Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 20 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Asfalt pe o suta de strazi de pamant din municipiu, pana in 2009

Trei cartiere urmeaza sa fie canalizate si asfaltateProiectul de canalizare a celor trei cartiere, prezentat in cele mai mici detalii
Primaria a organizat, ieri, o prezentare a celui mai mare proiect accesat in ultimii ani de Municipaiitate: "Proiectul de reabilitare a zonelor urbane cu deficiente majore ale retelei de canalizare". 
Mai exact, a fost vorba de proiectul, sustinut in cea mai mare parte de Banca Mondiala, de canalizare a cartierelor Gai, Bujac si Sanicolaul Mic, suma pusa in joc fiind de 50,3 milioane de euro. 
Edilul local, Gheorghe Falca, a tinut sa precizeze, inca o data, inainte de prezentarea intregii lucrari de firma care a intocmit proiectul tehnic, faptul ca este cel mai mare si mai avantajos credit luat de vreo administrate locala din Romania (Aradul va rambursa in 17 ani doar 20% din credit si din dobanda), imprumut care, potrivit primarului, nu va mai fi acordat probabil niciodata. 
La eveniment au participat toate institutiile care la un moment dat vor interveni in proiect, de la CET, la Regia de apa, la Garda de mediu, la DSP etc. "E cea mai importanta investitie din ultimii ani si ne va fi greu si mai avem una la fel in urmatorii ani. Pentru mine, ca primar, e cea mai importanta realizare", a punctat Gheorghe Falca. 
De-a lungul prezentarii facute de proiectant, firma (Romair consulting) a insistat pe ce se va realiza la final si pe solutiile ce vor fi aplicate pentru fiecare cartier in parte.
Ca o informatie in plus fata de cele prezentate de ziarul nostru pana acum despre mega-proiectul Primariei (care odata finalizat va face din Arad un oras canalizat in proportie de 96%), firma a facut referire la strazile ce vor fi asfaltate dupa introducerea canalizarii. 
Iar investitia in reabilitarea dc drumuri, facuta cu banii destinati canalizarii, e cu atat mai mare cu cat in Gai 50% din strazi sunt de pamant iar diferenta mai ales de piatra, in Bujac procentul e cam acelasi, in timp ce in Sanicolaul Mic 88% din strazi sunt de pamant. 
La finalul investitiei in canalizare, toate strazile vor beneficia de beton asfaltic, combinat cu balast si geotextil. 
Gaiul are 58 de strazi, Bujacul 73, iar Sanicolaul Mic 22. 
In plus, se vor face sau reface trotuarele, iar canalizarea ar putea face ca 15 mii de locuitori din municipiu sa renunte la fosele septice improvizate in fata casei si sa beneficieze de cel mai modern sistem de canalizare. 
Toate acestea, in patru ani.
Incepe liciatia pentru consultanta si executantul lucrarii
Executantii proicctului sunt convinsi insa ca vor fi si locuitori din cele trei cartiere care vor fi nemultumiti pe durata executiei de disconfortul care se va crea si ca vor fi reclamatii.
Lucrarea va incepe insa, in pofida putinilor care ar vrea sa se impotriveasca, iar o dovada in plus a fost adusa ieri de primarul Gheorghe Falca, care sustine ca joi s-a dat liber la procedurile dc pregalire a licitatiilor pentru consultantul si apoi executantul lucrarii.

Adriana Barbu - Observator

  • Ziua mondiala a telecomunicatiilor

Ziua mondiala a telecomunicatiilor s-a sarbatorit si la AradZiua mondiala a telecomunicatiilor a fost marcata in intreaga lume in data de 17 mai. 
In Romania, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia informatiei este singura institutie publica din domeniul telecomunicatiilor care functioneaza neintrerupt din 1991. 
Evenimentul a fost marcat in cele patru sedii teritoriale - Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi. 
Presedintele institutiei a venit in vestul tarii, unde a prezentat presei o parte din aparatura utilizata si modul de functionare. 
Cu ajutorul statiilor fixe si mobile din dotarea Inspectoratului, specialistii masoara spectrul radioelectric de pe intreg teritoriul tarii, detecteaza emisiile neautorizate, masoara parametrii specifici ai unor emisii radio si efectueaza inspectii pe teren. 
Inspectoratul general pentru comunicatii si tehnologia informatiei este totodata si operatorul a trei sisteme de guvernare electronica si cauta sa-si extinda in timp activitatea si sa dinamizeze piata. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Interviu cu Maia Morgenstern

Interviu cu Maia Morgenstern"Sunt momente cand am nevoie sa fiu eu cu mine" 
- Si ce ati invatat de la ei pana acum? Ce s-a schimbat din ce stiati?

- Nu asta e principala mea preocupare, ce s-a schimbat. O mana intinsa la noua generatie, contactul permanent cu tinerii, cu noul, in zona artei, inseamna pentru mine o permanenta infuzie de energie. Imi readuc aminte, daca e nevoie, si se pare ca e nevoie, inceputurile, dorinta, iubirea, ambitia, cu care priveam catre viitor, setea de a cunoaste, de a incerca. Suna putin limbaj de lemn, dar asa era.
- Si cu varsta toate acestea se erodeaza?
- Nici nu vrei sa recunosti lucrul asta, "Nu, nu e asa", si totusi. Cand devii constient, cand recunosti setea cu care aspirantii fac, incearca, privesc, primesc, refuza forme de spectacol, informatie, e foarte viu, energetic.
- Ei sunt deschisi sa invete de la cei care stiu mai mult, care s-au afirmat, care au demonstrat ceva?
- Nu e neaparat "vrem sa invatam", nu e o lozinca. E o relatie. Au o pozitie, un fel de a se raporta la tot ce se intampla. Sunt sensibili si deschisi in permenenta, chiar daca refuza sau accepta, sau intra in conflict. Nu sunt indiferenti.
"Nevoia de comunicare este aceeasi"
- Ii spuneati unui actor mai varstnic ca e firesc ca teatrul sa se schimbe pentru ca si lumea in care traim se schimba. Faptul ca lumea se schimba vedem cu totii; teatrul in ce fel se schimba?
- Se schimba permanent si e normal sa se schimbe. In modalitatea de expresie, de a scrie un text. Se redescopera valori uitate. In esenta ramane acelasi lucru. E nevoie de spectatori, de cei care se afla in fata spectatorilor, de un spatiu. Nevoia de comunicare este aceeasi.
- Intr-o propunere de spectacol ce conteaza in primul rand pentru dvs: textul, regizorul, partenerii de scena?
- M-am confruntat cu texte care m-au fascinat, au fost alte momente in care am descoperit pe parcurs lucrurile, sunt propuneri regizorale care m-au sedus; si relatiile intre personaje, felul in care personajele traiesc viata lor. Acum joc in spectacolul "Sase personaje in cautarea unui autor" de Luigi Pirandello pe scena Teatrului Bulandra, in regia lui Liviu Ciulei. E un text fascinant. Printre multe alte teme pe care le abordeaza textul, spune un lucru foarte interesant si profund: personajele au viata lor, intra in situatii pe care autorul nici nu le-a gandit vreodata.
- Ati jucat cu actori cu care sa nu reusiti sa comunicati?
- Nici nu imi amintesc acum. Conflictele care au existat pot fi si benefice, pentru ca se poate tu sa ai o parere, sa te gandesti intr-un fel, si sa se deschida pentru tine o fereastra si sa iti mearga ideile in alta parte, sa iti largesti orizontul. Daca esti sincer cu tine si iti doresti o relatie adevarata intr-un spectacol important, te lasi convins sau incerci sa convingi la randul tau si atunci ti se deschid mai multe ferestre si devine mai interesant.
"Nu ma paleste inspiratia stand si nefacand nimic"
- Se stie si ati recunoscut ca aveti un cult al muncii.
- Da, fara indoiala.
- Va deranjeaza cand lucrati cu altii care nu au acelasi respect fata de munca?
- Sufar. Dar incerc, o spun foarte deschis, sa impun aceasta disciplina. Incerc in primul rand sa nu ma las trasa in jos, sa nu ma las pe tanjala. Fara multe teorii, fara scandal, fara lozinci, prin exemplu personal. Suna putin formal, dar asta e.
- E putin cam ciudat sa va auda oamenii pe dumneavoastra sustinand ca in primul rand e munca si apoi talentul...
- Nu ma paleste inspiratia asa, stand si nefacand nimic...
- Daca puteti sa ne marturisiti ce anume inseamna munca?
- Daaa, bine. Porneste cu gimnastica, a corpului si a mintii, si mai porneste cu informatiune. Ma informez, privesc, citesc, incerc, nu ma multumesc cu putin. Inca o data si inca o data si inca o data... Nimic nu e de ajuns niciodata.
Maia Morgenstern si fiul in spectacol la teatrul din Arad- V-ati temut vreodata ca viata de familie, care devine tot mai numeroasa, va poate rapi din energia si din timpul dedicate muncii?
- Nu mi-e teama. Si nici nu s-a intamplat. Asta duce evident la concluzia ca familia este de multe ori chiar sacrificata. Ei bine, da. Este o concluzie corecta.
- Spuneati ca actorilor nu le dauneaza putina informatie culturala.
- E obligatorie. E apa, aer. Altfel traiesti intr-un turn de fildes in care spui „eu sunt talentat si nu am nevoie de nimic”.
- In ce fel se vede la un actor lipsa culturii, a informatiei?
- Puteti sa intelegeti si singuri. E sarac, e pustiu, e redundant, e plictisitor, e trufas la modul cel mai rau.
Intalnirile cu regizorii
- Aveti nevoie de mentori - regizori - sau va formati singura ca actrita?
- Intalnirile cu regizorii sunt foarte importante pentru ca presupun incredere. Exista si trebuie sa existe incredere intr-o persoana care are viziunea campului si care are un tel si o conceptie. Si atunci eu vin cu toata increderea la randul meu. Infloresc, contribui, incerc sa inteleg conceptia si o sprijin cu tot sufletul si cu tot ce pot sa creez. Am avut sansa sa il intalnesc pe domnul Istvan Szabo, regizor de film, la Copenhaga, si spunea, oarecum in gluma, despre sine, ca este ca un agent de circulatie - "eu am grija sa nu se produca accidente, catastrofe". Iubeste actorii, ii pretuieste si are grija sa ii puna intr-o lumina extraordinara, sa infloreasca si sa arate din ei ce e mai frumos.
"As fi fost medic pediatru"
- Daca va puteti imagina sa un fi fost actrita. Ce ati fi fost?
- Da, as fi fost medic pediatru.
- De ce?
- Iubesc foarte mult copiii si am o veneratie pentru medicii pediatri care incearca sa aline suferinta copiilor.
- Ce propuneri noi va doriti sau asteptati?
- Tocmai primii o propunere, la nivel teoretic deocamdata, pentru ca vom analiza lucrurile foarte serios, sa nu ramanem intr-un fel de utopie si entuziasm pueril. Sunt proiecte foarte ambitioase pe care le vom discuta cu domnul Laurian Oniga. Permanenta legaturii intre mine si domnul Laurian Oniga exista si nu fac un secret din asta. Am lucrat cu domnul Laurian Oniga, cu foarte mult timp in urma, eram studenta si am facut "Domnisoara Iulia", pe cand Tudor de-abia se nascuse. Laurian Oniga a avut ambitia si curajul de a ma invita intr-un spectacol-examen al domniei-sale de atunci. Si apoi ne-am intalnit pe scena Teatrului National Bucuresti, in spectacolul "Cruciada copiilor". Ăla a fost un moment crucial in existenta mea ca actor. Nu stiu daca a fost un succes comercial spectacolul in sine. A fost un moment care venea imediat dupa "Trilogia antica" a lui Andrei Serban, era un val pe care ne gaseam o generatie intreaga, vreo 20 de actori tineri la vremea aceea. Domnul Laurian Oniga ne-a invitat pe toti sa participam si cred ca ne bantuiau niste mofturi, niste fumuri, ne tampisem la cap, nu stiu cum sa spun. Au debarcat foarte multi. "El nu face ca Andrei", fumuri, mofturi. Am ramas patru sa lucram la "Cruciada copiilor", sa ducem la bun sfarsit un spectacol de un umanism, de o bunatate... Noi patru jucam toate personajele. Si Andrei Serban, care era director al Nationalului, a vorbit la sedinta, despre spectacol: "o simfonie neterminata, sunt fericit ca am acest spectacol in teatru".
"Conditia de actor prespune un spatiu gol"
- E un lucru stiut ca actorii sunt pe val la un moment dat, apoi nu mai sunt solicitati. Ati avut vreodata teama aceasta, ca s-ar putea sa vina o vreme in care sa nu mai fiti pe val?
- Nu e vorba de o teama. Cum e cu valul.. Conditia de actor prespune un spatiu gol, un vas pe care trebuie sa il umpli cu text, cu emotie, cu cultura, cu informatie. Se cuvine sa iti accepti conditia asta si sa stii in permanenta sa umpli vasul. Sa nu se usuce si sa crape, intr-o asteptare care nu face bine. Asteptarea arida, seaca, astepti ca altcineva...
- Pe parcursul unei zile, ce va incarca?
- Zilele sunt diferite, momentele sunt diferite. Comunicarea ma incarca si meditatia. Suna putin pompos, meditatia, dar sunt momente cand am nevoie sa fiu eu cu mine si sa ma adun un pic si sa nu ma risipesc.
- Si ce va "descarca"?
- Pierderea de vreme. Ma deprima si ma scoate din ale mele, atunci cand fac ceva si nu vreau sa fac, deloc, si nu am nici o motivatie.

Catalina Latu - Adevarul

  • Castelul "Szulkowssky", de la nobilul cu acelasi nume, la primarul Iosif Retter

Castelul Szulkowsky adaposteste in prezent primaria din Pancota - Virtual Arad News (c)2006Odinioara resedinta nobiliara, azi sediu de primarie
Primaria Pancota functioneaza intr-una dintre cele mai frumoase imobile din localitate, imobil care, pe vremuri, adapostea o familie nobiliara. 
Castelul "Szulkowsky" - pentru ca despre acesta este vorba - apartine stilului neobaroc. 
Constructia a fost inceputa de Baronul Dietrich Jozef, in anul 1830 si terminate in 1840. 
Dupa 1855 a fost mostenit de ginerele sau, printul Jozef Szulkowsky.
Caracteristicile stilului baroc, care se regasesc in parte si la castelul "Szulkowsky" sunt: portile si grilajul geamurilor din fier forjat, decoratiunile exterioare si interioare curbate, cu linii circulare, salile cu oglinzi, candelabre din cristal (desi au disparut demult - n.r.), gradinile monumentale aranjate ordonat (azi se mai vad cativa copaci deosebiti in parc desi o buna parte a fost distrus sau taiat - n.r.), fantanile arteziene cu statui (distruse si acestea! - n.r.), un sistem de irigatii subterane (s-a descoperit recent din greseala), pivnita frigorifica pentru stocarea ghetii pana vara (este in curs de distrugere), simbolul regal pe acoperisul cladirii din tigle emailate (se vede frumos litera "S" de la Szulkowszky - n.r.). 
In sala mare a bibliotecii a concertat si marele compozitor si virtuozul viorii Francisc Liszt la mijlocul sec XIX.
Datorita renovarii din anii 1980, castelul Szulkowsky s-a pastrat in conditii relativ bune, chiar daca, la o ploaie mai puternica stropii de ploaie trec prin acoperisul imobilului. 
"Castelul si depozitul de langa el se afla in patrimoniul national si nu se permite nici o modificare a cladirilor. Trebuie facute modificari doar cu acordul comisiei monumentelor nationale si a patrimoniului, care trebuie sa-si dea avizul. De cand sunt eu aici, de sase ani, nu s-a facut nimic in acest sens", ne-a declarat viceprimarul Monel Pancotan.
Cele mai frumoase castele in stil baroc din Europa se afla la Paris (Versailles), Wiena (Schoenbrunn), Drezda (Zwinger) si Saint Petersburg (Ermitaj).
Elemente stilistice adoptate reprezinta in primul rand puterea, maretia, bogatia, deci suprematia aristocratiei si a clerului. 
Constructiile sunt exagerat de ornamentate cu figuri geometrice si florale asezate deasupra ferestrelor sau intre ferestre, sunt incarcate si plafoanele, scarile interioare sau peretii. 
O parte din elementele enumerate mai sus se pot observa si la castelul din Pancota chiar daca dimensiunile cladirii nu sunt atat de monumentale.

Nicole Pop - Agenda zilei

  • Boruga, adversar al fuziunii. Vestea fuziunii dintre UTA si Liberty Salonta aprinde spiritele in orasul de pe Mures.

Boruga se declara impotriva fuziunii echipei UTADoua treimi dintre vizitatorii forumului de pe www.uta-arad.ro  doresc continuarea parcursului fotbalistic in liga a treia. 
Treizeci la suta dintre forumisti doresc, totusi, performanta permisa de lege, in primul esalon, in timp ce doar trei procente vizeaza o fuziune cu Poli II Iasi, in Divizia B.
"Vreau sa vad ce pot eu"
Acest lucru e valabil in cazul retrogradarii in acest an, fapt extrem de probabil pentru clubul alb-rosu. 
Doar Gigi Boruga continua sa spere la infimele sanse prin care UTA se poate salva, prin puterile proprii, de la derbyurile cu Lotus Felix, Victoria Nadlac sau UMT. 
"De astazi ma imbrac in trening si intru in vestiar. Daca altii au reusit sa obtina o victorie din zece meciuri, sunt curios sa vad cate voi reusi eu, din patru meciuri. Daca invingem pe Alba Iulia si la Lupeni, avem meciuri relativ mai usoare la Satu Mare si acasa, cu Corvinul Hunedoara. Este clar, ne trebuie patru victorii si cateva rezultate indirecte convenabile", a spus Boruga, insa imediat a luat foc.
"Bine ca acesti oameni din Arad, care au acum 700.000 de euro nu au avut cu doua luni in urma 70.000, de zece ori mai putin, pentru a nu se ajunge in aceasta situatie. Eu nu tin de scaun, iar daca azi plec de la UTA, maine sunt la Petrosani. Acela este un om de fotbal valoros, care reuseste sa fie dorit la echipe din afara judetului sau. Din pacate, in Arad sunt doar doi astfel de oameni, fara lipsa de modestie, Ionut Popa si eu", a continuat Boruga.
Consilierul presedintelui Dekany, plecat in Grecia a dotat ieri cantina clubului cu 36 de scaune demne de un restaurant de lux. 
"Daca retrogradez, iar cea mai mare vina o am eu, macar sa ramana ceva in urma mea. Am adus mobilier si alimente fara sa iau un leu din club", a conchis Boruga.
Antrenor surpriza
Dintre antrenorii doriti la UTA, fanii ros-albilor ii vad pe Ionut Popa si, surpriza, Ilie Stan, pe prima pozitie, cu cate 25 de procente, urmati de Basarab Panduru si Ioan Sdrobis, cu cate 13 procente. 
Au mai primit voturi Dan Cuedan, Sandu Gaica si Mihai Petcut.
Sandu Ion nu vrea sa se implice
Considerat drept principalul finantator aradean care ar putea facilita sosirea lui Marius Vizer cu echipa din Salonta la Arad, Ion Sandu, fost conducator al clubului UTA in sezonul trecut, lasa lucrurile in ceata.
"Acum renovez Spitalul Municipal cu 200.000 de euro. Nu mai vreau sa investesc bani in sport, fie fotbal ori atletism. Decat sa ma injure lumea pe banii mei, mai bine ajut in alta parte. Despre domnul Vizer nu va pot spune mare lucru, doar ca am prieteni peste tot…", a spus Sandu, fara a nega implicarea omului de afaceri bihorean la UTA.

Bogdan Cioara -Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]