Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 21iulie 2006
Stirile TVA aici
  • Val de caldura fara precedent

Caldura mare si in pietele AraduluiAutoritatile sunt in alerta din cauza caniculei
Prefectura si Directia de Sanatate Publica au primit ieri atentionari din partea meteorologilor, respectiv a Ministerului Sanatatii, conform carora temperaturile vor urca in urmatoarele zile peste 36 de grade Celsius. 
Mai mult decat atat, indicele temperatura - umiditate va depasi valoarea critica de 80 de unitati. 
Se pare ca nici macar in tolul noptii nu vom fi mai feriti de neplaceri, temperaturile minime situandu-se peste 20 de grade Celsius. 
In aceste conditii, Directia de Sanatate Publica a remis o serie de recomandari si va lua mai multe masuri pentru prevenirea efectelor temperaturilor ridicate asupra sanatatii populatiei.
Potrivit specialistilor, in zilele toride este recomandabila evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie, cum ar fi palarii, umbrele, ochelari de soare si imbracaminte din tesaturi naturale, in culori deschise. 
De asemenea, trebuie crescut consumul de lichide la doi-patru litri pe zi, iar alimentatia sa fie saraca in grasimi. 
Estc bine sa nu fie consumatc in exces cafea si bauturi alcoolice. 
Cand temperaturile sunt ridicate, dusurile si baile cu apa la temperatura pielii trebuic sa fie frecvente.
In perioadele cele mai calde din zi nu trebuie facut efort fizic sustinut. 
In agricultura, pe santierele dc constructii, in halele industriale care nu au posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, activitatea se va desfasura dimineata si seara.
In acelasi timp, trebuie sa fie luate masuri speciale dc prevenire a riscurilor pentru sanatate la personalul care lucreaza in sectoarele cu temperatura ridicata si radiatii calorice, cum sunt laminoarele la cald, furnalele sau cuptoarele. 
Conform legii, angajatorii trebuie sa modifice programul de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si sa distribuie angajatilor cantitati suficiente de apa minerala.
O atentie speciala trebuie acordata copiilor, care nu vor fi lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare si nici transportati pe distante lungi in vehicule fara climatizare. 
Varstnicii in special cei cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate. 
Tototodata, au fost alertate unitatile de primiri urgente si au fost date dispozitii pentru suplimentarea turelor cu medici, asistenti medicali si ambulantieri, iar conducerile unitatilor medicale trebuie sa evalueze stocurile de medicamente din aparatele de urgenta si sa le suplimenteze, daca este cazul, cu solutii perfuzabile.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Astra Vagoane Arad - "vizata" de omul de afaceri Cristian Burci

Astra Trinity este pe punctul de a fi preluata de un investitor romanAstra Vagoane e la un pas de a intra in proprietatea cunoscutului om de afaceri Cristian Burci. 
Fostul detinator ai postului de televiziune Prima TV este in negocieri cu patronii Astra Vagoane Arad, - Trinity Industries - pentru preluarea atat a fabricii aradene cat si a altor companii din lantul detinut de firma americana in Europa. 
In total este vorba despre opt companii, trei romanesti, iar celelalte din Slovacia, Cehia, Marea Britanie si Elvetia, deocamdata insa nefacandu-se publice sumele negociate.
Va reamintim ca firma americana a preluat Astra Vagoane in anul 1999 cand Trinity Industries - cu sediul central in Dallas.-a cumparat 70% dintre actiuni in schimbul sumei de 50 milioane de dolari. 
Ulterior, acestia au ajuns sa detina 97,9 din actiunile firmei, masura care a implicat o investitie de 150 milioane de dolari.
In privinta realizarilor Astra Vagoane, ultimul an s-a dovedit a fi unul mai scazut fata de anul precedent, cel putin din punctul de vedere al profitului.
Daca in 2004, Trinity a obtinut un profit de 1,6 milioane de Euro de la Astra Vagoane, in 2005 profitul s-a ridicat la doar la 0,3 milioane de Euro.
In ceea ce-l priveste pe Cristian Burci, acesta este cunoscut ca un important investitor in mass-media publicitate si acum, in industrie. 
Pentru fabrica de vagoane aradeana, cunoscutul om de afaceri negociaza ca detinator al firmei Railway Sevices SA (IRS) cu sediul in Luxemburg. 
In tara, acesta mai detine compania Meva Drobeta Turnu Severin, fabrica de vagoane Romvag Caracal, un procent de 33% din santierul naval Severnav, compania Cupon Pro...

 D. M. - Informatia Aradului

  • Sprijin pentru Dimitrie Musca

Dorel Caprar va discuta cu Dimitrie Musca in privinta demisieiFiliala locala a Partidului Social Democrat Arad si-a declarat public sprijinul pentru presedintele Dimitrie Musca. 
Acesta a afirmat la sfirsitul saptamanii trecute ca isi da demisia, ca urmare a rezultatelor alegerilor din organizatia municipala. 
O delegatie condusa de presedintele ales al acesteia, Dorel Caprar va discuta cu Dimitrie Musca, pentru a-l determina sa revina asupra demisiei.
Reprezentantii Partidului Social Democrat au apreciat ca experienta si activitatea presedintelui organizatiei judetene PSD Dimitrie Musca sunt de bun augur pentru partid. 
Drept pentru care sunt hotarati sa-l determine sa ramana la carma filialei judetene. 
Dimitrie Musca a anuntat ca isi da demisia imediat dupa aflarea castigatorului alegerilor pentru municipiu. 
Pe de alta parte, biroul municipal in frunte cu noul presedinte Dorel Caprar si-au reafirmat pozitia clara vis a vis de fostii consilieri PSD actualmente independenti, ca acestia sa nu mai fie reprimiti in randurile formatiunii. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Remat e concurata la greu de tigani si obstructionata de nodurile din papura legilor

Depozitele Remat au intrat in atentia parlamentarilor PSD din AradRematul a fost miercuri vizitat de senatorul Ungureanu si deputatul Chiper, interesati de modul in care se realizeaza reciclarea deseurilor, in municipiul Arad. Parlamentarii au discutat cu directorul societatii, Marius Mairovitz.
Remat Arad a fost preluat in vara anului trecut de grupul austriac Muller Gutenbrun, de la omul de afaceri local Ioan Mainescu, si are in prezent 112 angajati. 
Activitatea firmei se axeaza pe colectarea si prelucrarea deseurilor, care sunt apoi livrate mai departe ca materie prima pentru societati comerciale din tara si din occident. 
Remat livreaza in Romania, Ucraina, Italia, Austria, dar prefera piata externa pentru ca termenele de plata sunt mai stricte si conditiile negociate inainte de livrare nu se modifica dupa ce marfa ajunge la destinatie.
"Societatea care desfasoara o activitate de reciclare nu este un mecanism pornit sa realizeze profituri din deseuri. Costurile sunt enorme; avem utilaje, foarfeci uriase, vagoane, locomotive, lucram pe suprafete mari. In plus, nu exista inca o cultura a consumatorului, a agentilor economici in general, iar colectarea deseurilor nu se realizeaza selectiv, ceea ce creste foarte mult cheltuielile noastre – trebuie sa platim oameni in plus pentru selectie, dar e important si faptul ca unele materiale sunt compromise, daca sunt colectate fara discernamant" – a subliniat directorul Remat.
Concurentii cei mai mari ai firmei de colectare sunt... tiganii. 
Ordonanta 16 interzice colectarea metalelor neferoase de la populatie, ceea ce este o prevedere ilara, in opinia Remat. 
Pentru ca asta nu reduce proportia furturilor, fiindca tiganii continua sa preia cablurile, capacele de canal, furate, iar apoi le predau la centrele de preluare declarand ca provin din activitatea lor. 
Garda Financiara, Finantele nu controleaza aceste firme ale rromilor, spune directorul Remat, din teama: multi dintre tigani si-au angajat agenti de paza si sunt violenti. 
Spre deosebire de societatile comerciale care nu pot, conform legii, prelua de la persoanele fizice anumite categorii de deseuri neferoase, tiganii se descurca si intermediaza tranzactii din care nu pierd niciodata. 
Tiganii cei mai importanti concurenti ai firmelor de colectareDirectorul Remat spune: "Ei nu au nici un fel de probleme cu legea. Daca pe noi statul ne ingradeste sa cumparam de la persoanele fizice tevi de plumb, cabluri electrice, cupru, robineti, si ne sanctioneaza cu sume colosale, pe tigani nimeni nu ii verifica, nimeni nu ii obliga sa respecte legea. Ei iau sarme, cazane, capace de canal, iar apoi ni le aduc noua si declara ca au rezultat din activitatea lor".
Vreau ca firma asta sa nu fie o societate de colectare de fier vechi tiganesc, ci o adevarata societate de reciclare – spune Mairovitz. 
Iar in acest scop, Remat Arad pregateste o campanie sociala pentru educarea populatiei in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor.
Campania va demara in curand si tinteste in primul rand tanara generatie: 
"Care este scopul nostru? Sa avem un oras mai intretinut, mai curat. Dar educatia nu se face de la o zi la alta, se face in generatii", puncteaza directorul firmei.
Cei doi parlamentari, senatorul Ungureanu si deputatul Chiper, se gandesc, in urma acestei intalniri, sa promoveze o lege cadru pentru reglementarea reciclarii deseurilor. 
In perioada urmatoare, Remat Arad va avea contacte si cu alte oficialitati, pentru a discuta posibilitatea sustinerii unei initiative legislative in domeniul protectiei mediului.
"Legea te descurajeaza, autoritatile nu te inteleg"
Remat Arad nu a intrat in programul rablelor. 
Astfel, aradenii interesati sa isi predea masina au fost dirijati spre centrele de colectare de la Timisoara si Oradea: o cheltuiala in plus, si inca deloc neglijabila. 
"Anul trecut legislatia a fost mai simpla, dar anul acesta e mult mai stufoasa. Pentru a intra in Programul "Rabla", am solicitat autorizatia RAR de dezmembrare, dar am intampinat greutati, pentru ca s-a inteles ca suntem un fel de schrot si ni s-a cerut sa pregatim spatii separate pentru pivoti, pentru capete de bara, pentru tot felul de piese. S-a facut o confuzie intre reciclare si dezmembrare; o confuzie specifica judetului Arad, pentru ca, de exemplu, la Timisoara, acest lucru nu s-a intamplat. Eu nu doresc sa comecializez piesele, ci sa le reciclez. Pentru mine un autoturism inseamna cauciuc, materiale feroase si neferoase; eu nu voi scoate si pune in circulatie pivoti sau faruri, sau buretii din scaune. Apoi, la Protectia Mediului am depus cerere de reautorizare; am depus actele din februarie, toata documentatia. Pana in prezent suntem in faza de reautorizare. Termenul acesta de opt luni mi se pare exagerat; autoritatea locala impinge la extrem aceasta reautorizare, la adapostul legii – daca legea permite 45 de zile pentru acordarea unui aviz, sigur nu se va rezolva intr-o saptamana, ci se lasa pe ultima zi, cand ti se respinge dosarul si mai astepti alte 45 de zile, si tot asa la nesfarsit" – Marius Mairovitz, directorul Remat Arad.
"Educatia inseamna, in primul rand, investitie"
Senatorul Vasile Dan Ungureanu: "Am vazut in zona Loire, din Franta, o societate de colectare a deseurilor: Arc en Ciel. Acolo colectarea deseurilor se face dupa niste teme alese de municipalitate, in consultare cu cetatenii. Sunt campanii anuntate, publicitate masiva, prin fluturasi, prin care se anunta cand si unde se colecteaza in mod gratuit un anumit produs, de la populatie. Daca sunt persoane in varsta, se iau grupe de voluntari care fac curatenie in locuinta unui batran. Vin masinile, decarteaza totul, separat pe materiale organice si anorganice. Ele asa plecau deja de la populatie; sacul de plastic primit de oameni, de la firma de reciclare, era personalizat cu un mesaj: "Iti multumesc ca m-ai folosit". Exact chestia asta am vazut-o si in Italia, la Roma, pe containere separate. Daca agentul economic vrea sa educe populatia, asta trebuie sa porneasca in primul rand de la strategia primariei in domeniu si de la mediatizarea prin care se face aceasta educatie".

Andrei Ando - Observator

  • Parc al Prieteniei Romano-Franceze, la Covasant

Primarul francez si cel din Covasant inaugureaza "Parcul Prieteniei"Locuitorii comunei Covasant si-au luat miercuri la revedere de la delegatia franceza din Chateau-Renault, venita sa contribuie la infrumusetarea localitatii.
"Intre comuna noastra si Chateau-Renault exista o veche colaborare, inca din anul 1990. De-a lungul timpului am fost si noi in Franta, au mai fost si ei aici. Acum doi ani ne-au sprijinit sa reamenajam scoala si biblioteca donandu-ne 1.500 de euro iar acum, cativa tineri au venit sa ne ajute la diverse munci. Au vopsit gardul imprejmuitor la parcul de langa biserica, «Parcul Eroilor», ce a devenit acum «Parcul Prieteniei», lemnaria de la scoala si Primarie. Urmeaza sa vopseasca grilajul unui pod peste vale si sa amenajeze curtea unei gradinite", a declarat primarul Traian Balint.
Daca tinerii francezi vor sta mai mult la Covasant, cei mai in varsta au plecat ieri.
Cu o seara inainte, autoritatile locale au pregatit o frumoasa serbare in cinstea oaspetilor.
«Parcul Prieteniei» a fost inaugurat cu aceasta ocazie in sunetul muzicii de fanfara, dupa care Traian Balint si Michel Cosnier, omologul sau din Chateau-Renault au plantat doi pomi, un simbol al stranselor legaturi dintre cele doua comunitati.
"Ma aflu la Covasant pentru a patra oara si sunt extrem de incantat de evolutia acestei localitati. Pe viitor vom incerca sa dezvoltam aceasta colaborare prin elaborarea de proiecte comune", a spus cu aceasta ocazie edilul francez.

Lucian Serban - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]