Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 21octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • In centrul Aradului, la o cana cu vin si o… friptura

In Piata Avram Iancu se desfasoara Festivalul VinuluiMititei, fripturi, tocanite la ceaun, vinuri de toate sortimentele, standuri cu obiecte traditionale si bineinteles muzica populara… 
Cu toate acestea si chiar mai multe s-au putut delecta aradenii in prima zi a Festivalului Vinului. 
Aflata la a cea de-a patra editie, sarbatoarea vinului este organizata la fel ca in fiecare an de catre casa de Cultura a Municipiului Arad. 
Ieri, la orele amiezii, zeci de aradeni erau deja prezenti in Piata Avram Iancu, locul in care an de an se organizeaza festivalul, la o cana de vin si la o friptura…
Inca de la orele 14,00 comerciantii isi aranjasera standurile, care de care mai ademenitoare sau atractive. 
Vedeta festivalului sau mai bine zis vinul… a fost adus din atat din podgoriile mari din tara: Cotnari, Minis, Cricova, cat si din cele din strainatate: Republica Moldova, Ungaria si Franta. 
Aproximativ opt firme producatoare de vin si-au expus produsele in Piata Avram Iancu.
Mai multi comercianti de obiecte traditionale si-au expus marfurile in piata. 
Astfel ca aradenii prezenti au putut sa isi achizitioneze si covoare, oale din lut sau din lemn, cosuri din nuiele si alte astfel de obiecte.
Cei mai multi dintre aradeni insa s-au inghesuit la mancarurile traditionale, la un mititel, o pastrama, o tocanita si un pahar de vin, mai putini fiind cei s-au gandit sa achizitioneze vreun obiect traditional. 
Astfel ca vanzatorii de s-au plans ieri ca lumea nu prea a cumparat mai nimic, spunand ca spera ca macar in zilele urmatoare sa faca ceva vanzare.
Cum era de asteptat, la o astfel de sarbatoare, cel mai mare succes l-au avut comerciantii de vinuri, care au vandut peste asteptari. 
Unii dintre acestia au trebuit sa schimbe de mai multe ori butoaiele de vin ramase goale, cu altele pline…
Spre seara cei prezenti in Piata Avram Iancu au avut parte de un spectacol de muzica populara. 
Cunoscutii cantareti Tinu Veresezan si Nelu Ploiesteanu au incins atmosfera. 
Nici muzica lautareasca si de petrecere nu a lipsit ieri seara. 
Orchestre venite din Ungaria si Serbia au sustinut spectacole de neuitat. 
Şi ca buna dispozitie sa fie la ea acasa, organizatorii au mai adus si cateva trupe de umor, care au reusit sa aduca zambetele pe buzele celor prezenti.
Festivalul continua si astazi, finalizandu-se abia duminica. 
Asa ca aradenii sunt asteptati sa petreaca in continuare…

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Sansa gasirii unei slujbe

Mai mult de jumatate din cei prezenti la Bursa muncii se pot angajaJumatate din participantii la bursa au fost selectati in vederea angajarii. 
Sala restaurantului Bucegi din Piata Garii a gazduit ieri Bursa muncii, eveniment organizat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad la cererea angajatorilor aradeni.
66 de firme au incercat sa-si gaseasca oameni pentru posturile neocupate. 
Acestea au oferit 998 de locuri de munca in diverse domenii de activitate si pentru toate nivelurile de pregatire profesionala: muncitori necalificati, confectionere, electricieni, sudori, tamplari, tapiteri, soferi, agenti comerciali, vanzatori, ingineri, economisti, programatori. 
La acestea s-au mai adaugat circa 800 de diverse job-uri in strainatate oferite prin furnizori de servicii acreditati.
La bursa de ieri - a cincia organizata in acest an de AJOFM - s-au prezentat angajatori care au participat si cele precedente, semn ca o asemenea actiune reprezinta o oportunitate pentru ei de a-si recruta forta de munca. 
Din cei 430 de aradeni care si-au cautat o slujba la bursa de ieri, 210 au fost selectati in vederea angajarii. 
Noua persoane au avut norocul de a fi angajate pe loc (din acestea, doar una cu studii superioare).
Urmatoarea bursa a muncii se va desfasura pe 17 noiembrie. 
Pe 15 decembrie va fi organizata o bursa pentru tinerii proveniti din institutii de ocrotire.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Arta cofetariei aradene are propriul muzeu

Colectia Ioan Gui s-a transformat intr-un muzeu al cofetarieiDe ieri, Colectia Ioan Gui poate fi vizionata de publicul interesat, maestrul cofetar transformandu-si casa intr-un adevarat muzeu dedicat artei cofetariei si fostilor maestri ai Aradului interbelic.
Agitatie mare, ieri pe la ora pranzului, in cartierul Sanicolaul Mic. 
Pe strada Lenau, imediat ce se intra in cartier, lume multa in fata casei de la numarul 3, multe masini parcate. 
De ce atata lume? 
Pentru ca aici, in casa de la numarul 3, a fost inaugurat ieri "Muzeul Cofetariei", initiativa privata a maestrului cofetar aradean Ioan Gui. 
La eveniment au luat parte zeci de persoane, de la oficialitati si jurnalisti, la rude si prieteni. 
La inaugurare au tinut sa ia parte, de altfel, multi fosti colegi de breasla de-ai domniei-sale, absolut toti apreciind initiativa lui Ioan Gui ca fiind una de exceptie.
Ioan Gui s-a nascut in anul 1939 in comuna bihoreana Tamasda si a absolvit cursurile Liceului Economic si de Drept Administrativ din Arad, iar apoi pe cele ale Scolii Populare de Arta din Arad, la clasa de sculptura a lui Istvan Soos. 
In 1956 devine cofetar la Cooperativa "Unirea" din Arad, iar trei ani mai tarziu se angajeaza la TAPL. 
Din anul 1972 si pana la pensionare, Ioan Gui a fost seful Complexului de Cofetarie de la ICSAP Arad, fiind premiat pentru rezultatele sale deosebite in munca. 
Anul 1978 este un punct de reper important in activitatea sa, intrucat a obtinut titlul de Maestru in Arta Culinara.
De acum, o parte din casa sa s-a transformat in muzeu. 
Ustensile, aparate, masini speciale pentru producerea celor mai interesante si apetisante dulciuri – toate acestea pot fi gasite aici. 
Iar pe langa ele se mai afla diplome vechi de la diferite concursuri internationale, precum si retetare vechi. 
Ieri, la inaugurarea acestei expozitii permanente s-a consumat un moment emotionant: fiica unuia dintre fostii maestri cofetari renumiti ai Aradului a venit tocmai de la Baia-Mare pentru a indeplini ultima dorinta a tatalui sau. 
Inainte de moarte, acesta si-a rugat fiica sa ii indeplineasca trei dorinte. 
Doua dintre ele i-au fost indeplinite, iar ultima s-a materializat ieri. 
Fostul cofetar i-a incredintat fiicei sale, cu multi ani in urma, un retetar foarte vechi, spunand-i sa il duca neaparat la Arad, la Ioan Gui, ca acesta sa il expuna in "Muzeul Cofetariei"
Batranul cofetar stia inca de pe atunci ca Ioan Gui strange aproape de o viata fel de fel de obiecte legate de aceasta meserie, pe care le va expune, mai tarziu, intr-un muzeu dedicate artei cofetariei si fostilor maestri cofetari ai Aradului.
De altfel, Ioan Gui spune ca "Prin acest muzeu doresc sa aduc un omagiu mesterilor cofetari aradeni care, prin stradania lor, si-au ridicat meseria la rang de arta"
Ca atare, intreaga expozitie este dedicata celor care s-au facut cunoscuti chiar si in Europa, mai ales in perioada interbelica. 
Intreg spatiul expozitional incearca sa reproduca, intr-o forma esentializata, un atelier de cofetarie din perioada interbelica, fiind expuse masini de macinat mac, zahar si nuca, de batut albus, de fabricat inghetata, dropsuri, de taiat staniol, forme pentru ciocolata, martipan, biscuiti, torturi, prajituri, turta ducle, inghetata si bomboane, mese de lucru, instrumente de masura si multe alte astfel de ustensile.
Acest muzeu, cu parfum de vremuri de mult apuse, poate fi vizitat de acum in Sanicolaul Mic, pe strada Nikolaus Lenau, la nr. 3, acolo unde maestrul cofetar Ioan Gui a reusit, dupa zeci de ani de munca si de achizitii, sa isi vada visul cu ochii.

Mihaela Cerna - Observator

  • Comunicat de presa

Conducatorii PSD - Remetean, Caprar si Melinte au convocat o conferinta de presaOrganizatia Municipala a Partidului Social Democrat a avut zilele trecute mai multe intalniri cu locuitorii de la periferia Aradului, care s-au stabilit in perimetrul fostei balastiere din Micalaca, in apropierea padurii Vladimirescu. 
In urma discutiilor purtate cu oamenii si cu reprezentantii acestora, conducerea organizatiei PSD Arad a convocat o conferinta de presa, la care au fost invitati si cativa dintre cetatenii in cauza. 
Acestia sunt revoltati de intentiile Primariei Municipiului Arad de a demola gospodariile pe care si le-au incropit inca de acum 30 - 35 de ani, aceste demersuri fiind initiate la solicitarea prefectului Gavril Popescu. 
Reprezentantul guvernului a solicitat administratiilor locale sa efectueze controale in albia Muresului pentru a identifica toate constructiile ridicate ilegal pe cele doua maluri ale raului in vederea dispunerii demolarii acestora. 
Astfel, la sediul PSD s-au alaturat social democratilor cateva dintre mamele pe care autoritatile locale intentioneaza sa le arunce in strada. 
Blidar Florica locuieste de sase ani impreuna cu sotul si cei trei copii minori; 
Bleir Maria locuieste acolo de trei ani impreuna cu sotul si cei patru copii minori iar doamna Rusu Petronela locuieste de aproximativ doi ani impreuna cu sotul si copilul. 
In total, in acea zona s-au stabilit aproximativ 108 familii, care au in componenta peste 50 de copii, de la nou-nascuti pana la adolescenti. 
De asemenea, la conferinta de presa a participat si Veronica Bali, unul dintre cei mai activi reprezentanti ai oamenilor care, din diverse motive, au ajuns sa-si traiasca dramele, pentru ca nu se pot numi vieti, la periferia orasului. 
"Ca partid social democrat, PSD a luat act de demersurile Prefecturii, drept pentru care ne-am deplasat acolo pentru a vedea cum stau lucrurile. Am fost acolo impreuna cu colegii mei si am aflat ca de-a lungul raului Mures, pana aproape de padurea de la Vladimirescu, locuiesc aproximativ 100 de familii, sunt cel putin 50 de copii minori, unii sub un an, - in marea lor majoritate cazuri sociale grave. Ma indoiesc ca domnul Popescu a vizitat acea zona inainte sa solicite demolarea constructiilor", a afirmat presedintele PSD Arad, Dorel Caprar. 
O parte dintre femeile si copiii care risca sa fie evacuati din caseConform celor declarate de Veronica Bali, oamenii au incercat in repetate randuri sa intre in legalitate. Au fost intampinati insa cu refuzuri din partea autoritatilor, care nu de putine ori au exercitat unele presiuni care nu se justifica. 
Astfel, oamenii acuza autoritatile ca au recurs la metode de intimidare, organizand razii si controale, au fost trimise echipe de control de la diferite institutii si s-au aplicat amenzi exorbitante fara sa se tina cont de faptul ca persoanele sanctionate abia isi pot asigura painea. 
"Din punctul nostru de vedere, problema este mai complexa decat pare. Avem de-a face cu o bomba sociala pe cale sa explodeze, pentru ca asa cum ati aflat, acolo locuiesc zeci de oameni care traiesc la limita subzistentei, au copii mici. Din cate am vazut noi la fata locului, este o comunitate foarte bine inchegata, oamenii se cunosc, se ajuta si nu vor altceva decat sa aiba un acoperis deasupra capului, mai ales ca se apropie iarna. Autoritatile locale nu au dreptul sa recurga la solutii extreme, cum ar fi demolarea acestor constructii, fara sa ofere altceva in schimb. Acesti oameni nu pot fi lasati in strada, acesti copii nu trebuie institutionalizati, asa cum recomanda inspectorul Primariei, d-l. Gheorghe Stoian", declara Marian Melinte, vicepresedintele Organizatiei Municipale a PSD.
Din informatiile social democratilor aradeni, terenurile in cauza au apartinut Oficiului de Gospodarire a Apelor, insa in 1996 cadrul legal a fost modificat iar proprietatea terenurilor nu a fost reglementata nici in ziua de azi si nimeni nu stie exact cui apartin ele. 
Prin vocea celor doi lideri ai organizatiei aradene, Partidul Social Democrat si-a asumat in fata acestor oameni obligatia de a-i ajuta, fiind vorba despre inca un abuz al administratiei municipiului.

Biroul de presa al Organizatiei Municipale PSD Arad

  • Revedere cu domnul "1 din 33"

Echipa de fotbal UTA impreuna cu antrenorul Lacatus pregatit pentru intalnirea de la Piatra NeamtLa Piatra-Neamt, UTA se va intalni duminca, de la ora 20, cu cel care a avut o contributie covarsitoare la retrogradarea din primul esalon, in campionatul '94-'95.
Atunci, cu Ion Moldovan – actualul antrenor al nemtenilor – UTA a obtinut un punct din unsprezece meciuri.
La Arad, cel considerat "Calaul Batranei Doamne" a fost numit si "1 din 33", dupa numarul de puncte cucerite din totalul posibil.
"Sa fim agresivi"
UTA si Ceahlaul sunt despartite de trei locuri in clasament, dar egalitatea de "–2" persista in clasamentul adevarului.
Cunoscuta ca o echipa care joaca la limita regulamentului pe teren propriu, formatia gazda nu il sperie pe Lacatus.
"Nu va fi un meci usor, tinand cont de modul in care joaca Ceahlaul. Mie imi place acest fotbal agresiv si vreau ca UTA sa raspunda in aceeasi maniera, altfel avem sanse mici sa ne intoarcem cu puncte din acest meci", a spus tehnicianul aradenilor, care nu il va avea la dispozitie pe Simion, suspendat pentru cumul de cartonase galbene, alaturi de mai vechii jucatori accidentati Buican, Codreanu, Stefan sau Chirita.
In schimb, revine Adrian Rusu, in centrul defensivei, dupa doua etape de suspendare.
Lacatus vrea continuitate
Marius Lacatus are la dispozitie un lot de 21 de jucatori cu care va face astazi deplasarea spre Moldova.
"A venit timpul sa mai adunam puncte si din deplasare. Ne trebuie continuitate in ceea ce priveste rezultatele pozitive, iar pana acum am reusit o singura data sa avem doua jocuri cu victorii legate", a spus Lacatus, referindu-se la partidele de la Pitesti si cu Rapid, castigate consecutiv de UTA.
In ultimele trei deplasari, aradenii au inregistrat esecuri la Dinamo, Iasi si Galati. 
Chirita se reface 
Situatia jucatorilor accidentati din lotul aradenilor este pe cale de a se imbunatati.
Daniel Chirita va reveni de la clinica din Bologna si urmeaza sa isi continue recuperarea la Arad.
"Chirita va fi acasa la sfarsitul saptamanii. Ruptura musculara s-a cicatrizat, sa vedem cum se va comporta la antrenamentele cu mingea. Sper sa il am in lot in etapa urmatoare, la meciul cu FC National", a declarat Lacatus despre experimentatul fundas central.
Determinare
Apostu e convins ca UTA nu va pierde la Piatra-Neamt
Inaintasul Bogdan Apostu si-a trecut numele pe lista marcatorilor in victoria obtinuta de UTA cu Unirea Urziceni.
Apostu intregeste lista atacantilor care au marcat pentru "Batrana Doamna" dupa Mara, cu patru reusite, Simion, cu doua goluri, Danalache si Sabin Ilie, care au inscris pana acum o singura data.
"Sper sa o tina tot asa. E bine ca avem de unde alege in atac", a spus Lacatus despre Apostu. 
- Bogdane, a fost greu sa "spargi gheata" in actualul sezon?
- Pot sa spun ca mi-am dorit de mult acest gol. Aveam mare nevoie sa inscriu. Acum sper sa imi revin, sa fac meciuri cat mai bune si sa fiu mai des pe lista marcatorilor.
- De ce crezi ca ai inscris abia acum?
-
Au fost multi factori care au dus la acest lucru. Ghinionul, lipsa de inspiratie, poate si forma fizica de pana acum au facut ca eu sa nu inscriu. Insa trebuie sa se tina cont ca eu nu am avut pauza din ianuarie pana acum. Am jucat si in timpul verii, cu Farul, in Cupa Intertoto, si s-a acumulat o oarecare oboseala, poate mai mult psihica. 
- Meciul cu Ceahlaul face parte din categoria celor cu implicatii in subsolul clasamentului.
-
Avem in fata o perioada foarte aglomerata, cu meci la Piatra Neamt, apoi la Sibiu, in "cupa" cu CS Otopeni si apoi acasa, cu FC National. Daca vom reusi cel putin patru puncte din cele doua jocuri din campionat, cred ca la UTA nu se va mai pune in niciun caz problema retrogradarii.

Bogdan Cioara -Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]