Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 23 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Tehnologie de Premiul Nobel la "Aurel Vlaicu" din Arad 

Rectorul UAV Lizica Mihut vorbind Presei despre importanta spectrometruluiAplicand cu consecventa planul de management strategic adoptat de Senat, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad are ca preocupare constanta dotarea cu tehnica de ultima generatie, necesara atat in cadrul procesului didactic, ca baza de practica si studiu pentru studenti, cat, mai ales, pentru derularea unor programe de cercetare stiintifica de inalt nivel. 
Facultatea de Inginerie Alimentara, Turism si Protectia Mediului, cu rezultate deosebite in importante proiecte de cercetare derulate in parteneriat cu universitati de prestigiu din Europa, a reusit sa achizitioneze un aparataj extrem de performant, care deja si-a dovedit inaltele valente. 
Aplicand o tehnologie care a castigat Premiul Nobel in anul 2002, spectrometrul de masa MALDI TOF, intrat in proprietatea Universitatii "Aurel Vlaicu", deschide porti largi pentru abordarea unor teme de cercetare si studiu de performanta, dar si pentru realizarea de parteneriate cu institutii care pot beneficia de calitatea deosebita a determinarilor care pot fi efectuate cu acest aparat.
Investitia realizata de Universitatea "Aurel Vlaicu" in achizitionarea spectrometrului de masa MALDI TOF a urmarit dezvoltarea unui laborator complementar celor existente in zona, cu preocupari in monitorizarea, din punct de vedere chimic si microbiologic, a calitatii alimentelor, a mediului inconjurator, a produselor autohtone sau a celor din import, oferind un instrument de inalta tehnologie capabil sa raspunda celor mai serioase provocari in domeniu. 
Spectrometrul de masa este unul de ultima generatie la nivel mondial. 
O dovada in acest sens este faptul ca tehnica MALDI TOF (ionizare prin desorbtie de matrice cu ajutorul laserului si calculul masei prin masurarea timpului de zbor) a fost premianta Nobel in anul 2002. 
Aceasta tehnica are o serie de avantaje, dintre care amintim sensibilitatea ridicata, limita de detectie fiind de domeniul subnanogramelor sau rapiditatea analizelor (100 de analize in doar 2-3 ore). 
Practic, utilizand acest aparat exista variante de analiza directa sau indirecta pentru orice tip de substante, obtinandu-se rezultate remarcabile pentru polimeri sintetici si biopolimeri cu masa moleculara mare, ca de exemplu la stabilirea profilului ADN, viral, asociatii glico-lipo-proteice. 
Alta caracteristica a spectrometrului de masa MALDI TOF este ca se pot analiza cu ajutorul sau, calitativ si semicantitativ, probe extrem de complexe cu zeci sau chiar sute de componente. 
Selectivitatea este ridicata, fiecare component fiind analizat individual, iar consumul de reactivi este mic. 
Un aparat cu asemenea performante necesita personal specializat de deservire. 
Interpretarea rezultatelor, care este semicomputerizata, necesita de asemenea specialisti in domeniu, motiv pentru care s-a constituit la nivelul Facultatii de Inginerie Alimentara, Turism si Protectia Mediului o adevarata comisie pentru deservirea sa.
Spectrometrul de masa MALDI TOFSpectrometrul de masa, baza pentru importante proiecte si granturi de cercetare
Existenta unei dotari de asemenea nivel in laboratoarele Facultatii de Inginerie Alimentara, Turism si Protectia Mediului din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad deschide larg portile pentru accesarea unor importante proiecte sau granturi de cercetare. 
Practic, considera decanul Facultatii, conf. univ. dr. Nicolae Dinca, existenta spectrometrului de masa MALDI TOF contribuie deja la cresterea vizibilitatii nationale si internationale a Universitatii "Aurel Vlaicu" si a gradului acesteia de eligibilitate in proiecte de cercetare nationale si internationale, prin folosirea aparatului ca infrastructura. 
Trei exemple pot fi edificatoare in acest sens. 
In Grantul Excelenta 2005-2007, cu o valoare de 1,45 miliarde ROL, avand tema: "Caracterizarea electrochimica si studiul cinetic al biodegradarii poluantilor mediului", MALDI TOF este indispensabil pentru caracterizarea preparatelor enzimatice folosite la construirea senzorilor, urmarindu-se transformarile suferite in cursul utilizarii acestora si biodegradarea poluantilor. 
Intr-un Grant NATO de reintegrare, titular fiind cercetatoarea Cecilia Sarghie, spectrometrul MALDI TOF este utilizat pentru analize aplicate la fibrele textile si caracterizarea preparatelor enzimatice folosite in biotehnologiile de cotonizare a inului. 
Intr-o propunere de grant CNCSIS, cu o valoare totala de 2 miliarde ROL, intr-un consortiu in care facultatea este partener, cu tema: "Determinarea biomarkerilor in tumori ale creierului uman prin metode avansate microfluidice/spectrometrie de masa", aparatul MALDI TOF permite o contributie a Universitatii "Aurel Vlaicu" cu 200 milioane ROL, spectrometrul de masa ultraperformant fiind una din garantiile reusitei proiectului de cercetare.
Parteneriate – cu vama, agentiile de protectie a mediului, politia
Multiplele valente ale spectrometrului de masa permit utilizarea acestuia nu doar in proiecte sau granturi de cercetare. 
Dotarea unui laborator cu o asemenea tehnica deschide portile unor colaborari sau parteneriate cu diferite institutii pentru care existenta unui spectrometru performant este deosebit de utila in activitatea de zi cu zi. 
Pe lista posibililor beneficiari ai serviciilor spectrometrului de masa figureaza organele de control vamal, agentiile de protectie a mediului, protectia consumatorilor, serviciile criminalistice ale politiei sau cele specializate in lupta antidrog, organisme pentru supravegherea calitatii produselor alimentare, unitati sanitare, sanitar-veterinare si lista poate continua. 
"Am gandit dotarea acestui laborator astfel incat Universitatea noastra sa devina un adevarat partener pentru acele institutii in activitatea carora este nevoie de determinari calitative sau cantitative de inalta rezolutie. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca este vorba, astfel, si despre o potentiala sursa de a spori veniturile proprii ale universitatii cu fonduri destinate, in ultima instanta, tot pentru cresterea calitatii procesului didactic si pentru a derula programe sau proiecte de cercetare de inalt nivel", a declarat rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", prof. univ. dr. Lizica Mihut. 

Sorin Trocan - Gandul

  • Gheorghe Falca vrea sa sporeasca inteligenta... artificiala din Primarie

Priamarul Gheorghe Falca doreste sa echipeze birourile Primariei cu tehnica IT - Virtual Arad News (c)2006In 2006, dotari in valoare de aproape 26 de miliarde
Bugetul proaspat aprobat de consilierii municipali contine, in multele sale pagini, cheltuieli mai mult sau mai putin... interesante. 
Din randul celor care atrag atentia se numara si cele privind dotarile informatice dorite in Primarie de edilul sef Gheorghe Falca. 
Aproape 26 de miliarde au fost atribute acestui scop, fara ca vreunul din consilieri sa probeze necesitatea sau oportunitatea bunurilor ca urmeaza a fi achizitionate, multe dintre ele evaluate la preturi astronomice.
Astfel, nu mai putin de 292 de calculatoare vor ajunge in acest an pe mainile functionarilor municipalitatii, insotite de zeci de imprimante (mici si mari), scanere, copiatoare, faxuri, aparate foto si video digitale, multifunctionale si plotere, servere performante si retele de comunicatii totalizand kilometri de cablu. 
Ajungand la aproximativ 18 miliarde de lei, aceste investitii fac ca Primaria sa surclaseze, din punct de vedere logistic, si cea mai mare companie din judet, iar asta numai la capitolul "hardware"
Am putea spune ca in Primarie va spori, anul acesta, inteligenta... artificiala pe metru patrat! 
Capitolul "software" este insa la fel de pompos: programe de gestiune, programe de proiectari, aplicatii integrate pentru gestiunea documentelor - toate insumand peste 2,7 miliarde de lei. 
Daca mai adaugam si cele 24 de laptop-uri destinate consilierilor, care valoreaza circa 1,38 de miliarde, rezulta ca din cele 25,99 miliarde alocate pentru dotari, peste 80 la suta reprezinta investitii in tehnica de calcul.
Bineinteles, trebuie sa facem o precizare. 
O eventuala licitatie pe tema ar putea scadea costurile estimate. Sau nu?!

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Filme si muzica pe calculatoare ultraperformante

Marius Lugojan - coordonatorul arta si multimedia de la Biblioteca Judeteana AradCu pasi mici dar siguri, Biblioteca Judeteana incepe sa se informatizeze, asa incat publicul sa aiba acces la informatie si pe suport electronic. 
Reteaua s-a marit, de la 15 calculatoare in 2004, la 20 in anul 2005. 
Una din cele mai spectaculoase achizitii in acest sens este cea de la Sala Arta si Multimedia, unde s-a pus in circuit o linie audio-video extrem de performanta, cu un server si trei posturi de ascultare si vizionare.
Biblioteca muzicala informatizata contine pana in prezent un total de 260 de ore de muzica, din toate genurile - clasica, jazz, blues, folclor, fado, etc. 
In privinta filmelor, aici se pot gasi 40 de filme si piese de teatru pe suport DVD, de la celebre spectacole de teatru romanesti pana la filme de Oscar.
Pentru copii exista si jocuri educationale. 
Atat baza de filme cat si cea de muzica se vor extinde pe viitor, am aflat de la coordonatorul sectiei Arta si Multimedia, Marius Lugojan, un rafinat cunoscator intr-ale muzicii si filmului. 
Sala este deschisa intre orele 10,00 si 18,00, mai putin sambata si duminica.

Catalina Latu - Adevarul

  • Belsirim Automotive isi va plati obligatiile fata de Primarie din banii ... Primariei

Parktronic va plati Primariei din banii pe care ii va incasa - Virtual Arad News (c)2006Prima rata Parktronic pe care Primaria trebuie sa o plateasca este de 900.000 de euro. Doar dupa ce aceasta e platita catre societate, Belsirim Automotive isi va achita propria obligatie, de 500 de mii de euro! 
Desi s-a afirmat ca rascumpararea sistemului de parcare cu plata ne costa ceva sub un milion de euro, actele arata ca Municipalitatea va plati pana in noiembrie (inclusiv), 1,5 milioane euro. 
Desigur, va primi inapoi 500 de mii de euro la finele acestei luni.
Ianuarie e luna cea mai dificila pentru Primarie in cazul rascumpararii afacerii Parktronic, suma de plata din aceasta luna fiind mai mare de peste patru ori fata de suma inclusa in cea de a doua rata (ca dimensiune). 
Primariei nu ii va fi usor sa-si plateasca cea mai noua datorie asumata, cea fata de Parktronic, intrucat trebuie sa puna jos 1.524.670 euro pana in noiembrie. 
Desi membrii comisiei de negociere cu Parktronicul ne-au declarat, in mai multe randuri, ca, in urma tratativelor, s-a decis ca Primaria sa plateasca doar sub un milion de euro pentru intreaga afacere (desi raportul de evaluare a etichetat afacerea ca fiind undeva pe la 3,2 milioane euro), suma pe care Primaria trebuie sa o plateasca este de 1,52 milioane euro. 
Ea e scrisa negru pe alb in procesul verbal incheiat de aceeasi comisie de negociere si reiese clar din adunarea sumelor de bani pe care Primaria s-a obligat sa le plateasca, pe post de rate de rascumparare, pana in noiembrie.
In procesul verbal se arata ca "in urma negocierilor purtate intre cele doua parti, s-a convenit ca suma de bani pe care CLM Arad o va achita catre SC Belsirim Automotive SRL, in urma rezilierii amiabile a contractului de concesiune, e de 1.524.670 euro (inclusiv TVA). Suma mentionata se va plati la cursul BNR din data efectuarii platii".
In pofida acestui fapt si a graficului de esalonare a platilor, intocmit tot de comisia de evaluare, in sedinta CLM, consilierii Puterii sustineau, pe mai departe, ca afacerea Parktronic ne costa doar sub un milion de euro!
Desigur, alesii pot oricand invoca faptul ca societatea Belsirim Automotive are si ea de platit o suma - deloc de neglijat - catre Primarie si, scazand aceasta suma, se ajunge la milionul invocat. Belsirim Automotive are de platit Primariei 501.270 de euro si nu oricand sau in rate, ci pana la 31 ianuarie, fapt prevazut in act .
Insa, "aceasta obligatie e valabila sub conditia rezilierii amiabile a contractului, a mentinerii intocmai si respectarii prevederilor anterioare si a platii prealabile a primei transe de plata" (!), se arata in procesul verbal de reziliere. 
Cu alte cuvinte, Belsirim va plati partea sa de obligatie catre Primarie (cel mai probabil) din banii pe care Municipalitatea ii va plati firmei Belsirim in contul primei rate de rascumparare a Parktronicului!
Executivul si alesii puterii ar putea afirma pe mai departe ca banii sunt ulterior recuperati (mai exact pana la finele lunii), asa ca suma care o platim efectiv pentru afacere e nici un milion de euro. 
Consilierii Opozitiei sunt insa de alta parere. Ei sustin ca cele 501.270 de euro pe care Belsirim ii are de platit reprezinta obligatiile neachitate de societate insa prevazute in contractul de concesionare a activitatii. 
Mai exact, firma avea obligatia sa plateasca suma de mai sus, fie ca s-ar fi pus problema rezilierii contractului, fie ca nu. 
In atare conditii, singura care si-a stabilit obligatii in carca este Primaria, care si-a fixat siesi sa plateasca rate din care societatea sa-si acopere obligatiile legate care, neachitate, ar fi putut duce de la sine la rezilierea contractului. 
Societatea avea totusi un argument in fata Primariei, destul de mare: procesul intentat acesteia, care ar fi putut da castig de cauza firmei, caz in care Primaria ar fi avut de platit mai mult de un milion euro!

Adriana Barbu - Observator

  • Vindeau droguri in licee

Inca o captura de droguri efectuata de Politia AradPolitistii aradeni au destramat o retea de traficanti care vindeau marijuana in liceele din oras. 
Ofiterii antidrog au supravegheat filiera timp de trei luni. 
Ei au reusit saptamana trecuta sa-i prinda in flagrant pe Tudor P., de 25 ani, din Arad si Ioan Daniel M., de 27 ani, din Lugoj, in timp ce distribuiau droguri unui client.
Totodata, a fost identificat si minorul Marius Ioan S., 17 ani, care vindea tigari cu marijuana la pretul de 200.000 lei bucata. 
Un alt membru al retelei, Marius Adrian L., de 31 ani, tot din Arad, a fost si el ridicat de politisti.
Cei patru tineri au fost prezentati Tribunalului Arad care a emis mandate de arestare preventiva pentru savirsirea infractiunii de trafic de droguri de risc.
Daca vor fi gasiti vinovati, traficantii risca o pedeapsa intre 3 si 15 ani de inchisoare. 
In urma perchezitiilor, politistii au descoperit 1,956 kilograme de marijuana, in valoare de circa 45.000 de euro pe piata neagra. 
Din aceasta cantitate s-ar fi putut confectiona peste 8000 de tigari.

Sorin Trocan  - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]