Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 20 iunie 2006
Stirile TVA aici
  • Febra constructiilor se simte si la Arad

In Arad se construiesc numeroase blocuri de locuinte - Virtual Arad News (c)2006Inceputul anului 2006 a adus cu el un adevarat val al constructiilor, incepand de la blocuri, continuand cu case si terminand cu vilele din cartierele rezidentiale, toate acestea vin sa reintregeasca "zestrea" constructiilor in municipiul de pe Mures. 
Potrivit unei statistici, tendinta de crestere a numarului de locuinte finalizate este evidenta in toate orasele din Regiunea V Vest. 
Astfel, numarul de locuinte terminate a inceput sa creasca inca de la finele anului 2005, cand s-a inregistrat un procent cu 50 la suta mai mare de locuinte construite decat in perioada similara a iui 2004. 
Astfel, in trimestrul IV al anului 2005, s-au finalizat in regiunea de vest a tarii 1008 locuinte, fata de numai 433 in perioada corespunzatoare a lui 2004, dintre care 280 au fost ridicate in mediul urban (fata de 192 in 2004) si 728 in mediul rural (fata de 241 in 2004). 
In ceea ce priveste situatia pe judete, Aradul ocupa locul al doilea cu 110 locuinte finalizate dupa Timis, unde s-au receptionat 783 de locuinte noi. 
Ca o continuare a celor demarate in anul 2005, in primul trimestru al anului 2006 in Arad s-a inregistrat o adevarata explozie in sectorul constructiilor.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca sustine ca orasul cunoaste o explozie fara precedent a tot ceea ce inseamna suprafata construita. 
Potrivit primarului, orasul va avea sapte noi cartiere rezidentiale, toate investitiile vor fi private, iar unele dintre ele se afla in faza de aprobari, dar in scurt timp vor fi demarate si lucrarile de constructii. 
Edilul-sef a anuntat ca intentioneaza sa organizeze, in premiera in orasul de pe Mures, o expozitie cu Planurile Urbanistice de Detaliu ale ansamblurilor de constructii care au prins viata in ultimii ani.
Concurenta pentru constructia blocurilor
Primaria si investitorii se afla in concurenta pentru construirea blocurilor. 
Municipalitateaa aradeana intentioneaza sa demareze, la circa 400 de metri de faleza Muresului, din cartierul Alfa, construirea unui grup de locuinte colective cu patru etaje si mansarda, numarul total de apartamente rezultat fiind de maxim 100. 
Totodata, se vor creea si circa 30 de locuri de parcare. 
Pe terenul in cauza se propune realizarea tuturor amenajarilor necesare: alei, locuri de parcare, trotuare si spatii verzi. 
Apartamentele vor avea intre una si trei camere, in total, estimandu-se realizarea a circa 130 de locuinte noi, destinate tinerilor cu venituri medii.
Investitia se va realiza in parteneriat public privat si este destinata numeroaselor familii tinere intemeiate in ultimii ani, care nu beneficiaza de o locuinta proprietate personala. 
De asemenea, consilierii locali aradeni au aprobat, vanzarea la licitatie a unui teren situat in cartierul Micalaca, unde un investitor privat este interesat sa ridice un ansamblu de locuinte. 
Investitorul s-a angajat sa construiasca doua blocuri de locuinte, in termen de doi ani de la semnarea contractului de vanzare-cumparare. 
Pe langa cele doua blocuri de locuinte, cu garaje la parter sau demisol, cu regim de inaltirne maxim de S+P+8, cu un numar variat de camere, de la doua la patru, cumparatorul va mai fi obligat sa realizeze drumuri de acces, alei si trotuare, parcari, garaje semiingropate combinate cu locul de joaca pentru copii, spatii verzi, spatii de joaca pentru copii, mobilier urban, platforme gospodaresti. 
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca a precizat ca ceea ce va aduce o nota de inedit si modemitate celor doua constructii va fi sistemul de parcare subterana care le va lega, un sistem care va fi realizat in premiera in oras. 
Constructia de locuinte - prioritate in Arad - Virtual Arad News (c)2006Avalansa de constructii din cartierul Micalaca, considerat la aceasta ora cel mai scump din punct de vedere al preturilor terenurilor si apartamentelor va fi completata de inca o constructie. 
Este vorba despre planurile unei importante societati de constructii din China care intentioneaza sa construiasca un bloc de locuinte. 
Reprezentantii "China Dalian International Cooperation Holding" si-au aratat interesul deosebit pentru participarea la construirea unui bloc de locuinte in cartierul Micalaca, in apropierea magazinului Billa.
In acelasi cartier, Primaria municipiului Arad a demarat, in premiera nationala, un proiect prin care vor fi construite, in parteneriat public-privat, blocuri pentru tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. 
Daca sistemul va functiona, procedura se va putea repeta, astfel incat tot in cartierul Micalaca sa fie ridicate pana la 24 de blocuri. 
Constructive vor fi de tip P+3 si P+2, cu cate patru apartamente, in suprafata de 60 de metri patrati, la fiecare nivel.
Totodata, executivul local si-a pus deoparte, la prima rectificare bugetara, inca un milion de RON pentru achizitionarea de locuinte sociale. 
Din acesti bani, Primaria intentioneaza sa cumpere trei blocuri in zona UTA, pe care sa le modernizeze si sa le inchirieze aradenilor. 
Tot in acest an, sunt prevazute continuarea unor lucrari de modernizare a locuintelor sociale de pe strada Zadareni, pentru amenajarea unor locuinte sociale pe strada Frunzei, dar si extinderea retelelor de utilitati care sa deserveasca viitoarele blocuri.
Sapte cartiere rezidentiale
Pana la sfarsitul anului vor fi sapte noi cartiere rezidentiale, toate investitiile vor fi private, iar unele dintre ele se afla in faza de aprobari, dar in scurt timp vor fi demarate si lucrarile de constructii. 
In toamna, in municipiul Arad va fi finalizat unul dintre cele mai modeme cartiere rezidentiale, investitia "Bermo Group" ridicandu-se la 1.200.000 euro. 
Ansamblul Axa 1 este situat in cartierul Aradul Nou si va fi compus din 18 vile insiruite ridicate, deja in rosu. 
Valoarea acestei investitii se ridica la 1,4 milioane de euro, iar vilele din Axa 2 vor putea fi achizitionate la preturi incepand de la 120.000 euro plus TVA. 
"Bermo Group" pune la dispozitia clientilor si mai multe sisteme de finantare, cum ar fi finantarea fara dobanda, cu plata pe stadii de executie a constructiei, finantarea cu rate pe o perioada de pana la 6 ani, fara a fi nevoie de adeverinte de venit, finantare bancara, finantare mixta (finantare bancara plus finantare Bermo). 
Totodata, un nou cartier rezidential va fi construit in municipiul Arad, dupa ce o firma privata a cumparat mai multe parcele de teren pe Calea 6 Vanatori. 
Acesta va fi ridicat pe o suprafata de peste 15.000 de metri patrati. 
Terenul dispune de acces pietonal si carosabil si va avea spatii verzi, parcari, garaje, alei si trotuare. 
Cartierul va avea racord la toate utilitatile, inclusiv canalizare menajera si pluviala. 
Aradenii pot cumpara vilele construite si oferite la cheie de firmele constructoare, atat cu plata integrala cat si in rate. 
Preturile variaza intre 60.000 si 120.000 de euro, in functie de numarul de camere si dotari. 
Cele mai cautate constructii in 2006, sunt cele din BCA, dar si cele din caramida "Porotherm" sau caramida plina. 
Chiar daca, uneori preturile constructiei pot exploda dupa realizarea proiectului, viitori proprietari prefera sa scoata bani din buzunar pentru o casa sigura si trainica.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Strazile din Alfa vor fi reabilitate

Toate strazile din Cartierul Alfa vor fi reabilitate - Virtual Arad News (c)2006Toate strazile din cartierul Alfa, 12 la numar, vor fi reabilitate complet, lucrarile de reabilitare cuprinzând atât carosabilul strazilor cât si trotuarele acestora. 
Suprafata estimata a carosabilului care urmeaza a fi reabilitat este de 35.473 metri patrati iar suprafata trotuarelor ce urmeaza a fi reabilitate este de 14.176 metri patrati.
De asemenea, vor fi aduse la noua cota a carosabilului toate caminele apartinând retelelor de utilitati publice.
Dupa deschiderea si evaluarea ofertelor depuse la sfârsitul lunii mai de catre ofertanti (SC DRUMCO SA, Asociatia SC I.C.I.M. SA Arad si RADM Arad, respectiv asociatia SC S.I.R.D. SA si Regia de Drumuri Municipale Timisoara), în 13 iunie a fost declarata câstigatoare asociatia SC I.C.I.M. SA si RADM din Arad.
Ceilalti doi ofertanti au la dispozitie 15 zile pentru eventuale contestatii, asa ca doar din 28 iunie putem spune cu certitudine ca reabilitarea retelei stradale în cartierul Alfa va fi executata de ICIM si RADM.
În bugetul local pe 2006 este prevazuta suma de 500.000 RON pentru acest obiectiv.

G. Knap - Adevarul

  • Redescoperirea Muresului

Un nou punct de informare turistica despre Lunca Muresului s-a deschis la PecicaS-a deschis un centru de informare turistica la Pecica
Raul Mures este considerat un dar al aradenilor. El ne ofera mai mult decat ne-am imaginat. 
De aceasta realitate s-a convins Administratia Parcului Natural Lunca Muresului din cadrul Directiei Silvice Arad, care, se poate spune, este descoperitorul Paradisului aradean. 
Administratia Parcului a inceput cu ceva timp in urma sa promoveze aceasta resursa turistica nelimitata, printr-un proiect Phare, oferind tuturor persoanelor posibilitatea de a se bucura de ceea ce poate oferi Lunca Muresului. 
Din ciclul promovarii face parte si Punctul de Informare Turistica din Pecica, centru inaugurat, ieri, in prezenta autoritatilor locale si a conducerii Directiei Silvice Arad, precum si a celor care gestioneaza Parcul Natural Lunca Muresului. 
Reprezentantii presei locale au beneficiat ieri si de o plimbare demonstrativa pe Mures cu una din barcile cu motor din dotarea Parcului Natural Lunca Muresului. 
Conducatorul grapului a fost chiar seful Parcului Natural Lunca Muresului.
"Cladirea inaugurata la Pecica constituie, in primul rand, un centru de informare si indrumare al vizitatorilor din lunca Muresului, dar si un punct de constientizare al comunitatii locale si mai ales al copiilor si elevilor din Pecica dar si din imprejurimi. Centrul poate fi utilizat si ca punct de plecare in activitatile de cercetare si monitorizare din Parcui Natural Lunca Muresului" - potrivit lui Ovidiu Parv, seful Parcului Natural Lunca Muresului. 
Punctul de Informare Turistica este situat in intravilanul orasului Pecica, la cateva sute de metri de raul Mures. 
El contine o sala cu specific de informare, doua camere de cazare pentru patru persoane, o bucatarie si o magazie pentru aparatura din dotare. 
Potrivit directorului tehnic al Directiei Silvice Arad, Gheorghe Mogos, prezent la inaugurarea de ieri, in luna august se vor finaliza lucrarile la Centrul din Padurea Ceala, care va fi de fapt sediul de adunare a Parcului Natural Lunca Muresului. 
Valoarea proiectului Parcului Natural Lunca Muresului depaseste doua milioane si jumatate de euro. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Furt din mers

In Gara Curtici s-au inmultit furturile de fier vechi - Virtual Arad News (c)2006Furturile de fier vechi din vagoanele aflate in triajul Statiei CFR Curtici au inceput sa se inmulteasca.
Potrivit politistilor, hotii ataca inclusiv trenurile aflate in miscare.
In ultima perioada, au fost prinse trei grupuri specializate in astfel de furturi.
Primul dintre ele, alcatuit din trei localnici, a sustras 350 kilograme de fier vechi, al doilea 500 de kilograme, iar ultimii 700 de kilograme.
Acestia din urma au aruncat bucatile de metal in timp ce trenul se afla in miscare.
Ei sunt cercetati atat pentru furt calificat, cat si pentru punerea in pericol a sigurantei circulatiei pe calea ferata.

Nicoleta Chiru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • CJA a suspendat doua lucrari (licitate) la drumuri

Calitatea reparatiilor la drumuri lasa de doritLucrarile execulate pe drumuri de firmele de constructii au constituit permanent motiv de critica pentru locuitorii zonei, dar si pentru autoritatile aradene.
Mare parte a vinei revenea firmelor care contractau lucrarile si care isi executau doar partial, obligatiile si in fuga, drumul deteriorandu-se din prima din cauza calitatii exccutiei...
Pe cand situatia parea sa se indrepte (parte din lucrarile receptionate multumindu-i pe oficialii Aradului), problemele au inceput sa apara.
Iosif Matula, presedintele CJA, ne-a declarat ca daca il intrebam acum trei luni daca e multumit de modul de executie a lucrarilor, s-ar fi aratat totul nemultumit.
Acum, insa, se declara partial multumit, partial nemultumit.
Iar ca un exemplu, ne-a fost prezentata situatia unei firme cu care CJA are contract si a caror lucrari au fost suspendate de institutie.
Motivul: interventiile la carosabilul drumului nu era executat cu utilajele (asa cum e normal in secolul XXI), ci cu galeata si matura)
In fata unei astfel de situatii, CJA a sistat executia lucrarilor la doua drumuri care reveneau firmei din Deva.
Este vorba de drumul Santana-Olari si Nadab-Seleus, iar evenimentul a avut loc in urma cu o luna.
Dupa cateva suparari si telefoane si dupa ce CJA a indicat motivul legal la suspendarii si anume caietul de sarcini si contractul semnat intre parti in care se vorbeste de modalitatile de interventie, societatea a revenit la sentimente mai bune si si-a scos utilajele la drumuri.
Presedintele CJA sustine ca acum lucrarile sunt exemplare.
"Vad ca e nevoie sa dai doua, trei exemple din acestea", a conchis presedintele Iosif Matula.
Cateva interventii la drumuri l-au suparat in trecutul nu prea indepartat si pe vicele Gavril Popescu, atunci firmele fiiind avertizate de riscurile pe care si le asuma.
Daca CJA s-ar supara rau pe executia lucrarilor, firmele in cauza ar putea ajunge chiar sa-si piarda licenta, fiind parate la minister.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]