Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 24 februarie 2006
Stirile TVA aici
  • DA pentru Cetatea Aradului

Sedinta ordinara maraton la CLM AradAsa cum a anticipat ziarul Adevarul, in numarul de ieri, consilierii au votat in unanimitate pentru aprobarea protocolului privind transferarea Cetatii in domeniul public al municipiului Arad.
Consiliul Local Municipal s-a intrunit, ieri, intr-o sedinta ordinara maraton, care a avut pe ordinea de zi nu mai putin de 47 de puncte. 
De la aprobarea a diferite PUD-uri, concesionari sau vanzari de terenuri si pana la trecerea Cetatii Aradului in domeniul public al municipiului Arad, consilierii au facut un adevarat tur de forta si (cu gandul la meciurile din Cupa UEFA) au reusit ca in trei ore sa dea gata cele 47 de puncte.
Unda verde pentru Cetate
Asa cum anuntam in ziarul nostru de ieri, cei 23 de consilieri au fost de acord cu aprobarea protocolului in vederea transferarii Cetatii Aradului din domeniul public al statului, in domeniul public al municipiului Arad, nici macar opozitia, care in rest a avut de obiectat la mai toate punctele, nedorind sa puna bete in roate acestui demers, sustinut, de altfel, de ani de zile de administratia locala, dar din pacate, pana acum, fara rezultate. 
O singura interventie a putut fi consemnata, din partea consilierului independent Coloman Edeleni, care, pe buna dreptate, a dorit sa stie daca exista un proiect cu privire la Cetate, dupa ce ea va fi preluata de CLM. 
"Vreau sa apreciez ca am facut un pas inainte. Dar trebuie sa vedem ce se va intampla dupa ce preluam Cetatea, pentru ca va fi nevoie de alte sume. Avem ceva solid pregatit dupa ce o preluam?", a intrebat Edeleni.
Raspunsul a venit din partea primarului Gheorghe Falca, acesta sustinand ca exista doua studii cu privire la transformarea Cetatii dupa ce ea va intra in circuitul civil. 
"Daca ministrul aproba luni documentatia, va urma un proiect de hotarare de guvern. Acest proces va dura un an si jumatate, doi ani. Am avut discutii si cu premierul Tariceanu, pentru ca avem nevoie si de ajutorul Ministerului Culturii. Daca vom gasi si parteneri, automat vom reduce si din cheltuieli", a spus Falca.
Odata cu incheierea votului, senatorul Aurel Ardelean, rectorul Universitatii Vasile Goldis a si venit cu o prima propunere pentru Cetatea Aradului, in sensul ca instutitia de invatamant pe care o conduce doreste sa realizeze, cu fonduri proprii, o gradina botanica in acea zona. 
"Ţin sa va felicit pentru decizia luata astazi, care deschide mari perspective turistice, cetatea fiind posibil sa treaca in patrimoniul UNESCO. Cu aceasta ocazie va anunt ca Universitatea Vasile Goldis isi manifesta disponibilitatea de a amenaja in Cetate o gradina botanica, prin forte proprii", a spus Ardelean.
Retrocedarea Cetatii Arad a fost votata in Consiliul Local - Virtual Arad News (c)2006300 de miliarde pentru investitii
Un alt subiect pe care ziarul nostru l-a tratat in numerele trecute (dar care merita reamintit, fiind, dupa proiectul privind Cetatea, cel mai important punct al ordinii de zi) se refera la repartizarea fondului de rulment al municipiului Arad pentru anul 2006. 
Este vorba de nu mai putin de 297 de miliarde de lei, bani ce vor fi impartiti, din fondul de rulment, pentru diferite investitii in municipiul Arad. 
Cu acesti bani se vor rezolva o serie de probleme, printre care una deosebit de stringenta pentru municipiu, si anume strada Voinicilor. 
Alti bani vor merge pentru o serie de PUZ-uri si PUD-uri, modernizarea stadionului Motorul, reamplasarea Monumentului Sfintei Treimi, se vor continua lucrari la diferite institutii de invatamant (scoli, gradinite). 
Sume importante s-au alocat pentru utilitati in diferite zone ale orasului, necesare unor blocuri de locuinte, pentru noi retele de canalizare, ministatii de pompare a ape pluviale sau inchiderea gropii de gunoi de pe Campul Linistii.
Directoarea TOP-ului - salariu de "LOTO"
Un subiect fierbinte al sedintei de ieri l-a constituit venitul directoarei SC Targuri Oboare si Piete Arad, Daniela Sabau, pe anul 2006. 
Dupa ce Consiliul de Administratie s-a gandit sa-i cumpere managerului Sabau o masina luxoasa, corespunzatoare functiei, care a costat bugetul societatii aproximativ 18.000 de euro, acum consilierii au fost pusi sa aprobe bugetul de venituri si cheltuieli al SC TOP, prin care venitul anual al doamnei directoare ajungea la nu mai putin de un miliard de lei.
Primul care a sarit impotriva acestei rasplatiri generoase a efortului directorului SC TOP a fost consilierul Coloman Edeleni, care a sustinut ca nu se poate ca Daniela Sabau sa aiba un venit anual de un miliard, in timp ce la celelalte societati directorii castiga mai putin de jumatate din suma. 
"Nu se poate ca un director sa castige un miliard intr-un an, e mai ceva ca la LOTO. Are salariu mai mare ca primarul. Nivelul de salarizare ar trebui stabilit in functie de dificultatea muncii, iar nu cred ca la TOP e o munca asa de grea. Cat trebuie sa lucreze pietarii, cei cu patrunjel, cu lapte, cat trebuie sa vanda ca sa-si ia dansa salariul ? Restul au jumatate, e inadmisibil un asemenea salariu", a spus Edeleni.
In apararea directoarei Sabau a sarit imediat consilierul-membru AGA la TOP-contabil sef la TOP- Gheorghe Neamtiu, care a tinut sa precizeze ca o parte din suma reprezinta, de fapt, premiul conform legii, adica 12 salarii, iar daca ceilalti directori nu si-au prins astfel de premii in buget ... asta e. 
Un alt consilier care a tinut sa apere venitul directoarei de la TOP a fost Ovidiu Mosneag, si el membru in AGA la aceeasi societate, acesta sustinand ca "trebuie sa prevedem si cele 12 salarii, iar daca va indeplini cerintele ia banii, daca nu, nu-i va lua".
In dezbateri a intervenit si primarul Gheorghe Falca, acesta fiind de parere ca venitul directoarei de la TOP e, totusi, cam mare. 
"Subiectul l-am avut si anul trecut. Nu poti sa diminuezi salariul. Insa, poti sa nu-i dai cele 12 salarii. De altfel, legea spune sa le dam pana la 12 salarii. Cred ca se poate face o modificare, iar un consilier sa propuna, pentru ca eu nu am voie, sa i se dea trei salarii", a spus Falca. 
Iar consilierul nu s-a lasat mult asteptat, astfel ca Ovidiu Mosneag a si sarit propunand ... sase salarii. 
Pana la urma, aceasta propunere a trecut, astfel ca daca directorul Daniela Sabau isi va indeplini planul la piete, va incasa sase salarii in plus.
In sedinta de ieri, cum spuneam, au fost nu mai putin de 47 de puncte pe ordinea de zi si, cu siguranta, nu le putem reda pe toate in acest spatiu. O parte dintre ele au fost prezentate de ziarul Adevarul in zilele premergatoare sedintei CLM, iar cu altele vom reveni in zilele urmatoare.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Mars funerar si cantece patriotice, la protestul celor de la Aris

Sindicalistii de la Aris si Vagoane Calatori au marsaluit pe cantece patrioticeS-a mai scurs inca o zi de miscari sindicale ale muncitorilor de la ARIS si Astra Calatori. 
Asta dupa ce miercuri, liderii celor doua fabrici s-au intalnit cu tot staff-ul Consiliului Concurentei la Bucuresti. 
De aceasta data, cei peste 1000 de sindicalisti au fost ceva mai inventivi in protest. 
Marsul acestora era precedat de catre o formatie de instrumentisti care a intonat marsul funerar ce se canta de obicei la inmormantari, dupa care s-au auzit acordurile unor cantece patriotice. 
Totodata, sindicalistii au primit si un avertisment din partea jandarmilor, de 100 de milioane de lei, iar in cazul in care vor mai bloca vreo intersectie din oras, avertismentul se va pune in aplicare. 
Se pare ca autoritatile locale s-au cam speriat ieri de protestul strungarilor si vagonarilor, pentru ca pe marginea soselei erau parcate microbuze si autocare pline ochi cu jandarmi.
"Dupa trei ore de discutii cu seful Consiliului Concurentei Berinde si toata trupa sa, s-a ajuns la concluzia ca principala vina a situatiei care este acum la Aris o poarta Ministerul Finantelor. Ni s-a spus ca decizia luata in luna ianuarie a fost perfect legala. Asta pentru ca fostul Oficiu al Concurentei s-a desfiintat, iar cei de aici nu au transmis baza de date celor de la Consiliul Concurentei, care au primit ordine de la Consiliul Concurentei European de a verifica toate societatile din tara privatizate in ultimii 10 ani. Vom continua cu protestele de strada. Luni vom depune o cerere de aprobare la Primarie, iar de marti, cel mai probabil, vom relua marsurile pe strazile orasului. Avem promisiuni verbale de la prefectul Cristian Stragea si de la deputatul Titus Gheorghiof ca saptamana viitoare vor intermedia o intalnire intre sindicatele noastre, patronat si Ministerul Finantelor, intalnire ce va avea loc la Bucuresti", ne-a declarat liderul muncitorilor de la Aris, Stefan Bedelean Lacsan. 

A. R. B.- Observator

  • Centrul Cultural Judetean si-a prezentat proiectele

Reprezentantii Centrului Cultural s-au intalnit cu Presa localaCentrul Cultural Judetean Arad a organizat, ieri, o intalnire cu reprezentantii presei locale pentru a aduce la cunostinta opiniei publice ultimele noutati ale institutiei. 
La conferinta a participat, pe langa presedintele Centrului Cultural Judetean Arad, Marius Lazurca, si vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gavril Buza. 
"Vreau sa prezint cele trei noi publicatii pe care le-a editat instirutia noastra. Este vorba despre Agenda culturala 2006, Strategia culturala a judetului Arad 2003 - 2007 si o brosura de promovare a Centrului Cultural Judetean, in limba engleza. Prima publicatie este, in mod propriu, o agenda, insa are doua functiuni. Pe langa obisnuitul rol al agendei care-ti permite notarea evenimentelor personale sau profesionale importante, ea mai este si o agenda culturala, tocmai prin faptul ca anunta proiectele si programele culturale de seama din judetul nostru" - a declarat presedintele Centrul Cultural Judetean Arad, Marius Lazurca.
Cel de-al doilea material, Strategia culturala a judetului Arad 2003 - 2007, are rolul de a oferi autoritatii publice judetene cadrul, dar si instrumentele unei initiative culturale moderne si eficiente. 
"Primul tiraj va fi expediat la Minister si in judet. Informatiile din acest document au stat mai mult in calculatoarele noastre, insa am dorit sa oferim si altora o viziune culturala. In document apar informatii statistice, se afla raspunsuri la intrebari ca de pilda: cine merge la teatru? Sprijinul material pentru editarea documentului a venit din exterior, motiv pentru care Strategia culturala a judetului Arad 2003 - 2007 este promovata si pe plan international. As vrea sa amintesc ca judetul Arad a fost primul care a realizat o astfel de strategie, insa judetul vecin Timisoara l-a editat inaintea noastra" - a mai declarat Lazurca.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Spectacole-lectura

Spectacole-lectura pentru elevi la teatrul aradeanElevii din Arad sunt asteptati la teatru, la specatcole create special pentru ei. 
Este vorba de un proiect al institutiei aradene care vine in sprijinul elevilor dar si al profesorilor de limba si literatura romana. 
"Mai aproape de elevi" este un program care urmareste includerea in repertoriul teatrului a spectacolelor lectura, la cererea conducerilor unitatilor de invatamint din Arad, in functie de programa scolara. 
Primul spectacol de acest tip s-a desfasurat la sala Studio a teatrului Ioan Slavici. 
Este vorba de "O scrisoare pierduta", de IL. Caragiale. 
Spectacolul lectura presupuna citirea textului de catre actori si dialoguri cu publicul pe marginea acestuia.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • UTA nu retrogradeaza, dar nici nu promoveaza

Antrenorul echipei UTA - Victor Rosca e rezervat in declaratiiAcesta este pronosticul antrenorului Victor Rosca pentru returul Diviziei B.
Victor Rosca, antrenorul "Batranei Doamne", crede ca achizitiile din iarna sunt peste nivelul lotului din tur. De aceea, nu vede UTA in pericol sa retrogradeze, dar considera exagerate aspiratiile la locul doi, care ar permite accederea la barajul pentru Divizia A.
- S-a incheiat si al doilea cantonament al "Batranei Doamne". Care sunt aspectele benefice in urma acestui stagiu de pregatire?
-
Jucatorii noi care au venit in aceasta iarna s-au adaptat relativ repede in echipa. Am vrut sa rodam echipa in cateva meciuri amicale si sunt multumit de modul cum au raspuns jucatorii cerintelor mele. S-au stabilit relatii de joc intre cei nou veniti si asta ma bucura in perspectiva returului.
- In general, jocurile amicale nu sunt concludente. Mai mult decat atat, UTA a jucat cu multi adversari de esalon inferior...
-
La Arad ne lipsea un teren pe care sa disputam aceste jocuri. Este mai putin important nivelul adversarilor pe care i-am avut. Am jucat, de exemplu, cu FCM Resita, de la noi din serie si stiu acum ca sunt o echipa care se apara si vrea sa speculeze greselile adversarului. De aceea a pierdut puncte acasa, pentru ca, atunci cand trebuie sa atace, nu prea stiu ce sa faca.
- Se impunea o cheltuiala de 7.000 de dolari, stiindu-se gravitatea problemelor financiare de la club, mai ales ca toata lumea a fost multumita dupa cantonamentul din Arad? Nu se puteau gasi astfel de adversari pe plan local?
-
Cu acesti bani nu puteam sa luam un fotbalist bun, asa ca nu este o suma mare, desi nu eu am solicitat acest cantonament. Sa nu se inteleaga ca nu a fost util. Ba chiar a fost mai bun decat o pregatire in strainatate, pentru ca exista si aceasta varianta, deoarece UTA va juca in retur cu echipe din Romania si pe terenuri de la noi, fara prelata sau incalzire subterana.
- UTA are un lot nou, o echipa diferita fata de cea din tur. Sunteti linistit in privinta returului?
Sunt convins ca UTA va avea o alta exprimare in retur, ca vom obtine rezultate pozitive si vom evita retrogradarea. In schimb, este greu de presupus ca vom ajunge pe locul doi. Una este sa vrei si alta sa poti.
- Sa analizam noutatile pe compartimente. Apararea...
-
Portarii nu au facut gafe majore. In defensiva a aparut cuplul de fundasi centrali Cozma – Miclea, doi jucatori tehnici, cu o viteza buna, care s-au dublat foarte bine. Aici cred ca nu vom avea probleme in retur. De aceea ne-am permis sa renuntam la Angheluta, care a venit la noi accidentat si nu s-a ridicat peste valoarea celorlalti jucatori.
- La mijloc, in afara de Dumitra, cine se mai remarca?
-
Dumitra este un jucator experimentat. M-a multumit si Melnic, de la Gloria, care trebuie sa munceasca mult. Aici avem concurenta mare, astfel ca Bota, Georgiu, Anca sau Nadaban pot fi oricand titulari. Bota a pierdut o parte din pregatire din cauza accidentarilor si a recidivat si la ultimul amical.
- Linia de atac va da cele mai mari batai de cap?
-
Nu stiu daca avem atacanti suficient de penetranti pentru poarta adversarilor. Ma bazez pe viteza lui Orlando, pe Mot, Mititi sau Hora – care acuza o accidentare abdominala – si dorinta lor de afirmare sa ne aduca punctele de care avem atata nevoie. Cu Dogaru nu s-au inteles cluburile. Poli Iasi a vrut sa ni-l dea pe jumatate de an, noi pe un an si jumatate.
- Ce jucatori mai doriti sa aveti in lot?
-
Asteptam ca echipele din Divizia A sa isi definitiveze loturile si atunci vom insista pe jucatorii ramasi pe dinafara. Oricum, nu vom aduce la numar, ci sa imbunatatim calitatea echipei. Imi doresc un varf cu un joc aerian bun si un fundas dreapta. L-as fi vrut pe Anghel, de la Brasov, dar nu am avut bani pentru el.
- Cum resimtiti situatia financiara prin care UTA se chinuie sa supravietuiasca de la o zi la alta?
Mi-as fi dorit ca problemele de ordin financiar sa se rezolve mult mai repede si mai simplu cu ajutorul Primariei locale. Multe echipe de provincie, din A si B, sunt ajutate de Primariile respective.
- Dar ati mai auzit cazuri in care primarul sa declare ostentativ ca nu il intereseaza fotbalul si, mai ales, echipa municipalitatii?
-
Ma mir ca la Arad, unde exista traditie si lumea este avida dupa fotbalul de performanta, din bugetul Primariei nu se acorda echipei UTA un ajutor consistent, cum ar avea nevoie. Din cate stiu, suma de doi la suta din  totalul impozitelor se poate acorda pentru sport, iar echipa-fanion merita acest suport, pentru ca a adus faima orasului.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]