Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 22 august 2006
Stirile TVA aici
  • In cartierul Aurel Vlaicu aradenii se vor simti mai in siguranta

Noul sediu de politie inaugurat in cartierul Aurel VlaicuSali moderne, aparatura performanta, un personal numeros si camere de supraveghere cu infrarosu in viitorul cel mai apropiat. 
Astfel arata Sectia de Politie numarul 1 din cartierul Aurel Vlaicu, zona Fortuna, inaugurate ieri cu mult fast. 
Noua sectie de politie a reprezentat un proiect pentru care conducerea IPJ a luptat mult pentru a-l vedea finalizat, mai ales ca necesitatea ei in cel mai mare cartier al Aradului era mai mult decat clara. 
Sectia de politie va deservi 60.000 de aradeni si o zona care cuprinde, pe langa cartierul Vlaicu, cartierele Gai, Bujac, Poltura, Colonia UTA, blocurile de pe strada Rosiori si Zona Industriala, in total 188 de strazi.
Delimitarea zonei de responsabilitate a noii sectii este facuta de catre strada Sase Vanatori si Cocorilor, pana la canalul Muresel. 
Personalul sectiei cuprinde 78 de persoane, impartite pe compartimentele de Ordine publica, Judiciar, Politie de proximitate si Cercetari penale.
Sectia de politie este condusa de catre adjunctul sefului Politiei Municipiului Arad, comisar Ioan Tamas.
Dupa inaugurarea Sectiei de politie, la care au participat si autoritatile locale, conducerea IPJ Arad a organizat un briefing de presa, subiectul discutat fiind legat de necesitatea infiintarii si altor sectii de politie in Arad. 
"Noua sectie de politie deserveste o treime din populatia municipiului, dar Aradul are nevoie de cel putin trei astfel de sectii. Daca ne uitam la orasele mari putem observa ca exista mai multe sectii de politie. De exemplu, in Timisoara sunt cinci sectii, iar Clujul dispune de sase. Este absolut normal ca politistii sa fie aproape de cetateni pentru a le oferi siguranta si a interveni in timp cat mai scurt acolo unde este nevoie", a declarat subcomisar Ioan Dascalu, sef IPJ Arad. 
Planurile politistilor aradeni nu se incheie aici, urmatoarea sectie de politie fiind planificata pentru cartierul Micalaca, unde aceasta ar deservi in jur de 40.000 de aradeni. 
"Scopul nostru este de a-i servi pe aradeni in conditii mai bune si la un nivel profesionist. Stim foarte bine cu totii ca sediul Inspectoratului nu este foarte accesibil, plus ca aglomeratia creeaza disconfort si de aceea cred ca noul sediul va aduce un plus de profesionalism. Sper ca vom avea mai mult succes in acest fel, iar aradenii se vor simti mai in siguranta", a concluzionat seful IPJ Arad, subcomisar Ioan Dascalu.

Camelia Catean - Informatia Aradului

  • Primaria preia Strandul

Primaria Arad doreste sa preia Strandul Neptun - Virtual Arad News (c)2006Problema strandului isi face loc, din nou, pe ordinea de zi a executivului local, desi subiectul e amplu, disecat si de justitie. 
De aceasta data, executivul pare decis sa pregateasca transferul bazei de agrement din grija Gospodaririi Comunale, in administrarea sa.
Un proiect de hotarare, ce va fi supus astazi votului consilierilor locali, vorbeste, printre altele, de infiintarea unui "Serviciu de administrare strand", ce va fi alcatuit din 11 posturi noi, in regim contractual. 
Nici la rectificarea de buget strandul nu a fost uitat, astfel ca se vor aloca 200 de mii RON (2 miliarde de lei), pentru realizarea unui studiu de fezabilitate "Amenajare Strand Neptun".
Potrivit primarului Gheorghe Falca, se va da comanda la un studiu de fezabilitate care sa duca la modernizarea bazei sportive si care va face referire la bazine de inot si la alte servicii ce urmeaza sa fie infiintate pe strand.
Edilul local sustine ca infiintarea "Serviciului de administrare strand" vine sa pregateasca preluarea bazei de agrement de catre Primarie, incepand cu ianuarie 2007, moment la care va incepe si modernizarea bazei.
Amenzi la strand
Agentii economici de la strand au simtit deja, in week-end, ca se pregatesc schimbari. 
Vineri, parte din comercianti au fost vizitati de cei de la Mediu si s-au ales cu avertizari. 
Tot de avertizari au avut parte patronii de baruri si restaurante sambata, cand pe strand a descins primarul si o echipa de control. 
Comerciantii au fost pusi sa-si dea muzica mai incet si au fost sfatuiti sa renunte definitiv la muzica pe terase, spre indignarea acestora. 
Gheorghe Falca ne-a declarat ca nu s-au impartit sambata decat avertizari, in conditiile in care hotararea CLM e noua si nu toti sunt familiarizati cu prevederile ei. 
Incepand cu aceasta saptamana, comerciantii nu vor mai fi insa pasuiti, iar amenzile vor curge.

Catalina Latu - Adevarul

  • Autoexil printre cersetori, pentru 81 milioane de lei!

Aradeanul Bojani si-a gasit refugiul in ParisZiarul Observator va prezinta un caz clar de manipulare a opiniei publice. 
Autorul: un ziar englezesc; subiectul: un barbat din Vladimirescu, ajuns din patron de fabrica de cherestea, cersetor la metroul din Paris
International Herald Tribune publica, in numarul de ieri, un articol amplu despre un cersetor roman. 
Este vorba de Ioan Bojani, din Vladimirescu-Arad, care din calitatea de patron al unei fabrici de cherestea a ajuns sa cerseasca pe strazile Parisului.
Povestea prezentata de englezi este induiosatoare. 
Dar, probabil pentru a sensibiliza publicul rece al Albionului, a fost mult romantata.
Bojani a avut, intr-adevar, la Vladimirescu, o mica afacere. 
Dar nu suficient de mica incat sa fie ocolita de controalele Garzii Financiare, care a descoperit falsuri si evaziuni fiscale de 81 de milioane de lei (la nivelul anului 2002). 
Asa a ajuns Bojani intai in Spania, apoi la Paris, incercand sa evite puscaria, cele 18 luni de detentie care i-au fost aplicate.
Intamplarea cu valente triste a aradeanului care nu s-a putut intoarce din exilul sau autoimpus nici la inmormantarea a doua dintre fiicele sale (una omorata in bataie, cealalta intoxicata cu gaz) 
Aradeanul Ioan Bojani a fost patron al unei mici fabrici de cherestea, avea o familie, o casa si marina. 
Acum este cersetor la metrou, in Paris, si mai are doar un iepure si un carucior, a relatat, luni, International Herald Tribune. 
Ioan Bojani sta pe treptele Metroului, langa Opera Bastilia. Toata averea sa sunt un iepure alb, intr-o cusca, si un carucior de supermarket.
Barbatul sustine ca avea o firma cu 70 de angajati in Romania, un apartament cu trei camere si o masina. 
Acum traieste intr-o rulota abandonata, in padurile din preajma Parisului. 
Isi ia apa dintr-un izvor si isi face mancare la foc, in aer liber. 
Castiga din cersit cam 10-15 euro pe zi, iar in zilele bune chiar cate 19-20 de euro.
"Povestea vietii mele e un roman", spune barbatul. 
La 48 de ani, Bojani a ajuns sa fie un imigrant ilegal, tolerat de autoritati.
Nu face parte din categoria imigrantilor care au dat foc suburbiilor toamna trecuta si nici dintre studentii zgomotosi, din Paris, care au protestat in aceasta primavara, cerand garantii pentru locul de munca. 
Aradeanul face parte din categoria gri de emigranti, care au ajuns in Paris si nu au din ce sa traiasca.
Din Italia, Spania, Algeria, Polonia, Vietnam si Senegal, in ultimii zeci de ani, un numar important de oameni au ajuns in Paris, fara viza. 
Ei misuna pe strazi si in cafenele, aceptati de parizieni si cunoscuti de politie.
"Nu putem aresta toti strainii care traiesc aici ilegal. Situatia lui Bojani este tipica in Franta pentru ca, de-a lungul timpului, am acceptat imigranti", a spus purtatorul de cuvant al politiei.
Franta are legislatie care acorda azil inca de la Revolutia Franceza, pornind de la principiul "Libertate-Egalitate-Fraternitate"
Ironia soartei face ca Bojani sa traiasca in Piata Bastilia, unde a fost inchisoarea daramata in timpul Revolutiei din 1789.
Intr-o zi obisnuita, Bojani este pe scarile metroului inca de la 9 dimineata. 
Are in fata o cutie de plastic pentru maruntis, isi ridica politicos palaria si zambeste cand primeste ceva. 
Iepurele, Julieta, il tine pentru a capta mai usor atentia trecatorilor.
Din ianuarie 2006, de cand a ajuns in Paris, venit de la cules masline in Spania, traieste in rulota, fara curent electric.
"Am pierdut totul. Nimic nu mai e greu, acum", spune barbatul fara sa se planga de viata sa. 
S-a nascut intr-o familie simpla in Salaj. 
Tatal sau avea caruta cu cai, iar mama se ocupa de casa, de animale si de gradina.
A plecat la 14 ani la Brasov sa invete strungaritul. 
Dupa scoala s-a mutat la un frate mai mare, in Arad, unde a lucrat in constructii si a facut, in paralel, facultatea de management si inginerie.
Bojani s-a casatorit in 1980, la 22 de ani si a lucrat ca magazioner la un magazin, pana in 1989, cand a cazut comunismul.
"Dupa caderea lui Ceausescu, totul s-a schimbat. Nu se mai gasea de lucru. Romanii nu stiau ce inseamna libertatea" mai spune el.
Bojani, impreuna cu sotia si cele trei fiice, s-au mutat in comunaVladimirescu, langa Arad, unde a lucrat la Distrigaz. 
Barbatul sustine ca a avansat in functie si a ajuns sa coordoneze 70 de oameni. Scenariul acesta este insa dezmintit chiar de catre cei de la Distrigaz, care au negat ieri ca ar fi avut vreun angajat cu acest nume si, mai ales, 70 de angajati la Vladimirescu...
In 2001, si-a facut propria firma de cherestea.
Dar cea mai mica dintre fetele sale a avut un accident la spate si a ramas paralizata. 
Trei luni mai tarziu, cea dea doua fata, Paula, a murit otravita cu monoxid de carbon emanat de un boiler defect.
"Am mai muncit pentru o vreme, dar m-am oprit. Am cheltuit toti banii prin spitale, mi-am vandut cele doua masini si casa sa supravietuiesc", povesteste barbatul. 
"Imi mai trimitea bani Bianca, fiica cea mai mare, care traia in Italia", adauga el.
Bojani a ajuns, intre timp, in vizorul politiei economice. "M-au confundat cu cineva, care avea scrisul asemanator cu al meu. Trebuiau sa gaseasca un vinovat", mai spune barbatul. 
Bojani zice ca fostul prim-ministru Adrian Nastase a fost la Arad, sa repare confuzia. 
Totusi, potrivit International Herald Tribune, barbatul a facut 18 luni de inchisoare pentru fals in acte si evaziune fiscala. 
Ceea ce, insa, din nou nu se confirma.
Politistii din Vladimirescu contrazic povestea lui Bojani Observator aradean s-a interesat si a aflat ca Bojani a fugit din tara si a fost dat in urmarire generala inainte sa fi apucat sa fie incarcerat.
Avocatul sau s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), iar purtatorul de cuvant al Curtii a confirmat existenta cazului pe rol.
In Franta traiesc aproximativ trei milioane de imigranti legal, 42 la suta includ si pe imigrantii ilegali.
Lui Bojani i-ar fi imposibil sa obtina un permis de sedere legal. 
Isi face griji pentru sotia sa, care este intr-o stare psihica grava, dupa moartea celor doua fete.
Omorata in bataie
Micuta Nicoleta, fiica in varsta de 13 ani a lui Ioan Bojani a avut un sfarsit tragic. 
Ea a decedat la Spitalul Clinic Judetean din Timisoara, unde a fost internata cu fractura de coloana.
Fata era certata de cateva luni cu sora sa, mai in varstacu un an.
Oamenii spun ca ca Nicoleta i-ar fi povestit mamei sale despre idila pe care sora ei o avea cu un baiat din comuna, si asta a infuriat-o peste masura.
Nicoleta ar fi fost batuta crunt de sora ei, sub pretextul ca nu a vrut sa spele vasele.
Fiindca mama fetelor nu a reusit sa le desparta, a iesit in curte dupa o bata, sa le altoiasca pe amandoua.
Cand s-a intors, mezina zacea pe jos cu coloana fracturata. Nu a mai putut fi salvata. 
Drama s-a derulat chiar in zilele in care tatal fetelor era cercetat de politie si finante, pentru evaziune fiscala, in aprilie 2002. 
Nicoleta a murit in februarie anul acesta.
"Nici nu m-am intors in Romania pentru inmormantare. Daca m-as intoarce in tara as fi arestat" a spus Bojani
Intoxicata cu gaz
O alta fiica a lui Ioan Bojani a murit intoxicata cu monoxid de carbon, din cauza instalatiei de gaz. 
Atunci si-a mai pierdut viata un copil. 
Tatal fetei nu a putut participa la funeralii, pentru ca risca sa fie arestat si inchis, fiindca este urmarit general.
Minciuni
Bojani, nascut la 23 martie 1958 in Moiad (jud. Salaj), locuia in comuna Vladimirescu (jud. Arad), pe strada Progresului, la casa. 
Apoi a inceput sa ii mearga mai greu si s-a mutat la bloc, dar fara forme legale. 
Am verificat afirmatia potrivit careia ar fi avut 70 de oameni in subordine, la Distrigaz. 
Cei din Vladimirescu au inceput sa rada, iar directorul Distrigaz Arad, Ovidiu Nila, ne-a declarat ca abia acum, dupa ce s-au mai facut cateva angajari in zona Vladimirescu, numarul personalului a ajuns de la...cinci, la sapte! 
Asa ca povestea lui Bojani nu se confirma...
Cum, de altfel, nu se confirma nici varianta interventiei lui Adrian Nastase in dosarul sau penal. 
Fostul prefect Dan Ungureanu, seful politiei - Ioan Dascalu, seful Biorului Economic al Politiei - Nicu Batran, adjunctul acestuia -comisarul Bortes, primarul comunei Vladimirescu - Ioan Crisan, spun ca nu au avut niciodata vreun semnal de la Adrian Nastase, pentru Ioan Bojani. 
"Nu am auzit de acest domn si cred ca daca premierul ar fi vrut sa se informeze despre el, ma intreba pe mine, care eram prefect. Nici colegii mei, nici cei din politie nu mi-au relatat despre Ioan Bojani" - zice fostul prefect Ungureanu.
Politia de peste cap povestea cersetorului urmarit general
I
oan Bojani este bine cunoscut de politia comunei Vladimirescu. 
Seful de post, subcomisarul Petran, nu are nevoie de introducere in tema si turuie cazul lui Bojani, din memorie: a fost patronul unei firme de cherestea si, condamnat la inchisoare, se sustrage executarii pedepsei. 
Condamnat la un an si jumatate de inchisoare, el a fugit din tara inainte de a fi fost incarcerat. 
Anul acesta, in luna ianuarie, a sunat la politia din Vladimirescu si i-a spus sefului dc post sa nu il caute degeaba, fiindca el este in strainatate, in Spania, si se va muta in Franta. 
"Nu am inteles de ce m-a sunat. Oricum, el este dat in urmarire generala si trebuie sa faca inchisoare; nu are cum scapa. I-am spus asta, dar el mi-a raspuns ca se va intoarce in Romania abia dupa ce va fi declarat nevinovat la Strasbourg"
L-am intrebat pe seful de post daca Bojani si-a ispasit o parte din pedeapsa, asa cum afirma. 
"Nu, domnule, nu si-a ispasit nimic, ca nu ar fi avut cum sa fuga, daca era in inchisoare."
Ioan Bojani este cunoscut in comuna lui mai ales de oamenii de categorie medie, care frecventeaza localurile din jurul blocului unde acesta a locuit. 
Barbatul nu a fost niciodata socotit un om de afaceri prosper, desi a incercat sa lase aceasta impresie. 
Lumea, mai degraba, il compatimea, pentru necazul cu fetele sale: una a paralizat si la scurt timp a murit, alta a decedat din cauza intoxicarii cu monoxid de carbon. 
In aprilie 2002, barbatul este cercetat de politie, pentru ca i-a impus unui coleg sa inregistreze documente contabile falsificate la firma sa, SC Samaria SRL, si a trimis avize de expeditie false. 
Un control de la Finante a retinut in sarcina sa un prejudiciu de 81.886.574 lei. 
Cazul a ajuns la Judecatoria Arad, unde prin sentinta penala 727/5 aprilie 2004, este condamnat la inchisoare cu executare, pentru fals material in inscrisuri oficiale si evaziune fiscala in forma continuata. 
Sentinta devine executorie dupa ce Bojani pierde si apelul, la Timisoara.
Inainte de implinirea celor 30 de zile in care ar fi trebuit sa se prezinte la Penitenciar, Bojani a fugit din tara si a fost dat in urmarire generala.

Andrei Ando - Observator

  • Premieri cu ocazia Zilelor Aradului

Actorul Dan Antoci va primi diploma de onoare pentru activitateConsiliul Local Arad se va intruni astazi intr-o sedinta festiva, cu ocazia deschiderii oficiale a "Zilelor Aradului".
Cu acest prilej vor fi inmanate festiv diplome unor aradeni care s-au remarcat, de-a lungul anilor, in diferite domenii, dar si care au adus faima municipiului de pe Mures.
Fosta glorie a echipei UTA, Flavius Domide, maestru emerit al sportului, va primi titlul Pro Urbe, pentru o cariera dedicata sportului rege. Acelasi titlu, insa post-mortem, va fi acordat lui Emil Prokopecz, o legenda a tenisului de masa romanesc.
Mult mai cuprinzatoare este lista celor care vor primi Diplome de Excelenta, in semn de recunoastere si pretuire a activitatii profesionale, precum si a preocuparilor constante de promovare in lume a imaginii Aradului. 
Vor fi acordate 12 asemenea diplome, pe lista premiatilor aflandu-se oameni de cultura, afaceristi, o directoare de scoala generala din oras, un cunoscut jurnalist si chiar doi administratori de bloc, care s-au remarcat prin modul in care, chibzuind bine banii asociatiilor de locatari, au reusit sa refaca anul trecut in intregime fatadele blocurilor in care locuiesc. 
Despre cei doi premianti-surpriza, primarul Gheorghe Falca a declarat ca au fost alesi pentru ceea ce au reusit sa faca pentru blocurile respective, locuite in majoritate de pensionari. 
"Doresc ca anul viitor sa fie o adevarata competitie intre administratori pentru a obtine acest titlu", a precizat primarul Falca. 
Cunoscutul actor aradean Dan Antoci, fost director al Teatrului de Marionete timp de multi ani, va primi o Diploma de Onoare pentru intreaga sa activitate artistica pusa in slujba propasirii culturale a municipiului Arad.

Sorin Trocan - Evenimenul Zilei (Editia de Vest)

  • Program european

Programul Natura 2000 a fost implementatUn nou program al Uniunii Europene trebuie implementat si in Arad pana la 1 ianuarie. 
Programul intitulat NATURA 2000 se deruleaza, deja, iar o prima etapa a acestuia se va incheia pe 10 septmebrie. 
Progrmaul are ca scop mentinerea unor specii de pasari si animale si protejarea habitatelor vulnerabile din Europa prin crearea unei retele ecologice internationale. 
Toate judetele au fost solicitate sa propuna siturile cele mai importnate pe care le detin pentru crearea unei baze de date nationale.
Prin intermediul lor se vor putea accesa fonduri europene. 
Aradenii sunt cei care propun lista celor mai importante situri din judet. 
Aceasta este de fapt denumirea europeana a suprafetelor terestre si acvatice. 
Propunerile nu au intarziat sa apara pe site-ul oficial pus la dispozitie de catre reprezentantii UE. 
Acesta este  www.n2000.biodiversity.ro
S-au strans, deja cateva zeci de propuneri ale mai multor organizatii aradene. 
Numarul siturilor ce vor participa la programul UE va fi validat doar pe 10 sept. 
Dupa validare urmeaza faza de dezbateri publice si apoi se vor realiza planurile de management. 
Reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului Arad spun ca judetul nostru are situri mai putine comparativ cu altele din tara. 
Agricultorii si fermierii isi desfasoara activitatea in perimetrul siturilor vor avea parte de o serie de facilitati, insa si restrictii. 
Toate activitatile care se vor derula in aceste zone vor trebui sa respecte toate conditiile ariilor protejate europene.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]