Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 24 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Autoritatile sunt in alerta: Aradul trebuie sa faca fata conditiilor meteorologice nefavorabile

CET Arad functioneaza in conditii de ger - Virtual Arad News (c)2006CET-ul functioneaza in regim normal
Aradenii pot sta linistiti. Chiar daca temperaturile de afara nu urca foarte mult nici macar in timpul zilei, in case nu vor fi probleme.
Cel putin nu in casele celor care se incalzesc in sistem centralizat cu energie termica oferita de CET Arad.
Potrivit directorului Centralei, Lucian Barniciu, CET-ul functioneaza in parametri optimi si nu sunt deficiente.
Oricum, Primaria Municipiului Arad sta cu ochii pe CET pentru ca aradenii sa nu aiba de suferit din cauza temperaturilor extrem de scazute.
Un aradean a murit din cauza frigului
Cadavrul congelat a fost descoperit ieri dimineata intr-un autoturism abandonat pe una din strazile cartierului Alfa.
Barbatul era, cel mai probabil, un om al strazii, cazut victima temperaturilor care au coborat in noaptea de duminica spre luni mult sub minus zece grade Celsius.
Medicii au stabilit ca nu exista suspiciuni legate de cauzele decesului: aradeanul a murit din cauza frigului.
Fiindca nu avea nici un act asupra lui, iar starea fizica a cadavrului nu a permis derularea procedurii de amprentare, identitatea victimei a ramas necunoscuta.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad, subinspector Camelia Tuduce ne-a asigurat ca politistii aradeni fac tot posibilul pentru a afla numele nefericitului.
Nici un drum din judet nu este paralizat
Autoritatile judetene au scapat cu bine de prima parte a valului de frig care s-a abatut asupra Aradului.
Potrivit directorului Administratiei de Drumuri si Poduri, Gheorghe Campan, nici una din caile de acces nu fusese blocata de ninsorile sau viscolul din ultimele 24 de ore, chiar daca stratul de zapada a ajuns chiar si la 20 de centimetri pe anumite tronsoane.
Drumurile din judetul Arad au fost deszapezite"S-a intervenit cu utilaje si cu materiale antiderapante.
Cele mai afectate zone au fost cele din nordul si nord-estul judetului, iar tronsoanele critice, unde exista riscul aparitiei poleiului, au fost Arad - Siria, Felnac -Zadareni, Arad - Fantanele - Frumuseni, Curtici - Santana, Pecica - Peregu Mare si Pecica - Seitin"
, a declarat Campan.
DSP trebuie sa se lupte cu efectele gerului
Direcjia de Sanatate Publica Arad are obligatia sa verifice capacitatea unitatilor medicale de a asigura asistenta medicala in conditii normale.
De asemenea, autoritatile sanitare teritoriale trebuie sa pregateasca incaperi speciale in spitale pentru a acorda asistenta medicala pe o perioada mai lunga persoanelor fara adapost.
Mai mult, DSP va monitoriza si starea de sanatate a bolnavilor cronici, in special a celor care sufera de afectiuni cardiace, astm, afectiuni ale aparatului respirator si circulator.
In aceeasi ordine de idei, medicii recomanda populatiei sa consume in cantitate mai mare decat de obicei lichide calde si sa evite pe cat posibil iesirile in aer liber, in special persoanelor care sufera de afectiuni cardiace sau respiratorii.
De asemenea, este indicata folosirea de imbracaminte si incaltaminte adecvate pentru mentinerea temperaturii corporale.
Temperaturile foarte scazute pot provoca... incendii
Odata cu atingerea unor temperaturi minime foarte scazute, creste si riscul producerii unor incendii.
Aparent paradoxal, dar foarte adevarat!
Utilizarea in exces a surselor de caldura, mai ales a celor neconventionale sau improvizate, provoaca de multe ori accidente care au ca finalitate incendierea locuintelor sau intoxicarea cu monoxid de carbon a locatarilor.
In acest context, reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" Arad recomanda aradenilor care folosesc la incalzirea imobilelor alte surse decat sistemul public de termificare, sporirea atenjiei si prudenta in utilizarea acestora.
Gerul a ingreunat circulatia mijloacelor de transport Radiatoarele electrice, arzatoarele cu gaz si sobele de teracota vor fi amplasate exclusiv in zone ferite de contactul cu materiale inflamabile si trebuie supravegheate pe timpul functionarii.
De asemenea, sunt interzise improvizatiile de orice fel sau folosirea aparatelor care prezinta defectiuni.
Masuri pentru angajati
Inspectoratul Teritorial de Munca atrage atentia agentilor economici asupra faptului ca, in conformitate cu prevederile Ordonantei nr. 99/2000, angajatorii sunt obligati sa ia cateva masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber, la temperaturi scazute (sub -20°C sau temperaturile mai putin scazute care in conditii de vant intens pot fi echivalate cu acest nivel).
Astfel, angajatorii trebuie sa ofere ceai fierbinte in cantitate de 0,5 - 1 litru / persoana / schimb; sa acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, sa asigure spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; sa asigure echipament individual de protectie.
Angajatorii care nu pot asigura aceste masuri sunt obligati sa rcduca sau sa intrerupa programul de lucru.
Nerespectarea masurilor prezentate mai sus constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 15 la 25 de milioane de lei.
Directorii de scoli, cu ochii pe termometre
Inspectoratul Scolar Judetean primeste periodic rapoartele directorilor de scoli cu privire la conditiile meteorologice si problemele pe care le intampina unitatile de invatamant din cauza temperaturi lor scazute.
Aceasta dupa ce mai multe scoli din tara au fost iar Ministerial Educatiei si Cercetarii a cerut Inspectoratelor scolare sa ia deciziile care se impun privind functionarea unitatilor de invatamant.
Desi pana in prezent, la nivelul judetului Arad nu s-au inregistrat probleme deosebite, nu este exclus ca ele sa apara, avand in vedere ca temperaturile nu vor urea foarte curand spre valori mai usor suportabile.

Calin Ghinaciu & Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Tinteste sus! Fii cel mai bun!

La Colegiul "Moise Nicoara" elevilor li s-a prezentat o noua oferta militaraIn cursul zilei de ieri, pe holurile Colegiului "Moise Nicoara" din Arad a avut loc prima editie a Targului Institutiilor Militare de Invatamant.
Pe parcursul intregii zile, prin fata standurilor de prezentare a institutiilor de invatamant militar s-au perindat elevi, parinti, profesori. 
Fiecare a fost informat de reprezentantii scolilor militare asupra ofertei (locuri si palete de meserii) pentru scolarizarea elevilor doritori sa imbratiseze cariera militara.
Scopul targului a fost acela de a informa cu exactitate elevii anilor terminali de studii, respectiv clasele a VIII-a si a XII-a, cu privire la activitatile si cariera militara din domeniul Apararii Nationale, de a recruta candidati cu potential adecvat pentru institutiile militare de invatamant.
Ca o concluzie, putem sublinia ca organizatorul acestei prime editii, seful Oficiului de informare-recrutare Arad, locotenentcolonelul Ovidiu Alesu, a reusit sa faca o actiune de calitate, interesanta, pentru promovarea carierei militare in randul elevilor.

St. Matyas - Adevarul

  • Medalie din partea Ritului Masonic de York, pentru Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad

Medalie din partea Ritului Masonic York pentru UAVIn ziua de sambata, 21 ianuarie, la Peris - localitate de langa Bucuresti, unde se afla Marele Templu Masonic al Ritului de York Romania - a avut loc o ceremonie de acordare a inaltelor distinctii ale acestui rit masonic, unor personalitati din Romania.
Printre invitati s-a numarat si rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihut, careia i-a fost conferita, prin Decret, Medalia Ritul de York Romania, "ca o recunoastere a credintei si devotamentului fata de tara si poporul roman".
Astfel de distinctii au mai fost acordate si altor personalitati ale tarii noastre, care isi pun intreaga activitate in slujba dezvoltarii spiritualitatii romanesti.
In Romania sunt recunoscute rituri masonice - Ritul de York si Ritul Scotian - iar orice recunoastere publica a meritelor unor personalitati reprezinta o dovada de necontestat a activitatii depuse in sprijinul binelui umanitatii.
Prof. univ. dr. Lizica Mihut precizeaza ca aceasta distinctie i-a fost inmanata ca un semn de recunoastere a valorii Universitatii "Aurel Vlaicu" Arad care, de la infiintarea ei si pana acum, a facut pasi importanti pe calea dezvoltarii vietii universitare aradene.
Diploma ce i-a fost acordata este semnata de Guvernatorul General al Ritului de York Romania, dr. Stefan Masu, domnia-sa urmand a vizita in cursul lunii aprilie Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad, ocazie cu care ii va fi decernat inaltul titlul academic Doctor Honoris Causa.

Mihaela Cerna - Observator

  • Si-a inscenat talharia

Un aradean a pierdut banii firmei la ruletaUn aradean si-a inscenat o talharie pentru ca a cheltuit o mare suma de bani si nu o mai putea justifica in fata patronilor.
Radu Calin Iercan, de 42 ani, s-a prezentat la Politia Municipala pentru a reclama ca a fost agresat de un necunoscut care i-a sustras suma de 82 milioane de lei vechi, ca si masina de serviciu.
Politistii au descoperit insa ca barbatul, care era agent de vanzari, cheltuise banii proveniti din incasarile firmei.
Dupa ce i-a pierdut la cazino, el a abandonat autoturismul pe o strada din oras.
In cele din urma, aradeanul a recunoscut ca si-a inscenat talharia, fiind amendat pentru ca a indus in eroare organele de ordine.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Piesa "livada cu visini" a murit inainte de a se naste

Directorul Teatrului "Ioan Slavici" - Laurian Oniga la conferinta de presaCu o luna inaintea avanpremierei, regizorul Radu Dinulescu declara ca nu se simte destul de pregatit
"Livada de visini" a lui Cehov nu va mai ajunge pe scena Teatrului "Ioan Slavici", chiar daca premiera trebuia sa aiba loc pe 20 februarie. Motivul? Regizorul artistic, Radu Dinulescu, care s-a angajat sa  puna in scena piesa, a declarat conducerii teatrului, ca nu este suficient de pregatit.
Conducerea institutiei de cultura a considerat ca este foarte important ca aradenii sa stie ce se intampla in interiorul institutiei, fapt pentru care ieri a fost organizata o conferinta de presa pe acest subiect.
Directorul Laurian Oniga, a prezentat declaratia scrisa a regizorului artistic Radu Dinulescu.
Pana la aparitia notei pe biroul directorului teatrului, in interiorul echipei, care muncea la piesa "Livada de visini", au inceput problemele, care, daca nu erau stopate la timp se puteau finaliza cu o revolta a actorilor.
Regizorul Radu Dinulescu a sistat pregatirile la piesa "Livada cu visini""Regizorul artistic mi-a inaintat acum trei zile (20 ianuarie - n.r.) o declaratie in care imi aduce la cunostinta ca are nevoie de mai mult timp pentru elaborarea acestui spectacol. Scrie ca doreste suspendarea repetitiilor pentru o perioada nedeterminata de timp. Pentru noi aceasta situate este una delicata. Teatrul are repertoriul ferm pentru un an de zile, iar repertoriul stabilit trebuie respectat. Radu Dinulescu a fost cel care a propus textul. Orice regizor care face propuneri de texte trebuie sa fie si pregatit, altfel nu numeste un text! Oricum, Dinulescu a propus Livada de visini. Acum trei saptamani au inceput repetitiile, lectura pe text, si, cu putin timp inainte de a se intra in etapa de pregatire a decorurilor, au inceput tensiunile dintre actori si regizor. Radu Dinulescu le-a marturisit tuturor ca nu este pregatit. De aici au inceput sa creasca starile de conflict. Am anticipat ca Livada de visini este in pericol sa fie un spectacol ca si Furtuna, Matraguna sau Rege, preot si profet. Sunt profesionist si pot anticipa asta. Nu va mai iesi nici o productie in care teatru sa trebuiasca sa stea cu capul plecat" - a declarat Laurian Oniga, directorul Teatrului "Ioan Slavici", Laurian Oniga.
Comportamentul regizorului artistic nu va fi trecut cu vederea nici in ziua de salariu. Pe langa diminuarea venitului, el va primi si o mustrare cu avertisment.
Totusi, aradenii nu vor fi vaduviti de piesa "Livada de visini".
Directorul teatrului a promis ca in viitor va chema un regizor pentru acest text.
Pana atunci insa, iubitorii de teatru vor trebui sa se multumeasca cu un spectacol-lectura a textului "Livada de visini" de A.P. Cehov, in regia artistica a lui Laurian Oniga.

Simona Valan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]