Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 23 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • Maria si-a sarbatorit ziua de nastere dupa o suta de ani!

Invitate la aniversarea a 100 de ani au fost si oficialitatile AraduluiMaria Dumitrean a implinit, ieri, 100 de ani. 
Sta pe strada Progresului nr. 61A si s-a pregatit de musafiri importanti, alaturi de toti cei care o cunosc de atata vreme. 
Primarul Gheorghe Falca a tinut sa felicite aceasta femeie seculara a Aradului si sa-i inmaneze un cadou din partea primariei.
In casuta cocheta cu covoare si stergare taranesti, intr-o incapere mica, sub o icoana scumpa, maica Maria se afla deosebit de emotionata. 
Cu obrajii rosii si ochii plini de vioiciune, femeia ne-a uimit prin veselie, buna dispozitie si fericirea care i s-a citit pe chip. 
A ras, a glumit si s-a ocupat, inainte de toate de primarul Falca. 
Acesta i-a inmanat un buchet de flori albe, o cutie de ciocolata si un plic cu bani, alaturi de cele doua torturi cu lumanari albe si rosii. 
Falca a taiat tortul impreuna cu Maria celor o suta de ani, apoi a venit cu ideea unui "La multi ani traiasca!". 
Femeia a plans duios, cutremurator. Mai tarziu avea sa ne spuna si de ce. 
Momentul a fost depasit, tortul s-a taiat, s-a baut tuica impreuna cu sarbatorita, dupa care Maria a suflat in lumanari. 
Toate s-au stins deodata, "semn ca este un suflet curat" - spune preotul la care femeia tine mai mult decat la orice pe lume. 
Inca o centenara traieste la Arad" Ma temeam parinte ca nu vei veni!" , dar parintele i-a urat sanatate, "fara sa-mi dai de lucru in urmatorii 10 ani!".
Intrebam o femeie care statea aproape de sarbatorita, cate ceva despre viata acestei femei. 
"Mama s-a nascut in satul Bocicoel comuna Bogdan Voda, judetul Maramures. Eu sunt fiica ei, Floare si am 79 de ani! Mama a avut patru copii, doua fete si doi baieti. Mai traiesc o fata si un baiat, iar tata a murit de peste 40 de ani!"
Maria a fost casnica, a lucrat si a crezut. 
Si-a pierdut sotul in urma cu zeci de ani in urma si inca doi copii. 
Familia i s-a marit cu 11 nepoti (doi decedati), 22 de stranepoti si... 10 stra stranepoti! 
Poza de familie a fost cea mai emotionanta, dar si bucuria femeii cu ochii albastri. 
Maria nu-si arata varsta. Obrajii si-au pastrat culoarea, ochii, stralucirea, glasul, vioiciunea, seninatatea si bucuria, harnicia mainii - credinta unui suflet curat. La multi ani, Maria Dumitrean!
"Am venit in Arad in 1978 la copii. Doi mi-or murit aici, doi traiesc. Stau la fata si la ginere si traim din pensia lui! Nici eu nici fata nu avem pensii! Apoi, viata asta se trece cu truda si cu credinta mare la Dumnezeu, altfel e chin! Cel mai mult am iubit credinta, ca asta nu trece niciodata si te intareste pentru toata viata! Domnul mi-a dat viata lunga, sa traiesc mult, sa muncesc mult, sa cred mult! Am plans pentru ca acum la implinirea a o suta de ani mi-am tinut ziua pentru prima data! Multumesc tuturor celor care nu au uitat de mine si le doresc sanatate si viata lunga!"

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • TIR - la un pas de a deveni "submarin"

Un TIR maghiar pe punctul de a se prabusi in MuresUn TIR inmatriculat in Ungaria era cat pe ce sa se pravaleasca, ieri dimineata, in Mures, de pe podul rutier din zona Subcetate. 
Autovehiculul a urcat pe pod cu viteza, in conditiile unui carosabil umed si pe fondul unei atmosfere cetoase, ruland din directia Subcetate - Micalaca;
TIR-ul, scapat total de sub control, a acrosat parapetii ce despart cele doua sensuri de circulatie de pe pod,  pe care i-a distrus pe o portiune de zece metri. 
Mai mult, autotrenul a agatat inclusiv un stalp de iluminat public, pe care l-a rupt in doua. 
Viteza mare a proiectat apoi vehiculul pe sensul opus de mers, rupand si parapetii de aici, in final cabina bolidului ramanand suspendata deasupra apelor involburate ale raului.
Şoferul TIR-ului a iesit singur din cabina masinii; ca norocul, acesta nu a fost accidentat deloc. 
Subcomisarul Dorel Babusanu, din cadrul I.P.J. Arad, a declarat ca "accidentul s-a produs pe fondul oboselii la volan a soferului care, la un moment dat, a adormit."
Circulatia a fost intrerupta pe pod pret de aproape o ora, derulandu-se, in tot acest timp, doar pe un singur sens.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Aradul - orasul peisajelor

Specialisti din Bekes si Arad s-au intalnit in domeniul peisagisticiiPrin implementarea proiectului de amenajare peisagistica "Greenway Arad - Szeged", Aradul si imprejurimile sale se vor integra intr-un spatiu natural bine definit, cu importanta sociala, turistica, economica si culturala deosebita. 
In acest sens, a fost deja finalizat si va fi supus astazi votului consilierilor locali un proiect de hotarare prin care se doreste aprobarea studiului de modelare si compozitie arhitectural-peisagistica. 
Rolul acestuia este de a identifica intentiile comunitatii, de a anticipa modul in care se va comporta in timp orasul si de a trasa directiile de dezvoltare pentru oras, cu previziuni intre 5 si 20 de ani.
Dezvoltarea Aradului va trebui sa ia in considerare imbunatatirea atat a aspectelor economice, sociale cat si ecologice. 
In aceasta ultima directie, nu mai putin importanta decat celelalte, sunt considerate prioritati realizarea unei retele de circulate pietonala, punerea in valoare fondului construit valoros, realizarea de mobilier urban, parcaje supraterane si subterane, depistarea terenurilor libere ce pot fi valorificate, reorganizarea curtilor interioare si punerea lor in valoare, revitalizarea esplanadei Muresului, protejarea zonei istorice a Aradului si a zonei peisagere de-a lungul Muresului si nu in ultitnul rand valorificarea Cetatii Aradului.
"Inventarul" realizat anul trecut arata ca Municipiul Arad beneficiaza de aproximativ 25 ha. de spatii verzi concentrate in centrul orasului, in timp ce cartierele noi, cu exceptia unor mici scuaruri in general putin organizate, sunt aproape complet lipsitc de prezenta lor, ca de altfel si mare parte din cartierele vechi, aglomerate. 
De asemenea, cu exceptia luncii Muresului, aproape toata zona ce inconjoara Aradul este lipsita de spatii verzi. 
Padurile din lunca Muresului, situate la est si vest de oras, insumeaza o suprafata de aproximativ 2.600 hectare prea putin valorificata. 
In acest context, trebuie luata in considerare posibilitatea crearii unor noi zone de agrement, loisir si adaptarea functionarii celor existente la contextul actual.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Colaborare romano-chineza

Chinezii din provincia Hainan vor sa faca afaceri in AradSe intaresc relatiile de colaborare dintre judetul Arad si provincia Hainan! 
Infratite, deja, de 6 ani cele doua regiuni, identifica noi parteneriate in domeniul cultural si economic. 
Chinezii doresc sa investeasca in Arad si cauta noi domenii de colaborare. 
O delegatie de 9 persoane din provincia Hainan s-a aflat la Arad timp de doua zile. 
Chinezii au sosit la Arad la initiativa Ambasadei Republicii populare chineze in Romania. 
In prezent in Arad exista putini investitori chinezi care au cateva afaceri, un magazin si un restaurant cu specific chinezesc. 
Oficialitatile provinciei Hainan, in frunte cu presedintele onorific al Asociatiei de schimburi internationale s-au aratat deschisi spre noi parteneriate.
Chinezii i-au adus presdintelui CJA o serie de lucrari de caligrafie cu specific chinezesc, lucrate chiar de presedintele asociatiei de schimburi internationale din Hainan. 
La randul sau IOSIF MATULA a oferit delegatiei o diploma ca dovada a bunei colaborari romano - chineze.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • "Motorul" capata o noua infatisare

Primarul verifica stadiul lucrarilor la stadionul "Motorul"Ieri, primarul municipiului, Gheorghe Falca a prezentat presei stadiul lucrarilor de la arena "Motorul", situata in Aradul Nou.
Pe structura metalica a fost amplasata o cladire-pavilion cuprinzand vestiare (pentru echipe, arbitrii, medici), birouri, sala de mese, magazie, grupuri sanitare, respectiv spalatorie cu toate dotarile si utilitatile necesare.
In faza avansata, acestea vor fi date in folosinta, cel mai probabil, peste o saptamana.
Mai este, totusi, de lucru la gazon, dar si in ceea ce priveste gardul imprejmuitor, tribunele, bancile tehnice si portile.
Investitia - in valoare totala de 5 miliarde lei - va continua cu amenajarea unui tunel de intrare pe suprafata de joc, apoi cu asfaltarea zonei.
"Intentia noastra este sa oferim conditii bune echipei A.C.U., care va evolua aici in returul Diviziei C de fotbal. Vrem ca lucrurile sa se miste repede si sa finalizam lucrarile pana in luna martie. Am incheiat un protocol cu aceasta grupare, dandu-i baza in administrare" - spune Falca.
Lucrarile au demarat in decembrie 2005, in baza unui contract incheiat cu firma BAT.
Aproape jumatate din suma a fost achitata, restul fiind acordat dupa receptia finala a lucrarii.
In paralel, Primaria a inceput constructia unei sali de sport in incinta Scolii Normale "Dimitrie Tichindeal".

Adrian Hartau - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]