scurt timp, se va reveni la parcarea paralela cu bordura, renuntandu-se la stilul actual. 
Nu se stie deocamdata care vor fi tarifele percepute pentru parcare, cert este insa ca in centru stationarea se va plati, insa in cartiere – nu. 
Cel mai probabil, administratorul serviciului va deveni societatea de Gospodarire Comunala, condusa de Ioan Covaci, cea care acum gestioneaza si strandul Neptun, cimitirele si spatiile verzi din municipiu. 
Reorganizarea modului de parcare va permite amenajarea unei piste pentru biciclisti, intre carosabilul si trotuarul de pe bulevardul central al orasului.
Intrebat ieri dupa-amiaza de catre Observator aradean cat de repede se va trece la reorganizarea sistemului Parktronic, primarul a declarat ca trebuie elaborat in primul rand un regulament al serviciului de parcare, apoi regulamentul propriu-zis al parcarilor si va trebui desemnat oficial si noul administrator al sistemului. 
Primarul a exclus posibilitatea ca Parktronic sa fie preluat de o firma privata, care sa nu fie in subordinea Consiliului Local.

Andrei Ando - Observator

  • Scandalul Sanevit

Sanevit a facut plangere penala impotriva lui VacaroiuFals intr-o plangere impotriva lui Vacaroiu
Micii actionari de la fabrica Sanevit din Arad acuza ca datele plangerii penale depuse de ei impotriva presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, ar fi fost falsificate. 
Ei asteapta raspunsul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a li se face dreptate.
Mircea Ardelean, presedintele Asociatiei Investitorilor Persoane Fizice de la societatea Sanevit SA, a declarat ca nu s-a primit niciun raspuns in dosarul penal 55611/05.12.2003 depus impotriva lui Vacaroiu. 
"Cred ca se asteapta prescrierea faptei", a declarat Ardelean.
Sesizare la CSM
In toamna anului trecut, el a sesizat Ministrul Justitiei si presedintele Romaniei in aceasta privinta. 
In raspunsul primit, Ardelean a constatat ca datele sunt falsificate. 
"La datele pe care ni le-au transmis sunt inregistrate alte nume, cu alte cauze", a mai declarat Ardelean. 
Astfel, in loc de numarul initial de inregistrare apare 5561/15.12.2003. 
In raspunsul primit de la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu figureaza decat o semnatura indescifrabila. 
Intre timp, Ministerul a trimis toate adresele la CSM.
Fabrica de seringi unifolosibile din Arad a fost construita cu un imprumut garantat de stat. 
Printr-o Hotarare de Guvern din 1991, premierul de atunci Theodor Stolojan autoriza Ministerul Economiei si Finatelor sa acorde garantia pentru creditul extern de 37 milioane de dolari, ce urma sa fie primit de societatea Arcasrom SA Bucuresti de la Banca Populare di Novara din Londra, pentru achizitionarea de aparatura. 
In prezent, la Sanevit se produc oua Kinder in loc de seringi, pentru ca fabrica sa nu-si inchida definitiv portile.
Seringi pe datorie
Datorita situatiei din sistemul sanitar, fabrica a livrat materiale catre spitale, dar nu a mai primit banii pe ele. 
"Si acum, Ministerul Sanatatii mai are o datorie catre societate de peste 5 miliarde de lei vechi", a declarat Ardelean. 
El reprezinta peste 2000 de persoane fizice care au cumparat actiuni la Sanevit.
Din cauza datoriilor pe care le-a avut, fabrica a ajuns la AVAB si de acolo la Ministerul Sanatatii, de unde a fost preluata din nou de AVAS. 
In decursul acestui transfer, micii actionari au disparut complet din schema. 
Ardelean a inaintat o plangere penala impotriva lui Nicolae Vacaroiu, considerat principalul vinovat pentru ca, atunci cand era premier, a emis o hotarare de guvern pentru importul de seringi fara taxe vamale.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Cea de a XII-a generatie de ingineri a Universitatii "Aurel Vlaicu" a absolvit avand ca motto... zborul

Studentii Facultatii de Inginerie UAV au participat la un curs festivPentru orice student, ziua Cursului festiv are o semnificatie deosebita.
Desi mai urmeaza examenul de licenta, studentii care imbraca roba neagra in acea zi speciala simt ca au ajuns intr-un moment crucial al vietii lor: despartirea de scoala si intrarea in viata profesionala.
Miercuri a fost una dintre cele mai importante zile din viata celor care, timp de cinci ani, au urmat cursurile Facultatii de Inginerie a Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad – ziua care a marcat Cursul festiv al promotiei 2005 – 2006 a acestei facultati.
Cursul festiv a avut loc in generosul spatiu al Palatului Cultural, locurile din sala de concerte dovedindu-se a fi insuficiente pentru studenti, pentru profesorii lor si pentru invitati.
Cea de a XII-a generatie de ingineri pregatiti de Universitatea "Aurel Vlaicu" au trait, alaturi de profesori si de cei apropiati, momente emotionante care au marcat inceputul unei noi vieti pentru ei.
Printre invitatii care au onorat cu prezenta lor aceasta zi speciala din viata tinerilor s-au aflat si subprefectul judetului Arad, Levente Horvath, si viceprimarul Tiberiu Dekany.
Viceprimarul a avut parte de multumiri speciale din partea universitatii, pentru modul in care a sprijinit institutia si de aplauze generoase din partea asistentei.
Toate cadrele universitare care au tinut sa le adreseze un cuvant tinerilor absolventi, le-au atras atentia ca inginerul nu trebuie sa fie o marioneta in mainile celor care urmaresc un interes personal si material, ci trebuie sa fie acel specialist ce isi respecta munca si semenii.
Ca la orice curs festiv, sefii de catedre si-au asumat emotionanta sarcina de a citi catalogul fiecarei specializari, absolventii fiind chemati pe scena pentru a li se inmana diploma de absolvire, un fir de floare si, mai ales, pentru a i se strange mana, ca intr-un indemn si o incurajare.
Cu toate ca a fost o zi festiva, tinerii ce se pregatesc sa isi ia viata in maini au tinut sa isi manifeste simpatiile si dragostea pentru profesori.
Cum? Asa cum stiu tinerii cel mai bine – prin aplauze si ovatii la scena deschisa.
Trebuie sa recunoastem ca aceste manifestari de simpatie nu i-au lasat indiferenti pe profesorii care le-au indrumat pasii pret de cinci ani de zile – pe chipul fiecaruia s-a putut citi emotia si bucuria acestui gest de pretuire.
Cursul festiv a fost sustinut de Valentina Balas, o interesanta prelegere despre teoria sistemelor, un excurs interesant in domeniul inovatiei si cercetarii.

Mihaela Cerna & Flavius Ghender - Observator

  • Saptamanal, cinci trenuri

Transportul TIR-urilor in sistem Ro-La are tot mai multi solicitanti romani si strainiIn Romania, primul terminal Ro-La a fost infiintat in comuna aradeana Vladimirescu, la mijlocul anului 2002, ca urmare a investitiilor provenite din mediul privat dar si a colaborarii dintre CFR Marfa si societatea care exploateaza serviciul propriu zis. 
Terminalul este locul de imbarcare a tirurilor pe calea ferata spre terminalul Wels, Austria. 
Iar de aici, camioanele sunt pe drum (la propriu) catre destinatia lor, Germania, Franta, Spania sau Anglia. 
La dispozitia transportatorilor e un tren direct pe ruta Vladimirescu - Wels si retur. 
Saptamanal, cinci trenuri a cate 22 de vagoane - platforma merg spre Wels pline cu tiruri si tot atatea vin din Austria la Vladimirescu. 
Fiecare garnitura de tren are un vagon cuseta pentru soferii camioanelor, unde acestia se odihnesc pe durata transportului.
Un transport dus intors ii costa pe transportatori 1040 euro, iar unul dus 550 euro, distanta de aproape 800 de kilometri parcurgandu-se in doar 20 de ore.
In perioada 2003- 2005, peste 37.000 de camioane au folosit sistemul Ro-La. 
Operatorul Ro-La, societatea Lackner &Schwarz Romania, o companie a Express Interfracht Viena, spune ca in acest an si pe viitor, sistemul Ro-La va fi folosit la maxim. 
"Sunt mii de firme care folosesc aceasta relatie, atat romanesti, cat si straine. Noi pregatim actele, ne ocupam si de problemele legate de vama, facem si garantarea pe teritoriul Romaniei pana la vama de destinatie, urmarim transportul pana la Wels", spune Cosmin Bodrean, directorul general al Lackner&Schwarz Romania Arad. 
Statisticile arata cam asa: 10.095 de masini dus-intors in 2003, 14.120 in 2004 (cu precizarea ca in acel an plecau spre Wels cate doua trenuri), circa 13.000 in 2005.
Dintre avantajele sistemului de transport combinat Ro-La mentionam cateva: decongestionarea traficului auto de tiruri; protejarea soselelor (transportorii aduc beneficii drumurilor judetului, care sunt constant distruse de masinile grele); evitarea poluarii produse de camioanele de mare tonaj (se stie ca problemele legate de protectia mediului reprezinta o prioritate pentru Romania, in drumul integrarii in Uniunea Europeana); decongestionarea punctelor de trecere a frontierelor si de politie vamala (asa cum am aratat mai sus, sarcina controlarii marfurilor transportate de tiruri revine firmei care opereaza acest tip de serviciu)
In plus, soferii fac economie nu doar de bani, ci si de timp: cu Ro-La, pe langa ca evita stationarea la frontiere, din cauza cozilor interminabile, ei pot circula la sfarsit de saptamana (Ungaria si Austria nu permit soferilor de tiruri sa circule pe sosele lor in zilele de week-end, si ei sunt nevoiti, din aceasta cauza, sa stea, pierzand astfel timp). 
Nu in ultimul rand, scade uzura camionului.
Transportul in sistem Ro-La prinde amploare tot mai multEvitarea neplacerilor legate de autorizatii
"Pe langa aceste avantaje, mai exista unul, foarte important. Pentru tranzitarea Ungariei si a Austriei transportatorii au nevoie de autorizatii. Acestea se primesc insa in numar foarte mic si nu toti transportatorii ajung in posesia lor. Pe Ro-La nu sunt necesare respectivele autorizatii", adauga Cosmin Bodrean. 
Referitor la autorizatii, trebuie sa precizam urmatoarele: ministerul de transport din Austria da anual Romaniei un anumit numar de autorizatii. 
Acelasi numar de autorizatii da ministerul roman de transporturi "tarii valsului"
Numai ca - si credem ca e limpede pentru toata lumea - dinspre Viena spre Bucuresti sunt mult mai putini transportatori, pe cand pe ruta inversa numarul doritorilor e mai mare. 
Si atunci, apare o problema: numarul autorizatiilor pe care Austria le da Romaniei nu sunt sufi-ciente. 
"In conditiile in care parcul auto al firmelor romanesti creste iar autorizatiile sunt putine, cred ca Ro-La va fi folosit la maxim. Cred ca in 2006 acest serviciu va fi foarte important, autorizatiile fiind limitate", completeaza Bodrean.
Pentru buna desfasurare a activitatii Ro-La, in cursul anului trecut, operatorul a adus unele imbunatatiri, pe care intentioneaza sa le continue si in acest an.
"Vrem sa facem o mai buna organizare a securitatii, iar in functie de solicitari, e posibil sa mai introducem un tren", conchide Cosmin Bodrean.
***
De ceva vreme, terminalul Ro-La Vladimirescu nu mai e singurul din tara. 
Dezvoltarea acestui sistem de transport a dus la infiintarea unui nou terminal, la Episcopia Bihorului, cu destinatia tot Wels.

Gerlinde Knap - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]