Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 24 octombrie 2006
Stirile TVA aici
  • Sensul giratoriu de la Intim - o zona de recreere

Desi trebuia terminata, la arteziana de la Intim inca se mai lucreazaCotata ca fiind una dintre cele mai scumpe zone ale Aradului, Intimul a intrat de curand si in atentia autoritatilor locale. 
Desi atat de scumpa, daca o privim prin prisma spatiului locativ, zona nu a beneficiat pana acum de investitii serioase in privinta amenajarii.
S-au deschis o sumedenie de magazine si sedii de firme la parterul blocurilor, s-a construit o cladire moderna, din sticla, care mai aduce o unda de modernism si... cam atat. 
In rest aceleasi spatii comerciale deschise in imediata vecinatate a curtii Spitalului Clinic Judetean... aceeasi aglomeratie... 
De cateva luni insa, se construieste. 
Spatiul din centrul sensului giratoriu a devenit un santier, dorindu-se amenajarea lui ca zona pietonala cu o fantana arteziana. 
Inca din luna august, Primaria a semnat un contract cu o firma de constructii care urmeaza sa amplaseze aici fantana arteziana din spatele noii Catedrale Ortodoxe, mai precis din vecinatatea magazinului "Caminul".
Fantana respectiva desi cu un design placut, nu a mai functionat de ani de zile. 
"Era pacat sa o lasam asa, nefolosita. Dorindu-se oricum amenajarea sensului giratoriu de la Intim s-a ajuns la concluzia ca ar fi bine sa ii dam o utilitate si fantanii respective care nu a mai functionat de 15 ani. Era defecta, iar costurile de reparare fiind mari, au condus la o tergiversare a efectuarii lucrarii pe parcursul anilor. Acum, primaria a alocat 4,18 miliarde de lei vechi pentru amenajarea zonei de la Intim cu spatiu pietonal, cu multa verdeata, flori, cu banci si cu aceasta arteziana in centru", afirma Valer Marginean, purtator de cuyant al Primariei Arad.
Contractul, semnat in 4 august a.c. stipula ca termen de finalizare a lucrarilor data de 18 octombrie, insa, dupa cum se observa din imaginile alaturate, zona este inca un santier. 
Daca ar fi sa dam crezare constructorilor, acestia sustin ca pana la finele lunii in curs, lucrarea va fi predata. 
Insa... ca la romani. 
Nu e azi, e maine si tot asa. 
Asta pe de o parte, insa pe de alta parte pentru perioada de intarziere, primaria aplica firmei o penalizare de 0,25% pe zi.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Lucrarile BERD, in stand-by- Reabilitarea centrului pe creditul de 20 de milioane de euro, departe de a demara

Bulevardul ar fi trebuit sa devina santier insa lucrarile s-au amanat - Virtual Arad News (c)2006Bulevardul Revolutiei ar fi trebuit sa fie un adevarat santier. 
Ba mai mult, pana la sfarsitul anului, artera de circulatie de pe bulevard, dinspre Palatul Administrativ, ar fi trebuit, conform unor declaratii din trecut ale edilului local, sa fie modernizata cel putin ea, daca nu intregul tronson ce face legatura intre Podgoria si Boul Rosu. 
Anul viitor lucrarile ar fi trebuit sa evolueze fie spre Calea Aurel Vlaicu, fie spre Calea Timisorii. 
Lucrurile nu stau insa asa.
In problema creditului BERD, de 20 de milioane de euro, nu s-a stabilit inca nici macar firma care ar urma sa execute lucrarea, asa ca de santier nici nu poate fi vorba.
Potrivit unei informari primite de la Primarie, la solicitarea noastre, am putut afla ca licitatia pentru desemnarea firmei care sa execute lucrarea nu a fost inca organizata (de specialistii londonezi de la BERD).
"In prezent se afla in derulare etapa de calificare in vederea desemnarii firmei de constructii (antreprenorul general) care va executa lucrarile de modernizare a liniilor de tramvai, reabilitare a drumurilor si modernizare a sistemului de semaforizare", ne transmite Primaria.
Conform politicilor si regulilor BERD privind achizitiile publice, orice licitatie presupune organizarea unei etape de precalificare, in urma careia maximum sase firme sunt selectate pentru a participa la licitatia finala.
Fara firma
Potrivit executivului, "pana in prezent, din cele douazeci si doua de companii si consortii din Germania, Franta, Italia, Israel, Grecia, Turcia si Romania, care s-au inscris in faza de precalificare, au fost selectate cinci, care urmeaza sa isi depuna ofertele conform caietului de sarcini".
Situatie care era identica si acum doua luni, cand primarul ne-a declarat ca specialistii BERD au cerut un ragaz in plus pentru selectarea companiilor, in conditiile in care unele dintre acestea nu corespundeau cerintelor sau aveau datorii, fapt care facea imposibila alegerea lor. 
Lucrurile nu au evoluat de atunci.
Plata, din 2008
Ba mai mult, potrivit informarii primite de la Primarie, in acest an nu poate fi vorba decat de semnarea contractului de lucrari. 
"Se estimeaza ca semnarea contractului de lucrari va avea loc in acest an, iar realizarea lucrarilor se va desfasura pe parcursul a doi ani".
Demararea efectiva a lucrarilor ar fi posibila, in aceasta situatie, cel mai devreme in primavara lui 2007 si nici pe departe, asa cum prezenta Primaria in trecut, in toamna acestui an. 
Cat despre credit, prima tragere din credit a fost stabilita pentru luna iunie 2006. 
Plata creditului ar trebui facuta in 18 rate semestriale, iar prima rata ar urma sa fie achitata de Primarie pe 18 decembrie 2008. 
Pana atunci insa, Primaria plateste dobanda.

Adriana Barbu - Adevarul

  • "Festivalul International de Teatru Francofon AMIFRAN" s-a deschis duminica, in aplauzele a sute de liceeni

Elevii de la liceul din Szentes, participanti la festivalul de teatru francofon, intr-o poza souvenirPentru a XIV-a oara, prof. Florin Didilescu a urcat pe scena teatrului aradean pentru a ura bun venit si a rosti cuvantul de deschidere a "Festivalului International de Teatru Francofon AMIFRAN"
Devenit o adevarata traditie a toameni aradene, "Festivalul AMIFRAN" aduce, an de an, in orasul nostru, sute de liceeni din tara si din strainatate, care, pe parcursul mai multor zile, prezinta spectacole de teatru in limba franceza.
"Festivalul AMIFRAN" este o sarbatoare si o bucurie pentru sutele de participanti, indiferent din cel colt al lumii vin acestia la Arad: din Romania, Republica Moldova, Franta, Cehia, Canada s.a. 
In aceste zile, tineretea si teatrul se impletesc intr-un maraton al spectacolelor de teatru si al atelierelor de lucru, iar aceasta bucurie se transmite chiar si strazii aradene, intrucat acum pot fi vazute grupuri de tineri, cu ecusoane in piept, care se plimba veseli prin oras, vorbind in franceza.
Dupa deschiderea editiei din acest an a "Festivalului AMIFRAN", a si inceput maratonul teatral. 
Pentru prima zi a festivalului au fost programate trupele: "Mini Amifran" ("Danila Prepeleac", dupa Ion Creanga), 
"Fundatia Amfiteatru"
Constanta ("Ionescomment votre", dupa Egen Ionesco), 
Colegiul National "Sfantu Sava" Bucuresti ("Du diner au petit dejeuner", de Sebastian Ungureanu), 
Colegiul National "Petru Rares" Suceava ("La pluie d’este", de H. Duras) 
si Liceul "Marc Bloch" din Strasbourg, Franta ("La balade du grand macabre", de H. De Guelderode. 
Prima zi a festivalului s-a incheiat cu spectacolul profesionist de teatru, produs de Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad si "Asociatia AMIFRAN" "Sous les draps", de Pascal Coulan, in regia Lianei Didilescu, cu actorii Angela Petrean si Bogdan Costea.
Ziua de azi va incepe cu atelierele de lucru, participantii fiind grupati, ca la fiecare editie, in mai multe grupuri de lucru conduse de animatori. 
Acestea se vor desfasura intre orele 9,00 – 12,00, iar spectacolele vor fi prezentate, tot pe scena teatrului aradean, incepand cu ora 14,00. 
Astazi vor intra in scena trupele de teatru ale Gimnaziului "Crenova" din Brno (Cehia), 
Colegiului "Mihai Eminescu" Iasi, 
Liceului Teoretic "Boros Samuel" din Szentes (Ungaria), 
Liceului "Mihai Eminescu" din Balti (Republica Moldova), 
Colegiului National "Andrei Muresanu" din Bistrita 
si Liceului "Jean Louis Calderon" din Timisoara. 
La finele zilei, participantii la festival sunt invitati la un recital al cantaretului francez Xavier Machault. 

Mihaela Cerna - Observator

  • In judetul Arad se vor construi patru campusuri scolare

In municipiu si judet vor fi construite campusuri scolare - Virtual Arad News (c)2006Patru campusuri scolare vor fi construite in judetul Arad dupa ce Guvernul Romaniei, prin Ministerul Integrarii Europene si prin Ministerul Educatiei si Cercetarii a oferit fondurile necesare acestor constructii. 
Totodata s-a aprobat construirea, in acest an, a unei scoli de arte si meserii in municipiul Arad. 
La baza deciziei ministerului de a construi o scoala de arte si meserii la Arad a stat cererea municipalitatii, care a scos in evidenta lipsa de forta de munca mediu-calificata din partea de vest a tarii. 
De asemenea, tot in municipiu se are in vedere construirea unui campus scolar, necesar din cauza numarului mare de cladiri care adapostesc spatii de invatamant, care urmeaza sa fie revendicate. 
Noul compus scolar a fost propus sa se construiasca la iesirea din municipiul Arad spre Zadareni, unde este in plina dezvoltare o zona industriala, dar si un cartier de locuinte pentru tineri.
Campus si la Nadlac si Pecica
De asemenea, situatia dramatica prin care trece invatamantul aradean la nivelul orasului Nadlac este pe cale sa se rezolve, dupa ce in localitate se va construi un campus scolar care va fi dotat cu biblioteca si sala de lectura la care vor avea acces si cetatenii. 
Si in orasul aradean Pecica se va construi o noua scoala, pentru care administratia locala a obtinut deja prima transa de finantare, in valoare de 5 milioane de lei, de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Valoarea totala a proiectului este de 1,8 milioane de euro, iar proiectul tehnic a fost deja aprobat. 
Tn total, judetul Arad va beneficia de patru campusuri scolare care vor prelua elevii din unitatile de invatamant ale caror cladiri au fost retrocedate fostilor proprietari sau urmasilor acestora. 
Nu toate cladirile campusurilor vor fi noi, in cadrul acestui proiect se vor aloca fonduri si pentru reabilitarea unor constructii in care s-a desfasurat procesul de invatamant si care, din cauza vechimii, se afla intr-o stare avansata de degradare. 
Constructiile vor fi diferite si in functie de amplasamentul zonal, urmand sa existe proiecte pentru campusurile de la ses, deal si munte. 
In afara de spatiul de cazare vor mai fi dotate cu scoli de clasa, baze sportive sau terenuri de sport, laboratoare, ateliere. 
De asemenea, campusurile scolare vor fi de doua tipuri, cele mici, vor cuprinde intre 100 si 200 de locuri de cazare, iar cele mari vor avea 300 de locuri de cazare.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • UTA, luft la Piatra-Neamt

Apostu a marcat golul pentru UTA in meciul cu Piatra NeamtDupa ce au deschis scorul prin Apostu ('68), aradenii s-au vazut egalati de Doicaru, din penalty ('74), si apoi invinsi, prin reusita lui Mircea Ilie ('84), introdus in teren in repriza secunda.
Prima repriza a fost una echilibrata, in care cele doua echipe au practicat un joc de uzura, desfasurat in cea mai mare parte la mijlocul terenului. 
A fost preferat din nou Balint, la inchidere, ca si in meciul cu CFR Cluj, pentru o mai mare siguranta in aparare. 
Flancurile au fost in suferinta, Nadaban si Anca nereusind sa se ridice la nivelul lui Hidisan, intrat in partea a doua si Simion, aflat in stare de suspendare.
Aradenii puteau sa deschida scorul chiar in debut, dar Apostu a fost indecis la asezarea lui Mara ('4). Doicaru scutura plasa lui Tudor ('10), insa asistentul Horia Bochis semnalizeaza corect o pozitie de off-side. 
UTA inchide bine jocul si poate sa inscrie din nou, dar Sabin Ilie face un luft de zile mari ('31) iar Apostu suteaza violent, dar in blocaj ('35). 
Finalul de repriza apartine gazdelor, insa Diaz reia alaturi cu o lovitura de cap. 
Final dramatic
Nemtenii incep in forta repriza secunda si Nohai ameninta cu un sut puternic buturile portii lui Tudor. 
Ceahlaul preseaza, fara a convinge, dar tot Apostu trece pe langa gol, reluand imprecis, cu capul. 
Lacatus simte ca e momentul ca UTA sa forteze si isi trimite jucatorii in terenul advers. 
Cu sansa, cade si golul, cand mingea sutata de Sabin Ilie, din centrarea lui Hidisan, ajunge la acelasi Apostu, executia din vole, din meciul cu Urziceniul este copiata, insa de data aceasta in coltul drept (0-1, '68). 
Au urmat minute bune de fotbal pe contre, cu inaintasii aradeni ascunsi mereu dupa Avadanei sau Nohai si cu faze comice in defensiva. 
La una dintre ele, Rusu si Anca s-au faultat reciproc, mingea l-a lovit in mana pe ultimul, iar Doicaru a inscris din lovitura de pedeapsa (1-1, '74). 
Rusmir il iarta pe Tudor, sutand mult peste (81). 
Tudor este contemplativ la centrarea lui Vasaie, Cotan nu reuseste sa respinga si Mircea Ilie trimite in plasa, printr-o padure de picioare (2-1, '84). 
Avea sa fie golul unei victorii obtinuta pe fondul lipsei de concentrare a aradenilor, mult prea speriati atunci cand s-au vazut cu avantaj pe tabela.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]