Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 20 iulie 2006
Stirile TVA aici
  • Provincia chineza Hainan vrea sa faca afaceri cu Aradul

Delegatia chineza din Hainan este hotarata sa faca afaceri cu aradeniiHainan Airlines cauta colaborare cu aeroportul aradean
O delegatie importanta din Provincia Hainan se afla in aceste zile in Arad pentru o serie de intruniri cu autoritatile locale. 
Scopul vizitei este acela de a intensifica relatiile de colaborare existente la ora actuala intre Arad si Provincia Hainan, in conditiile in care intre judetul Arad si Provinicia chineza functioneaza un acord de infratire semnat in anul 2000, la Beijing.
Vizita, organizata in colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze in Romania, a inceput in forta ieri cu o intrunire intre reprezentantii de varf ai CJA si Primariei Arad si delegatia din Hainan, condusa de insasi Guvernatorul Provinciei Hainan, Wei Liucheng. 
Interesant ar fi de amintit si faptul ca delegatia are in componenta si 2 oficiali, vicepresedinti ai Hainan Airlines Group (al patrulea operator aerian ca marime din China si prima companie chineza de transport aerian care, in 1998, a cumparat 25% din actiunile aeroportului international Haikou Meilan, din capitala provinciei). 
In acest sens, pe parcursul celor 2 zile, directorul Aeroportului International Arad, Dan Balacel, va lua parte la discutii, ieri dupa-masa oficialii aradeni si cei chinezi facand chiar o deplasare la baza aradeana, in vederea semnarii unei colaborari.
Ieri, dupa discutiile purtate, reprezentantii delegatiei au vizitat doua ferme agricole din Arad pentru o mai buna cunoastere a situatiei in acest domeniu, si si-au aratat dispozitia de a investi in vestul tarii, inclusiv in Arad. 
Mentionam ca, la nivelul anului 2005, se inregistrau investitii de peste 200 de milioane de dolari, facute de mediul de afaceri chinez in Romania, respectiv investitii de 178 de milioane de dolari, facute de mediul de afaceri roman in China, cele mai multe dintre investitiile bilaterale vizand domeniile IT&C, agricultura, infrastructura si protectia mediului.
Evenimentul de ieri a fost un bun prilej pentru Gavril Buza, vicepresedintele CJA dar mai ales pentru primarul Gheorghe Falca de a prezenta oportunitatile de afaceri din judet si municipiu si investitiile ce sunt pe cale sa se realizeze aici. 
Oficialii din Hainan s-au aratat, la finele prezentarii, extrem de incantati de expunerea facuta de edilul local si au subliniat ca la urmatoarea vizita componenta delegatiei chineze va fi axata pe oameni de afaceri dispusi sa investeasca in judetul Arad. 
Pana atunci insa, Guvernatorul provinciei l-a invitat pe presedintele CJA, Iosif Matula, sa viziteze in acest an Hainanul, "pentru a discuta date si mai clare despre colaborare"
Hainan Airlines interesat de Cargo
Dupa-masa, intreaga delegatie s-a deplasat la aeroport, pentru a lua contact cu realitatea de aici, in conditiile in care reprezentantii Hainan Airlines sunt interesati sa colaboreze cu baza aradeana. 
"Cautam acum oportunitati de colaborare in domeniul cargo dar si in alte domenii cu Aeroportul International Arad", a punctat directorul executiv al societatii, Liu Jiuchun, care nu a uitat sa aminteasca de cele patru curse saptamanale de pe aeroportul din Budapesta.

Adriana Barbu - Observator

  • 112, subiect de gluma pentru aradeni

Serviciul telefonic de urgenta 112 este agresat cu apeluri necorespunzatoareNumarul 112 este destinat doar pentru apelurile de urgenta, cand se impune interventia rapida a politistilor, pompierilor sau medicilor de la Ambulanta, dar unele persoane care nu au altceva mai bun de facut, se pare ca au o alta parere despre scopul urmarit de cei care au infiintat serviciul.
Si la Arad, operatoarele primesc in fiecare zi foarte multe apeluri cu caracter obscen, injuraturi sau chiar... beep-uri. 
"Apelurile fara nici un rost sunt atat de multe incat nu se poate interveni. In general, avem aceleasi persoane care ne deranjeaza frecvent. Am ajuns sa ii cunoastem deja. Cei mai multi sunt adolescenti si anumite persoane cu probleme psihice, dar cel mai ingrijorator este faptul ca unii parinti le soptesc copiilor injuraturi, iar acestia ne transmit «mesajul». Mai primim si telefoane de la cetateni care vorbesc doar engleza. Ca norocul, operatoarele noastre stiu sa vorbeasca limbi straine", ne-a declarat Marius Sopon, seful Biroului 112 Arad.
Responsabilitatea trebuie invatata din scoala
In fiecare luna operatorii primesc aproximativ 59.000 de apeluri, din care reale sunt doar 5.000. 
Au avut parte pana si de cateva alarme false "cu bombe". 
"Se pare ca amatorii unor astfel de glume nesarate se inspira de la televizor. Majoritatea apelurilor primite sunt despre accidente false sau femei insarcinate. La inceput, imediat dupa data de 22 noiembrie 2004, cand s-a infiintat acest numar, a fost mai greu in sensul ca primeam mult mai multe telefoane de genul acesta, acum insa situatia s-a mai ameliorat" a mai afirmat Marius Sopon.
Una dintre operatoarele care se confrunta zilnic cu astfel de situatii, uneori penibile sustine ca "educatia primita la scoala este deficitara. Copiii ar trebui invatati sa fie mai responsabili. In fond, si un baiat sau o fetita de cinci ani, poate chiar sa salveze viata cuiva, daca ne semnaleaza un caz real.
Din cand in cand, noi mai incercam sa le tinem lectii de dirigentie, dar nu se prea prinde de ei. Cele mai multe telefoane le primim dupa orele de scoala sau dupa ora 19:00, iar 90% dintre farsori sunt barbati, femeile nu au curaj. Boschetarii insa, sunt mai civilizati in acest sens, acestia nu prea ne deranjeaza cu astfel de telefoane".
In incheiere, trebuie mentionat ca toate numerele de la care se apeleaza serviciul 112 sunt arhivate, astfel incat "glumetii" pot fi depistati destul de usor.

Lucian Serban - Adevarul

  • Uitata la margine de DN 7 Soimos, o localitate care moare incet dar sigur

Majoritatea caselor din Soimos sunt scoase la vanzare - Virtual Arad News (c)2006Daca treci prin localitatea Soimos, ai impresia ca tot satul este de vanzare. 
Cate case se afla pe marginea DN 7, tot atatea sunt de vanzare.
Nimeni nu mai doreste sa locuiasca aici. De ce? Vom afla in cele ce urmeaza.
Izotata, dar pe drum national
Soimos este o localitate care, daca nu ar trece prin inima ei un drum national si daca nu ar avea o ruina de cetate in batatura, ar trece aproape neobservata pe harta judetului. 
Sa ajungi acolo trebuie sa iei trenul pana la Radna, iar de aici incolo faci ca pedestrasii cativa kilometrii pe jos, timp de mai bine de doua ore pana ajungi in localitate. 
Sau, daca la nastere ursitoarele ti-au urat sa fi rabdator, poti astepta una dintre cele daoua curse de autobuz care asigura legatura intre municipiu si Soimos zilnic, exceptie facand zilele de sambata si duminica.
Crapata de masini
Sa ne mai miram atunci de faptul ca localnicii nu isi doresc altceva decat sa-si vanda casele si sa se mute in alte zone, mai bine accesibile? 
Cat e localitatea de mare, nu gasesti decat doua magazine alimentare. 
Unul pe marginea drumului national, si altul in vale, cum pleci spre colonie. 
In rest, liniste si pace. 
Pe de alta parte, localnici se plang de apropierea prea mica de soseaua nationala. Pe acolo trec masini grele, TIR-uri, automarfare. 
In afara de galagie si de disconfort vizual, cele cateva sute de masini de mare tonaj care trec pe aici zilnic distrug casele din ce in ce mai mult.
Iata un alt motiv pentru care localnicii vor sa paraseasca localitatea. 
Oamenii s-au saturat sa tot tencuiasca si sa tot carpeasca crapaturile din pereti care peste numai cateva luni de la reparatie reapar mai mari si mai multe. 
Probabil din acest motiv casele din zona Soimos costa doar cateva mii de euro.
Adio turism!
Pana acum cativa ani, localnicii sperau ca turismul le va salva localitatea. 
Numai ca nimeni nu se inghesuie sa-si faca o casa de vacanta la un metru si jumatate distanta de DN7. 
In plus, cea mai frumoasa zona a locului, adica valea prin care isi sapa traseul paraul Soimos, este, de ani de zile, un fel de ghetou, care adaposteste cateva sute de familii de rromi. 
Ori, se vede treaba, in astfel de conditii nimeni nu si-ar face acolo o casa de vacanta.

Cristian Titca - Informatia Aradului

  • Desi nu le lucreaza, preferand sa le tina in paragina, un sfert din terenurile agricole au ajuns pe mana strainilor

Terenurile agricole au ajuns pe mana strainilorVa mai aduceti aminte de celebrul slogan - demonstrat mai tarziu ca fiind distructiv si manipulator -, cel care ne cerea sa nu ne vindem tara. 
Cu siguranta! 
De atunci, insa, au trecut mai bine de 15 ani, legislatia s-a schimbat intr-un mod radical, timpurile sunt altele, iar situatia este diferita. 
Daca la inceputul anilor '90 sute de mii de oameni ai muncii scandau aceste cateva cuvinte fara ca macar s-a-si dea seama de implicatia gestului lor, acum am ajuns in situatia in care economia este sub imperiul globalizarii si toate domeniile sunt guvernate de aceleasi reguli implacabile.
Fara a aduce o picatura de nostalgie in aceste cateva randuri, trebuie sa spunem ca nici agricultura Aradului nu a scapat de impactul globalizarii, de aparitia unor oameni de afaceri straini (sau doar echivalentul bisnitarilor autohtoni) printre fermierii locali. 
In clipa de fata, asa cum arata unele statistici neoficiale stranse de expertii din cadrul Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala Arad, aproximativ un sfert din terenurile arabile au ajuns in proprietatea strainilor, indeosebi a italienilor.
La momentul actual, nu exista nici un fel de date oficiale si asta din simplul motiv ca nu s-a cerut niciodata intocmirea unor registre. 
Cu toate acestea, se poate afirma ca aproape 80 de mii de hectare de teren arabil din cele 348 de mii cat mai sunt in judetul nostru au fost cumparate de cetatenii altor state. 
Acceasta situatie este si in cazul livezilor, respectiv a terenurilor cu vita de vie, insa aici procentele cresc spre 30%. 
In aceste conditii apar si semnele de intrebare iar problema nu este ca au fost achizitionate suprafete uriase de teren, ci faptul ca mare parte din ele nu sunt lucrate fiind lasate de izbeliste.
Specialistii DADR nu au o explicate logica, la fel cum nu au nici experti imobiliari. 
Se pare insa ca apetenta strainilor pentru terenuri are la baza anumite facilitati in tarile din care vin, respectiv posibilitatea exploziei preturilor odata cu momentul UE din 2007. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • UTA incepe prima campionatul

FC UTA va juca in uvertura campionatului nationalUTA va juca in uvertura campionatului national de fotbal 2006-2007.
Meciul cu Farul Constanta, de la Arad, a fost programat pentru vineri, 28 iulie, de la ora 17. 
"Datorita televizarii am ajuns sa jucam vineri. Postul Telesport, avand ultima optiune de la coada, a ramas sa ne transmita pe noi. Suntem o formatie nou promovata, iar meciul cu Farul nu este considerat unul de importanta mare. Chiar ma bucur ca UTA incepe noul sezon", a declarat Adrian Alexandrescu, directorul executiv al aradenilor, la stabilirea debutului stagional in Liga 1.
Transmisiuni  - UTA in primele cinci etape
Et.1: Telesport - UTA – Farul Constanta, vineri, 28.07.2006, ora17.00
Et.2: Telesport - FC Vaslui – UTA, sambata, 05.08.2006, ora 18.00
Et.3: Antena 1 - UTA – Steaua, duminica, 13.08.2006, ora 17.00
Et.4: Antena 1 - FC Arges – UTA, duminica, 20.08.2006, ora 17.00
Et.5: National TV - UTA – Rapid, duminica, 27.08.2006, ora 18.00
Cadou surpriza din Bucovina
UTA are suporteri in toata tara si nu numai. Acestia poarta in suflet iubirea pentru culorile rosu si alb, dusa pana la extrem. Un asftel de sustinator al "Batranei Doamne" este Silvestru Julavre, din localitatea Falcau, comuna Brodina, judetul Suceava.
Omul, in varsta de 50 de ani, nu a vazut UTA niciodata. Stie doar de la televizor, din ziare si de la radio despre performantele insirate de-a lungul anilor de "campioana provinciei"
Silvestru Julavre a trimis zilele trecute pe adresa clubului UTA un pachet, cu sase oua pictate cu maiestrie si impodobite cu anii in care aradenii au cucerit titlul de campioana: 1947, 1948, 1950, 1954, 1969, 1970. 
Alaturi se afla o scrisoare, cu textul: "Cu multa dragoste pentru Batrana Doamna. Mereu alaturi de legenda noastra!".
Impatimitul fan bucovinean va primi un abonament pentru sezonul urmator, pentru a veni, ori de cate ori doreste la Arad, sa isi vada echipa de suflet. 
"Cand stai de vorba cu astfel de oameni se zbarleste pielea pe tine. Acest suporter merita toata consideratia pentru ceea ce a facut. Ii multumim", a spus Ionel Danciar, organizatorul de competitii al clubului.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]