Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 22 decembrie 2006

Stirile TVA aici
  • Remember in stil european

Revolutionarii au depus coroane in locurile de unde au plecat muncitorii la RevolutieJoi a fost prima din cele trei zile dedicate comemorarii revolutiei aradene din decembrie 1989
Cu toate ca tipicul manifestarilor de comemorare a revolutiei aradene a fost respectat ca in fiecare an, impresia generala a fost cu totul alta fata de anii anteriori. 
Pe tot parcursul peregrinarilor primei zile prin punctele fierbinti ale evenimentelor din 1989, incepand cu "startul"de la Orologerie, la ora 7.30 si terminand cu slujba la lumina tortelor, de la Monumentul Martirilor, atmosfera a fost una de reculegere, extrem de rarele si nesemnificativele incidente nefacand decat sa confirme regula.
Se poate spune ca s-a simtit apropierea momentului integrarii in Uniunea Europeana. 
Raportul de forte intre revolutionarii care cred ca singura lor menire este sa lupte impotriva a ceva si cei care sunt convinsi ca de acum inainte eforturile trebuie canalizate spre realizarea a ceva s-a modificat radical in favoarea celei de-a doua categorii. 
De asemenea, comemorarea Revolutiei nu a mai fost prilej de rafuiala si lupta pentru microfon a adversarilor politici.

S.T. - Adevarul

  • Realizari academice ale anului calendaristic 2006

Rectorul UVVG - Aurel Ardelean prezinta o parte din trofeele primiteUniversitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad incheie anul calendaristic 2006 cu un statut consolidat in Aria Europeana a Invatamantului Superior (EHEA).
O confirma realizarile institutiei care este: Membra a Asociatiei Universitatilor Europene (E.U.A.).
In aceasta calitate rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", Aurel Ardelean, a reprezentat Romania la Conferinta de la Viena din mai 2006, organizata de E.U.A. in colaborare cu Presedintia austriaca a Uniunii Europene. 
Presedintele E.U.A., marcanta personalitate academica europeana, Prof.univ.dr. GEORG WINKLER- Rector al Universitatii din Viena, care este Doctor Honoris Causa al Universitatii "Vasile Goldis" Arad.
UWG este membra a Asociatiei Universitatilor Dunarene, iar in septembrie 2606 a reprezentat Romania la Conferinta de la Maribor - Slovenia;
Universitatea de Vest Vasile Goldis detine vicepresedintia Federatiei Europene a Scolilor Superioare, organism participativ in Consiliul Europei;
Presedintia Asociatiei ,"Uniunea Universitatilor Private Acreditate din Romania".
La prima Conferinta UNESCO - CEPES de la Varsovia, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", Aurel Ardelean, a prezentat experienta universitatii si realizarile de succes, argumentand faptul ca, in Europa, universitatile private nu trebuie sa constituie alternative la invatamantul public, ci adevarate modele manageriale si educationale asa cum se intampla in S.U.A. 
Ca o recunoastere a realizarilor institutionale in acest domeniu prin Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii Nr. 13008 / 28.11.2006, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" are calitatea de Universitate pilot pentru experimentarea, in anul univ. 2006-2007, a standardelor de referinta si a indicatorilor de performanta ai Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (A.R.A. C.I.S.).
Cercetarea stiintifica
Cercetarea stiintifica din Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad are o cota internationala; 
profesorii si cercetatorii universitatii aradene, au prezentat comunicari stiintifice pe patru continente, momentul de varf constituindu-l participarea la Cel de-al 16-lea Congres de Microscopie de la Sapporo - Japonia. 
S-a permanentizat Scoli de Vara cu parteneri academici de prestigiu: Universitatea din Lille - Franta; Universitatea Uppsala - Suedia; Universitatea Padova - Italia;
In anul 2006 s-au realizat granturi de cercetare stiintifica din sfera excelentei in cercetare: Grant Academia Romana - Analiza integrate a componentelor de mediu, identificarea, monitorizarea si managementul suprafetelor degradate in zona de Vest a Romaniei; Grant C.N.C.S.I.S. 
Studiul ecosistemelor de saraturi din Vestul Romaniei in vederea Dezvoltarii Durabile>
Grant CEEX-BIOTECH -Obtinerea unor nanocompozite / nanocristale cu aplicatii in biotehnologie, protectia mediului, alimentatie, agricultura, cosmetica si medicina; 
Statiuni de cercetare
Statiunile de Cercetare Socodor si Izoi-Moneasa au beneficiat de noi dotari in aparatura pentru monitorizarea ecologica. 
Studentii sunt parteneri de management academic (cu un procent de reprezentare de 25% in Senat si Consiliile Facultatilor), dar au si realizari antreprenoriale importante.
Organizatori ai unor actiuni ecologice in cadrul Parcului Natural Lunca Muresului si Gradina Botanica Universitara Macea.
Universitatea de Vest Vasile Goldis se poate mandri si cu studenti sportivi care au obtinut titluri europene: Otilia Badescu - tenis de- masa (masteranda); Adrian Jigau - haltere (masterand); Marieta Ilcu - atletism (masteranda); Atilla Nagy - scrima (student) si numerosi componenti ai loturilor hationale.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Tramvaie "second-hand" pentru aradeni

Aradenii privesc cu satisfactie noile tramvaie primite din GermaniaCele noua tramvaie au fost aduse ieri din Germania, de unde municipalitatea le-a cumparat cu aproximativ 180 000 de euro. 
Surse din cadrul Primariei ne-au informat ca tramvaiele fac parte din generatia anilor 80, sunt produse de o firma din Dusseldorf si sunt dotate conform celor mai occidentale standarde. 
"Cu aceasta achizitie putem spune ca Aradul dispune de cele mai noi si performante tramvaie
pe care le-am obtinut la un pret modic, tinand cont ca unul nou, Tatra, de fabricate ceha, costa in jur de un milion si jumatate de euro", a declarat Valer Marginean, purtator de cuvant al Primariei Arad.
Cele noua tramvaie au fost descarcate pe liniile din zona Confectii si vor fi supuse unor verificari tehnice pentru ca, mai apoi, sa intre in circuit. 
Surse din cadrul Primariei informeaza ca acestea vor intra in circulatie peste aproximativ doua saptamani. 
"Este nevoie imperioasa de o suplimentare a tramvaielor pe centru, deoarece s-a putut observa ca sunt timpi de asteptare in statii. Cred ca acolo vor fi directionate noile tramvaie",
a conchis Valer Marginean. 

C.C. - Observator

  • Au vazut moartea, in dulcele drum spre casa

Accidentul de autocar din Austria17 romani aflati intr-un autocar au fost raniti pe o autostrada din Austria.
Cel putin 17 romani au fost raniti ieri intr-un accident rutier petrecut in Austria, in momentul in care autocarul in care se aflau a derapat si s-a izbit violent de un alt autovehicul, pe autostrada spre Budapesta.
Autocarul, apartinand companiei de transport Eurolines, venea de la Frankfurt, München si Karlsruhe si avea la bord 46 de persoane. 
Toti pasagerii erau romani angajati ai unei firme romanesti care munceau legal in Germania. 
Acestia sunt originari din zonele Bacau si Roman si se intorceau acasa de Sarbatori.
Potrivit informatiilor oferite de Ministerul Roman al Afacerilor Externe (MAE) si de reprezentantii Eurolines, accidentul s-a produs  in jurul orei 3.30 dimineata, in momentul in care majori-tatea calatorilor dormeau.
Oficialii Eurolines au precizat ca accidentul a avut loc la 30 de kilometri de granita cu Ungaria, in apropierea localitatii Parndorf, din cauza poleiului. 
MAE a subliniat insa ca cercetarile preliminare ale Politiei Rutiere pentru stabilirea circumstantelor producerii accidentului nu s-au incheiat.
Accidentatii, inapoi in tara
Informatiile privind numarul ranitilor sunt usor contradictorii. MAE a precizat ca numarul lor total este de 14. 
Aceeasi sursa a informat ca noua dintre acestia au fost deja externati, unul cu rani usoare a fost transferat la un alt spital, iar patru cu rani mai grave se afla in spitalul SMZ-Ost din Viena. 
Reprezentantii Eurolines au precizat insa ca numarul total al ranitilor a fost de 17 si ca la spital mai erau internate trei persoane.
Partenerii austrieci ai Eurolines au trimis un autocar pentru a-i aduce in tara atat pe pasagerii care nu au fost raniti, cat si pe cei care au parasit deja spitalul.
Cei care au ramas inca internati vor fi adusi in tara imediat ce vor putea parasi unitatea medicala. 
Autocarul care ii va aduce in tara pe bacauanii care au fost victime ale accidentului din Austria era asteptat sa soseasca in Vama Nadlac joi, in jurul orei 18.00, potrivit  purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, comisar-sef Florin Oprisa, citat de Rompres.
Trafic de trei ori mai mare
In perioada Sarbatorilor, traficul de pasageri creste de trei-patru ori, spun reprezentantii companiilor de transport. 
In unele cazuri, acestea sunt nevoite chiar sa inchirieze autocare suplimentare, flota detinuta fiind insuficienta pentru a face fata comenzilor. 
"Avem foarte multe cereri pentru curse speciale, cum a fost si aceea in care a avut loc accidentul. In ultima saptamana am avut circa zece transporturi de acest fel", ne-a declarat directorul comercial al Eurolines, Aurelia Fulger.
Potrivit acesteia, cele mai bune piete sunt Spania si Germania, de unde se intorc inapoi cei mai multi lucratori. "Estimez ca numai din aceste doua tari vor veni, in  luna decembrie, aproximativ 10.000 de pasageri. In total, vom aduce in tara luna aceasta intre 15.000 si 17.000 de persoane", a mai spus Fulger. 
Si firma concurenta, Atlassib, beneficiaza de exodul de iarna. 
Chiar daca nu au dorit sa faca publice cifrele de care dispun, surse din piata sunt de parere ca Atlassib transporta peste 12.000 de persoane. 
"Intr-o luna obisnuita, avem circa 4.000 de pasageri", a spus Razvan Paraschiv, director de vanzari.

Teodora Trandafir & Adrian Cochino - Evenimentul Zilei

  • "LA MULTI ANI, EUROPENILOR"

Mai sunt cateva zile pana cand si romanii vor deveni cetateni UE"La multi ani, europenilor", a urat D-l Traian Basescu celor din avion la reintoarcerea in tara, dupa confirmarea acceptarii Romaniei in Uniunea Europeana.
In acest periplu foarte mediatizat, Presedintele a avut momente reale de emotivitate, a lacrimat la mijlocul frazei, dar apoi, la conferinta de presa, n-a ezitat sa-l "corecteze" de doua ori pe d-l Tariceanu.
Important este comportamentul, adica ceea ce se vede efectiv la un om. Sentimental ("in politica, sentimentalismul este ucigator", afirma Dinescu), n-a ezitat, public, sa-l bruscheze verbal pe cel cu care "a asezat" Romania cea dulce in "tortul" mare si verde al Uniunii Europene.
Ilica
"La multi ani, europenilor", dar cat oare mai avem pana la a fi european ca mentalitate, nu doar ca geografie?!
Acum dispunem de o frumoasa "eticheta" aninata de gulerele albe, ne putem afisa orgoliul ca suntem impreuna in civilizatia europeana, avem in seama granita externa a Uniunii Europene, avem sansa noastra...
A fi european presupune un alt tip de om, a avea alt comportament si alta mentalitate decat a fi balcanic.
E momentul inceperii procesului de insanatosire morala, si poate incepe cu categoria politicienilor si a formatorilor de opinie.
Avem probleme mult mai grave decat stiu altii.
Avem o tara impartita in foarte saraci si foarte bogati, avem trafic de influente politice si adminsitrative, avem, acolo sus, in parlament, farsori, fatarnici, sforari, mafioti, necinstiti si hoti de timp finantat.
In "Romanica noastra", cum se exprima S. Tanase, intr-o jenanta exprimare, puscariile sunt arhipline (consecinta a amplorii infractionalitatii), in timp ce "smecherii" care au stiu "fura closca de pe oua fara sa cacaie" traiesc in huzur si investesc banii necinstiti in achizitionarea de proprietati, sub protectia unor legi de ei votate; in tara noastra, privatizarile dubioase au devenit "o chestie nasoala" (M. Dinescu); liderii politici se cearta in public pentru orgolii, functii si interese; intelectualii "tradeaza" valorile, prostituandu-se sub presiunea banului etc.
"Corb la corb nu-si scoate ochii", noi si-ai nostri sunt ciocoii ajunsi sa voteze legi care sa le apere propriile interese.
Pentru demnitari, ispititi doar de burduseala proprie, toate jignirile se topesc in piata publica, intr-o ampla pupaciune si fatarnica impacare.
Eh, acum cetateanul roman european foloseste cartea de identitate in locul pasaportului, poate vedea (si bietul om sarac!) ce se mai intampla dincolo, in Ungaria, Elvetia, Austria, Germania, poate sa-si dea seama ca oamenilor li se pretuiesc eforturile si calitatile, ca lideri, ca Vanghelie, nu au dreptul sa provoace tulburari, ca elitele ("avem cei mai multi intelectuali") nu pot fi discretionate de banii becalieni, ca dreptatea, libertatea si egalitatea sunt realitati, nu doar declaratii logoreice.
Desigur ca Aradul si oamenii lui au sansa de a rezona primii la reflexele europenizarii.
Aici, oricum, domneste o "armonie de catifea", e locul (politic) "unde nu se intampla nimic" spectaculos, politicienii locali au decenta comportamentala si in limbaj, liderii locali reverbereaza doar la impulsurile "centrului".
Aradul are "staif" comportamental, in ciuda unor imbranceli politice si a unor duplicitati ascunse.
Accederea in Uniunea Europeana nu este doar meritul generatiei noastre, ci suma vietii noastre istorice ...
Avem sansa de a merge pe calea cea buna.
Vom putea sa pasim pe aleile europene numai daca nu le murdarim, nu aruncam cu mizerii in stanga si-n dreapta, suntem corecti cu noi insine si cu ceilalti.
Baia pentru inlaturarea mizeriei trebuie s-o inceapa parlamentarii, guvernantii din centru si din teritoriu, de la municipii pana la localitati, de la primari pana la consilieri.
Modelul lor va avea efecte extrem de benefice.
Numai noi putem evita de a fi cetateni europeni de linia a doua.
"La multi ani, europenilor" devine o urare extrem de responsabila.

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]