Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 22 septemrie 2006
Stirile TVA aici
  • Zilele Culturii Sarbe – Arad 2006

Zilele culturii sarbe sarbatorite si la AradPentru a ne defini identitatea avem nevoie sa stim cine suntem, de unde venim, care ne sunt radacinile sau, altfel spus, care ne sunt stramosii. 
Nu degeaba exista la atatea popoare cultul stramosilor, iar traditia poporului se transmite mai departe cu fiecare generatie pentru a conserva ceea ce este specific. 
In incercarea de a pastra si de a transmite mai departe ceea ce este specific culturii lor, sarbii din Arad au organizat in perioada 15-17 septembrie 2006 manifestarile intitulate "Zilele Culturii Sarbe – Arad 2006".
Scopurile principale ale organizarii acestor evenimente au fost dezvoltarea si consolidarea constiintei apartenentei la etnia sarba, pastrarea traditiilor si obiceiurilor, precum si cunoasterea istoriei personale, dupa cum ne-a spus domnul Simion Jarco, presedintele Uniunii Sarbilor din Arad. 
Aceste manifestari au la randul lor o indelungata traditie, organizandu-se la Arad de 12-13 ani, dar luand forme noi in fiecare an. 
Manifestarile au fost organizate de Uniunea Sarbilor din Romania, principalul organizator fiind filiala din Arad a acestei organizatii. 
La manifestari au participat membri ai Uniunii Sarbilor si invitati din domeniul culturii si al stiintei.
Principala activitatea din cadrul Zilelor Culturii Sarbe a fost simpozionul organizat in prima zi a manifestarilor, simpozion intitulat "Sarbii si istoria".
La Cetatea Aradului au fost omagiati eroii sarbiDupa cum ne-a declarat domnul Jarco, pastrarea identitatii unei etnii necesita mai mult decat organizarea unor dansuri si sarbatorirea printr-o masa festiva. 
E nevoie ca oamenii sa isi cunoasca istoria, traditiile, obiceiurile si acestea sa fie transmise mai departe tinerilor. 
La simpozion au participat cu comunicari numerosi invitati din tara, dar si din alte tari, cum ar fi Serbia si Ungaria. 
Istorici, muzeografi, cercetatori si oameni de cultura au prezentat rezultatele unor cercetari in domeniul istoriei, culturii si traditiei sarbe din zona Aradului, in special, dar si din intreaga zona europeana unde exista largi comunitati sarbesti.
Un alt moment important al primei zile aniversare a fost lansarea cartii "Migrarea sarbilor in Ucraina la mijlocul secolului al XVIII-lea", o colectie impresionanta (3 volume) de lucrari stiintifice prezentate in luna iunie la Novisad. 
De asemenea, a mai fost lansata colectia de comunicari stiintifice prezentate anul trecut in cadrul manifestarilor legate de zilele culturii sarbe. 
Volumul intitulat "Aradul de-a lungul timpului" cuprinde lucrari in limba romana si limba sarba.
Programul artistic care a urmat manifestarilor stiintifice a fost sustinut de formatiile de dans si muzica sarbeasca Izvorul din Saravale din Timsoara si Sava Tekaelia din Arad de pe langa biserica sarbeasca din Arad Centru. 
Ziua de vineri s-a incheiat cu traditionalul bal sarbesc.
Sambata, 16 septembrie, participantii au plecat intr-un pelerinaj "Pe urmele eroilor sarbi". 
Simion Jarko - presedintele Uniunii Sarbilor din Arad Prima oprire a avut loc la Cetatea Aradului unde au fost internati 15.000 de sarbi si la mormantul unde au fost ingropati, in gropi comune, peste 4.000 de sarbi care au murit in perioada 1914-1918, in detentie. 
Pelerinajul a continuat cu Mormantul Eroilor Sarbi din cimitirul Pomenirea si cu vizitarea Manastirii Simion Stalpnicul din cartierul Gai. 
Apoi au fost vizitate o serie de cladiri si locuri din oras legate de istoria si cultura sarbilor. 
De exemplu, au fost vizitate, dupa spusele domnului presedinte Simion Jarco, cladirile construite dupa planurile arhitectului sarb Milan Tabacivici: Catedrala Catolica, liceul economic, spitalul de pediatrie, mormantul lui Cicio Pop etc.
Ziua de duminica a inceput cu participarea la Sfanta Liturghie de la biserica proaspat restaurata ce poarta hramul "Sf. Apostoli Petru si Pavel" din Arad – Centru, unde a slujit protopopul-preot Ognyan Plavsic.
Discutiile care au incheiat cele trei zile de manifestari au reprezentat un bilant al celor intamplate in acest an la "Zilele Culturii Sarbe" si au fost legate de viitoare colaborari la manifestarile care vor urma in anii urmatori. 
Intrebat ce parere are despre modul in care s-au desfasurat in acest an manifestarile, presedintele filialei Arad a Uniunii Sarbilor din Romania, domnul profesor Simion Jarco, ne-a declarat: "Sunt foarte multumit de reusita acestor manifestari, dar as dori ca pe viitor acestea sa fie mai bogate, atat in forma, cat si in continut."

Anca Mustea - Informatia Aradului

  • Saptamana europeana a mobilitatii

Reprezentarea grafica a deplasarilor pentru ultima zi a saptamanii mobilitatiiPatru gradinite si doua scoli din Arad sunt implicate in actiunile organizate de Agentia de protectia mediului cu ocazia saptaminii europene a mobilitatii.
Cea de-a 6-a editie a saptamanii mobilitatii europene, are loc sub genericul - SCHIMBARI CLIMATICE - iar cu aceasta ocazie primaria municipiului, Agentia pentru potectia mediului, Politia rutiera, Directia de sanatate publica, Inspectoratul scolar, organizatii nonguvernamentale, scoli si gradinite au derulat o serie de actiuni, mese rotunde, dezbateri, au facut determinari de poluanti si au distribuit pliante aradenilor. 
Ziua de 22 septembrie incheie saptamana mobilitatii si este dedicata mersului pe jos, cu bicicleta sau cu mijloace nepolunate. 
Circulatia va fi oprita, timp de 4 ore pe strada I.C Bratianu, unde copii de gradinita si elevi se vor intrece cu trotinete si bicilete, iar specialistii de mediu vor masura noxele. 
111 orase din toate tarile UE participa la saptmana mobilitatii, iar actiunea este coordonata de la Bruxelles prin mai multe organizatii internationale. Participarea aradenilor la aceasta actiune este inregistrata si monitorizata de forurile europene inca din 2001.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • "Cerbul" a ajuns caz penal

Procurorul Vlai anunta scoaterea la licitatie a Cabanei "Cerbul"Doua societati, considerate vinovate de catre AJVPS Arad, vor avea treaba cu legea.
Urmare a anchetei ziarului "Adevarul", publicata in urma cu doua saptamani, cu privire la situatia dezastruoasa in care se gaseste Cabana "Cerbul", situata in padurea Vladimirescu, Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi filiala Arad a decis ca e momentul sa actioneze si altfel decat a facut-o pana mai ieri. 
Astfel, membrii Adunarii Generale a AJVPS Arad au decis sa intocmeasca plangeri penale la adresa a doua societati comerciale, pe care le considera vinovate de actuala stare de lucruri de la obiectivul turistic al asociatiei. 
Mai mult, AJVPS va actiona in judecata societatea care a luat in chirie Cabana "Cerbul", pentru motivul ca aceasta n-a platit aproximativ 11.000 de euro, reprezentand contravaloarea chiriei pentru spatiul detinut.
Presedintele AJVPS Arad, procurorul George Vlai ne-a declarat nu numai ca a depus plangerile penale amintite, pentru distrugere si furt, dar si ca, in 17 octombrie, Cabana "Cerbul" va fi scoasa la licitatie publica, pentru a fi vanduta.
Reamintim faptul ca fostul chirias al Cabanei "Cerbul", cel de dinaintea actualului, investise sume considerabile pentru punerea acesteia la punct, investitii care la aceasta ora au disparut. 
Cum? Probabil ca vor decide organele de cercetare.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Belotintul are nevoie de-o punte pietonala care costa 38 de miliarde de lei vechi

Consilierul local Dan Casut prezinta realizarile si nerealizarile primarieiConservatorii au fost cei care au initiat campania de presa prin care isi prezentau alesii locali cu realizarile sau nerealizarile acestora, in urma cu aproximativ un an. 
Dupa ce saptamana trecuta a venit in fata presei primarul din Lipova, ieri a fost randul satului Belotint, reprezentat de consilierul local, Dan Casut.
"Avand in vedere ca in satul Belotint, apartinator comunei Conop, nu s-a realizat nimic de la Revolutie si pana in anul 2004, ca si consilier mi-am propus realizarea unor proiecte importante pentru acest sat. De la prima sedinta am atras atentia asupra problemei iluminatului public, care nu functiona. Am achizitionat o barca noua, cu care sa poata trece oamenii care fac naveta de la tren la halta Nadas. Am reusit sa angajam o persoana la barca cu norma intreaga, pentru ca cetatenii sa aiba siguranta trecerii raului Mures. Am angajat un paznic de pasune, era necesar pentru ca izlazul comunal a fost pradat in perioada 2003 – 2004. Astfel, s-a oprit si traficul de material lemons din avutul cetatenilor", a spus consilierul.
O problema majora o prezinta si drumul comunal dintre Ususau si Belotint, foarte greu de intretinut, impracticabil in perioada de iarna. 
Cu ajutorul primit de la deputatul Cornelia Ardelean si de la presedintele CJA, Iosif Matula, s-a reusit intocmirea unui proiect, in luna iulie a anului 2005, iar din partea consiliului local s-a obtinut suma de 550 milioane lei vechi. 
"S-au introdus pe drum tuburi pentru 11 podete si s-a decolmatat santul de catre deal, iar drumul in acest moment este practicabil. Am mers mai departe si am initiat un proiect de modernizare a acestui drum care se intinde pana la Bata pe o distanta de 25,4 km", a mai spus Dan Casut.
Impreuna cu un alt consilier, de la PSD, din Belotint, s-a initiat un proiect de nfratire a primariilor Ususau, Conop, Barza si Bata pentru a continua proiectul de obtinere a fondurilor pentru acest drum comunal care traverseaza comunele. 
Proiectul este in faza de studiu de fezabilitate si a fost votat si de celelalte primarii, fiind alocati si banii necesari, 50 miliarde lei. 
Banii au fost impartiti pe cele patru primarii, in functie de lungimea drumului comunal de pe raza fiecarei localitati: 2 km la Ususau, 9,5 la Conop, 8,5 la Barza si 4,7 la Bata.
"Exista si unele nerealizari. Belontintul are o populatie imbatranita, dar nu exista aici cabinete medicale. Spatiile sunt, dar neutilate. De asemenea, nu exista transport in comun, de sase ani nu avem autobuz, iar remiza de pompieri ca si cum nu ar exista. Nu avem nici macar o lopata", a mai spus consilierul conservator.
Consiliul local doreste amenajarea unei punti pietonale, proiect care a fost lasat de fostul primar. 
Proiectul a fost reactualizat si depus la Bucuresti, investitia ridicandu-se la 38 miliarde lei vechi.

Observator

  • "Nu a venit Mesia"

Sabin Ilie se pregateste sa impulsioneze echipaLacatus nu il considera pe Sabin Ilie vedeta de la UTA.
Echipa aradeana se pregateste pentru meciul dificil pe care il are sambata la Arad, cu CFR Cluj, de la ora 17. 
Echipa a intrat in cantonament cu doua zile inainte de joc, iar din lot face parte si Sabin Ilie, de la care se spera sa impulsioneze compartimentul ofensiv al "Batranei Doamne", corigent in ultimele trei runde. 
"Sa moara pe teren"
Sabin Ilie s-a antrenat de o saptamana si jumatate cu echipa si a semnat cu UTA pana la iarna. 
"Sabin va fi cel mai probabil in lot la meciul cu CFR Cluj. Nu stiu daca va intra ca titular sau in timpul meciului. Oricum, sa nu creada cineva ca prin venirea lui la UTA a coborat Mesia pe pamant la Arad. Eu astept de la fiecare jucator sa dea tot ce are mai bun in el in timpul unui meci. Si, daca nu mai poate dupa 70 de minute, il inlocuim. Dar sa vad ca moare pe teren, vorba lui nea’ Imi (n.r. Jenei) – chiar daca e viu si alearga", a declarat Lacatus, deceptionat de ceea ce au aratat jucatorii pe care ii pregateste in ultimele meciuri.
Cat priveste achizitionarea rapida a unor jucatori straini, liberi de contract, care sa poata ajuta echipa imediat, acest lucru cade, pana la terminarea turului stagional. 
"Este exclus sa mai vina jucatori pana la iarna", a spus antrenorul, nemultumit ca a ramas doar cu douazeci de jucatori valizi in lot.

Bogdan Cioara -  Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]