Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 20 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Cu lacrimi in ochi la ANL-uri

Repartizarea locuintelor ANL a fost supravegheata de primarul FalcaZi mare pentru sute de aradeni. Familii nevoiase cu multi copii, persoane suferind de diferite afectiuni si fara posibilitatea financiara de a-si cumpara propria locuinta, au primit cate un apartament.
Repartizarea locuintelor ANL a fost ieri un eveniment fericit pentru 48 de familii tinere.
Emotiile au fost la ordinea zilei, tragerea la sorti a apartamentelor realizandu-se cu mici "incidente": unii s-au impiedicat, unii se balbaiau, iar altii si-au exprimat bucuria fie cu lacrimi in ochi fie cu manifestari sonore si gesturi sugerand "Victorie!".
Tragerea la sorti s-a facut intr-un mod transparent. Primarul Gheorghe Falca s-a postat la intrarea intr-unul dintre cele trei blocuri ce urmeaza sa fie date in folosinta, iar fiecare beneficiar a fost chemat sa extraga, dintr-o urna, numarul apartamentului.
Dupa tragerea la sorti, locuintele au fost deschise pentru ca beneficiarii sa isi poata vedea locul unde vor sta cel putin cinci ani de acum inainte.
Totusi, apartamentele au trebuit eliberate cateva minute mai tarziu.
Atribuirea oficiala a apartamentelor se va face dupa ce lista finala a beneficiarilor va fi aprobata de consilierii municipali in urmatoarea sedinta CLM. Ea va avea loc cel mai probabil la finele acestei luni.
Pana atunci se vor finaliza si ultimele lucrari la utilitati.

Simona Mazare - Adevarul

  • "Sistemul sanitar scartaie"

Carmen Lucuta este managerul interimar de la Spitalul MunicipalInterviu cu ec. Carmen Lucuta, manager interimar al Spitalului Clinic Municipal Absolventa a facultatii de Ştiinte Economice din Timisoara, cu o experienta acumulata in cadrul fostei Banci Agricole si ulterior in functia de sef birou financiar al Spitalului Clinic Municipal, Carmen Lucuta a preluat de aproximativ o luna functia de manager – interimnar -  al aceluiasi spital.
- Doamna director, ce reprezinta aceasta numire pentru Dumneavoastra?
- E o realizare neasteptata pentru mine. Am fost omul potrivit la locul potrivit. Cred ca sunt capabila sa duc lucrurile inainte, pe fagasul normal mai ales daca ma bucur de sprijinul medicilor.
- Aveti de-a face cu o breasla mai deosebita…
- Asa este. Insa pot sa spun, cu bucurie, ca am de-a face cu oameni minunati care imi ofera tot sprijinul. Am avut o sedinta cu sefii de sectie si observ ca din punctul de vedere al comunicarii, lucrurile merg bine.
- Cum este vazut un economist in fruntea unui spital?
- Foarte bine. Intentia noastra, a tuturor, este aceea de a asigura un serviciu medical de performanta, cu  banii  care sunt tot mai putini. Poate ca prin ochii unui economist, situatia spitalului, mai ales prin prisma banilor, este vazuta altfel, insa asta nu inseamna ca un medic nu poate sa gestioneze bine bugetul unei unitati sanitare.
- Ce modificari sunt asteptate odata cu noua structura propusa ministerului?
- Deocamdata nu se stie cu ce sectii vom merge inainte, insa speram sa nu ni se ia nici una. Una dintre noutati consta in introducerea spitalizarii de zi. Pana acum aceasta functiona doar pentru sectia dializa, insa fiind finantata pe program national, este cu totul alt subiect. Intentionam sa introducem  acest tip de spitalizare  la oncologie, interne, dermatologie. Trebuie stabilit un circuit clar al pacientului in spital…
- Care sunt problemele majore cu care se confrunta spitalul?
- Cu plata pe caz rezolvat care este extrem de mica comparativ cu alte spitale.  Noi primim 9 milioane si ceva, in timp ce Judeteanul primeste peste 11 milioane. La nivelul  judetului, ne aflam pe locul  3-4, daca privim situatia prin prisma acestei valori pe caz rezolvat.
- Aveti datorii majore?
- Avem 17 miliarde de lei, insa doar 3 au depasit termenul de scadenta. Insa si celelalte urmeaza acelasi curs. Ne omoara regiile. Am intrat deja in plati restante la medicamente si materiale sanitare, ceea ce nu am patit pana acum. Ne asteapta o perioada grea.
- Exista sectii in care pacientul trebuie sa-si cumpere singur medicamente si materiale sanitare?
– Deocamdata nu s-a pus problema. La  materiale sanitare sunt cele mai acute lipsuri si mai ales pe sectia chirurgie.
- Care este situatia hranei?
- Mancarea e buna, dar costa mult. Nu stiu cum o sa platim datoriile.
- In ultima perioada ati avut parte si de realizari. Ma refer la centrul primire urgente.
- Intr-adevar. Este meritul directorului medical, dr. Teodora Olariu care a reusit renovarea acestui spatiu, aducandu-l la standardele impuse.
- Ce cazuri se primesc aici?  Pacientii sunt doar din municipiu sau si din judet?
– Centrul se adreseaza tuturor pacientilor, indiferent de zona in care locuiesc. Aici sunt preluate  urgentele care ulterior sunt repartizate pe sectii, in functie de problema pacientului. Aici bolnavul poate beneficia si de administrarea tratamentului injectabil, efectuat in afara spitalizarii, dar contra cost. O injectie intramusculara costa 15.000, iar una intravenoasa - 25.000 de lei.
- Care este situatia cladirilor revendicate?
- Aceeasi. Deocamdata ne aflam in chirie cu sectia oncologie si TBC. Primaria a negociat si achita chiria direct proprietarilor.
- Cum apreciati reforma aplicata  in functie de schimbarile ministrilor de resort? Cum vede un economist situatia sistemul sanitar romanesc?
- Din pacate traversam o perioada grea. Economia romaneasca merge tot mai greu. Trebuie stabilit  clar un pachet minimal de care sa beneficieze asiguratul.  Deocamdata,, chiar daca profesional stam bine, sectorul scartaie. Şi asta datorita lipsei banilor. Legea spitalelor e buna, insa nu are o finalizare in partea economica. Insa reforma merge spre bine. Eu asa cred. In ceea ce priveste eventualele neajunsuri aduse odata cu reforma, nu pot sa spun ca le-am constientizat in ultima luna de cand am preluat conducerea spitalului.
- Este scaunul de manager al spitalului, unul politic?
- Nu stiu ce sa spun. La nivel national, din cate se observa, politicul are un mare rol. Aici insa, la Arad, nu cred, eu fiind o dovada ca nu este asa, pentru ca eu sunt apolitica.  Daca se doreste sa se faca treaba, cu adevarat, politicul nu ar avea de ce sa intervina in aceste chestiuni.
- Sunt aceste schimbari de directori binevenite pentru mersul spitalului?
- Nu. Cu siguranta ele nu fac bine spitalului insa aceasta este starea de fapt pe care nu putem decat sa o acceptam. Eu vreau binele spitalului. Sunt optimista si sper ca lucrurile sa mearga bine.

Diana Micu - Informatia Aradului

  • Tabara de la Dezna a fost inchisa

Tabara Dezna a fost retrocedataCentrul de agrement a fost retrocedat proprietarului
Judetul nostru a pierdut tabara de la Dezna. In data de 5 iunie, aceasta locatie a fost cedata proprietarului, Dan Paun Calinescu, din Bucuresti, ruda cu un fost prim-ministru al Romaniei.
"Timp de doua luni, din data de 5 iunie au mai fost serii de copii, noi am platit chirie pentru casutele de la Dezna. Dar, din data de 1 septembrie tabara a fost inchisa, proprietarul ne mai acceptand chirie", ne-a declarat directorul Directiei Judetene pentru Tineret, Cristian Dragan.
Si tabara de la Odvos se afla intr-o situatie asemanatoare cu cea de la Dezna.
Centrul de vacanta de aici se afla in conservare si a fost solicitat la retrocedare.
DJT Arad a castigat in justitie la prima infatisare deoarece solicitarea nu a fost depusa in termen, iar pentru acest centru se are in vedere aducerea lui in circuitul turistic al judetului.
"Urmatoarea infatisare este la Curtea de Apel din Timisoara, in data de 18 octombrie. Dar, 90 la suta cred ca va ramane in administrarea noastra", a mai spus Cristian Dragan.
Daca la aceste doua centre de tineret exista probleme, la Moneasa se continua modernizarea.
Centrul de agrement de la Moneasa a fost renovat in totalitate, serviciile de cazare mult imbunatatite, prin schimbarea mobilierului cu unul nou, modern, constructia unui parc de joaca ofera un cadru suplimentar de petrecere a vacantelor.
Chiar ieri a inceput constructia altor doua casute pentru tabara de aici, capacitatea de cazare ajungand de la 80 la 110 locuri.
Pentru toate acestea, de la bugetul statului s-au virat 3,6 miliarde lei vechi, pana in prezent, si urmeaza ca pana la sfarsitul anului sa se suplimenteze bugetul cu aproximativ 1,5 miliarde lei vechi, comparativ cu anul 2005 cand de la buget s-au virat doar 877 milioane lei vechi.
"Pana in luna noiembrie, inclusiv, fiecare week-end la Moneasa, in tabara, este ocupat", a mai spus directorul DJT.

A. P. - Observator

  • Voinicilor, la mare pret

Strada Voinicilor se apropie de finalizareSumele alocate lucrarii nu au fost, nici acum, batute in cuie.
Arad - Undeva pe la 80 de miliarde lei vechi.
Cam la atat a fost estimata initial lucrarea de reabilitare din temelii a strazii Voinicilor.
Si cam tot atat si-a prevazut initial Primaria in buget.
Lucrurile au evoluat insa altfel decat previziunile initiale, iar devizele de lucrari au urcat.
Sa facut initial o rectificare de buget, care a adaugat alte zeci de miliarde pentru reabilitarea strazii.
Au venit mai apoi cele 25 de miliarde de lei de la Guvern (rectificarea de buget pentru aceasta suma va avea loc pe 27 septembrie), iar lucrurile nu se opresc aici.
Nu de mult, primarul Gheorghe Falca a declarat ca e posibil ca, pe viitor, costul lucrarii sa urce.
Ce-i drept, nu cu mult.
O estimare facuta de edil indica faptul ca firma ar mai putea solicita pentru lucrarile viitoare inca doua pana la cinci miliarde de lei, bani care s-ar putea plati din bugetul anului viitor.
Nimeni nu pare deranjat de faptul ca pretul reabilitarii strazii Voinicilor creste, in conditiile in care, se pare, legea e in favoarea firmei.
Aceasta poate majora cu 5% costul lucrarii, fara explicatii grele.
Ba mai mult, valoarea investitiei poate urca cu inca 50% din suma initiala, daca societatea face dovada ca s-au ivit lucrari suplimentare care au necesitat interventii in plus.
Reprezentantii societatii sustin, cum era si de asteptat, ca au aparut lucrari suplimentare si neprevazute si de aceea suma a crescut.
Din prima categorie ar face parte lucrarile la trotuare, accesul la case, tuburile de protectie pentru cablurile subterane si sistemul de prindere elastica la sina de tramvai (care ar urma sa reduca substantial zgomotele la trecerea tramvaielor).
La categoria lucrari neprevazute au fost introduse lucrarile de protectie la conductele electrice, la cablurile Romtelecom, dezafectarea unui canal termic vechi si neutilizat. etc.
Finalizata, dar nu in intregime
Cat despre momentul final al investitiei de pe Voinicilor, acesta a fost programat pentru 30 noiembrie. Numai ca nimic nu e sigur nici aici.
Daca ploua, asa cum s-a intamplat ieri, unele lucrari nu vpr putea fie executate.
Daca e frig, asfaltul nu poate fi turnat.
Totusi, in privinta termenului final, constructorul pare optimist.
Potrivit informarii remise Primariei, daca vremea va tine cu drumarii, se va circula pe carosabil si pe liniile de tramvai de la inceputul lui decembrie

Adriana Barbu - Adevarul

  • Aradenii continua seria neagra

Antrenorul Lacatus e vadit nemultumit de prestatia echipei UTA in meciul cu Iasiul"Batrana Doamna" a pierdut a treia oara consecutiv in actuala stagiune si ramane fara victorie la Iasi in intreaga sa istorie.
Unicul punct reusit de aradeni pe stadionul "Emil Alexandrescu" s-a consemnat in 4 septembrie '77, cand a fost 0-0.
Aradenii nu au reusit sa isi depaseasca conditia de echipa modesta, insa un mare aport la deznodamantul partidei l-a avut arbitrul de centru Marius Martis din Focsani, care le-a anulat ros-albilor un gol absolut regulamentar, inscris de Oncica (78), pentru un fault vazut in duelul corp la corp dintre Apostu si Onut.
Schimbari, dar tot degeaba…
Marius Lacatus a umblat la registrul tactic, unul care a scartait in ultimele etape din campionat.
Astfel, UTA a inceput jocul intr-un 3-4-2-1, cu Tudor – Balint, Rusu, Vasiljevic – Balan, Miloslavljevic, Hidisan, Cotan – Mara, Simion – Danalache.
Pana la jumatatea primei parti si cea mai mare parte din repriza secunda, aradenii au dominat teritorial meciul.
Slaba consolare, din moment ce poarta aparata de Branet a fost in rare momente periclitata. 
Daca Mara este mai mult cu gandul la un posibil transfer in Rusia, caci altfel nu se poate explica faptul ca nici macar cel mai galonat jucator de la UTA nu reuseste sa treaca de un adversar in postura de unu la unu, ceilalti jucatori par sa fie complet resemnati.
Asta in ciuda faptului ca pentru Vasiljevic, Cotan, Miloslavljevic sau Danalache a existat o sansa de a demonstra ca isi merita locul in echipa Aradului, sansa irosita cu brio.
Toti asteapta venirea lui Sabin Ilie, pentru un succes mai mult decat necesar cu CFR Cluj.
Lacatus s-a gandit bine sa aglomereze mijlocul terenului, pentru a domina la capitolul posesie a balonului.
Dar cand pasa decisiva este data mereu la adversar, valoarea jucatorului, oricare ar fi el, devine indoielnica. 
Un gol norocos si unul anulat
Si totusi, Mara si Cotan au dat semnalul ca UTA nu a mers in excursie in Moldova.
Pe langa ratarea impardonabila a lui Balba, aradenii au fost stapani in prima jumatate de ora a partidei.
Atunci a intervenit (ne)sansa, iar Rusu s-a aflat pe directia sutului expediat de Saric din marginea careului, suficient cat Tudor sa fie prins pe picior gresit (1-0, 31).
Gazdele prind aripi, Cernoch izbeste bara (37) si ramane avantaj minim pe tabela la pauza.
"Fiara" muta din nou, intra Costisor langa Rusu si iese Balan, trece Balint fundas dreapta, Hidisan revine mijlocas de banda.
UTA domina, dar steril, fara o verticalizare decisiva.
Intra Oncica si Apostu, pentru totul sau nimic.
Si Apostu deviaza pentru Oncica, acesta suteaza cu sete si mingea se opreste in plasa (78).
Nu e gol, intrucat "fluierasul" Martis trebuie sa iasa in evidenta si sa anuleze reusita, spre stupefactia aradenilor, la o faza in care iesenii si-au pus deja mainile in cap.
Coras
"Poate a vazut fault"
Directorul sportiv de la UTA a fost fair-play, insa nu a putut sa nu "intepe" arbitrajul.
"A fost un joc dominat si castigat pe merit de gazde. La golul lui Oncica, poate ca arbitrul a vazut fault", a spus Coras la finalul intalnirii.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]