Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 25 mai 2006
Stirile TVA aici
  • Cosmarul soferilor a inceput !

Parcarea gresita se soldeaza cu amendaZeci de conducatori auto au fost amendati pentru parcari neregulamentare
Ieri a fost o zi neagra pentru soferii din municipiu. 
Orasul a fost impanzit cu echipaje mixte, alcatuite din politisti de la Circulatie si cate un reprezentant al Primariei, care au fotografiat toate masinile parcate neregulamentar; dupa ce autovehiculele vor fi contabilizate si se va stabili cine sunt proprietarii lor, acestia din urma vor primi amenda aferenta acasa, prin posta, insotita de procesul verbal de contraventie.
Ieri dimineata, cea mai mare tevatura s-a produs pe strada Eminescu, din municipiu, unde nu este permisa oprirea nici pe partea stanga si nici pe cea dreapta a soselei. 
Ca atare, soferii care si-au lasat ieri masinile pe aceasta strada, fie si numai pentru cateva minute, daca au avut ghinionul ca tocmai atunci sa treaca echipa mixta prin zona, se vor trezi in cutiile postale, in curand, cu cate o obligatie de plata. 
Daca acestia vor refuza sa achite contravaloarea amenzii, vor putea face contestatie, in termenul prevazut de lege, moment in care insa vor primi si fotografia facuta masinii, in chiar locul unde aceasta a fost parcata neregulamentar.
Amenzile pentru parcarea neregulamentara a masinilor variaza intre 700.000 si un milion de lei vechi. 
Ieri au fost fotografiate aproape o suta de masini, pe raza municipiului. 
Actiunea echipajelor mixte continua si in zilele urmatoare.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Turism si agrement in padurea Ceala

Studentii de la UVVG au participat la activitatile Zilei Europene a ParcurilorActivitati dedicate Zilei Europene a Parcurilor
In data de 24 mai s-a sarbatorit Ziua Europeana a Parcurilor. 
In acest sens, incepand chiar cu data de 22 mai, Administratia Parcului Natural Lunca Muresului a organizat o serie de deplasari in interiorul ariei protejate, atat pentru efectuarea de observatii si studii asupra florei si faunei, cat si pentru realizarea de fotografii si filme tematice. 
La activitati participa, alaturi de personalul din cadrul Administratiei Parcului: specialisti, profesori, studenti si elevi de la scolile din regiune, urmand ca aceasta actiune sa fie prelungita pana la data de 26 mai.
Cu acelasi prilej, la Bucuresti, Administratia Parcului Natural Lunca Muresului va participa impreuna cu alte administratii de arii protejate din tara, la o expozitie de fotografii si produse traditionale organizata de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva. 
La Arad, in cursul zilei de ieri, in colaborare cu Complexul Muzeal Arad - Sectia de Stiinte ale Naturii si cu Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, Directia Silvica Arad prin Administratia Parcului Natural Lunca Muresului a organizat o serie de prezentari in zona Parcului Copiilor, cu distribuire de pliante, fluturasi si brosuri informative, pe aceasta tema. 
In scopul de a promova in continuare turismul in zona de agrement Padurea Ceala, Administratia Parcului Natural Lunca Muresului isi propune sa inaugureze cat mai curand si cinci locuri de popas special amenajate si amplasate in perimetrul acesteia precum si o prelungire a traseului de biciclete prin adaugarea unui nou tronson Arad - Bodrogul Vechi. 

Mihaela Cerna - Observator

  • Crescatorii de porci dau faliment din cauza... gripei aviare

Si crescatorii de porci sunt afectati de gripa aviaraGripa aviara - sau, mai exact, "isteria aviara" - are efecte dintre cele mai nebanuite. 
In afara crescatorilor de pasari care se simt amenintati in permanenta cu lichidarea fermelor dar si a populatiei destul de panicate de lipsa de informatii ori de datele eronate primite din partea autoritatilor, a mai aparut o categorie care sufera. Este vorba de... crescatorii de porci.
Crescatorii de porci din judetul Arad se plang ca sunt foarte afectati de masurile de prevenire a gripei aviare luate de autoritati, pretul carnii injumatatindu-se in ultimele doua saptamani din cauza inchiderii pietelor de animale. 
"Din cauza inchiderii pietelor de animale, crescatorii isi mai pot vinde porcii doar la abator, dar la un pret de trei lei pe kilogram fata de cinci sau sase lei cat era inainte de izbucnirea noilor focare de gripa aviara in tara. Sunt multi mari crescatori care sunt aproape de faliment, pentru ca nu mai au cum sa-si recupereze banii investiti la un pret atat de mic al carnii. Cum sunt putine abatoare, la care sunt duse si animalele micilor fermieri, acestea au de unde alege si nu platesc pretul corect. Acest lucru va face ca in prag de Craciun sa ne confruntam cu o criza de carne de porc, deci o explozie a preturilor si importuri masive. Foarte multi mici crescatori isi lichideaza efectivele de porci si renunta in acest an la ocupajie, devenita nerentabila", a declarat presedintele Asociatiei crescatorilor de porci din Arad, Alexandru Mihut. Asociatia din Arad reuneste peste 100 dc mari crescatori de porci.
Pe de alta parte, si la Arad au ajuns peste 50 de mii de pui de gaina si curca din Ungaria si Slovacia, dar nici una dintre pasarile importate in ultimele trci luni nu a murit din cauza gripei aviare. 
Toti puii aveau o zi atunci cand au fost adusi in tara, iar medicii veterinari sustin ca la aceasta varsta pasarile nu pot contacta virusul ucigas. 
"Vreau sa precizez ca in momentul importului toti puii erau de o zi. Perioada de incubatie la gripa aviara este intre o zi si 14 zile. Puiul de o zi nu face gripa aviara. Doar de la sapte zile el este sensibil", a declarat Viorel Agud, directorul Directiei Sanitar Veterinare Arad.
Datorita faptului ca puii nu se imbolnavesc in primele zile de viata, abia in a noua zi se recolteaza probele si se trimit la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala pentru confirmare sau infirmare de diagnostic. 
De asemenea, virusul gripei aviare nu se transmite prin ou. El este cantonat in coaja oului, nici in albus, nici in galbenusul oului. 
Tocmai de aceea virusul este foarte sensibil la detergentii obisnuiti si se recomanda ca populatia sa se spele tot timpul pe maini.
Pentru ca in Romania nu exista incubatoare, toti puii de crescatorii sunt importati. 
Fermele prefera sa importe pui de numai o zi, pentru ca acestia sa se acomodeze mai usor la noul mediu. 
In fermele din Arad, in care au ajuns pui importati din Ungaria, nu au fost pana acum probleme. 
"Nu am avut niciodata probleme cu puii din Ungaria. Au venit sanatosi cu certificat sanitar-veterinar de insotire din Ungaria, cu vaccinarile facute, ceea ce se face la o zi, la iesirea din incubatie. Celelalte vaccinari le facem noi, la hala, pe parcursul a sase saptamani, dupa un grafic bine stabilit", a declarat seful de ferma Stelian Petcu. 
Medicii veterinari aradeni supravegheaza toate fermele de pui din judet insa pana acum toate testele au iesit negative.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Supermaraton

La supermaraton au participat sportivi din mai multe tariPeste 400 de sportivi din Austria, Maroc, Slovacia, Ucraina, Ungaria si Romania cu role si biciclete au participat la supermaratonul Bekescsaba- Arad-Bekescsaba! 
Startul a fost dat in orasul maghiar Bekescsaba de catre cunoscuta atleta Gabriela Szabo iar participantii au ajuns in Arad sambata dupa-amiaza in jurul orei 15. 
Participantii au parcurs aproape 200 de km pe un traseu dinainte stabilit si marcat, iar motociclisti si autoturisme i-au ghidat pe concurenti.
Festivitatea de premiere a castigatorilor supermaratonului transfrontalier a avut loc duminica. 
Au fost premiati zeci de participanti, diplome au primit si cei mai tineri, dar si cei mai in varsta maratonisti. 
Supermaratonul romano-maghiar este al doilea ca marime dupa supermaratonul Budapesta-Viena.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Sansele comunei Varfurile: piatra si agroturismul

Interviu cu primarul din VarfurileDiscutie cu primarul Radu Giurgelea
Pana in anul 2004, primaria Varfurile era intr-un hal fara de hal.
Peretii scorojiti de pe care pica tencuiala, usi si gemuri care scartaiau si abia se mai tineau in tocuri, pardoseala mizerabila si mobilier invechit.
Odata cu noua administratie, in frunte cu primarul Radu Giurgelea, cladirea primariei din Varfurile a devenit de nerecunoscut: termopane, gresie, faianta, birouri moderne, fotolii din piele, adica tot ceea ce trebuie unei administratii moderne, in prag de integrare in UE.
Costurile totale s-au ridicat la suma de 1,3 miliarde lei," insa trebuia sa facem aceasta investitie, pentru ca ne era pur si simplu rusine sa ne viziteze cineva, daca lasam lucrurile asa cum erau inainte", ne-a declarat primarul de Varfurile.
Invitandu-ne in spatiosul sau birou, tanarul edil sef ne-a raspuns cu franchete la toate intrebarile.
- D-le primar Giurgelea, peste putina vreme se implinesc doi ani de cand va aflati in fruntea comunei. Ce fel de proiecte ati derulat, in aceasta perioada?
- Evident, avand pe raza comunei noaste 130 de kilometri de drumuri comunale si stradale, ne-am axat pe reabilitarea acestora, dramuind fondurile putine, pe care le-am avut la dispozitie, intr-un mod cat mai judicios. Asa am reusit asfaltarea catorva kilometri de drum, la limita cu judetul Bihor, unde se afla Manastirea Izbuc. Avem promisiuni ca vom primi de la Consiliul Judetean alte patru miliarde, astfel ca, in maxim doua luni, sa finalizam intreaga lucrare. Nu am lasat la voia intamplari nici celelalte cai de comunicatie din comuna, pe care le-am reabilitat si reparat din fonduri proprii, lucru care va continua si in perioada urmatoare.
- Despre investitiile in utilitatile de la unitatile de invatamant, ce ne puteti spune?
- E greu ca dintr-un buget de 17 miliarde, cat are in total comuna noastra, sa intretii opt scoli, patru gradinite si opt camine culturale. Totusi, ne-am implicat si in aceasta chestiurie si am reabilitat gradinita din Varfurile, am reamenajat patru sali de clasa de la scoala, am dotat un laborator de informatica cu 10 calculatoare si mobilier nou, iar la scoala din Avram Iancu am reparat acoperisul si alte trei sali de clasa. Pe langa acestea, s-au efectuat igienizarile curente, reparatiile de rigoare, s-au asigurat lemnele pentru iarna si multe altele.
- Vorbiti-ne si despre celelalte utilitati pe care le are comuna.
- Ma refer, de exemplu, la reteaua de apa care, momentan, exista doar in Varfurile si are circa 250 de abonati. Ei bine, dorim sa extindem aceasta retea si in satele Lazuri, Magulicea si Avram Iancu, dar nu vom reusi sa ducem la indeplinire acest program daca nu vom fi ajutati in plan judetean si chiar guvernamental. Ne vom zbate sa accesam fonduri europene pentru infrastructura rulara, fiindca extinderea de apa costa in jur de 16 miliarde, iar bugetul total al comunei pe un an de zile nu depaseste 17 miliarde! Deci, va dati seama ca singuri nu vom reusi.
- Cum stati cu locurile de munca la nivelul comunei?
- Pe raza comunei avem doua firme mari, care ofera cateva sute de locuri de munca. Este vorba despre Silva Lazar din Varfurile si S.C. Rogerin Avram Iancu. Mai sunt si vreo zece agenti economici care ofera cate trei-patru locuri de munca in administratie si comert, plus alti cativa angajati la Carierele de piatra.
- Domnule primar Giurgelea, atunci din ce traiesc ceilalti locuitori, care nu au locuri de munca?
- Din munca la padure, din cultivarea palmei de pamant pe care o are fiecare si din cresterea animalelor. Dar, cum populatia este, in general, imbatranita, pentru ca tineretul a plecat la oras, cresterea animalelor a devenit o ocupatie din ce in ce mai grea si din ce in ce mai putin profitabila, fiindca nu exista piata de desfacere, iar pretul laptelui este unul de nimic. Asa se face ca septelul de animate scade de la an la an cu 30-40 %. Exemplu cel mai concludent vi-l pot da din satul Avram Iancu, unde, in anul 2000, erau 200 de animate la pasune, iar acum, daca mai sunt vreo 70.
- Si, totusi, in ce sta speranta dumneavoastra de relansare a comunei Varfurile?
- Ca un primar responsabil, nu imi fac planuri mari pentru urmatoarea perioada, insa, va marturisesc ca nu ne dam batuti pana nu vom gasi un investitor serios, care sa investeasca cel putin un milion de Euro in carierele de piatra, valorificand in mod superior aceasta bogatie naturala aflata pe raza comunei noastre. De asemenea, sper sa atragem investitorii din turism, deoarece, peisajele cu care ne-a binecuvantat Dumnezeu pot fi un loc de recreere si petrecere a timpului liber. Daca vom reusi sa realizam aceste lucruri, comuna noastra se va dezvolta frumos. Altfel, numai din agricultura de subzistenta si exploatarea sporadica a lemnului, nu vom face decat sa ne mentinem in aceea amorteala paguboasa care s-a instalat dupa Revolutie...

Andrei Crisan - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]