Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 21 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Sindicalistii din invatamant, din nou nemultumiti

Sindicatele din Invatamant isi exprima nemultumirileCele doua sindicate din invatamantul aradean - Sindicatul Liber din Invatamant Arad si Sindicatul Democrat din Invatamant Arad - au organizat ieri conferinte de presa pentru a-si face cunoscute nemultumirile, parte din ele izvorate din nerespectarea anumitor termeni ai acordului semnat in urma incetarii grevei din toamna anului trecut.
Una din nemultumirile exprimate de prof. Maria Buruc, liderul SLI, se refera la alocarea a 1,1% din PIB (adica 1 miliard de euro) pentru infrastructura din invatamant. 
Pentru cheltuirea acestor bani, trebuia infiintata o comisie mixta formata din reprezentanti ai sindicatelor si ai ministerului, or, sustin sindicalistii, aceasta comisie nu exista. 
Un alt motiv de nemultumire este alocarea diferentiata (pe transe de vechime) a cresterii salariale de 11,83% prevazuta tot prin acord. 
Astfel, cadrele didactice cu vechime in invatamant beneficiaza de o crestere de doar 3-4%, ceea ce reprezinta mai putin decat indexarea de 5% prevazuta pentru bugetari. 
"Acel acord nu excludea indexarile, asa incat in februarie ar fi trebuit sa primim 5%, ceea ce nu s-a intamplat", a afirmat liderul Buruc. 
Un alt punct al acordului care nu a fost respectat este repararea acelor greseli privind salarizarea care ar fi trebuit sa se regaseasca in conturile profesorilor incepand cu luna ianuarie 2006, fapt care inca nu s-a intamplat. 
Date fiind toate aceste tensiuni, sindicalistii se gandesc la anumite forme de protest care "se pot radicaliza", a precizat prof. Maria Buruc.
Cu privire la repararea greselilor in salarizarea cadrelor didactice, prof. Danut Ienesescu, liderul SDI Arad, avertizeaza ca nu e exclus ca sindicalistii sa initieze proteste spontane. 
"Nu s-a executat D.C. 489/2004 a C.A. Timisoara, sentinta definitiva, irevocabila si executorie, prin care am obtinut recunoasterea greselii in calculul salariului personalului didactic si didactic auxiliar, inca de la elaborarea legii, adica in 1997", a declarat liderul Danut Ienesescu, precizand ca alte judete au executat aceste sume, fapt care la Arad nu s-a intamplat. 
Şi sindicalistii din SDI Arad sunt nemultumiti de nerespectarea termenelor din acordul semnat in urma grevei, precum si de neconsultarea reprezentantilor sindicatelor la luarea deciziilor in ceea ce priveste sistemul de invatamant, la elaborarea de acte normative pentru acest sector bugetar.

Catalina Latu - Adevarul

  • Workshop international

Specialisti din Romania si Belgia s-au intalnit la AradUn workshop de o importanta deosebita pentru invatamantul aradean se desfasoara astazi la hala Expo International. 
Participantii sunt specialisti in industria textila din Belgia, si cercetatori de la universitatea din Gent, partenera a Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad
La eveniment mai iau parte reprezentanti ai ambasadei Belgiei, ai ministerului economiei si comertului si ai camerei de comert. 
Proiectul intre cele doua unitati de invatamant din Arad si Gent vizeaza intelegerea si implementarea standardelor europene de calitate, cresterea eficientei si implementarea ultimelor tehnologii in domeniul textil. 
Evenimentul se desfasoara la sala de conferintei a halei Expo International. 
In perioada urmatoare vor mai avea loc sesiuni de instruire atat in Belgia cat si in Romania. 
De asemenea se urmareste infiintarea unui centru de instruire si consultanta care se va ocupa de continuarea stabilirii contactelor dupa finalizarea proiectului.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Peste 30 de scoli aradene au devenit chiriasele bisericii romano-catolice!

Scoli aradene au devenit chiriase ale Bisericii Romano-CatoliceIata ca Legea 501/2002 completata cu Legea 247/2005 a ajuns pe terenul cel mai sensibil: retrocedarea unitatilor de invatamant!
Conferinta de presa tinuta la sediul Parohiei Romano-Catolice din Arad a avut misiunea ca prin autoritatile prezente - sa aduca primele lamuriri asupra procesului de preluare de catre Episcopia romano-catolica a imobilelor scolare care intra in patrimoniul acesteia.
Parohia romano-catolica aradeana condusa de preotul paroh Kiraly András a avut ca invitati, pe langa autoritatile bisericesti, pe vicarul general al Episcopiei romano-catolice din Timisoara, Ladislau Böcsei, sefa serviciului de Cadastru, Muresan, viceprimarul Levente Bognar si directorul liceului maghiar Csiky Gergely, Szakacs Francisc.
Ideea conferintei a fost legata de protocolul de predare / primire a imobilelor cu destinatie de invatamant catre Episcopia romano-catolica, proprietarul acestora.
Discutiile au vizat un plan strategic general de abordare a acestui proces complex.
" Este un protocol care trebuie incheiat cu fiecare utilizator in parte"- spune vicarul general, Böcsei. Episcopia – care vizeaza atat imobilele din Arad cat si cele din Timisoara a emis deja 46 de decizii privind retrocedarea unitatilor scolare.
Judetul Arad este vizat cu peste 30 de imobile care apartin bisericii catolice.
Soarta unitatilor de invatamant a fost pecetluita prin Hotararea Guvernului nr. 244 din 26 februarie 2004, iar termenul de inchiriere pe 5 ani se va scurge de la data incheierii contractului cu proprietarul.
Persoanele cele mai solicitate in raspunsuri au fost vicarul general - politica bisericii privind ajutorarea / obstructionarea actului de invatamant in unitatile vizate, si viceprimarul Bognar - pentru raspunsuri concrete in vederea finantarii acestor catorva zeci de imobile trecute pe pozitia de chirias al bisericii romano-catolice.
Efectele acestui protocol se vor vedea, inevitabil, in viitorul apropiat.
Scolile-chiriase, un subiect in fata caruia dezbaterile si problemele de abia au inceput.
Pozitia bisericii catolice in calitate de proprietar al imobilelor scolare
"Este un proces complex caruia trebuie sa-i facem fata! Dialogul se poarta intre biserica, primarie si conducerea scolii respective. Sunt niste etape pe care trebuie sa le parcurgem in acest protocol. Ideea generala corespunde strategiei de a folosi, pastra si conserva aceste imobile, nicidecum de a tulbura si afecta procesul de invatamant. Contractul de inchiriere se va incheia cu fiecare utilizator in parte, avandu-se in vedere starea fiecarui imobil, cu atat mai mult cu cat aproape toate sunt vechi si degradate. Trebuie sa fim clar intelesi: nu dorim sa impiedicam in nici un fel procesul de invatamant, tocmai de aceea dialogul nostru cu primariile si directiunile scolilor implicate va sublinia implicarea si colaborarea noastra, a bisericii, nicidecum obstructia procesului educativ. Dar, pentru acest lucru, trebuie, in calitate de proprietar, sa vedem daca exista implicare si bunavointa din partea chiriasului. Daca acesta va asigura un climat favorabil din punctul de vedere al conditiilor in care se desfasoara actul educational – reparatii, renovari, imbunatatiri, in masura posibilitatilor, atunci si noi vom fi deschisi si vom colabora cu acea unitate pentru pastrarea imobilului si continuarea procesului de invatamant chiar si dupa expirarea termenului legal de 5 ani! Deosebit de importanta va fi implicarea comunitatii locale – de care depinde, la urma urmei – daca acea localitate va mai avea o scoala sau se va orienta spre alte unitati de invatamant din localitati cu posibilitati mai mari." - vicar general, Ladislau Böcsei
"Primaria municipiului Arad a luat la cunostinta despre acest aspect al inchirierilor unitatilor de invatamant si suntem in faza discutiilor de identificare a posibilitatilor juridice si a parghiilor economice care sa asigure un suport financiar pentru noua formula in care vor functiona aceste imobile scolare"
 a zis viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar
"Eu, practic, in urma acestui protocol de predare-primire, nici nu mai stiu ce fel de calitate am: de director, de chirias, nu stiu... Oricum, ceea ce se prevede este sinistru. Experienta arata ca scolile vor avea din ce in ce mai putini elevi, astfel ca, daca nu ne vom putea permite sa platim chiria, vom merge in alte cadiri parasite, foste scoli ramase fara elevi. E o aiureala si o ceata din care inteleg sa nu mai cheltuiesc nici un ban pentru reparatii si reconditionari!" spune dezamagit, directorul liceului maghiar din Arad, Szakacs Francisc.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Meci de box, cu "profa" in clasa

Un elev a fost batut in timpul orei de un coleg la Colegiul de ConstructiiChiar in timpul cursurilor un elev a facut comotie cerebrala, dupa ce a fost lovit de un coleg.
Altercatia a avut loc ieri la Colegiul Tehnic de Constructii si Protectie a Mediului din Arad.
In timpul orei de "instalatii", unul dintre elevii clasei a X-a si-a stropit colegul cu sange, de la o rana pe care acesta o avea la palma.
Acesta l-a imbrancit, iar de aici la bataie nu a fost decat un pas.
Elevul bataus i-a tras cativa pumni in fata celuilalt, provocandu-i o taietura destul de serioasa chiar sub ochiul stang.
In acest timp, profesoara se afla in clasa, la tabla.
"M-a imbrancit, mi-a tras cativa pumni, dupa care mi-a tras un cap in fata. Am ametit si mi-am pierdut cunostinta. Doamna profesoara era in clasa, scria la tabla", a declarat Flavius, elevul batut.
Profesoara a declarat insa ca totul s-a intamplat atat de rapid ca nu a apucat sa faca nimic.
"Eram la tabla si desenam o schema. Nu se auzea nimic, iar la un moment dat, cand m-am intors, cei doi elevi erau in picioare si am vazut cum isi dadeau pumni unul altuia", a declarat profesoara Lucia Iordan.
Pentru ca era plin de sange, elevului batut i-a fost acordat primul ajutor de catre profesoara si a fost dus la spital.
Medicii au fost nevoiti sa ii coasa rana, dar adolescentul de 16 ani a ramas internat.
Medicii ii vor face o tomografie pentru a vedea daca lovitura de la cap nu are urmari.
"In primul rand, cste inadmisibil sa stropesti pe cineva cu sange. Se pot transmite boli, cum ar fi hepatita sau SIDA. Baiatul a venit intr-o stare destul de grava, cu o comotie cerebrala, in urma unei lovituri primite in timpul orei", a declarat medicul Zeno Moldovan, seful sectiei Chirurgie Infantila din cadrul Spitalului Judetean din Arad.
Mama lui Flavius a mers imediat la scoala, pentru a vedea ce s-a intamplat.
"Sunt socata. Cand m-a sunat medicul de la spital am simtit ca mi se inmoaie genunchii", a declarat mama baiatului, Daniela Cioara.
Directorul Colegiului Tehnic de Constructii si Protectie a Mediului din Arad, Emeric Caposta, a declarat ca va demara o ancheta interna, ce se va lasa cu sanctiuni atat pentru bataus, cat si pentru profesoara.
Elevul nu va putea fi exmatriculat pentru ca invatamantul este obligatoriu pana in clasa a X-a.
El s-ar putea alege cu nota scazuta la purtare, dar si cu zile de munca in folosul scolii.
"Profesoara ar fi trebuit sa aplaneze scandalul inca de la inceput, ceea ce nu a facut. Ramane sa vedem, in functie de regulamentul scolii, ce sanctiune va primi", a declarat directorul Colegiului Tehnic de Constructii si Protectie a Mediului din Arad, Emeric Caposta.
Tocmai pentru a preveni violenta in scoala, in acest liceu au fost instalate cu cateva luni in urma, camere de supraveghere pe culoarele liceului, dar si in curte.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Conducerea CTP - acuzata ca a cumparat un sistem GPS nefunctional

Directorul CTP - Radu Torsin sustine ca acuzele sunt nefondateDirectorul Radu Torsin sustine ca acuzele sunt nefondate
Mai multi angajati ai Companiei de transport public acuza, de la o vreme incoace, sub protectia anonimatului, desigur, faptul ca in societate au loc tot felul de lucruri necurate.
Pana si demisia fostei contabile sefe e pusa pe seama afacerilor murdare ale companiei.
Mai nou, suntem informati ca numarul angajatilor creste surprinzator cu oameni care nu fac nimic, ca numarul celor de la birouri il depaseste pe cel al muncitorilor, desi intr-o companie de transport e normal sa fie invers.
Se zice chiar ca, din cei 1.200 de angajati, 700 sunt personal TESA.
Dar cea mai grava dintre acuzele de acum se refera la sistemul GPS montat pe 40 de autobuze, dar care, potrivit unui referat inaintat conducerii CJA, nu a dat nici el roade si nu a scazut deficitul financiar al companiei (undeva pe la 5,7 miliarde lei vechi in doar 9 luni).
Angajatii CTP sustin insa ca sistemul nu avea cum sa-si dovedeasca utilitatea pentru ca cele 40 de case de marcat gestionate prin sistem GPS nu au functionat niciodata.
Ba mai mult, ca nu vor avea cum sa functioneze pentru ca ele sunt montate in mediul rural, unde astfel de sisteme nu functioneaza... din lipsa de semnal.
Acuzele nu se opresc aici: se sustine faptul ca achizitionarea acestui sistem s-a facut la un pret de doua ori mai mare decat cel de pe piata, adica la suma de 80 de mii de euro si ca totul are de a face cu comisionul luat de aici (vreo 20 de mii euro).
"O casa de marcat cu sistem GPS este undeva pe la o mie de euro", sustine un angajat al CTP.
Alte voci afirma ca CTP are probleme (in general cu deficitul financiar) pentru ca asa se doreste de undeva din interior ("cineva de la conducerea firmei e interesat sa falimenteze compania").
Se mai sustine ca s-au produs si unele plecari din firma tot din cauza sistemului GPS.
De cealalta parte a baricadei, conducerea CTP vede, desigur, cu totul altfel lucrurile.
Potrivit directorului Radu Torsin, sistemul GPS nu a functionat pentru ca nu a intrat inca in functiune.
CTP a lasat testarea sistemului pe seama firmei de la care s-a achizitionat acesta.
Ba mai mult, potrivit managerului companiei, daca sistemul nu functioneaza, societatea in cauza nu-si va primi banii, iar acest fapt e posibil pentru ca, din lipsa de fonduri, unitatea Primariei nu si-a achitat inca aceasta obligatie.
Radu Torsin sustine ca e normal ca parte din angajatii CTP sa nu fie de acord cu noile case de marcat gestionate prin sistem GPS, pentru ca astfel nu mai cad bani pe langa pentru cei aflati pe cursa.
"Nu-si mai pot baga banii in buzunare si asta ii doare", a conchis pe subiect directorul CTP.
Despre plecarea contabilei sefe, managerul TOP a punctat ca aceasta s-a dus la o firma unde este platita mult mai bine si ca oricine ar fi procedat asa.
Cat despre acuzele potrivit carora cei de la conducerea companiei vor sa falimenteze CTP, Radu Torsin sustine ca nimic nu este mai putin adevarat.
Totusi, ca de final, ar trebui mentionat ca alesii judeteni vor avea pe masa, vineri, un raport de activitate al companiei in care se vorbeste de faptul ca atat casele de marcat, cat si alte inovatii facute de companie (sistemul de ticheting), nu au dat roade ("masurile luate nu au reusit sa elimine deficitul comercial inregistrat").
Mergand pe logica simpla, o masura luata care nu a reusit sa faca ceva, e o masura pusa zadarnic in practica, dar pusa.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]