Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 23 septembrie 2006
Stirile TVA aici
  • Fuziune Cargo - Aeroport

CJA doreste fuziunea Terminalului Cargo cu Aeroportul AradCJA a ales solutia extrema pentru a salva obiectivul finantat de UE.
Consiliul Judetean Arad a ajuns la o solutie extrema in ceea ce priveste Terminalul Cargo. 
Desi investitia (finantata din fonduri Phare) se anunta, in urma cu cativa ani, ca o lovitura a administratiei aradene, iata ca, dupa o scurta perioada, Terminalul Cargo se dovedeste (cel putin pentru moment) un esec total. 
Astfel, in urmatoare sedinta a CJA, care se va desfasura saptamana viitoare, pe ordinea de zi sunt introduse doua proiecte de hotarare, prin care reprezentantii in AGA la SC Aeroportul Arad si SC Terminalul Cargo vor fi mandatati sa aprobe intocmirea proiectului de fuziune a celor doua societati. 
"Cargo a fost creat pentru a fi o oportunitate, iar eu cred ca in timp se va dovedi ca nu s-a gresit. Deocamdata insa, datorita rezultatelor inregistrate de-a lungul timpului, suntem nevoiti sa apelam la aceasta solutie. Mergand separat, a existat o oarecare disfunctionalitate, iar marilor companii le convine sa lucreze cu o singura societate. Acum, noi vom mandata reprezentantii din AGA sa demareze aceasta procedura, care va mai dura ceva timp", sustine presedinteleCJA, Iosif Matula. 
Rezultate dezastruoase
Conform unui raport prezentat consiliului judetean la mijlocul acestui an, Terminalul Cargo este intr-o situatie dezastruoasa. 
Ziarul nostru a scris, la momentul potrivit, faptul ca societatea din subordinea CJA a inregistrat, in perioada martie 2005-martie 2006, o pierdere de 5,7 miliarde de lei, o suma destul de mare chiar si pentru bugetul judetului. 
Mai mult, conform raportului, capacitatea de dezvoltare a Terminalului era acoperita in proportie de doar 15 la suta, iar suprafata birourilor inchiriate nu acoperea decat 30 la suta din capacitate. 
In aceste conditii, este de inteles de ce Terminalul Cargo a luat-o la vale, in jos, ajungand in pragul dezastrului. 
Problema care se pune insa, in acest moment, este daca nu cumva riscam ca, prin aceasta fuziune, sa se puna in pericol si viitorul Aeroportului, care in ultima perioada a inceput sa-si revina. 
"Noi speram ca, din contra, prin aceasta fuziune, vom reduce cheltuielile, in principal cele administrative. Pierderile de la Cargo vor scadea o data cu reorganizarea, cu reducerea posturilor de conducere, a posturilor din consiliile de administratie. Aeroportul e pe un trend ascendent si cred ca putem realiza o societate puternica prin aceasta fuziune", sustine Iosif Matula.
Ramane de vazut cat de puternica va fi noua societate si cat de benefic va fi proiectul. 
Ar fi pacat ca acest Terminal sa nu-si revina, in primul rand pentru milioanele de euro investite acolo.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Ziua nationala a contabililor

De ziua contabililor, specialistii s-au intalnit si la AradContabilii din toata tara au sarbatorit in 21 septembrie "Ziua nationala a contabilului roman"
In Arad momentul a fost marcat printr-o intrunire la care au luat parte peste 100 de experti contabili si contabili autorizati. 
Sarbatoarea a coincis si cu aniversarea a 85 de ani de la infiintarea Corpului Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania.
Manifestarile prilejuite de ziua contabilului au avut loc la sala mica a Casei de Cultura a Sindicatelor. 
Participantii au vizionat un scurt istoric al corpului expertilor contabili de la inceputuri pana in prezent, si au asistat la mai multe prezentari pe teme de specialitate. 
Astfel de intalniri au avut loc si in localitatile Chisineu Cris, Ineu, Lipova si Sebis. 
In continuarea acestora, la sfarsitul lunii va avea loc in statiunea Moneasa un simpozion. 
La intrunirea de la Arad au luat parte, pe langa membrii CECCAR reprezentanti ai oficialitatilor locale si ai mai multor institutii.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • La targul Multimedia este expus cel mai mare ecran cu plasma din lume

Cei interesati pot incerca produsele prezentate la targul MultimediaIeri, la Arad s-a deschis primul targ de calculatoare si accesorii ale acestora, numit Multimedia. 
Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a Judetului Arad, Nicolae Bacanu, impreuna cu conducerea si angajati de la Expo au taiat panglica acestui nou targ. 
"Acest targ Multimedia incearca sa devina o vitrina si totodata o rampa de lansare a noilor tendinte intr-un domeniu de larg interes pentru toti.  Pe parcursul celor trei zile vor fi prezentati principalii operatori de telefonie, furnizorii de servicii de internet si transfer de date, producatori si comercianti de sisteme si solutii digitale IT audio si video, distribuitori de hardware si software. Pariul pe care acestia trebuie sa il castige este acela al competitivitatii pe o piata libera pentru a se putea ridica la nivelul cerintelor Uniunii Europene", a declarat ing. Nicolae Bacanu, Presedinte Camera de Comert, Industrie si Agricultura. 
Atractia targului este si salonul de tuning auto, care isi asteapta vizitatorii. 
Una dintre masini este adusa din Bucuresti, toate inovatiile de pe ea au fost facute de catre Alin, care a declarat ca a lucrat patru luni la transformarea ei. 
Este vorba despre o masina rosie Seat Altea.  
Gratuit, la targ se pot incerca jocuri noi care sunt legate in retea. 
La fel, pe toata durata targului, vizitatorii pot telefona gratuit international. 
Tot la acest Expo se poate vedea cea mai mare plasma din lume, care costa  364 de milioane, si are 165 cm diagonala.  
In plus de asta exista si un service de reparat calculatoare, precum si multe alte surprize. 
Nici premiile nu vor lipsi, ele se vor da pe tot parcursul targului. 
Manager de proiect la acest targ este Aurelia Albu. 
Iubitorii de calculatoare si masini pot vizita targul pana duminica la ora 16.00.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Vietile puscariaselor – intre metastaza si utopie

Penitenciarul de Maxima Siguranta de langa Piata OborSectia de Femei a Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta este plasata in prelungirea celui mai insalubru cartier al orasului, in preajma pietei de vechituri, dupa depozitul de lemne, aproape de azilul de batrani, de cel mai mare cimitir si de aeroport. 
Fiecare dintre aceste vecinatati ar putea sa fie asociata cu o intentie metaforica a vrunui edil care gandeste conform cu imaginarul colectiv, si nu e greu sa faci un asemenea exercitiu de imaginatie – dar cea mai frumoasa metafora pentru bland-eufemistic numita sectie este tocmai... media celor sase locuri care o inconjura. 
Puscaria femeilor este prelungirea unei periferii existentiale, cine stie daca posibil de reconstruit; este o piata de amintiri la mana a paispea; este un depozit de combustibil pentru sociologi si presa; este un camin in care ajungi pentru ca n-ai incotro; este un cavou in care nu mai incap nici macar nostalgiile; este o pista in care nu ar trebui sa intri daca ti-e frica, sau nu stii, sa zbori... 
Ieri, pentru directorul PRMS Arad, Petru Lucus, a fost zi de raport-audienta cu detinutii, iar noi am fost cu el la femei... Zambiti, nu?... 
Noi, nu prea – pentru ca o vizita pe holul cu cele zece celule, in care sunt incarcerate 36 de femei, cu ani de condamnare mai multi decat minutele de fericire pe care le-au trait echivaleaza, ca revelatie, cu coborarea in pestera lui Platon. 
Asta neinsemnand ca a fost o vizita platonica – mai degraba plantonica... 
La audienta de ieri, pe care noul director al PRMS Arad, Petru Lucus, a scos-o "la transparenta", femeile detinute au cerut sa fie mutate din preajma
"ciumegei Liliana", sa li se taie "vorbitorul penal", minute mai multe la dus si doi-trei metri cubi in plus. 
Asa se traduce fericirea in termeni concreti, de penitenciar!
Pe peretele opus usii pe care intra detinutele in camera de audiente – de fapt, un birou destul de neincapator, destinat personalului administrativ, care are roluri multiple in economia... zgarcita cu spatiul (cel putin!) –, o reclama la o bautura racoritoare infatisand un poster imens cu Beckham si Mutu pare a tine loc de altar si totem ero(t)ic totodata. 
In stanga, privirea nu are cum sa nu ti se opreasca pe o tabla pe care, scris cu carioca rosie pe fond alb, e trecut: "Atentie! Sa nu se intalneasca: Caldaras Doina (cam 16) cu Ruja Elisabeta (cam. 14) si Grigore Silvia (cam.13) cu Cioban Simona! (Amenintari)" 
Detinutele se confeseazaDe la intalnirile acestea incoace discutam!...
Cu Gabi (semneaza ca nu e de acord sa fie pozata, filmata si data in ziar cu numele intreg), condamnata definitiv, la 5 ani de inchisoare, pentru trafic de persoane.: "Am stat la camera 17. vreau sa fiu mutata inapoi. Acum stau in camera cu o domnisoara, in camera 12, care ne terorizeaza, ne fura... eu nu le am cu gastile lor... eu sunt din Bucuresti... vreau sa-mi vad in liniste de pedeapsa... E o fata de 19-20 de ani, care face regulile si se ocupa doar de imbarligaturi. Daca nu executam ce spune, incepe sa ne dispara din lucruri."
Ce cauta o condamnata din Bucuresti in Arad, unde a dorit sa ajunga si a ajuns prin metode... legale dar imorale, stiind ca metodologia interna prevede ca un condamnat sa-si ispaseasca pedeapsa cat mai aproape de domiciliul din buletin, pentru a fi cat mai aproape de casa?
"Fenomenul l-am numit «Turism penitenciar», iar in limbajul lor, aceste transferuri dintr-un penitenciar in altul sa numesc «afaceri»... E o situatie de care ne lovim mereu. Daca cineva afla ca intr-un penitenciar e mai bine – ca se mananca mai bine, ca sta mai bine cu dotarile, ca are cadre mai permisive – afla, prin metode specifice, de altfel, acestui mediu, o adresa a cuiva din orasul respectiv. Il da pe acela in judecata, bineinteles, neinteresandu-l rezulatul procesului – si e dus acolo! Numai ca poate pati ca si Gabi – ca in penitenciarul respectiv da de un grup unit, care o respinge" – explica Petru Lucus...
Intre detinuta si comandant are loc poate cel mai savuros (mai ales avand in vedere contrastul izbitor dintre mediul respectiv si... umor) schimb de replici pe care l-am auzit in ultima vreme:
"Domnule director, vreau o camera cu femei la locul lor!"
"Doamna, nu va pot garanta ca gasesc, in toata tara asta, o camera cu femei la locul lor!"
Luminita Ardelean ispaseste o condamnare de 4,6 ani, pentru furt. E recidivista. 
"Nu mai vreau sa mi se aprobe vorbitor penal cu concubinul meu, Alexandru Ioanovici, condamnat la 7+4 ani! Ma terorizeaza, ma ameninta, imi face probleme cu colegele de camera. Vreau sa fie mutat in alt penitenciar..."
Vorbitorul penal e vizita permisa intre doi detinuti. Ioanovici o terorizeaza psihic pe concubina sa prin metode pe care, ca sa le intelegi, trebuie sa fii ori cadru, ori detinut...
Maricica Marin este condamnata la 10 ani, pentru omor, si a ajuns din Penitenciarul Tarsor tot prin "afacere"
Sta si la poza – n-are probleme de imagine de felul acesta. Are probleme cu... cazarea: "Camera e prea mica. Timpul de baie e prea scurt. Nu avem timp sa ne spalam toate – mi-am facut afacere pentru ca mama mea locuieste in judetul Timis si mi-a promis ca ma cauta. In Arad e mai bine decat pe Rahova sau pe Tarsor."
Pentru cei care doresc, in penitenciar functioneaza o biserica Petru Lucus ii promite ca mareste timpul de baie...
Monica Hegedus e, si ea, de acord sa apara in poza. Ce pierde, la o adica?... E frumoasa si... e condamnata pentru omor calificat, din 2002. 
A primit 18 ani – si mai are 5 ani si 11 luni pana ce intra in prima comisie pentru eliberare conditionata. 
Nu vrea sa faca nici cea mai mica referinta la fapta pentru care a fost condamnata – dar nici macar un amanunt! 
O cauta un baiat, fost detinut. 
Directorul o intreaba de unde are urmele de taieturi, interesandu-l, mai mult, daca cicatricele sunt de data recenta. 
"Nu, sunt de afara! Am fost dependenta de droguri – nu, nu de heroina, de medicamente. Luam neoleptil si levo..."
Szanto Maria e, poate, cea mai nenorocita fiinta pe care am vazut-o in ultimul cincinal! 
Are 32 de ani de cand... isi sufera existenta. 
A trait intr-o bataie continua – asta a fost contributia maica-si, betiva si recidivista, la "educatia
" ei. 
A fost mutilata, la propriu, in bataie, de toata lumea cu care a intrat in contact. 
Este suferinda de epilepsie, de cataracta osoasa si de TBC. 
De un ochi e oarba, cu celalalt nu vede. 
Ia tratament cu fenobarbital si fenitoina dimineata si seara, iar peste zi nu face altceva decat priveste in gol, de pe o bancuta de 30 de centimetri. 
E de 5 ani si trei luni la puscarie. 
Mai are cam tot atata pana sa intre in prima comisie de eliberare conditionata. 
Acasa are un copil de 16 ani. 
Maica-sa o viziteaza o data pe an – si e singura...
"Am vrut sa ma omor, sa ma strangulez, dar nu stiu cum s-o fac, ca eu uit tot, imediat ce ma gandesc... Din crima stiu doar atat: ca l-am prins pe concubin, in pat, cu sora-mea. Am luat o sticla de Barack din frigider si am baut-o pe toata... Dupa aceea, in instanta, mi-au spus procurorii ca eu am si spalat cutitul, si am sters sangele... Pana atunci nu am omorat nici o gaina."

Lucian Valeriu - Observator

  • Un frumos inceput

Filarmonica aradeana a prezentat si concertul compozitorului Otto NicolaiDupa doua luni de pauza a Filarmonicii, cand am avut parte doar de reluarile concertelor de la Radio, saptamana trecuta am avut placerea unei auditii pe viu cu orchestra noastra. 
Ea a fost dirijata de Robert Max din Anglia, avand un program care a atras prin varietate si noutate.
Prima lucrare a fost uvertura operei comico-fantastica, "Nevestele vesele din Windsor", de Otto Nicolai, compozitor de la inceputul veacului al XIX-lea, nascut la Koenigsberg, oras ce ni l-a dat si pe filosoful Immanuel Kant. 
Uvertura ultimei opere a compozitorului german, care a trait doar 39 de ani, a prins viata sub bagheta dirijorului englez, de la cea mai delicata adiere sonora la trairile tumultoase ale personajelor shakespeareene, desfasurate pentru prima oara pe scena Operei Regale din Berlin, in 1849.
Piesa concertanta a fost extrasa din lungul sir de lucrari dedicate pianului de Wolfgang Amadeus Mozart. James Kirby, tot din Anglia, ne-a prezentat "Concertul KV 488 in La major"
Prima dintre cele trei creatii de gen ale anului 1786, a rasunat in minunata sala a Palatului Cultural intr-un dialog tritematic dinamic intre solist si orchestra, in care virtuozitatea instrumentala a servit expresia sensibila vie. 
Sublinierea tristetii sicilianei, expusa de solist in a doua miscare, cu cantilena duioasa a unor intrumente din orchestra, colocviul luminat de revenirea majorului initial in miezul miscarii lente, expansivitatea Rondoului final, au dat satisfactie setei de frumos a celor prezenti.
Dirijorul Robert Max, ce ne viziteaza aproape anual, a programat de aceasta data o lucrare mai rar cantata, dar mult asteptata de unii. 
Este vorba de "Harold in Italia", simfonie cu viola principala dedicata lui Paganini de compozitorul romantic Hector Berlioz.
Simfonia programatica, inspirata de Byron, reprezinta de fapt un autoportret muzical al autorului, pe atunci hoinar framantat de ganduri din imprejurimile Romei. 
Interpretii au sugerat melancolia, sentimentele de fericire si bucurie din prima parte, redate de viola solista, cu timbrul ei aparte, manuita cu virtuozitate de tanarul James Boyd (Anglia), insotit fiind de orchestra. 
In "Marsul pelerinilor", partea secunda, cordarii, intonand tema de coral, au realizat un atractiv dialog cu alamurile care etalau litania pelerinilor, pentru ca bracistul solist sa reia tema conducatoare (ideea fixa), urmata de un canto religioso. 
Inceheierea partii ar fi necesitat o nuantare mai atenta, pentru a fi o reusita deplina, cu atat mai mult cu cat aceasta miscare e una dintre cele mai mari reusite ale compozitorului. 
Urmatoarele doua parti, "Serenada unui muntean", in care violei soliste care reia ideea fixa, i se adauga inca un timbru aparte, cel al cornului englez si "Orgia briganzilor" din final, au incheiat un tablou romantic, vivant, plin de culoare. 
El putea aminti de "Simfonia fantastica" o alta traire personala a aceluias autor, mult mai cunoscuta.
Orchestra aradeana si invitatii sai, ne dau speranta unei stagiuni bogate si interesante, prin aceasta frumoasa prestatie
***
Turneul german al orchestrei
In 20 septembrie, Orchestra de camera a Filarmonicii aradene a inceput un turneu in Germania, la Christuskirche din Velbert, 
pentru ca in data de 21 sa evolueze la Benaztesaal des Kurhauses din Baden Baden.
In 22 septembrie, orchestra va concerta la Kongresszentrum Heinrich-Lades-Halle din Erlangen.
In 23 septembrie vor evolua in Evanghelische Kirche din Nieder Moos.
Programele ce vor cuprinde: 
Uverturile operelor "Nunta lui Figaro" si "Don Giovanni", Concertele in Sol major si Re major pentru flaut si orchestra de W.A.Mozart, 
Duete si arii din operele "Flautul fermecat", "Don Giovanni" si "Nunta lui Figaro"
Dirijor: Horst Hans Baecker,
 Solisti: Mathias Schlubeck (nai) si Dorel Bic (vioara).

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]