Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 25 ianuarie 2006
Stirile TVA aici
  • Senzational! - ARIS - fabrica de strunguri va fi lichidata!

ARIS ar putea intra in licidareIn baza unei Decizii aberante a Consiliului Concurentei, in plin proces in justitie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prevalandu-se de o prevedere, cel putin curioasa (aparuta in ultima modificare a Codului Fiscal) va trece la lichidarea firmei aradene ARIS.
Dupa o privatizare reusita, cu care se mandrea atat AVAS-ul, Ministerul Economiei si Comertului cat si Ministerul Finantelor, dupa mai bine de trei ani, Consiliul Concurentei emite o Decizie, in interesul nu stim cui, prin care hotaraste lichidarea societatii. 
In acest context pare de neinteles cum au fost numiti Mihai Berinde (fost secretar de Stat la Ministerul Industriei in perioada cand 70% din industrie a falimentat!) si Gheorghe Musliu (fost vice-presedinte AVAS, implicat direct in privatizarea ARIS) in inaltele functii de presedinte, respectiv vicepresedinte al Consiliului Concurentei (care a decis lichidarea ARIS!).
Sindicatul din ARIS este in fierbere. 
In urmatoarele zile va declansa ample miscari de protest fata de masura dispusa. ,"Alte sindicate din oras si-au anuntat solidaritatea si sprijinul fata de miscarea noastra", spune Stefan Lacsan, liderul Sindicatului Liber ARIS.
Incercand sa luam legatura si cu actionarii societatii comerciale ARIS, unul dintre acestia, vadit enervat de situatia creata, ne-a spus: 
"Noi am facut o afacere cu statul, ne vom judeca in tara si in afara si sunt convins ca ne vom lua banii inapoi. Daca soarta celor peste 2.000 de persoane (care au ca singura sursa de trai salariul de la ARIS) nu reprezinta nimic pentru guvernanti, asta nu e problema noastra. Nu mi-am putut imagina ca dupa 16 ani de capitalism sa se mai poata intampla asa ceva!".
In ziarul de maine vom reveni, mai in detaliu, cu punctul de vedere al celor mai afectati de Decizia mentionata, sindicalistii din ARIS

Florin Trut - Adevarul

  • Stragea, Matula si Dekany s-au prins in hora

Oficialitatile Aradului au sarbatorit Unirea Principatelor RomaneAutoritati locale, directori de institutii, cantareti de muzica populara si simpli cetateni - cu totii s-au prins ieri intr-o hora in fata Palatului Administrativ.
Evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei de 24 ianuarie - implinirea a 147 de ani de la Unirea Principatelor Romane. 
Programul din Piata Revolutiei a inceput, la ora 11:00, cu Intonarea Imnului de Stat, dupa care P.S. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, a rostit o rugaciune de binecuvantare. 
Au urmat apoi discursurile oficialitatilor prezente - prefectul Cristian Stragea, presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula si viceprimarul Tiberiu Dekany - si un scurt moment artistic la care si-au dat concursul Ansamblul folcloric "Doina Muresului" si "Rapsozii Zarandului".
In aceeasi ordine de idei, tot ieri au avut loc si alte cateva manifestari culturale, sportive sau educative.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Cheltuielile de intretinere la bloc devin tot mai greu de suportat de oamenii de rand

Presedintele ULAL Arad - Rudolf Munteanu anunta o crestere a cheltuielilor la intretinerePentru romanul de rand, plata intretinerii lunare la bloc reprezinta, in majoritatea cazurilor, un efort financiar substantial. 
Daca pe timpul verii ea este mai usor de suportat, o data cu scaderea mercurului in termometre si livrarea agentului termic in calorifere, plata cheltuielilor lunare se transforma intr-o adevarata corvoada.
Peste Romania, iarna nu a venit doar cu valul de frig, ci si insotita de un nou val de scumpiri. 
Numai ca ele au fost precedate, in toamna, de o alta transa de scumpiri a utilitatilor, la vremea respectiva majorandu-se, spre exemplu, pretul gigacaloriei.
Acest fapt a atras dupa sine facturi mai mari la plata intretinerii, majorarea simtindu-se substantial in lunile de iarna. 
De la inceputul anului, romanii au fost pusi in fata unui nou val de scumpiri, inclusiv al pretului energiei electrice si al gazului, astfel incat, toate majorarile la un loc vor atrage dupa ele facturi mult mai consistente la plata intretinerii.
O data cu afisarea cheltuielilor pe luna ianuarie (ce va avea loc in februarie), familiile obisnuite vor fi nevoite sa stranga si mai mult cureaua, pentru ca factura va fi sensibil mai mare fata de cea din luna decembrie. 
Rudolf Munteanu, presedintele ULAL Arad ne-a precizat ca diferentele dintre facturile pe decembrie si ianuarie vor fi substantiale. 
"Cel mai mult vor resimti aceste majorari familiile care nu si-au montat pe calorifere repartitoare de caldura", spune Rudolf Munteanu care mai precizeaza "Costurile sunt in unele cazuri de-a dreptul explozive! Am in fata situatia de la un astfel de bloc, unde nu sunt repartitoare, si constat ca pe luna decembrie, la un apartament cu doua camere, numai plata caldurii se ridica la doua milioane de lei."
Daca la aceasta suma se mai adauga si contravaloarea celorlalte utilitati, se constata ca familia respectiva va fi nevoita sa achite in jur de trei milioane de lei, pentru consumurile din luna trecuta. 
In aceste conditii, plata pentru luna ianuarie va fi cu cel putin cinci sute de mii de lei mai mare.
Rudolf Munteanu mai precizeaza ca nu se pot avansa sume estimative referitoare la nivelul cheltuielilor pentru apartamentele cu una, doua sau mai multe camere, intrucat, din cauza repartitoarelor, consumurile difera foarte mult de la un caz la altul. 
"In functie de bugetul de care dispun, oamenii isi reduc consumul de caldura. Multa lume prefera sa incalzeasca o singura camera, ca sa nu aiba mult de platit. In aceste conditii, nu putem stii care va fi nivelul platilor pe care le vor face familiile.", mai spune presedintele ULAL Arad. 
Totusi, luand in calcul nivelul scumpirilor si facturile din luna ianuarie a anului trecut, se poate spune ca facturile din ianuarie 2006 vor fi cu 30 - 50 la suta mai mari, comparativ cu cele din anul precedent. 
Astfel, cei care nu vor tine caloriferele inghetate vor plati pentru intretinerea unui apartament cu trei camere, la patru persoane, in jur de patru milioane de lei.
Una dintre familiile formate din patru persoane, care reduce cat poate de mult cheltuielile, ce locuieste intr-un apartament cu trei camere din cartierul Aurel Vlaicu, spune ca in luna ianuarie a preferat sa incalzeasca doar camera copiilor. 
"In fiecare zi dam drumul la gaz, tinand cuptorul tot timpul deschis." spune capul familiei, care are un venit lunar de 5.700.000 lei vechi. 
"Venitul nostru, pe membru de familie, fiind destul de mic, primim ajutor de la stat 610.000 de lei pe luna, asa ca speram sa ne descurcam. Pe luna decembrie avem de platit o intretinere de aproape doua milioane si jumatate, iar in ianuarie sigur va fi mai mult, dar...".
O familie de pensionari din acelasi cartier a luat, insa, masuri mult mai drastice pentru a reduce cheltuielile. 
Spre exemplu, robinetul de apa calda din bucatarie este oprit, pe considerentul ca vasele se pot spala si cu apa rece. 
Caloriferele sunt inghetate, cu exceptia celui din camera unde cei doi batrani dorm; acesta este pornit doar seara, la ora 19,00, atunci cand "incep stirile si ne uitam la televizor, din pat".
Din pacate, foarte multa lume prefera sa se incalzeasca cu ajutorul gazului, lasand arzatoarele aprinse ore in sir. 
Pe langa faptul ca este total nesanatos – indeosebi pentru copii si batrani – acest mod de a incalzi un apartament este si foarte periculos, in tara inregistrandu-se, in fiecare an, adevarate tragedii provocate de stingerea flacarii de la aragaz si imprastierea gazului in casa.

Mihaela Cerna - Observator

  • Cu batoza furata la fier vechi

O batoza din Cuied a fost furata si vanduta la fier vechiUn barbat din Arad a furat o batoza ca sa o vanda la fier vechi.
Ioan Diman de 30 de ani, din localitatea Manerau a sustras de pe o strada din Cuied o batoza apartinand unui agricultor din localitate.
A luat batoza si a plecat spre centrul de colectare al fierului vechi din Sebis, unde a si vandut-o.
Prejudiciul a fost estimat la 2000 RON si urmeaza a fi recuperat.
Intrebat de ce a vandut batoza la fier vechi, Ioan Diman a declarat senin ca a vazut-o de mai mult timp pe strada in localitatea vecina si a crezut ca proprietarul a abandonat-o.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Medalion Mozart

La Filarmonica Arad sau sarbatorit 250 de ani de la nasterea lui MozartCum intreaga lume sarbatoreste anul acesta cei 250 de ani de la nasterea lui Wolfgang Amadeus Mozart, nici Filarmonica aradeana nu ramane mai prejos, propunandu-si o serie de manifestari legate de importanta aniversare.
In concertul de joia trecuta, dirijorul Cristian George Neagu a programat pentru inceput Uvertura operei Flautul fermecat, ce captiveaza totdeauna, mai ales cand este interpretata cu daruire, asa cum s-a intamplat si in seara acelei zile.
Plasticitatea fluxului sonor realizat cu concursul orchestrei, a apropiat acel discurs de cea ce numea V. Cristian in monografia sa dedicata lui Mozart, "poveste simfonica", ce reda desfasurarea conflictului dramatic, fara a se sprijini pe citate din propria opera, cum se obisnuieste.
Aplauzele prelungite ale publicului de la finele lucrarii concertante au demonstrat ca publicul, destinatarul actului artistic ce s-a derulat in sala Palatului Cultural aradean a clasat actiunea in sirul de reusite ale artistilor locali.
Este vorba de Simfonia concertanta pentru oboi, clarinet , fagot , corn si orchestra in Mi bemol major a aceluiasi clasic al muzicii universale. Solisti au fost : Cristian Tuns, Dan Chis, Sandel Lazar si Mihai Dogaru, membri ai orchestrei, solisti ce si-au demonstrat maiestria tehnica si interpretativa in ansamblul ce l-a conceput Mozart, realizand un discurs expresiv, atragator in conlucrare cu ansamblul lui Cr. G. Neagu.
Una dintre cele mai cantate simfonii mozartiene, cea cu numarul 40 (a carei prima tema devenise la un moment dat semnal pe telefonia mobila) a incheiat programul serii.
Dirijorul a imprimat orchestrei o interpretare corespunzatoare redarii sentimentelor complexe si contradictorii, dominate de melancolie din prima parte, a seninatatii, gratiei dar si patetismului din Andante, apoi a sobrietatii si si vigorii Menuetului, a iuresului atotbiruitor din Final.
Cei ce iubesc muzica lui Mozart vor mai avea parte de ea pe parcursul acestei stagiuni in diverse ipostaze, dupa cum arata progaramarile filarmonistilor aradeni. Novicii vor avea ocazii excelente de a intra in lumea marei muzici calauziti de nemuritorul geniu mozartian.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]