Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 23 decembrie 2006

 

Stirile TVA aici
  • Ilustrata zilei

In fata Primariei a aparut in marime naturala ieslea in care s-a nascut Domnul IisusSpiritul Craciunului a inceput sa se simta mai pe la toate casele. 
Luminite, ghirlande frumos colorate si crengute de brad, sunt doar cateva din accesoriile specifice acestei sarbatori care au rasarit la ferestrele aradenilor.
Orasul de asemenea a prins culoare in urma instalatiilor suspendate pe copaci, precum si a brazilor frumos impodobiti in mai multe locatii ale urbei. 
De joi insa, traditionala iesle care infatiseaza pe Fecioara Maria, Iosif si pruncul Iisus alaturi de cei trei magi, de ingeri si de animalele din staul, care au incalzit cu rasuflarea lor pe noul nascut, a fost amplasata langa bradul de Craciun din fata Palatului Administrativ. 
Chiar daca personajele sfinte sunt doar niste statuete (de statura unui om), ieslea este atat de bine pusa in valoare, incat se apropie foarte tare de realitate.
Animalele din staul insa sunt adevarate. 
Doi berbecuti care sed langa Domnul Iisus reprezinta atractia cea mai mare a aradenilor, care nu pot trece prin fata Primariei fara sa se minuneze si sa admire peisajul sfant a nasterii Mantuitorului...

Informatia Aradului

  • Mosul ne-a adus patinoar

Cei mari si cei mici s-au bucurat de inaugurarea patinoarului aradeanAradenii au "invadat", ieri seara, primul patinoar artificial din Arad, situat in Subcetate.
Arad - Sute de aradeni si-au pus patinele in picioare si au inaugurat, ieri seara, la ora 18.00, primul patinoar artificial din Arad. 
Aradenii au stat la rand minute bune pentru a-si lua, doar pe baza de buletin, patine si a intra pe cei 1.800 de mp de gheata. 
Sute de baloane, muzica si focurile de artificii au completat atmosfera din Subcetate, iar concursurile (si premiile) i-au provocat la duel pe cei mai talentati in ale patinajului. 
Bucuria aradenilor a fost si mai mare atunci cand au fost anuntati ca Timisoara a detinut suprematia la cel mai mare patinoar din vestul tarii doar pentru 48 de ore si ca de ieri Aradul i-a luat fata.
Nimeni nu s-a sfiit sa intre pe gheata, chiar daca mare parte din cei prezenti si-au pus ieri pentru prima data patinele in picioare. 
Maine, patinoarul din Subcetate, care are capacitate de aproximativ 500 de persoane, sta la dispozitia doritorilor intre orele 14.00 si 22.00, iar duminica, de la ora 10.00 pana la 14.00. 
Din pacate, de Craciun si Revelion si in primele zile de dupa aceste sarbatori, usile patinoarului vor sta inchise.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Mizerie si tristete pentru oamenii strazii si de Craciun

Oamenii strazii isi petrec sarbatorile intr-o mizerie de nedescrisCele mai cunoscute locuri unde se aciuiesc oamenii strazii sunt triajul Garii si tevile de termoficare din Podgoria, langa Mureselul mort. 
Am trecut si noi prin zona Mureselului mort si am ramas profund impresionati de modul in care traiesc unii dintre semcnii nostri. 
Sunt oameni ai strazi, nu au un acoperis deasupra capului, traiesc din mila celor cu suflet larg si de cele mai multe ori nu stiu ce insemna sentimentul de bunatate. 
Si-au adunat care de pe unde a putut haine rupte si murdare si si-au injghebat culcusuri printre tevile fierbinti. 
Este singura caldura de care au parte, iar sarbatorile pentru ei sunt doar zile normale de trai mizer si de cautare disperata de-ale mancarii. 
Am stat de vorba cu doi tineri care traiesc in zona, care ne-au relatat cat de cruda a fost soarta pentru ei. 
"Traim aici de ani de zile si chiar daca suntem sarmani, unii oameni nu ne dau pace. Suntem considerati leprosi si nimeni nu se apropie de noi. Nu este vina noastra ca suntem saraci. Nu noi am vrut asta si ne dorim mai mult ca oricine un acoperis care sa ne pazeasca de ger", ne-a declarat unul dintre tineri, intors cu spatele spre obiectivul aparatului nostru de fotografiat, speriat ca o recunoastere a sa ar aduce nenorocire asupra culcusului unde se inghesuie zeci de persoane. 
Am mai aflat ca tinerii din zona nu le dau pace si ca sunt luati la bataie in miez de noapte fara nici un motiv. 
"Nu furam , nu le dam in cap oamenilor, nu avem treaba cu nimeni. Cei mai multi dintre noi cersesc o bucata de paine pe care o impart cu cei de-o seama cu ei. Suntem sarmani, de cele mai multe ori nu avem ce manca, dar nu-i lasam pe cei mici sa sufere de foame", ne-a dcclarat acesta. 
Boschetarii isi cauta alimentele in containerele de gunoiAstfel am aflat ca printre ei traiesc si minori, care cersesc ce primesc dau grupului.
"De multe ori, autoritatile i-au luat de langa noi si i-au dus in centre. Ne-am gandit ca poate e mai bine pentru ei sa aiba un pat cald si o mancare. Dar au fugit din centre si ne-au spus ca cei de acolo i-au batut. Nici nu vor sa auda de centre acum", a continuat tanarul. 
Ciudat este, din ceea ce am observat noi, ca interlocutorul nostru nu avca aspectul unui boschetar obisnuit. Ne-a explicat el cum sta treaba printre ei: 
"Nu e cum se crede ca toti suntem aurolaci. Unii sunt asa, altii incercam sa lucram pe unde putem, mai descarcam una alta si primim si noi 50 000 de lei ca sa ne luam de mancare. Nu toti suntem inconstienti, ca altfel am muri pe capete" a continuat acesta povestea.
Dicutiile ne-au prins si ne-am dat seama ca stam la povesti cu cei doi tineri de aproximativ doua ore. 
I-am intrebat cum reusesc sa traiasca atat de mizer si daca macar de sarbatori simt caldura celor care ii pot ajuta. Raspunsul a fost negativ. 
"Nimeni nu se indura de noi. Daca nu de noi, macar de copiii astia care nu au nici o vina. In fiecare dimineata ne zgaltaim unul pe altul pentru a vedea daca nu am inghetat. Noroc ca nu e frig. Dar am avut ani in care unii nu s-au mai trezit", a povestit acesta.
In preajma sarbatorilor, o experienta de felul celei pe care tocmai am relatat-o te face sa-ti pui multe semne de intrebare. 
Mizeria in care traiesc acesti oameni te face sa-i multumesti lui Dumnezeu ca ti-a dat viata pe care o ai, te face sa realizezi ca nemultumirile tale sunt minore in comparatie cu tristetea acestor oameni. 
Gandul ca acestia nu vor avea parte nici macar de bunatatea unui gand bun de sarbatori te ingrozeste, la fel cum te ingrozeste indiferenta celor care ar putea ajuta.

Camelia Catean - Observator

  • Dispozitivul "maini libere", un potential pericol

Dispozitivele "maini libere" pot reprezenta un pericol pentru soferiVorbitul la telefonul mobil cu handsfree in timpul condusului este riscant.
Sa vorbesti la telefon in masina este un obicei imbratisat practic de aproape toti soferii. Desi se stie ca vorbitul la volan este penalizat de lege daca nu se utilizeaza un sistem "maini libere", se continua totusi folosirea telefonului mobil la volan.
Situatia este constientizata atat de soferi, cat si de politisti.
"Ne intalnim des cu astfel de incidente, 10-12 cazuri pe zi, cu soferi care incurca circulatia din cauza mobilelor", spune Marius Clipici, conductor de tramvai.
De cealalta parte, oamenii in uniforme nu iarta nimic. Amenzile au fost aplicate in numar mare.
"De la inceputul anului, pana la 21 noiembrie 2006 au fost inregistrate 19.442 de sanctiuni pentru folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii autovehiculelor", declara Constantin Stroescu, comisar in Brigada de Politie Rutiera a Capitalei.
Vorbitul la telefon in timp ce va aflati la volan, conform noului Cod Rutier, este sanctionat cu doua puncte amenda.
Ceea ce insemna 20-a parte din salariul minim brut pe economie.
Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
"Pericolul folosirii mobilelor este ca atunci cand conduci cu telefonul la ureche si tii de volan cu o mana nu mai detii controlul autovehicului. Cand utilizezi handsfree ai controlul volanului, insa atentia este distribuita intre condus si discutie", este de parere Constantin Stroescu.
Kitul ar putea fi interzis
Desi prezinta un potential pericol in trafic, nu se poate face nimic in aceasta privinta. Agentul-sef Mircica Chitoi nu are nimic impotriva lor.
"Atat timp cat in Codul Rutier este trecut vorbitul la telefoanele mobile cu dispozitive „maini libere”, fie ele dispozitive cu casca, Bluetooth sau car-kit, nu avem nicio problema pentru ca nu este o incalcare a legii", zice Chitoi.
Aceste dispozitive ridica totusi semne de intrebare.
"Stiu ca in Marea Britanie s-a pus in discutie aceasta problema. S-a dat exemplul soferului care primeste o veste proasta sau se cearta la telefon si nu mai este atent la condus. Nu s-a luat inca nicio decizie in sensul interzicerii totale a vorbitului in masina", spune Mircica Chitoi.
Un studiu recent, condus de Universitatea Sussex cu sprijinul doctorului psiholog Graham Hole, a aratat ca folosirea kiturilor handsfree la volan nu reduce riscurile de incidente nedorite deoarece soferul nu este suficient de atent la drum.
Chiar daca are mainile pe volan, conducatorul este mai atent la discutia pe care o poarta la telefon decat la ceea ce se intampla in trafic.
Cu toate acestea, momentul interzicerii dispozitivelor tip "maini libere" este inca departe.
E dificil sa-i impiedici pe oameni sa comunice atunci cand sofeaza.
Deocamdata, aceste dispozitive sunt tolerate de lege si ofera, macar teoretic, o alternativa mai sanatoasa.

Dumitru Baluta - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradul muzical - Concert de colinde

Concert de colinde pe scena Filarmonicii din AradDe fapt, trebuia sa scriem concerte de colinde, pentru ca formatia corala a Facultatii de Teologie, ansamblurile Liceului de Arta s.a. au avut manifestari publice cu acest continut, dar noi nu avem posibilitatea sa acoperim o arie atat de larga.
Chiar si corul Filarmonicii locale dirijat de Dorin Chereji a sustinut o suita de concerte educative pentru elevi ai mai multor scoli, dar si un mini concert tot de colinde la Expo-Arad, audiat si de Familia Regala.
Conditiile acustice neadecvate dintr-o hala au determinat pe unii coristi sa se faca auziti, ceea ce nu a servit si calitatea de inalta clasa pe care toti o viseaza.
Zicala "Multi aud, putini pricep" nu e valabila niciodata, mai ales cand intre auditori se afla oamani cu o aleasa educatie, inclusiv muzicala.
Citam din Prefata semnata de Alteta sa Regala Principesa Margareta a Romaniei, din publicatia aradeana "Coroana de otel" nr. 104:
"…..Am descoperit ca acest om (Majestatea Sa Regele Mihai, tatal Principesei) are (si) talent artistic; el a fost un pasionat pianist (e asa de pacat ca nu a continuat!), iubeste muzica clasica ……”
Noi mai adaugam: daca e adevarat ca muzicianul de inalta clasa care a fost Alexandru Demetriad, a fost o vreme pianistul Casei Regale, nu ne miram de afirmatiile A.S.R. Principesa Margareta.
La traditionalul concert de colinde din sala mare a Filarmonicii, corul institutiei a demonstrat ca totusi e bine sa aiba un dirijor permanent, chiar daca acesta este la inceput de cariera. Toti, dirijori sau executanti, au avut o perioada de initiere, mai lunga sau mai scurta. Importanta e colaborarea cinstita, intrajutorarea, respectul, bunul simt.
Daca la inceput, timbrul vocilor barabatesti a fost neunitar, incet, incet, mandrii proprietari ai acestora s-au lasat condusi de cel aflat in fata lor, spre satisfactia noastra si a lor.
Programul a cuprins colinde prelucrate de Tiberiu Brediceanu (Iata vin colindatori, Pogorat-a Domnul Sfant), Gheorghe Cucu (Sus, boieri, Domnulet si Domn din cer, Coroana de trandafir).
Nu au lipsit cele ale lui  Timotei Popovici ( Ce seara mi-i asta seara, Veniti astazi credinciosi, Praznic luminos), pentru ca formatia corala sa ne aminteasca de: Marire-ntru cele-nalte sau La Betleem colo-n jos de Nicolae Lungu.
Dumitru Georgescu Kiriac a fost prezent prin: Pleacarea magilor, Noua azi ne-a rasarit O, ce veste minunata, pentru ca la bis, corul sa cante o varianta a celei din urma, sub titlul Ce vedere minunata, semnata de clujeanul Adrian Pop.
Au mai fost interpretate colinde prelucrate de: Ioan D. Chirescu, Marius Cuteanu, Gh. Soima, Ioan Brie, Dariu Pop, Nicolae Ursu, Valentin Teodorian.
Tanarul dirijor, Dorin Chereji, a facut la inceputul concertului si o necesara si documentata prezentare, care insa a pacatuit prin limbajul sau mai putin accesibil tuturor celor care au umplut pana la refuz sala mare a Palatului Cultural.
Inca din acest preambul am inteles ca repertoriul va fi numai romanesc, ceea ce nu este rau atata timp cat programul a fost cat se poate de select din punct de vedere calitativ. Publicul aradean, multietnic totusi, era obisnuit de foarte multi ani cu o varietate mai mare in privinta originii colindelor. Indraznim sa punem problema, deoarece s-au auzit comentarii la finele manifestarii, care se refereau la o eventuala influenta a "sturlubatecului peceneg securist", Vadim, ceea ce nu poate fi adevarat, caci la program s-a lucrat mai demult.
Revenind la programul audiat la Filarmonica, trebuie apreciata si prezentarea unor fragmente din "Oratoriul bizantin de Craciun" al lui Paul Constantinescu, avandu-l ca solist pe  Laviniu Morar, membru al partidei tenorilor din corul Filarmonicii.
Aceste momente, aflate in miezul manifestarii, au fost acompaniate de pianistul Sorin Dogariu, solist al Filarmonicii, harpista Bernadette Sara si percutionista Lucia Florescu.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

Filarmonica de Stat Arad ureaza tuturor SARBATORI FERICITE
si anunta pentru data de 13 ianuarie 2007
Gala Strauss, dirijata de Ovidiu Balan
Intre timp, acest program va fi prezentat intr-un turneu de 12 concerte in Italia


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]